Wat zijn rich snippets?

Rich snippets zijn “verrijkte” resultaten binnen Google. Dit wil zeggen, resultaten met meer informatie over de pagina waar de snippet naar leidt. Denk hierbij aan de reviews onder een resultaat, veelgestelde vragen onder een resultaat of bijvoorbeeld een resultaat met productinformatie. In dit artikel vertel ik er meer over.

Wat is een rich snippet?

Rich snippets zijn verrijkte zoekresultaten. Deze snippets bieden meer context en details dan standaard zoekresultaten. Ze geven zoekmachines extra informatie over de inhoud van een pagina en gebruiken hierbij structured data. (1)

Deze extra informatie kan gaan over onder andere beoordelingen, prijzen en evenementen. Rich snippets hebben enerzijds als doel om de gebruikerservaring te verbeteren en anderzijds helpen ze zoekmachines om de inhoud van een pagina beter te begrijpen.

Hoe hebben rich snippets effect op SEO

Google geeft zelf aan dat vormen van gestructureerde data (zo genereer je rich snippets) geen direct effect hebben op de posities in Google. Een rich snippet kan toch wel degelijk indirect effect hebben op een positie in Google.

Rich snippets maken de zoekresultaten aantrekkelijker en informatiever voor gebruikers. Dit kan resulteren in een hogere CTR (click-through rate). (2)

Denk hierbij aan een snippet waar bijvoorbeeld reviews onderstaan. Het resultaat gaat over een schoenenwinkel die al 6000 reviews heeft met gemiddeld een 4.7/5. Als dit onder het resultaat staat, dan heeft dit in de meeste gevallen een positieve invloed op het aantal mensen dat doorklikt naar dit resultaat.

Wat zijn rich snippets (video)

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

Wat zijn rich snippets (video).

Hoe verkrijg je rich snippets voor je website?

Rich snippets worden gegenereerd door gestructureerde data. Er zijn verschillende vormen van gestructureerde data (en daarmee rich snippets), maar de meestvoorkomende zijn:

  1. Review structured data (zie link van Google hier en zie mijn artikel hierover hier)
  2. Recepten (zie link van Google hier)
  3. Evenementen (zie link van Google hier)
  4. Producten (zie link van Google hier en zie mijn artikel hierover hier)
  5. Article (zie link van Google hier en zijn mijn artikel hierover hier)

Een overzicht van de vormen van rich snippets / gestructureerde data kun je hier vinden. Deze worden allemaal ondersteund door Google. De vormen van rich snippets van Schema.org niet (allemaal).

Samengevat

Rich Snippets zijn een sterk en strategisch element in de wereld van SEO. Ze vergroten de zichtbaarheid in zoekmachines, verhogen de CTR en zorgen voor een betere gebruikerservaring.

Door de Rich Snippets op een efficiënte manier toe te passen, zullen de SEO-prestaties sterk verbeteren. Rich Snippets dragen ook bij aan een rijker en informatiever online landschap voor gebruikers.

Bronnen

  1. Structured Data Markup that Google Search Supports | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/appearance/structured-data/search-gallery
  2. Rohitdigibask. (2023, 17 oktober). Rich Snippets and Schema Markup: Increasing Click-Through Rates. Medium. https://medium.com/@rohitdigibask/rich-snippets-and-schema-markup-increasing-click-through-rates-d0de9cbf6787
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 3 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 mei 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.