Functionaliteiten rapport uit de Google Search Console inzetten voor SEO

De Google Search Console (GSC) blijft een onmisbare tool voor SEO-specialisten, dit keer met het oog op het functionaliteiten rapport. Dit onderdeel van GSC biedt een schat aan inzichten over de technische gezondheid en gebruikerservaring van je website. In dit artikel duik ik in de drie hoofdcomponenten van het functionaliteiten rapport: paginafunctionaliteit, site-vitaliteit, en HTTPS-status, om je een helder beeld te geven van hoe deze data je kan helpen je website te optimaliseren.

Voor dit inzicht gebruik ik een oude website als voorbeeld, waaraan ik tegenwoordig minder tijd besteed, maar die nog steeds waardevolle data levert voor dit soort analyses. Ik ga per onderdeel er kort op in en hoe ik de data uit de specifieke rapporten interpreteer en gebruik voor trajecten.

Paginafunctionaliteit rapport

Het eerste segment van het functionaliteiten rapport richt zich op de bruikbaarheid van pagina’s op mobiele apparaten en desktops. Het identificeert problemen zoals klikbare elementen die te dicht bij elkaar liggen, inhoud breder dan het scherm, en onleesbare tekst. Verbetering van deze aspecten kan direct invloed hebben op de gebruikerservaring en daarmee op je SEO-prestaties.

Functionaliteiten rapport (Google Search Console) in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

Functionaliteiten rapport (Google Search Console).

Waar checkt dit rapport op?

Ten eerste, de volledige lijst kun je hier vinden. Een lijst met daarbij mijn interpretatie en wat ik vermoed dat de invloed op SEO zou kunnen zijn staat hieronder:

Voor het Paginafunctionaliteit rapport in Google Search Console, kunnen we een tabel maken die de verschillende checks weergeeft met een inschatting van hun prioriteit voor SEO. De prioriteit kan variëren afhankelijk van de specifieke context van de website en de huidige prestaties, maar over het algemeen geldt dat problemen die direct de gebruikerservaring beïnvloeden vaak een hogere prioriteit krijgen.

Hier is een vereenvoudigde tabel met enkele veelvoorkomende checks uit het Paginafunctionaliteit rapport:

CheckPrioriteitBeschrijving
MobielvriendelijkheidHoogControleert of pagina’s geoptimaliseerd zijn voor mobiele apparaten.
Klikbare elementen te dicht bij elkaarMiddelIdentificeert of er elementen op de pagina zijn die te dicht bij elkaar staan voor een goede interactie.
Content breder dan het schermHoogDetecteert of er inhoud is die horizontaal scrollen vereist op mobiele apparaten.
Tekst te klein om te lezenHoogControleert of de tekstgrootte adequaat is voor leesbaarheid op mobiele apparaten.
Ongebruikte JavaScriptMiddelIdentificeert JavaScript-code die niet wordt gebruikt en mogelijk de laadtijd vertraagt.
Ongebruikte CSSMiddelZoekt naar CSS-regels die niet worden gebruikt en de pagina onnodig verzwaren.
HTTPS-gebruikHoogControleert of de website een veilige HTTPS-verbinding gebruikt.
BeeldoptimalisatieMiddel tot hoogControleert of afbeeldingen goed zijn geoptimaliseerd voor snelle laadtijden.
Functionaliteiten rapport met invloed op SEO per punt.

Deze tabel is een vereenvoudiging en de daadwerkelijke checks en prioriteiten kunnen variëren afhankelijk van de specifieke eisen van Google en de steeds veranderende best practices in SEO. Het is altijd een goed idee om de meest recente documentatie en richtlijnen van Google te volgen voor de nauwkeurigste en actuele informatie.

Wat interessant is, is dat je in dit rapport door kunt klikken en uiteindelijk op URL niveau bepaalde problemen kunt opsporen (zie afbeelding onderstaand). Ter info: je gaat dan naar de site-vitaliteit sectie van de Google Search Console.

Wanneer ik nu op een URL klik (binnen de groep die last heeft van CLS; cumulative layout shift) ga ik verder naar de specifieke problemen voor deze URL. Zie afbeelding onderstaand.

Zo kun je aan de slag met twee interessante zaken:

  1. Optimalisaties doorvoeren op URL-niveau (wat interessant is voor specifieke pagina’s die veel verkeer en conversies vanuit SEO binnen brengen).
  2. Optimalisaties doorvoeren op URL-groep niveau (dit gebruik ik zelf vaker, zodat de impact die ik maak relatief groot is). Dit is overigens soms een omslachtige manier, omdat je ook “gewoon” door middel van de API van Lighthouse en de tool Screaming Frog een volledige export kunt maken van alle pagespeed issues per pagina (in bulk).

Nog twee zaken die ik interessant vind ik bovenstaand overzicht:

  1. Het is mogelijk om uiteindelijk issues die zijn opgelost te valideren bij de Google Search Console, zodat je ook echt feedback van Google zelf krijgt dat een bepaalde issue is opgelost.
  2. Het is mogelijk om de voortgang van de problemen die je hebt op een website te bekijken (groeit het of neemt het af etc.). Hier kun je weer analyses voor maken.

Lees verder over de Google Search Console

Site-vitaliteit rapport

De kernwebvitals zijn een set van specifieke factoren die Google belangrijk acht voor de algehele gebruikerservaring van een webpagina. Binnen het functionaliteiten rapport krijgen we inzicht in LCP (Largest Contentful Paint), FID (First Input Delay), en CLS (Cumulative Layout Shift). Deze metrieken bieden concrete aanknopingspunten voor technische optimalisaties aan je website.

Buiten dit rapport heb ik het meeste van dit onderdeel van de Google Search Console gedekt bij bovenstaand deel van dit artikel.

HTTPS rapport

In het digitale tijdperk is veiligheid niet optioneel, maar essentieel. Het HTTPS-rapport geeft aan of je website een veilige verbinding gebruikt. Een beveiligde site is niet alleen belangrijk voor de veiligheid van de gebruiker, maar ook voor de betrouwbaarheid en ranking in Google.

Overigens belangrijk om te weten, het komt eigenlijk niet meer voor (althans, gelukkig in mijn klantenkring) dat een website op HTTP draait. Dit rapport check ik dus eenmalig aan de start van een traject, maar het staat nagenoeg altijd goed. Ook kun je in het verleden kijken of er problemen waren met het inladen van pagina’s via HTTPS.

Het belang van correcte data interpretatie

Net als bij het prestaties rapport is het van cruciaal belang dat je de data correct interpreteert om de juiste optimalisaties door te voeren. Of het nu gaat om het verbeteren van de laadsnelheid of het zorgen voor een veilige verbinding, elke aanpassing moet gebaseerd zijn op accurate en relevante informatie uit je GSC-rapport.

Samengevat

Het functionaliteiten rapport binnen de Google Search Console biedt essentiële inzichten die elke SEO-specialist kan gebruiken om de technische SEO en gebruikerservaring van een website te verbeteren. Door aandachtig de verschillende componenten van het rapport te analyseren en te handelen op basis van deze data, kun je significante verbeteringen aanbrengen die zowel de gebruikerservaring als je SEO-prestaties ten goede komen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 22 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.