Mijn introductie tot review structured data

In de hedendaagse digitale wereld spelen reviews een zeer belangrijke rol in de geloofwaardigheid en zichtbaarheid van online producten en diensten. In dit artikel kijk ik uitgebreid naar het belang van review structured data en hoe het de SEO en het klanten vertrouwen kan verbeteren.

Wat is review structured data?

‘Review structured data is een soort opmaak die wordt gebruikt om beoordelingen van producten of diensten op een gestandaardiseerde manier weer te geven op het internet. Het helpt zoekmachines om gebruikersbeoordelingen op een overzichtelijke en begrijpelijke manier te tonen.

Voordelen van review structured data voor SEO

Het gebruik van review structured data kan de zoekresultaten aanzienlijk verbeteren doordat beoordelingen direct verschijnen in de zoekmachines. Dit is niet alleen goed voor de SEO, maar creëert ook vertrouwen bij potentiële klanten dankzij de duidelijke en onmiddellijk zichtbare klantbeoordelingen.

Review structured data in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

Review structured data (video).

Belangrijke eigenschappen van review structured data

Belangrijke eigenschappen van review structured data zijn de naam van de gebruiker, de score en de datum van de beoordeling. Het is ook belangrijk om de ‘reviewBody’ te gebruiken, waarin de oorspronkelijke tekst van de beoordeling wordt weergegeven.

De functie van schema.org

Schema.org geeft duidelijke richtlijnen voor het markeren van reviews, zoals ‘Review’ en ‘AggregateRating’. Deze instructies dragen bij aan een nauwkeurige en doeltreffende structurering van de beoordelingsgegevens.

Voorbereidingen

Zorg ervoor dat je toegang hebt tot de HTML-code van de pagina waar je de review structured data wilt toepassen. Verzamel alle gegevens, zoals de naam van de reviewer, de beoordeling en de review zelf.

Overzicht van de stappen

 1. Kies het formaat: bepaal of je JSON-LD, Microdata of RDFa wilt gebruiken.
 2. Verzamel de juiste informatie: verzamel alle gegevens voor elke review.
 3. Schrijf de gestructureerde data code: gebruik de richtlijnen van Schema.org om de review structured data code te schrijven.
 4. Voeg de code toe aan je website: voeg de code toe aan de relevante pagina op je website.
 5. Test en controleer de code: gebruik de hulp van de Google Structured Data Testing Tool om te controleren of de structured data werkt zoals gepland.

Volg debovenstaande stappen om de review structured data succesvol te implementeren op een website. Dit kan de zichtbaarheid en geloofwaardigheid van je producten of diensten sterk verbeteren.

Praktijkvoorbeelden in verschillende formaten

 • JSON-LD voorbeeld:jsonCopy code{ "@context": "http://schema.org", "@type": "Review", "author": { "@type": "Person", "name": "Jan Jansen" }, "reviewRating": { "@type": "Rating", "ratingValue": "5", "bestRating": "5" }, "reviewBody": "Dit is een uitstekend product, ik raad het ten zeerste aan!", "datePublished": "2024-01-23" }
 • Microdata voorbeeld:htmlCopy code<div itemscope itemtype="http://schema.org/Review"> <span itemprop="author" itemscope itemtype="http://schema.org/Person"> <span itemprop="name">Jan Jansen</span> </span> <div itemprop="reviewRating" itemscope itemtype="http://schema.org/Rating"> <meta itemprop="ratingValue" content="5" /> <meta itemprop="bestRating" content="5" /> </div> <span itemprop="reviewBody">Dit is een uitstekend product, ik raad het ten zeerste aan!</span> <meta itemprop="datePublished" content="2024-01-23" /> </div>

Controleren en testen van review structured data

Zorg ervoor dat de gestructureerde data correct is ingebracht. Door gebruik te maken van validatietools zoals de Google Structured Data Testing Tool of de Rich Results Test kun je dit controleren. Deze tools helpen namelijk bij het opsporen en corrigeren van eventuele fouten in de opmaak.

Veelvoorkomende fouten en oplossingen

Een veelgemaakte fout bij het implementeren van review structured data is het ontbreken van vereiste velden of het gebruik van verkeerde markeringen. Zorg ervoor dat alle benodigde informatie aanwezig is en volgens de richtlijnen van schema.org is gemarkeerd. Fouten in de gestructureerde data leiden tot een slechte weergave in de zoekresultaten of zelfs tot het negeren van de data door zoekmachines.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen en gebruik te maken van de juiste tools voor controle, kun je de review structured data op de juiste manier implementeren. Dit kan de geloofwaardigheid en zichtbaarheid van je producten of diensten aanzienlijk verhogen en een belangrijke schakel zijn in je prestaties.

Voorbeelden van het schrijven van review structured data

Ik geef je graag een paar voorbeelden hoe je AggregateRating kunt gebruiken in gestructureerde data. Voor het tonen van een review snippet in de Google zoekresultaten is het belangrijk om een schema markup te gebruiken. Dit is een vorm van microdata die zoekmachines helpt om de inhoud van een pagina te begrijpen en te verwerken. Je gebruikt het AggregateRating schema als je een verzameling beoordelingen hebt en je een algemene waardering wilt tonen in de zoekresultaten van Google.
Hier is een voorbeeld van hoe dit er in JSON-LD (een methode om Linked Data te gebruiken in JSON) uit kan zien:

{
“@context”: “https://schema.org”,
“@type”: “Product”,
“name”: “SuperWidget 3000”,
“image”: “http://example.com/product.jpg”,
“description”: “De nieuwste SuperWidget 3000 is de beste keuze voor jouw behoeften”,
“brand”: {
“@type”: “Brand”,
“name”: “WidgetCorp”
},
“aggregateRating”: {
“@type”: “AggregateRating”,
“ratingValue”: “4.4”,
“reviewCount”: “89”
},
“review”: [
{
“@type”: “Review”,
“author”: “Alice”,
“datePublished”: “2023-01-15”,
“description”: “Goed product, maar levering was laat.”,
“reviewRating”: {
“@type”: “Rating”,
“bestRating”: “5”,
“ratingValue”: “4”,
“worstRating”: “1”
}
},
// … andere reviews …
]
}

Uitleg van de onderdelen:

 1. @context: specificeert dat de data gebaseerd is op de Schema.org standaard.
 2. @type: Geeft het type van het item aan (in dit geval een product).
 3. name, image, description, brand: basisinformatie over het product.
 4. aggregateRating: een object dat de verzamelde beoordelingsgegevens representeert.
  • @type: geeft aan dat het een AggregateRating is.
  • ratingValue: de gemiddelde beoordelingsscore.
  • reviewCount: het totale aantal beoordelingen dat is meegenomen in de gemiddelde score.
 5. review: een lijst met individuele review-objecten
  • Elk review object bevat informatie over de auteur, de publicatiedatum, de beschrijving en de beoordeling.

Door deze gestructureerde data nauwkeurig op je website te integreren, kan Google de informatie begrijpen en ervoor kiezen om deze te tonen in de zoekresultaten. Dit kan leiden tot verbeterde zichtbaarheid en hogere interactie percentages. Hoewel gestructureerde data de kans vergroot op het weergeven van uitgebreide fragmenten in zoekresultaten is het van belang om te onthouden dat Google uiteindelijk bepaalt of en hoe de reviews worden getoond.

Een kortere versie schrijven

Als je een kortere versie van de gestructureerde data wilt schrijven voor een AggregateRating zonder individuele reviews kun je de review sectie weglaten.

{
“@context”: “https://schema.org”,
“@type”: “Product”,
“name”: “SuperWidget 3000”,
“image”: “http://example.com/product.jpg”,
“description”: “De nieuwste SuperWidget 3000 is de beste keuze voor jouw behoeften”,
“brand”: {
“@type”: “Brand”,
“name”: “WidgetCorp”
},
“aggregateRating”: {
“@type”: “AggregateRating”,
“ratingValue”: “4.4”,
“reviewCount”: “89”
}
}

In deze versie:

 • De context (@context) en het type (@type) blijven hetzelfde, wat aangeeft dat de data gebaseerd is op Schema.org en dat het hoofdtype een Product is.
 • name, image, description, en brand bieden basisinformatie over het product.
 • aggregateRating is het belangrijkste onderdeel hier en bevat:
  • @type: geeft aan dat het een AggregateRating is.
  • ratingValue: geeft de gemiddelde beoordelingsscore weer.
  • reviewCount: toont het totaal aantal beoordelingen dat is meegenomen in de gemiddelde score.

Deze gestructureerde data geeft een samenvatting van de algemene beoordeling van het product. Het geeft verder geen details van de individuele beoordelingen. Dit kan een voordeel zijn op product overzichtspagina’s of als je alleen de algemene beoordeling wilt laten zien zonder individuele klantreviews te tonen.

Samengevat

In deze korte handleiding heb ik uitgelegd hoe je gestructureerde data voor AggregateRating kunt gebruiken.En ik heb laten zien hoe je de algemene beoordeling van een product in JSON-LD formaat op kunt stellen. Door de gemiddelde beoordeling en het totaal aantal beoordelingen te benadrukken zorg je voor overzichtelijkere presenteren van de product reviews.  Dit kan bijdragen aan een betere zichtbaarheid in de zoekmachines, zonder de individuele beoordelingen te laten zien. Als je een volledig overzicht van de mogelijkheden rondom Review structured data wilt bekijken, klik je op deze link van Google.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.