De 4 SEO-pijlers uitgelegd

SEO, of zoekmachine optimalisatie, is het proces van het optimaliseren van een website om de zichtbaarheid te verhogen voor relevante zoekopdrachten in zoekmachines.(1) Een goed geoptimaliseerde site trekt meer bezoekers aan, wat kan leiden tot verhoogde merkbekendheid, leads en uiteindelijk verkoop. De kunst van SEO omvat een reeks strategieën en technieken, verdeeld over vier SEO-pijlers: technische SEO, SEO-content, linkbuilding en UX (User Experience).

SEO-pijler #1: Wat is Technische SEO?

Technische SEO verwijst naar het proces van optimaliseren van de technische aspecten van een website om de ranking van de pagina’s in de zoekmachines te verbeteren.(2) Het richt zich op het verbeteren van elementen zoals site snelheid, mobielvriendelijkheid, en beveiliging, om ervoor te zorgen dat de site gemakkelijk te crawlen is door zoekmachines en biedt een goede gebruikerservaring.

Website snelheid

De laadsnelheid van een website is cruciaal voor zowel gebruikerservaring als zoekmachine rankings.(3) Sites die snel laden, hebben een grotere kans om hoog te scoren in zoekresultaten, omdat zoekmachines voorrang geven aan snelle websites. Technieken zoals het optimaliseren van afbeeldingen, het minimaliseren van code en het gebruik van content delivery networks (CDN) kunnen de laadtijden aanzienlijk verbeteren.

Mobielvriendelijkheid

Met een toenemend aantal zoekopdrachten dat wordt uitgevoerd op mobiele apparaten, is mobielvriendelijkheid een essentieel aspect van technische SEO. Een responsive website ontwerp dat zich aanpast aan verschillende schermgroottes zorgt voor een betere gebruikerservaring en draagt bij aan een hogere positie in zoekmachines.

Beveiliging (HTTPS)

Veiligheid is een top prioriteit voor zowel gebruikers als zoekmachines. Het gebruik van HTTPS, een beveiligde versie van HTTP, helpt bij het beschermen van de gegevens van bezoekers en wordt gezien als een positieve ranking factor door zoekmachines.(4)

Schone code

Een schone, goed gestructureerde code maakt het gemakkelijker voor zoekmachines om een website te crawlen en te indexeren. Het verwijderen van onnodige code, het gebruik van semantische HTML-tags en het zorgen voor een logische structuur kunnen allemaal bijdragen aan betere SEO-prestaties.

Tools voor technische SEO-analyse

Er zijn diverse tools beschikbaar die kunnen helpen bij het analyseren en verbeteren van de technische SEO van een website. Google’s PageSpeed Insights en Mobile-Friendly Test bieden waardevolle inzichten in de laadsnelheid en mobielvriendelijkheid van een site.

Voor een diepere analyse, kunnen tools zoals Screaming Frog SEO Spider en Google Search Console inzicht geven in crawl-fouten, beveiligingsproblemen, en andere technische SEO aspecten. Het regelmatig gebruiken van deze tools voor audits kan helpen bij het identificeren en oplossen van problemen die de SEO-prestaties beïnvloeden.

SEO-pijler #2: Wat is SEO-content?

SEO-content is inhoud die speciaal is ontworpen om de zichtbaarheid van webpagina’s in zoekmachines te verbeteren. Dit omvat het optimaliseren van verschillende elementen zoals tekst, afbeeldingen en video’s met het doel om hoger te ranken in de zoekresultaten voor relevante zoekopdrachten. Een effectieve SEO-contentstrategie richt zich niet alleen op het integreren van keywords, maar ook op het creëren van waardevolle, informatieve en boeiende inhoud die aan de behoeften en vragen van de doelgroep voldoet.

Het belang van keywords

Keywords of zoekwoorden spelen een cruciale rol in SEO-content.(5) Ze zijn de woorden en zinnen die zoekers gebruiken om informatie in zoekmachines te vinden. Door deze keywords strategisch in de content te verwerken, wordt het voor zoekmachines gemakkelijker om de relevantie van de webpagina voor bepaalde zoekopdrachten te bepalen. Het is echter belangrijk om keywords natuurlijk in de tekst te integreren en keyword-stuffing te vermijden, aangezien dit de leesbaarheid kan verminderen en negatieve gevolgen kan hebben voor de zoekmachine rankings.

Structuur en leesbaarheid

De structuur en leesbaarheid van SEO-content zijn essentieel voor zowel gebruikerservaring als zoekmachineoptimalisatie. Een goed gestructureerde tekst met duidelijke koppen, subkoppen en alinea’s maakt de inhoud gemakkelijk scanbaar voor lezers en helpt zoekmachines de belangrijkste punten van de content te begrijpen. Het gebruik van lijsten, opsommingstekens en vetgedrukte termen kan ook de nadruk leggen op belangrijke informatie en de leesbaarheid verbeteren. Bovendien draagt het schrijven in eenvoudige, begrijpelijke taal bij aan een positieve gebruikerservaring en kan het de tijd die bezoekers op de pagina doorbrengen, verhogen.

Content types voor SEO

Verschillende soorten content kunnen worden geoptimaliseerd voor SEO, elk met zijn eigen voordelen. Enkele voorbeelden zijn:

 • Blogposts en artikelen: Dit zijn de meest voorkomende vormen van SEO-content en bieden een geweldige kans om een breed scala aan keywords te targeten en waardevolle informatie aan de doelgroep te verstrekken.
 • Infographics en visuele content: Visuele content zoals infographics kan complexe informatie op een gemakkelijk te begrijpen en deelbare manier presenteren. Hoewel zoekmachines de tekst binnen afbeeldingen niet kunnen lezen, draagt de omringende tekst, inclusief de titel en beschrijving, bij aan de SEO-waarde.
 • Video’s: Video’s kunnen de gebruikersbetrokkenheid verhogen en bieden de mogelijkheid om in zoekresultaten te verschijnen, vooral op platforms zoals YouTube, dat eigendom is van Google.
 • Gidsen en how-to’s: Instructiecontent die stap-voor-stap uitlegt hoe iets gedaan moet worden, kan zeer waardevol zijn voor gebruikers en een sterke ranking in zoekmachines behalen.

Door een diversiteit aan content types te creëren en te optimaliseren voor SEO, kunnen websites niet alleen hun zichtbaarheid in zoekmachines vergroten, maar ook voldoen aan de diverse behoeften en voorkeuren van hun doelgroep.

SEO-pijler #3: Wat is Linkbuilding?

Linkbuilding is het proces van het verkrijgen van hyperlinks van andere websites naar de eigen site.(6) Deze links fungeren als een stem van vertrouwen tussen websites en zijn een cruciale factor voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). Zoekmachines, zoals Google, gebruiken deze links als indicatoren van de kwaliteit en relevantie van een website, wat invloed heeft op de positie in de zoekresultaten.

Strategieën voor effectieve linkbuilding

Effectieve linkbuilding vereist een strategische aanpak. Enkele bewezen strategieën zijn:

 • Contentcreatie en promotie: Creëer boeiende, waardevolle en informatieve content die natuurlijk de aandacht trekt en gedeeld wordt door anderen.
 • Gastbloggen: Het schrijven van artikelen voor relevante blogs of websites kan helpen bij het verkrijgen van backlinks naar de eigen site.
 • Gebroken linkbuilding: Het identificeren van gebroken links op relevante websites en het aanbieden van eigen content als vervanging.
 • Outreach: Direct contact opnemen met website-eigenaren om linkmogelijkheden te bespreken, kan effectief zijn, vooral als men iets waardevols te bieden heeft.

Het belang van backlinks

Backlinks zijn essentieel voor SEO omdat ze fungeren als een signaal van de kwaliteit van de content aan zoekmachines.(7) Websites met een hoog aantal kwalitatieve backlinks worden vaak gezien als autoriteiten in hun vakgebied, wat resulteert in een hogere ranking in de zoekresultaten. Belangrijk is dat niet alleen de kwantiteit, maar vooral de kwaliteit en relevantie van de links tellen.

SEO-pijler #4: de user experience (UX)

User Experience (UX) en SEO zijn nauw met elkaar verbonden. Zoekmachines waarderen websites die een positieve gebruikerservaring bieden, omdat dit vaak resulteert in hogere betrokkenheid en tevredenheid van bezoekers. Factoren zoals gebruiksvriendelijkheid, laadsnelheid en mobielvriendelijk ontwerp spelen een rol in zowel UX als SEO.

Conversie optimalisatie

Het optimaliseren van de website om conversies te verhogen is essentieel. Dit omvat het vereenvoudigen van het aankoopproces, het duidelijk presenteren van oproepen tot actie (CTA’s), en het zorgen voor een intuïtieve gebruikersinterface.

Site navigatie en structuur

Een logische en eenvoudige navigatiestructuur helpt gebruikers en zoekmachines de website efficiënt te verkennen. Duidelijke menu’s, een gestructureerde hiërarchie en interne links verbeteren de gebruikservaring en SEO.

Paginasnelheid

De snelheid waarmee pagina’s laden is cruciaal voor zowel UX als SEO. Snellere laadtijden verminderen de bounce rate en verhogen de tijd die bezoekers op de site doorbrengen, wat een positief signaal is voor zoekmachines.

Verlaag de bounce om de SEO te verbeteren

Een hoge bounce rate kan wijzen op problemen met de gebruikservaring, zoals langzame laadtijden, irrelevante content, of een complexe navigatie. Het verbeteren van deze aspecten kan niet alleen de bounce rate verlagen, maar ook de SEO-prestaties verbeteren door aan te tonen dat de website waardevolle inhoud biedt die voldoet aan de behoeften van bezoekers.

Samengevat

In samenvatting, het effectief toepassen van technische SEO, SEO-content, linkbuilding, en UX-principes vormt de basis voor het verbeteren van de zichtbaarheid en ranking van een website in zoekmachines. Door deze vier pijlers zorgvuldig te integreren en te optimaliseren, kunnen websites niet alleen hun vindbaarheid vergroten, maar ook een betere gebruikerservaring bieden, wat uiteindelijk leidt tot hogere conversieratio’s en succes op lange termijn in de digitale ruimte.

 1. SEO Starter Guide: The Basics | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/seo-starter-guide
 2. Pol, T. (2024c, februari 8). What Is Technical SEO? Basics and Best Practices. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/technical-seo/
 3. Camarena, A. (2023, 7 maart). What Is Page Speed & How to Improve It. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/page-speed/
 4. Pol, T. (2024a, januari 22). What is HTTPS & how does it work? [Explained]. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/what-is-https/
 5. Handley, R. (2024, 19 maart). What Keywords Are & How to Use Them. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/what-are-keywords/
 6. Silva, C. (2022b, december 1). Link Building for SEO: The Beginner’s Guide. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/link-building/
 7. Lyons, K. (2023d, december 18). What are backlinks & Why they matter in SEO. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/what-are-backlinks/

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.