Het gebruik van Edge SEO voor een snellere site

De laatste jaren is Egde SEO steeds relevanter geworden in de SEO-branche. Edge SEO speelt in op trends als spraakgestuurde opdrachten en algoritmes en helpt bij het aanpassen van de snelle veranderingen in de technologie en het gebruikersgedrag. Edge SEO biedt dus strategische voordelen.

Wat houdt Edge SEO in?

Edge SEO is een belangrijke factor in de zoekmachine optimalisatie. Edge SEO zorgt ervoor dat bijvoorbeeld content sneller geleverd kan worden en redirects en A/B-testen sneller worden uitgevoerd. De lijnen naar de eindgebruiker zijn korter. Dit vermindert de laadtijd en verbetert de gebruikerservaring en daarmee ook de zoekmachine marketing.

Edge SEO heeft niet alleen een positief effect op de snelheid, maar ook op de kwaliteit. Zo worden geavanceerde personalisatie en lokalisatie verbeterd. Als je gebruik maakt van de geografische locatie van de edge servers, is het mogelijk om marketingstrategieën op de specifieke locatie en voorkeuren van de gebruikers af te stemmen (lees ook even mijn artikel over CDN’s en SEO). Dit maakt de zoekresultaten ook contextueel relevant.

Ook is Edge SEO een belangrijke factor voor cyber security. Het verkleint de kans op DDoS-aanvallen en maakt de website daardoor veiliger. Op een veilige website worden bedrijfsgegevens en gebruikersinformatie niet alleen beter beschermd; het klanten vertrouwen stijgt ook. Die laatste is een steeds belangrijkere factor voor zoekmachines als Google, omdat er een laag tussen de directe server en de site wordt geplaatst.

Bovendien maakt Edge SEO het mogelijk om sneller te reageren op veranderingen in de markt en het zoekalgoritme. Bij gebruik van technologieën zonder server kun je makkelijker SEO-aanpassingen doorvoeren en hoef je niet te wachten op de ontwikkelingen in de back-end. Dit zorgt niet alleen voor snelheid, maar ook voor flexibiliteit.  

Wat houdt Edge computing in?

Om goed te weten wat Edge SEO inhoudt, ga ik eerst in op de betekenis van Edge computing. Edge computing verkleint de afstand tussen de gebruiker en de databron door de verwerking van de data dichter bij de locatie te brengen. Dit resulteert in een lagere latentie en een lager bandbreedtegebruik. Dit maakt het dataverkeer efficiënter. Niet alleen heeft dit voordelen voor het milieu, het is ook nog eens goedkoper.

Technologieën als Clouflare Workers gebruiken geen server en omzeilen daarmee beperkingen van oudere websites en technische stacks, waardoor de prestaties sneller worden verbeterd en updates sneller uit worden gevoerd. Bovendien zorgen deze technologieën voor meer gepersonaliseerde gebruikerservaringen.

Voordelen Edge SEO

Nu bekend is wat Egde computing en Edge SEO inhoudt, ga ik verder in op de voordelen van Edge SEO.

Edge SEO is toegankelijk

Om Edge SEO goed te gebruiken, is technische kennis niet noodzakelijk. Er is geen server, dus wijzigingen in de content en technische SEO-aspecten worden eenvoudig doorgevoerd, zonder dat er uitgebreide development processen moeten worden uitgevoerd.

Sneller inspelen op marktveranderingen

Zoals hierboven beschreven worden veranderingen eenvoudiger en sneller doorgevoerd en kun je sneller inspelen op marktveranderingen. Ook bij updates van zoekalgoritmes en een verandering in het gebruikersgedrag worden snel veranderingen doorgevoerd.

Experimenteren net geavanceerde SEO-strategieën

Aanpassingen worden niet alleen snel doorgevoerd, ze worden ook weer snel teruggedraaid, mocht dat nodig zijn. Dit maakt het mogelijk meer te experimenteren met geavanceerde SEO-strategieën, waaronder lokale optimalisaties (internationale SEO) een A/B-testen. Eventuele negatieve veranderingen kunnen in een handomdraai weer ongedaan maken.

Technische SEO-taken

Edge computing zorgt ervoor dat technische SEO-taken beter uitgevoerd worden. Gebruik deze tool voor onder andere de implementatie van hreflang tags en het beheer van redirects. Technologieën als Cloudflare Workers kunnen deze taken rechtstreeks op de edge servers uitvoeren. Tijdens het uitvoeren van deze taken worden de huidige servers of CMS niet beperkt.

Verbeteren van de beveiliging

Een goed beveiligde website is niet alleen belangrijk voor de veiligheid van informatie, maar ook voor de SEO. Met Cloudflare Workers kun je eenvoudig beveiligings headers als HSTS, X-XSS, X-Frame en Referrer Policies implementeren. Deze headers helpen een website bij het beschermen van veelvoorkomende beveiligingsrisico’s.

Het beveiligen gebeurt rechtstreeks op de edge en heeft dus geen invloed op andere prestaties. Dit verbetert niet alleen de gebruikerservaring, maar ook het vertrouwen van klanten en zoekmachines.

Verbeteren van sitebeveiliging

Als marketing manager weet je dat sitebeveiliging niet alleen belangrijk is voor data-integriteit, maar ook voor SEO. Met Cloudflare Workers kunnen we gemakkelijk beveiligingsheaders implementeren, zoals HSTS, X-Frame-Options, X-XSS Protection, en Referrer Policies. Deze headers helpen je website te beschermen tegen veelvoorkomende beveiligingsrisico’s (4).

Wat geweldig is, is dat dit direct op de edge gebeurt, wat betekent dat de beveiliging wordt verbeterd zonder in te boeten aan prestaties. Dit zorgt niet alleen voor een veiligere gebruikerservaring, maar versterkt ook het vertrouwen in je merk bij klanten en zoekmachines.

Testen en onderzoek

Edge computing maakt A/B-testen,

en het verzamelen van logboekbestanden mogelijk. Ook kunnen korte termijn wijzigingen op een website worden doorgevoerd. De veranderingen worden direct op de edge aangebracht. Dit zorgt voor snellere en relevantere testresultaten.

Bovenstaande testen zijn ideaal om verschillende varianten van de content of lay-outs te testen. Een logboekbestand verzameling maakt een diepgaande analyse van de verkeerspatronen en het gebruikersgedrag van een website. Aan de hand van deze informatie kun je SEO-strategieën aanpassen en proactief reageren op veranderingen.

Is Edge SEO eigenlijk nog interessant in 2023?

Edge SEO blijft relevant in de wereld van SEO. Sterker nog, het wordt steeds belangrijker, omdat de technologieën snel ontwikkelen en de manier waarop gebruikers zoeken blijft veranderen.

Edge SEO biedt veel voordelen voor gebruikers, waaronder snelle laadtijden en betere gebruikerservaring. Bovendien zijn er binnen de SEO-wereld steeds meer geavanceerde mogelijkheden. Ook speelt het in op moderne trends als spraakgestuurde zoekopdrachten en lokale SEO.

Samengevat

Edge SEO en Edge computing bieden dus veel voordelen voor SEO- en marketingstrategieën. Ze zorgen ervoor dat technische SEO-taken sneller uitgevoerd worden en websites beter beveiligd worden, zonder negatieve effecten op prestaties.

Je kunt je SEO-strategieën sneller aanpassen en veranderingen eenvoudiger doorvoeren, zonder daarbij de server te gebruiken. Dit heeft dus een zeer gunstig effect op de SEO.

Het meest complete boekwerk over de website snelheid

Ik heb zoveel geschreven over het versnellen van websites en alles wat hierbij komt kijken, dat ik het graag onderverdeel in verschillende secties; algemeen, tools, verbeterpunten voor de snelheid en tips. Zie en raadpleeg gerust alle onderstaande links voor meer informatie over tools en tips voor het versnellen van jouw website.

Algemeen

Tools

Verbterpunten voor de snelheid

Algemene tips

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 22 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.