SEO voor BigCommerce webshops

BigCommerce staat bekend als een krachtig en gebruiksvriendelijk e-commerce platform dat ondernemers en bedrijven in staat stelt om een online winkel te creëren en te beheren. Met een breed scala aan ingebouwde functies en aanpassingsmogelijkheden, biedt BigCommerce een solide basis voor bedrijven van elke omvang om online te groeien.

Een van de sterke punten van BigCommerce is zijn focus op SEO, waardoor webshops beter gevonden kunnen worden door zoekmachines en dus meer verkeer en verkopen kunnen genereren. In dit artikel vertel ik alles over SEO optimaliseren voor BigCommerce webshops.

Basisinstellingen voor SEO in BigCommerce

Het optimaliseren van je BigCommerce webshop voor zoekmachines begint met het instellen van de basis SEO- en URL-configuraties:

 • Titel- en metatags: BigCommerce maakt het eenvoudig om titel- en meta-description tags voor je homepage, productpagina’s, categoriepagina’s en meer aan te passen via het bedieningspaneel. Het is essentieel om relevante trefwoorden en overtuigende beschrijvingen te gebruiken die de klikfrequentie in zoekresultaten kunnen verhogen.
 • Aanpasbare URL-structuren: Het platform biedt de mogelijkheid om SEO-vriendelijke URL’s te gebruiken, wat cruciaal is voor zowel gebruikerservaring als zoekmachineoptimalisatie. Ga naar ‘Store Setup’ > ‘Store Settings’ en navigeer naar de tab ‘URL Structure’ om je URL-instellingen aan te passen.

Wat zijn goede extensies voor SEO in BigCommerce?

Om de SEO-prestaties van je BigCommerce webshop verder te verbeteren, kun je gebruik maken van verschillende extensies die beschikbaar zijn in de BigCommerce Marketplace:

 • FavSEO: Een uitgebreide SEO-tool die je helpt bij het optimaliseren van je product- en categoriepagina’s met aanbevelingen voor trefwoorden en contentoptimalisatie.
 • SEO Doctor: Deze app automatiseert veel van de tijdrovende SEO-taken, zoals het genereren van meta-tags, het verbeteren van de laadsnelheid van pagina’s, en het identificeren en repareren van gebroken links.
 • Plug in SEO: Biedt eenvoudige oplossingen voor veelvoorkomende SEO-problemen binnen je BigCommerce webshop, inclusief controle van pagina-titels, meta-descriptions, en structuur van de content.

Deze tools kunnen aanzienlijk bijdragen aan het verbeteren van je SEO-inspanningen op BigCommerce, waardoor je webshop beter vindbaar wordt en je meer verkeer en conversies kunt genereren. Het gebruik van de juiste extensies, samen met het nauwkeurig configureren van de basis SEO-instellingen, vormt de basis voor een succesvolle SEO-strategie op BigCommerce.

Lees verder over SEO binnen de grootste CMSen

Ik heb een artikel geschreven over het optimaliseren van de SEO voor alle grote platformen waar websites op worden gebouwd. Bekijk hieronder de volledige lijst en lees verder.

Productpagina optimalisatie in BigCommerce

In BigCommerce is het optimaliseren van productpagina’s cruciaal voor SEO-succes. Hier zijn enkele specifieke stappen om dit te bereiken:

 • Producttitels: Zorg ervoor dat elke producttitel duidelijk en beschrijvend is, inclusief belangrijke trefwoorden die potentiële kopers zouden kunnen gebruiken in hun zoekopdrachten. BigCommerce stelt je in staat om per product unieke titels in te stellen die zowel in de webshop als in de pagina’s HTML-titel getoond worden.
 • Productbeschrijvingen: Schrijf gedetailleerde en trefwoordrijke productbeschrijvingen. BigCommerce biedt een WYSIWYG-editor voor het toevoegen van rijke, geformatteerde tekst aan productbeschrijvingen, waardoor het gemakkelijk is om zowel leesbare als SEO-vriendelijke content te creëren.
 • Afbeeldingen: Optimaliseer afbeeldingen door relevante bestandsnamen en alt-teksten te gebruiken, die beide trefwoorden bevatten. In BigCommerce kun je voor elke afbeelding een specifieke alt-tekst opgeven, wat helpt bij het verbeteren van de SEO van de afbeeldingen.

Gebruik van rich snippets en schema markup in BigCommerce

Rich snippets verbeteren hoe jouw productpagina’s worden weergegeven in zoekresultaten door extra informatie zoals beoordelingen, prijzen en voorraadstatus te tonen:

 • Productbeoordelingen: Met schema markup kunnen beoordelingen van klanten prominent worden weergegeven in zoekresultaten, wat het vertrouwen in je producten kan verhogen.
 • Prijzen en beschikbaarheid: Het tonen van prijzen en beschikbaarheid direct in zoekresultaten kan potentiële klanten helpen sneller beslissingen te nemen, wat de klikfrequentie naar je webshop kan verhogen.

Hoe voeg je schema markup toe in BigCommerce?

BigCommerce maakt het toevoegen van schema markup aan je site relatief eenvoudig door automatisch bepaalde schema’s in te sluiten op productpagina’s. Echter, voor meer geavanceerde aanpassingen of toevoegingen, kun je:

 • Stencil CLI gebruiken: Voor thema’s gebouwd met Stencil, kun je de Stencil CLI tool gebruiken om de bronbestanden van je thema aan te passen en extra schema markup toe te voegen.
 • Apps en extensies: Overweeg het gebruik van apps uit de BigCommerce Marketplace die zijn ontworpen om SEO te verbeteren door het gemakkelijker toevoegen van aangepaste schema markup.

Door deze SEO-praktijken te volgen, kun je de zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van je BigCommerce webshop in zoekmachine resultaten aanzienlijk verbeteren, wat leidt tot meer verkeer en uiteindelijk tot meer verkopen.

Snelheid en mobiele optimalisatie voor BigCommerce

Laadsnelheid is cruciaal voor de SEO en gebruikerservaring van elke BigCommerce webshop. Snellere websites scoren niet alleen hoger in zoekmachineresultaten, maar verminderen ook de bouncepercentages, aangezien bezoekers minder geneigd zijn weg te klikken van een snel ladende site. Google gebruikt pagina snelheid als een ranking factor, vooral voor mobiele zoekopdrachten, wat de urgentie benadrukt om je BigCommerce site te optimaliseren voor snelheid.

Welke extensies zijn mogelijk voor page speed optimalisatie in BigCommerce?

BigCommerce biedt verschillende ingebouwde tools en extensies om de snelheid van je webshop te verbeteren:

 • Image Optimizer: Deze ingebouwde functie in BigCommerce helpt de grootte van afbeeldingen te verkleinen zonder kwaliteitsverlies, wat cruciaal is voor snellere laadtijden.
 • Google AMP: BigCommerce ondersteunt Accelerated Mobile Pages (AMP) voor productpagina’s, waardoor mobiele gebruikers sneller content kunnen laden.
 • CDN Gebruik: BigCommerce gebruikt standaard een Content Delivery Network (CDN), wat de laadtijden wereldwijd verbetert door content van servers dicht bij de gebruiker te laden.

Tips voor het optimaliseren van je BigCommerce Webshop voor mobiele apparaten

 • Responsief design: Zorg ervoor dat je thema responsief is. BigCommerce thema’s zijn over het algemeen geoptimaliseerd voor mobiele apparaten, maar het is belangrijk om dit te testen en te zorgen voor een naadloze winkelervaring op alle apparaten.
 • Minimaliseer het gebruik van plug-ins: Hoewel plug-ins functionaliteit kunnen toevoegen, kunnen ze ook de snelheid beïnvloeden. Gebruik alleen de noodzakelijke plug-ins en beoordeel regelmatig of alle geïnstalleerde plug-ins nog nodig zijn.
 • Vermijd grote afbeeldingsbestanden: Gebruik geoptimaliseerde afbeeldingen om laadtijden te verkorten. Tools als Photoshop of online compressietools kunnen helpen de bestandsgrootte te verkleinen zonder zichtbaar kwaliteitsverlies.

Hoe installeer je Google Analytics in een BigCommerce Webshop?

Het integreren van Google Analytics in je BigCommerce webshop biedt waardevolle inzichten in het gedrag van je bezoekers en de prestaties van je site. Hier is hoe je het instelt:

 1. Maak een Google Analytics-account aan: Als je nog geen Google Analytics-account hebt, ga dan naar de Google Analytics-website en volg de stappen om een nieuw account aan te maken.
 2. Verkrijg je Tracking-ID: Na het aanmaken van je account en property voor je webshop, zal Google een unieke tracking-ID verstrekken die begint met ‘UA-‘.
 3. Voer de Tracking-ID in BigCommerce in: Log in op je BigCommerce-beheerpaneel, ga naar ‘Advanced Settings’ > ‘Web Analytics’ en vink het vakje ‘Google Analytics’ aan. Plak vervolgens je tracking-ID in het veld dat verschijnt.
 4. Schakel eCommerce tracking in: Voor een dieper inzicht in de verkoopprestaties, ga je terug naar je Google Analytics-account, selecteer je ‘Admin’ en navigeer je naar ‘E-commerce Settings’ onder de juiste property om eCommerce tracking in te schakelen.

Door deze stappen te volgen, kun je de SEO-prestaties van je BigCommerce webshop aanzienlijk verbeteren door te focussen op snelheidsoptimalisatie en mobiele gebruiksvriendelijkheid, terwijl Google Analytics waardevolle inzichten biedt om je SEO-strategie verder te verfijnen.

Hoe installeer je de Google Tag Manager in een BigCommerce webshop?

Het integreren van Google Tag Manager (GTM) in een BigCommerce webshop stelt je in staat om verschillende trackingcodes en marketingtags te beheren zonder direct aanpassingen aan de sitecode te hoeven maken. Volg deze stappen om GTM te installeren:

 1. Maak een GTM-account aan: Bezoek de Google Tag Manager-website en maak een nieuw account aan als je dat nog niet hebt. Volg de instructies om een nieuwe container voor je webshop te maken, en kies ‘Web’ als het platform.
 2. Verkrijg de GTM-code: Na het aanmaken van je container, geeft GTM je twee snippets code. Je zult deze codes moeten toevoegen aan je BigCommerce webshop.
 3. Voeg de GTM-code toe aan BigCommerce: Log in op je BigCommerce-beheerpaneel en navigeer naar ‘Storefront’ > ‘Script Manager’. Maak een nieuw script met de naam ‘Google Tag Manager’ en voeg de eerste snippet code toe in de ‘Header’ sectie en de tweede snippet in de ‘Footer’ sectie, zoals aangegeven door GTM.
 4. Publiceer je wijzigingen: Zorg ervoor dat je je wijzigingen publiceert in GTM en controleer of de implementatie correct is door de preview- en debugmodus in GTM te gebruiken of door een tool zoals Google Tag Assistant te gebruiken.

Hoe installeer je de Google Search Console in een BigCommerce webshop?

Google Search Console is een essentiële tool om de aanwezigheid van je BigCommerce webshop in Google zoekresultaten te monitoren en te verbeteren. Volg deze stappen om je site te verifiëren:

 1. Voeg je site toe aan Google Search Console: Ga naar Google Search Console en voeg een nieuwe property toe met de URL van je BigCommerce webshop.
 2. Kies een verificatiemethode: Google biedt meerdere methoden voor verificatie. Een eenvoudige manier voor BigCommerce gebruikers is door de HTML-tagmethode te gebruiken.
 3. Voeg de verificatie-tag toe aan BigCommerce: Kopieer de HTML-verificatietag van Google Search Console. Ga vervolgens naar je BigCommerce-beheerpaneel, navigeer naar ‘Advanced Settings’ > ‘Web Analytics’, en selecteer ‘Google Search Console’. Plak hier de verificatie-tag.
 4. Verifieer je eigendom: Ga terug naar Google Search Console en klik op ‘Verifiëren’ om te bevestigen dat je de eigenaar bent van de website.

SEO-bedrijf voor BigCommerce webshops

Bij het kiezen van een SEO-bedrijf voor je BigCommerce webshop, overweeg de volgende punten:

 • Ervaring met BigCommerce: Kies een SEO-bedrijf met aantoonbare ervaring in het werken met BigCommerce-platforms. Kennis van specifieke BigCommerce SEO-uitdagingen en -mogelijkheden is cruciaal.
 • Transparantie en communicatie: Zoek een bedrijf dat transparant is over hun methoden en regelmatig updates en rapporten over hun vorderingen biedt.
 • Portfolio en referenties: Onderzoek hun portfolio en vraag naar referenties van eerdere klanten, vooral die in jouw sector of met vergelijkbare webshops.
 • SEO-strategie: Zorg ervoor dat hun SEO-strategieën up-to-date zijn met de huidige best practices en dat ze een op maat gemaakte benadering bieden die past bij jouw specifieke doelen en doelgroep.

Hoe verhoudt BigCommerce zich ten opzichte van andere grote CMS’en

BigCommerce staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid, schaalbaarheid en rijke set aan ingebouwde functies, waardoor het concurrerend is met andere grote CMS’en zoals Shopify, Magento en WooCommerce. In vergelijking met deze platforms biedt BigCommerce een goede balans tussen gebruiksgemak voor beginners en geavanceerde functies voor meer ervaren gebruikers.

Afsluitende BigCommerce SEO-tips

 1. Activeer SEO-vriendelijke URL’s in de BigCommerce-instellingen om schone en beschrijvende links te creëren.
 2. Optimaliseer je producttitels en beschrijvingen door trefwoordrijke inhoud te gebruiken die direct relevant is voor je BigCommerce-producten.
 3. Voeg schema markup toe aan je productpagina’s door gebruik te maken van BigCommerce’s ingebouwde functies of door aangepaste scripts in de HTML te plaatsen.
 4. Verbeter de laadsnelheid van je site door afbeeldingen te comprimeren, onnodige plug-ins te verwijderen en gebruik te maken van BigCommerce’s CDN.
 5. Zorg ervoor dat je thema mobielvriendelijk is. Kies uit BigCommerce’s aanbod van responsive thema’s voor een optimale mobiele ervaring.
 6. Implementeer alt-teksten voor alle afbeeldingen om de vindbaarheid in zoekmachines te verbeteren en gebruik relevante trefwoorden.
 7. Maak en onderhoud een blog binnen je BigCommerce-winkel om waardevolle inhoud te delen die gericht is op je doelgroep en gerelateerde trefwoorden.
 8. Optimaliseer categoriepagina’s met specifieke trefwoorden en zorgvuldig opgestelde meta-beschrijvingen.
 9. Gebruik de ingebouwde Google Search Console-integratie van BigCommerce om je site te monitoren en te optimaliseren voor zoekmachines.
 10. Maak een XML-sitemap aan via BigCommerce en dien deze in bij zoekmachines om te zorgen voor een efficiënte indexatie van je pagina’s.
 11. Beheer en optimaliseer 301-redirects direct vanuit je BigCommerce-dashboard om de linkautoriteit van oude naar nieuwe pagina’s te behouden.
 12. Verzamel klantbeoordelingen en integreer deze op je productpagina’s om zowel de gebruikerservaring als de pagina-inhoud te verbeteren.
 13. Optimaliseer je site voor spraakzoekopdrachten door natuurlijke taal en vraaggebaseerde trefwoorden in je content op te nemen.
 14. Integreer social media knoppen en deelopties op je productpagina’s om de zichtbaarheid en het delen van content te bevorderen.
 15. Gebruik Google Analytics en BigCommerce-analyse-tools om inzicht te krijgen in het gedrag van je bezoekers en de prestaties van je SEO-strategie.
 16. Zorg voor een uitstekende gebruikerservaring door duidelijke navigatie, snelle laadtijden en kwalitatieve content te bieden.
 17. Schakel over naar HTTPS om de veiligheid van je BigCommerce-site te garanderen en vertrouwen bij je bezoekers op te bouwen.
 18. Experimenteer met Accelerated Mobile Pages (AMP) voor snellere laadtijden op mobiele apparaten.
 19. Blijf op de hoogte van de nieuwste SEO-trends en BigCommerce-updates om je strategie aan te passen en te verbeteren.
 20. Maak gebruik van BigCommerce’s partner-ecosysteem voor gespecialiseerde SEO-diensten en -tools die integreren met je webshop.

Samengevat

Optimaliseren van SEO in een BigCommerce webshop biedt essentiële voordelen voor het vergroten van online zichtbaarheid en het aantrekken van gericht verkeer. Door het installeren van Google Analytics, Google Tag Manager, en Google Search Console, kun je waardevolle inzichten verkrijgen in het gedrag van gebruikers en de prestaties van je webshop verbeteren. Bij het kiezen van een SEO bedrijf is het belangrijk om rekening te houden met ervaring, kennis van BigCommerce, en bewezen succes in vergelijkbare projecten. BigCommerce biedt een robuust platform dat, met de juiste SEO-strategieën, kan concurreren met andere grote e-commerce CMS’en, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor bedrijven die hun online aanwezigheid willen maximaliseren.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 16 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 16 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.