Rich Snippets

Rich Snippets zijn een geavanceerde SEO-functie. Ze transformeren de manier waarop webpagina’s worden weergegeven in de zoekmachine resultaten en voegen extra informatie toe aan traditionele zoekresultaten. Deze vallen zo meer op en worden informatiever voor gebruikers.

In dit artikel ga ik dieper in op de betekenis van Rich Snippets, hun belang in SEO en hun werking.

Rich Snippets

Rich Snippets zijn verrijkte zoekresultaten. Deze snippets bieden meer context en details dan standaard zoekresultaten. Ze geven zoekmachines extra informatie over de inhoud van een pagina en gebruiken hierbij structured data.

Rich snippets

Deze extra informatie kan gaan over onder andere beoordelingen, prijzen en evenementen. Rich Snippets hebben enerzijds als doel om de gebruikerservaring te verbeteren en anderzijds helpen ze zoekmachines om de inhoud van een pagina beter te begrijpen.

Rich Snippets in SEO

Rich Snippets zijn van groot belang in de wereld van SEO. Ze spelen een grote rol in de manier waarop een website wordt waargenomen, zowel door gebruikers als door zoekmachines. Rich snippets maken de zoekresultaten aantrekkelijker en informatiever voor gebruikers. Dit kan resulteren in een hogere CTR (click-through rate).

De snippets bieden extra content voor zoekmachines, zodat ze een website nauwkeuriger indexeren en ranken. Websites die Rich Snippets op een effectieve manier implementeren, zullen beter zichtbaar zijn en komen potentieel hoger in Google.

De werking van Rich Snippets

Rich Snippets voegen structured data toe aan de HTML van een webpagina. De markup helpt zoekmachines om de inhoud van een pagina beter te begrijpen en in de zoekresultaten weer te geven. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door specifieke informatie uit te lichten – denk aan prijzen, data van evenementen of reviews. Rich Snippets zorgen voor een meer gedetailleerd zoekresultaat, dat visueel aantrekkelijker is. De relevantie en context van een pagina wordt op deze manier verbeterd.

Technische basis

Door het gebruik van structured data op webpagina’s worden Rich Snippets gegenereerd. Deze gestructureerde gegevens hebben een formaat dat zoekmachines lezen en begrijpen. De meest gebruikte formaten zijn Microdata, JSON_LD en RDFa. Een webontwikkelaar kan specifieke informatie markeren door deze code snippets aan de HTML van de pagina toe te voegen. Dit moeten zoekmachines opmerken in hun zoekresultaten. Als zoekmachines deze structured data herkennen, creëren ze rijkere en meer gedetailleerde data.

Verschillende soorten

Er bestaan verschillende soorten Rich Snippets. Deze zijn allen ontworpen om specifieke informatie uit te lichten. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende Rich Snippets:

 1. Product snippets: deze snippets tonen de beschikbaarheid, prijs en beoordelingen van producten. Vooral e-commerce sites gebruiken deze vaak.
 2. Recepten snippets: deze bevatten de ingrediënten, kooktijd en beoordelingen van een culinaire website.
 3. Review snippets: review snippets tonen beoordelingen en ratings voor producten, diensten of bedrijven.
 4. Evenementen snippets: deze snippets tonen de locatie, data en ticketinformatie voor evenementen als concerten of conferenties.
 5. FAQ snippets: deze worden vaak gebruikt in informatieve secties. Ze tonen deze veelgestelde vragen direct in de zoekresultaten.
Review snippets

Het gebruik van verschillende soorten Rich Snippets zorgt ervoor dat een website op een aantrekkelijkere manier wordt gepresenteerd in de zoekresultaten. Dit zorgt voor een betere gebruikerservaring en een hogere SEO-positie.

Voordelen Rich Snippets

Rich Snippets bieden veel voordelen voor een website. Het helpt niet alleen om de SEO te verbeteren, maar ook de gebruikerservaring. Rich Snippets maken een webpagina zichtbaarder in de zoekresultaten. Dit kan leiden tot een hogere CTR. Gebruikers klikken eerder op resultaten die nuttige en direct zichtbare informatie bieden.

Rich Snippets helpen zoekmachines ook de inhoud van een website beter te begrijpen en zorgen zo voor een hogere ranking.

Betere zichtbaarheid

Rich Snippets zorgen voor een betere zichtbaarheid van een website in de zoekmachines. Het toevoegen van extra, relevante informatie aan zoekresultaten zorgt ervoor dat een webpagina opvalt vergeleken met standaard zoekresultaten.

Het opvallen is vooral belangrijk in een competitieve online omgeving. Hier telt alles mee in de strijd om de aandacht van bezoekers. Websites met Rich Snippets vallen meer op, dus zullen potentiële bezoekers sneller op hun link klikken.

Betere CTR

Een van de grootste voordelen van Rich Snippets is dat de CTR wordt verhoogd. Vooral extra informatie zoals prijzen, beoordelingen of auteursgegevens dragen hieraan bij.

Gebruikers zijn eerder geneigd om op een zoekresultaat te klikken dat visueel aantrekkelijk is en informatief lijkt. Dit draagt bij aan een hogere CTR. Een hogere CTR resulteert tot meer verkeer naar een website. Dit is niet alleen belangrijk voor commerciële websites, maar ook voor informatieve sites.

Rich Snippets implementeren

Om Rich Snippets te implementeren is het belangrijk om structured data in de HTML-code van een website te integreren. Dit kan via formaten als RDFa, Microdata en JSON-LD. Die laatste wordt door Google aanbevolen.

Als de juiste markup is toegepast, is het essentieel om de implementatie te testen met tools als Google Structured Data Testing Tool. Dit zorgt ervoor dat de Rich Snippets op een correcte manier worden weergegeven in de zoekresultaten. Dit proces is erg technisch, maar wel een essentieel onderdeel in het SEO-stappenplan.

Structured data markup

Een website moet structured data markup gebruiken om Rich Snippets te implementeren. Dit is een specifieke code die aan de HTML van een webpagina wordt toegevoegd. Hierdoor begrijpen zoekmachines gemakkelijker de inhoud van een pagina. De populairste vormen van structured data markup zijn RDFa, Microdata en JSON-LD.

Stap-voor-stap gids voor implementatie

 1. Kies de soort Rich Snippet: kies welk type Rich Snippet het beste past bij de inhoud van een webpagina (denk aan producten, beoordelingen of recepten).
 2. Begrijp de vereisten: elke Rich Snippet heeft specifieke vereisten aangaande de informatie die moet worden opgenomen. Bekijk wat de richtlijnen zijn van zoekmachines als Google’s Structured Data General Guidelines.
 3. Implementeer de structured data:
  • JSON-LD: Voeg een script tag toe in de head-sectie van de HTML met de relevante JSON-LD code.
  • Microdata of RDFa: Voeg de benodigde attributen toe aan de HTML-elementen op een pagina.
 4. Markup testen: Google’s Rich Results Test helpen met controleren of de markup correct is. Ook laten ze inzien of de Rich Snippets op de juiste manier worden weergegeven in zoekresultaten.
 5. Analyseren en verbeteren: als Rich Snippets live zijn, is het belangrijk om de prestaties continu te blijven monitoren. Bekijk aan de hand van analytics hoe ze de CTR en andere relevante statistieken beïnvloeden. Doe eventueel aanpassingen om het beste resultaat te behalen.
Test je markup

Er is wat technische kennis nodig om Rich Snippets succesvol te implementeren. De voordelen voor SEO zijn aanzienlijk. Bovenstaande stappen helpen bij het verbeteren van de gebruikerservaring, wat leidt tot meer verkeer en een hogere SEO-positie.

De verschillende soorten Rich Snippets

Onderstaande tabel geeft een overzicht van verschillende soorten Rich Snippets die door Google worden ondersteund. De CTR-impact wordt geschat op een schaal van 1 tot 100. Een hogere score geeft een grotere potentiële impact op de CTR aan.

De daadwerkelijke impact kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de branche, de zoekintentie en de kwaliteit van de snippet.

Type rich snippetBeschrijvingGeschatte CTR-impact (1-100)
ProductDetails zoals prijs, beschikbaarheid, beoordelingen van producten90
ReceptInformatie over recepten, zoals ingrediënten, kooktijd, voedingswaarden85
ReviewBeoordelingen en ratings van producten of diensten80
EvenementDetails over evenementen, inclusief data, locatie, ticketinformatie75
FAQVeelgestelde vragen en antwoorden direct in de zoekresultaten70
ArtikelInformatie over nieuws- en blogartikelen, zoals titel, auteur, publicatiedatum65
Lokale bedrijvenInformatie over lokale bedrijven, zoals adres, telefoonnummer, openingstijden80
Software AppDetails over softwareapplicaties, zoals functies en beoordelingen70
VacatureInformatie over vacatures, waaronder functieomschrijving, locatie, type dienstverband75
CursusInformatie over educatieve cursussen, zoals cursusduur, aanbieder, certificering70
VideoDetails over video’s, zoals duur, thumbnail, en beschrijving85
MuziekInformatie over muziekalbums en nummers, inclusief artiest en releasedatum70
BoekDetails over boeken, zoals auteur, publicatiedatum, en beschikbare formaten65
Rich snippets (overzicht in 2024).

De waarden van bovenstaande tabel zijn indicatief en verschillen, afhankelijk van de context en concurrentie in specifieke zoekresultaten. Rich Snippets verbetert de zichtbaarheid en betrokkenheid van gebruikers aanzienlijk als deze op de juiste manier worden toegepast.

Samengevat

Rich Snippets zijn een sterk en strategisch element in de wereld van SEO. Ze vergroten de zichtbaarheid in zoekmachines, verhogen de CTR en zorgen voor een betere gebruikerservaring.

Door de Rich Snippets op een efficiënte manier toe te passen, zullen de SEO-prestaties sterk verbeteren. Rich Snippets dragen ook bij aan een rijker en informatiever online landschap voor gebruikers.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 december 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.