Search Console | Je site-eigendom verifiëren

Als je een zogenoemd “property” hebt toegevoegd aan je account, dien je te bewijzen dat je daadwerkelijk de eigenaar bent van het property waar je zegt eigenaar van te zijn. Het is een dubbelcheck vanuit Google om zo jouw gegevens te kunnen beschermen. Hier lees je wat de verificatie precies inhoudt en hoe je jouw site-eigendom verifieert. (1)

Verificatie van de Google Search Console

Het verificatieproces zorgt ervoor dat je kan bewijzen daadwerkelijk eigenaar van het site-eigendom te zijn. Eigenaren die geverifieerd zijn hebben toegang tot gevoelige gegevens voor Google Zoeken. Het kan invloed hebben op de aanwezigheid van je site in Google Zoeken. Wanneer je geverifieerd bent als eigenaar, kan je andere mensen weergave rechten of volledige rechten geven.

Per 2019 is er een nieuwe manier van verifiëren gepubliceerd waarbij automatisch de juiste DNS erbij wordt gepakt om de verificatie te voltooien. (2)

Soorten website property’s

Er zijn twee soorten site-eigendommen. Property met URL-voorvoegsel en het domein property. 

Een property met URL-voorvoegsel bevat alleen URL’s met het opgegeven voorvoegsel, inclusief het “protocol” (http/https). Als je wilt dat je property overeenkomt met elk protocol of subdomein (http/https/www, etc.), kun je overwegen in plaats daarvan een domein property toe te voegen. Voorbeeld van een property met URL-voorvoegsel:

http:// ralfvanveen. com

Om die reden is het aan te raden om te kiezen voor een domein property.

Een property op domeinniveau is één die alle subdomeinen (m, www, etc) en meerdere protocollen (http, https, ftp) bevat. Het handige aan een domein property is dat je alleen een DNS-record verificatie nodig hebt. Een domein property ziet er alsvolgt uit:

ralfvanveen. com

Dit kan dus ook zijn:

http:// ralfvanveen. com

http://www. ralfvanveen. com

Lees verder over de Google Search Console

Een domein property toevoegen

  1. Open het dropdownmenu voor property’s.
  2. Selecteer “Property toevoegen” in het dropdownmenu.
  3. Kies hier voor het type “domein property”.

Geef hierna het domein op wat je wilt toevoegen. Voor een domein property is en DNS-record verificatie nodig om te bewijzen dat je daadwerkelijk de eigenaar bent van het domein. 

De URL van een domein property is de URL zonder protocol (http/https) of map gedeelten (/begrippenlijst/content/). Dus:

ralfvanveen.com

bevat de volgende URL’s:

  • http:// ralfvanveen. com
  • https:// ralfvanveen. com
  • http:// m.ralfvanveen. com

Een domein property verifiëren

De (oude) manier om een domein property te verifiëren is:

HTML-bestand uploaden → relatief makkelijke methode, maar vereist wel de mogelijkheid om een bestand te uploaden en te publiceren op je site (op een specifieke URL). Dit kan lastig worden op een hosting platform.

Google heeft dit gelukkig veranderd voor Nederland. Het is nu mogelijk om simpelweg je domein property aan te melden bij de GSC en de stappen te doorlopen. Je wordt naar je eigen hosting geleid (Transip bijvoorbeeld) en daar kun je automatisch je eigendom verifiëren. Ik raad aan om het op deze manier te doen.

Bronnen

  1. Introducing Auto-DNS verification in the new Search Console  |  Google Search Central Blog  |  Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/search/blog/2019/09/auto-dns-verification
  2. How To Use Search Console | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/monitor-debug/search-console-start
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 3 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 juni 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.