Een pragmatische SEO-handleiding om in 2024 aan de slag te gaan

In de wereld van zoekmachine optimalisatie is er nooit een moment van stilstand. Net als de recente updates van Google, veranderen de technieken en strategieën voor SEO voortdurend. Om bij te blijven met deze snelle ontwikkelingen, is het essentieel om toegang te hebben tot de meest actuele informatie en begeleiding. Daarom presenteer ik dé SEO-handleiding voor 2024, een volledige handleiding dat je inzicht biedt in de nieuwste trends en methoden in SEO.

Gebruik vooral de links die naar andere artikelen op mijn website verwijzen. Een volledige SEO-handleiding op één pagina is natuurlijk niet mogelijk. Wil je écht zelf aan de slag met SEO? Bekijk dan ook eens mijn SEO-training/cursus. Mij inhuren als SEO-expert kan ook.

Wat is (een) SEO (handleiding)

Een SEO-handleiding is een handleiding voor.. SEO. Maar wat is SEO? SEO bestaat uit drie componenten:

 • Techniek: Hoe ziet de techniek van de website eruit? Dit heeft vaak veel te maken met de gebruikservaring op een website en de manier waarop Google een website kan lezen.
 • Content: De kwaliteit én kwantiteit van content is altijd van belang bij een verbeterde vindbaarheid.
 • Linkbuilding: Hoe meer (kwalitatieve en relevante) websites naar je website linken, hoe meer autoriteit je voor Google in de markt hebt.

In deze SEO-handleiding vertel ik meer over hoe ik deze individuele componenten optimaliseer voor uiteindelijk een hogere positie in Google.

Waarom is SEO belangrijk?

 1. Zichtbaarheid: mensen vertrouwen op zoekmachines om te vinden wat ze nodig hebben. Hoe hoger je rangschikt, hoe waarschijnlijker het is dat ze jouw site bezoeken.
 2. Geloofwaardigheid: hoog ranken in zoekmachines bouwt vertrouwen op. Het geeft de indruk dat jouw site autoriteit heeft in jouw vakgebied.
 3. Verkeer en conversie: SEO helpt niet alleen om verkeer naar jouw site te leiden maar kan ook bijdragen aan een hogere conversie door een betere afstemming met de behoeften van jouw doelgroep.

Een korte handleiding voor content

Zoekwoorden vormen de basis van elke succesvolle SEO-strategie. Deze woorden en zinnen zijn wat jouw potentiële klanten in zoekmachines intypen, en het vinden van de juiste zoekwoorden is een cruciale stap in het optimaliseren van je website.

Hoe vind je de juiste zoekwoorden?

 1. Begrijp je doelgroep: denk na over wat jouw klanten zouden intypen als ze op zoek zijn naar jouw producten of diensten.
 2. Gebruik keyword tools: er zijn verschillende tools zoals Google’s Keyword Planner die je kunnen helpen bij het identificeren van populaire zoekwoorden in jouw branche.
 3. Analyseer de concurrentie: kijk naar de zoekwoorden die jouw concurrenten gebruiken en overweeg hoe je ze kunt overtreffen.
 4. Let op long-tail keywords: dit zijn langere, meer specifieke zoekwoorden die vaak minder competitief zijn maar een hogere conversieratio kunnen hebben.

Mijn SEO-handleiding voor content schrijven

Wanneer ik content schrijf probeer ik altijd te bedenken: zou ik het stuk content dat ik net heb geschreven ook delen met een klant van mij? Of zou die klant dan denken.. heb jij dit geschreven? Wanneer het dit laatste is, dan is de kans groot dat de kwaliteit van de content niet hoog genoeg is. Een aantal zaken die voor SEO van belang zijn bij content schrijven:

 • gebruik een consistente tone of voice door de gehele website;
 • voeg écht waarde toe voor de bezoeker, schrijf niet alleen voor Google;
 • gebruik kwalitatieve en relevante interne links door de tekst heen;
 • zorg voor kwalitatieve afbeeldingen in de tekst;
 • gebruik het zoekwoord niet te vaak;
 • zorg voor volledige artikelen die ieder subonderwerp van een bepaald onderwerp belichten.

Dit is nog maar een top van de ijsberg. Lees voor het volledige verhaal dit artikel.

Technische SEO-handleiding

Technische SEO omvat de achterliggende structuur van je website en hoe zoekmachines je site crawlen en indexeren. Ik verdeel de punten onder in onderdelen die van belang zijn voor de gebruikservaring en onderdelen die belangrijk zijn voor Google. Natuurlijk zullen veel punten invloed hebben op beide, maar daar ga ik nu niet te diep op in.

SEO-handleiding voor de techniek voor de crawlbaarheid

Voor de meeste van deze onderwerpen heb ik volledige artikelen geschreven, dus hier ga ik niet weer opnieuw dieper op in.

 1. XML-sitemap;
 2. Robots.txt;
 3. interne linkstructuur;
 4. canonicals;
 5. crawl budget optimalisatie;
 6. website snelheid;
 7. gestructureerde data;
 8. URL-structuur.

SEO-handleiding voor een verbeterde gebruikservaring

Een aantal van deze zaken komen overeen met bovenstaande lijst, maar dit zijn de belangrijkste voor een betere crawlbaarheid.

 1. mobielvriendelijkheid;
 2. website snelheid;
 3. HTTPS-implementatie;
 4. gebruiksvriendelijke website structuur;
 5. Core Web Vitals;
 6. Responsive design;
 7. toegankelijkheid;
 8. browser caching.

Mijn handleiding voor linkbuilding

Linkbuilding is het proces van het verkrijgen van links van andere websites naar jouw eigen site. Links zijn een van de belangrijkste factoren die zoekmachines gebruiken om de relevantie en autoriteit van een site te beoordelen.

Belangrijk bij de selectie van het verkrijgen van links is het volgende:

 1. Zijn de websites relevant voor jouw business?
 2. Zijn de websites kwalitatief?
 3. Hebben de websites veel autoriteit (binnen de markt)?
 4. Verkrijgen de websites veel kwalitatief verkeer via SEO?
 5. Zijn de websites gemaakt voor linkbuilding (dit is niet positief).

Vanuit deze checklist kun je de websites beoordelen op de kwaliteit hiervan en of je überhaupt een link zou willen van deze websites.

Hoe verkrijg je backlinks?

Backlinks verkrijgen is een complex proces waarvoor je eigenlijk een eigen netwerk nodig hebt om dit te doen. Een aantal manieren waarop ik zou linkbuilden als ik geen netwerk zou hebben:

 1. Gastbloggen bij andere websites binnen de markt (hier moet je wel veel websites voor aanspreken om een aantal te krijgen die hiervoor openstaan).
 2. Websites benaderen die in het backlinkprofiel van concurrenten staan.
 3. Kwalitatieve content schrijven waar op natuurlijke wijze naartoe wordt verwezen (dit duurt in de praktijk erg lang).

De belangrijkste componenten van de SEO-handleiding

Hier is een tabel met de belangrijkste 20 SEO-componenten, hun prioriteit, de geschatte tijdsduur voor implementatie en of een SEO-specialist benodigd is:

ComponentPrioriteit (1-100)Tijdsduur voor implementatie (1-100)
Zoekwoordonderzoek / content schrijven10070
Meta beschrijvingen8520
URL-structuur8040
Interne links optimaliseren8060
Linkbuilding9580
Content creatie9070
Sitemaps7520
Mobiele optimalisatie8560
Laadsnelheid8550
SSL-certificaat7040
Responsief ontwerp8560
Afbeeldingen optimaliseren6540
Social media integratie6030
SEO-handleiding componenten + prioriteit.

Deze tabel geeft een overzicht van de belangrijkste componenten, maar het is belangrijk op te merken dat deze waarden kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie en behoeften van de website. Voor iedere website waar ik aan werk bekijk ik wat er op de moment op de website zich afspeelt en wat er nodig is om dit te optimaliseren.

Conclusie

De wereld van SEO is complex, maar met de juiste benadering en toewijding kan het een krachtig instrument zijn om je online zichtbaarheid te vergroten. De SEO-handleiding voor 2024 is ontworpen om je een solide basis te geven in de principes van SEO, van keyword research tot technische optimalisatie.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 7 juni 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.