Prestatiesrapport Google Search Console

Google Search Console (GSC) is een tool van Google die inzichten biedt in de manier waarop de zoekmachine een website. Ook geeft het de prestaties in de zoekresultaten weer. Deze gegevens zijn erg waardevol voor marketingmanagers en CMO’s. Aan de hand van deze informatie kunnen ze hun websites optimaliseren en kunnen deze hoger in Google komen.

Het Prestatierapport binnen de Google Search Console analyseert de prestaties van een website als het gaat om zoekverkeer, veelgebruikte zoekopdrachten en de prestaties van de content in verschillende regio’s en op verschillende apparaten. (1)

Wat is de Google Search Console?

De Google Search Console wordt gratis aangeboden door Google. De tool helpt bij het monitoren, onderhouden en troubleshooten van de aanwezigheid van een website in de zoekresultaten. Google Search Console biedt inzichten in de manier waarop Google een website indexeert en toont eventuele problemen. Deze informatie is nuttig om de zichtbaarheid van een website te verbeteren. Op deze manier draagt Google Search Console direct bij aan SEO-optimalisatie. (2)

Wat is het prestatierapport

Het prestatierapport in Google Search Console biedt gedetailleerde informatie over de prestaties van een website in de zoekresultaten van Google. Het biedt onder andere gegevens over het aantal klikken, de CTR de impressies en de gemiddelde positie van een website in de zoekresultaten.

Het prestatierapport geeft weer welke zoektermen van gebruikers naar een site leiden. Ook toont het welke pagina’s het meest worden weergegeven en geklikt in zoekresultaten. Deze gegevens worden aangegeven per land, apparaat en periode.

Aan de hand van de informatie van het rapport, kan een plan worden opgesteld om eventuele verbeterpunten van een website aan te passen.

Lees verder over de Google Search Console

Toegang tot Google Search Console

Een Google-account is nodig om toegang te krijgen tot Google Search Console. Vergeet niet een website aan te melden. Verifieer de eigendom van een website. Dit kan via verschillende methoden. Zo is het mogelijk om een HTML-bestand naar de server te uploaden. Een andere optie is het toevoegen van een meta-tag in de homepage van een website. Verifiëren kan bovendien via Google Analytics of Google Tag Manager account. Als een website is geverifieerd, krijgt de beheerder volledige toegang tot alle functies en rapporten van Google Search Console.

Prestatierapport in navigatiemenu

Het prestatierapport is in het linker navigatiemenu te vinden, als inlogt is in Google Search Console. Dit rapport toont standaard de data van de afgelopen drie maanden. Het is echter mogelijk om de periode aan te passen.

Het rapport biedt verschillende tabbladen en filters. Dit zijn onder andere ‘Zoekopdrachten’, ‘Pagina’s’, ‘Apparaten’, ‘Landen’ en ‘Zoektype’. Hierdoor is het mogelijk om dieper in de data te duiken. SEO-specialisten analyseren op deze manier specifieke aspecten van de prestaties van een website. Dit geeft inzicht in de manier waarop bezoekers een website vinden en met welke content ze het meest betrokken zijn.

Enkele belangrijke metrics

  • Klikken: het aantal klikken geeft aan hoe vaak bezoekers vanuit Google Search op een website hebben geklikt. Dit geeft aan hoeveel verkeer er naar een website komt.
  • Impressies: dit geeft aan hoe vaak een pagina van een website is weergegeven in de zoekresultaten. Een hoge impressie met lagere klikken kan aangeven dat er nog wat aspecten moeten worden verbeterd in titels of meta-beschrijvingen.
  • CTR: CTR (of Click Trough Rate) is het percentage van impressies dat resulteert in een klik. De CTR geeft effectief een titel en beschrijving zijn wat betreft het aantrekken van bezoekers.
  • Positie: de positie gaat over de gemiddelde ranking van een website in de zoekresultaten voor een specifieke query. Hoe hoger de positie, hoe hoger de zichtbaarheid vaak is.

Datum- en filterinstellingen

Het is mogelijk om zelf een datumbereik in te stellen in het prestatierapport. Dit maakt het mogelijk om de prestaties van verschillende perioden te vergelijken.

Filters maken het mogelijk om dieper in te gaan op specifieke zoekopdrachten, pagina’s, apparaten, landen of zoektypen. De website kan op deze manier gerichter geanalyseerd worden. Ook verkrijgen professionals zo inzicht in specifieke segmenten.

Verschillende zoektypen

  • Web: hier komt traditioneel zoekverkeer via Google’s web zoekfunctie op af. Het analyseren van deze data geeft inzicht in de prestaties van content in de standaard zoekresultaten.
  • Afbeelding: dit geeft inzicht in de manier waarop professionals afbeeldingen moeten ranken in de afbeeldingen zoekopdrachten van Google.
  • Video: dit segment kan inzicht geven aan websites die video content bevatten. Het toont de video zoekresultaten van Google. (3)

Trends analyseren

Om de effectiviteit van het SEO-stappenplan goed te beoordelen, is het noodzakelijk om naar trends over een langere periode te kijken. Het is belangrijk om hierbij te letten op seizoensgebonden veranderingen, wijzigingen in zoekalgoritmen of de impact van bepaalde campagnes.

Langdurige trends geven ook weer of de zichtbaarheid van een website in de zoekmachines is gestegen of juist gedaald in een bepaalde periode. Pas de SEO-strategie aan op basis van deze gegevens. Onderstaande informatie helpt hierbij:

Het analyseren van top zoekqueries

Om het publiek en zijn zoekintenties te begrijpen, is het belangrijk om de top zoekqueries te analyseren. Deze leiden verkeer naar een website. Google Search Console toont welke zoektermen de meeste klikken en impressies genereren.

Dit geeft inzicht in welke content relevant is voor gebruikers. Focussen op deze zoektermen om de SEO-strategie te verbeteren. Optimaliseer de al bestaande content of creëer nieuwe content die aansluit bij deze zoekopdrachten. (4)

Begrijp Prestaties van specifieke pagina’s

Analyseer ook de prestaties van individuele pagina’s. Bekijk welke pagina’s de meeste bezoekers trekken en hoelang deze aanwezig zijn. Onderzoek ook de interactie van gebruikers met een webpagina.

Door pagina’s met hoge prestaties te identificeren, krijgen professionals inzicht in wat werkt en wat nog verbetering nodig heeft. Dit laatste geldt vooral voor pagina’s met lagere prestaties. Op deze pagina moet de content worden herzien of is een snellere laadsnelheid nodig. Soms is het nodig om SEO-tactieken aan te passen, zie onderstaande afbeelding.

Analyseer de prestaties per land

Google Search Console biedt waardevolle inzichten aan organisaties die internationaal actief zijn. De tool laat zien in hoe een website presteert in verschillende landen. Gebruik deze data om de effectiviteit van internationale SEO-strategieën te beoordelen. Deze tool geeft ook culturele of regionale verschillen in zoekgedrag weer. Dit biedt waardevolle informatie om de SEO te verbeteren.

Meer inzicht in landen specifieke data helpt ook bij het zien van nieuwe marktkansen of het optimaliseren van de lokale gebruikerservaring. Dit kan bijvoorbeeld door de content op één specifieke taal te richten (zie onderstaande afbeelding).

Analyseren van de gebruikte apparaten

Analyseer op welke apparaten een website het vaakst wordt gebruikt. Zorg dat een website voor al deze apparaten optimaal is. Tegenwoordig surfen veel mensen op hun mobiele telefoon. Een goede mobiele weergave is daarom essentieel.

Google Search Console toont data die inzicht biedt in het specifieke gedrag per apparaat. Het geeft de prestaties weer van onder andere de laadsnelheid, conversies en bounce rates. Gebruik deze inzichten voor de optimalisatie van een website op elk apparaat. Dit zorgt voor het behoud van engagement en het stimuleren van conversies. Doe dit volgens onderstaand voorbeeld:

Het vergelijken van data

Google Search Console heeft het vermogen om data te vergelijken over verschillende tijdsperioden, zoekopdrachten, pagina’s, of landen. Hiermee kan het de impact beoordelen van wijzigingen in de SEO of van marketingcampagnes.

Vergelijk bijvoorbeeld de prestaties van een website voor en na een grote update en evalueer de effectiviteit van die update. Op deze manier is het ook mogelijk om seizoensgebonden trends en patronen te identificeren. Deze helpen bij het plannen van toekomstige marketingstrategieën. (5)

Ik doe dit bijvoorbeeld:

Klik op “Vergelijken” in het prestatierapport.

Selecteer nu welke periode moet worden vergeleken met welke periode in het verleden (zie onderstaande afbeelding). Klik vervolgens op toepassen.

Het gebruik van filters

Gebruik filters in Google Search Console om de data te segmenteren voor een meer gedetailleerde analyse. Pas filters toe op basis van zoekopdrachten, pagina’s, apparaten, landen en zelfs zoek verschijning.

Hierdoor is het mogelijk om diep in te gaan op specifieke aspecten van prestaties van een website. Filter bijvoorbeeld op een specifieke zoekopdracht en analyseer de effectiviteit van de content voor die term. Ook is het mogelijk om te filteren op het type apparaat om te zien of een  website beter presteert op mobiele apparaten of op desktops. Bepaal aan de hand van deze informatie de strategie voor de technische SEO.

Veelvoorkomende problemen en hun oplossingen

De mogelijkheid om problemen op een website te identificeren en op te lossen is een van de meest waardevolle aspecten van Google Search Console. Enkele voorbeelden van veelvoorkomende problemen zijn 404-fouten, problemen met de mobiele weergave en problemen met structured data.

Google Search Console identificeert deze problemen niet alleen, maar geeft ook opties om ze op te lossen. Controleer regelmatig op problemen en zorg voor een snelle oplossing. Dit zorgt ervoor dat een website goed geïndexeerd blijft en bezoekers niet afhaken.

Hoe zoekprestaties verbeteren?

  • Goede mobiele weergave: Een website moet goed functioneren op alle apparaten, met name op mobiele telefoons.
  • Snelle laadtijd: Een snellere laadtijd kan de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren. Dit zorgt voor een hogere ranking.
  • Relevante en kwalitatieve inhoud: De inhoud moet relevant zijn voor zowel gebruikers als zoekmachines.
  • Structured data: Structured data helpt bij het verbeteren van de manier waarop pagina’s worden weergegeven in zoekresultaten.
  • Hoogwaardige backlinksBacklinks van betrouwbare en relevante websites verbeteren de autoriteit en ranking van een website.

Monitor en analyseer een website regelmatig en voer waar nodig wijzigingen door op basis van de verkregen inzichten door Google Search. Dit verbetert de SEO-prestaties én de gebruikerservaring.

Samengevat

Google Search Console is een onmisbaar instrument voor marketingmanagers en CMO’s die hun website willen optimaliseren voor betere prestaties in zoekmachines. De tools biedt belangrijke inzichten in zoekqueries, pagina prestaties, en gebruikersgedrag over verschillende apparaten en landen.

Analyseer deze data op een effectieve manier en pas een pagina aan op de verkregen informatie. De inzichten maken het bovendien mogelijk om problemen snel op te lossen. Dit zorgt voor een betere algehele gebruikerservaring.

Bronnen

  1. Performance report (Search) – Search Console Help. (z.d.). https://support.google.com/webmasters/answer/7576553?hl=en
  2. Google Search Console. (z.d.). SearchConsoleNoOgbBoq. https://search.google.com/search-console/about?hl=nl
  3. Performance report (Search) – Search Console Help. (z.d.-b). https://support.google.com/webmasters/answer/7576553?hl=en
  4. Performance report (Search) – Search Console Help. (z.d.-c). https://support.google.com/webmasters/answer/7576553?hl=en
  5. Performance report (Search) – Search Console Help. (z.d.-d). https://support.google.com/webmasters/answer/7576553?hl=en
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 26 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 26 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.