SEO uitbesteden of zelf doen?

De vraag bij veel bedrijven tegenwoordig is: SEO uitbesteden of zelf doen. Waarom? Online vindbaarheid is belangrijker dan ooit, omdat de verkoopkanalen online steeds belangrijker worden. Hoger in Google? SEO uitbesteden is “hét antwoord”.

Veel consumenten shoppen tegenwoordig online. Het is daarom belangrijk dat online winkels het juiste aanbod verschaffen en vindbaar zijn voor de consument. SEO speelt een fundamentele rol hierin. 

Als bedrijf moet je inspelen op de juiste zoekwoorden, zodanig de website optimaliseren en autoriteit verkrijgen. Maar laat je dit doen door een SEO-specialist of kan iemand van het marketing team het wel op zich nemen? In dit artikel leg ik mijn ervaringen bij verschillende bedrijven hierover uit. 

SEO zelf doen of uitbesteden?

Het is een veel overwogen optie bij veel bedrijven: SEO zelf doen of uitbesteden. SEO is geen abracadabra. Er zijn verschillende stappen die je moet volgen om de website te optimaliseren. Wel is enige ervaring en kennis vereist om de website op de juiste manier te optimaliseren en kost het veel tijd en energie.

SEO-uitbesteden | Gegevens uit GSC

De grote vraag bij bedrijven is vooral: Wat is nu echt kostenbesparend en effectief, SEO zelf doen of uitbesteden? Ik behandel de voor- en nadelen van SEO zelf doen hieronder. Ook deel ik mijn ervaringen met bedrijven die zelf de SEO in handen nemen. 

Ik heb over SEO uitbesteden geschreven voor

Ik heb geschreven over SEO uitbesteden voor Frankwatching
Ik heb geschreven over SEO uitbesteden voor SERoundtable
Ik heb geschreven over SEO uitbesteden voor Marketingfacts
Ik heb geschreven over SEO uitbesteden voor Emerce
Ik heb geschreven over SEO uitbesteden voor IMU
Ik heb geschreven over SEO uitbesteden voor Twinkle
Ik heb geschreven over SEO uitbesteden voor SEOBlog
Ik heb geschreven over SEO uitbesteden voor LBMedia
Ik heb geschreven over SEO uitbesteden voor DutchCowboys
Ik heb geschreven over SEO uitbesteden voor Dutch IT channel
Ik heb geschreven over SEO uitbesteden voor Marketing Tribune
Ik heb geschreven over SEO uitbesteden voor WPLounge
Ik heb geschreven over SEO uitbesteden voor Bloovi
Ik heb geschreven over SEO uitbesteden voor MTSprout
Ik heb geschreven over SEO uitbesteden voor Ondernemers.com

Deze bedrijven gingen je voor met hun SEO uitbesteden

Vacanceselect heeft SEO bij mij uitbesteed
Kruidvat heeft SEO bij mij uitbesteed
Zivver heeft SEO bij mij uitbesteed
Sendcloud heeft SEO bij mij uitbesteed
Ista heeft SEO bij mij uitbesteed
Rotterdam The Hague Airport heeft SEO bij mij uitbesteed
NederlandFietsland heeft SEO bij mij uitbesteed
Rituals heeft SEO bij mij uitbesteed
Van den Berk heeft SEO bij mij uitbesteed
Startselect heeft SEO bij mij uitbesteed
Marlies Dekkers heeft SEO bij mij uitbesteed
Samskip heeft SEO bij mij uitbesteed
Hoffelijk heeft SEO bij mij uitbesteed
Domein-Registreren heeft SEO bij mij uitbesteed
Synmar heeft SEO bij mij uitbesteed

SEO bij mij uitbesteden: hiermee ga ik direct aan de slag

Wil jij aan de slag met verbeterde posities binnen Google? Dan adviseer ik om aan de slag te gaan met een SEO-specialist. Het komt zelden voor dat een bedrijf, zonder het uitbesteden van de SEO, zijn of haar online doelstellingen bereikt. Wanneer je bij mij de zoekmachine optimalisatie uitbesteedt, ga ik onder andere met het volgende aan de slag:

 • de content van de website;
 • de website snelheid;
 • de interne links (strategie en operationele verbeteringen doorvoeren);
 • de links van andere websites (linkbuilding);
 • de structuur van de website;
 • zoekwoordonderzoek (aan het begin van het traject);
 • monitoring van de organische posities.

Ik zorg ervoor dat mijn SEO-inspanningen binnen de richtlijnen van Google passen.

Waarom veel bedrijven SEO zelf in handen willen nemen

Uiteraard snap ik waarom veel bedrijven de SEO zelf in handen willen nemen en het als bijtaak van iemand van het marketing of ICT team willen geven. Ik zet de meest gehoorde redenen voor je op een rij.

De voornaamste reden is geldbesparing. Een SEO-specialist inhuren kost natuurlijk geld. Bedrijven willen hierop besparen omdat ze denken dat er slechts een paar aanpassingen aan de website doorgevoerd moeten worden en hiermee de vindbaarheid direct verbetert. Vaak hoor ik dat een persoon van een ICT of marketing afdeling deze taak op zich neemt als bijtaak. 

SEO-uitbesteden | Volume in Google

Daarnaast hoor ik vaak het argument dat wanneer iemand binnen het bedrijf SEO leert en de taak op zich neemt, deze persoon altijd aanpassingen aan de site kan doorvoeren wanneer nodig. Ook deze bewering snap ik heel goed.

Iemand in het team kan natuurlijk altijd even een tekst schrijven, de afbeeldingen op de site verkleinen of een linkbuildartikel verkrijgen op een andere site. Echter werken kleine aanpassingen op onregelmatige basis vaak niet goed genoeg voor je SEO. 

Ten slotte hoor ik vaak van bedrijven dat iemand de SEO wel op zich kan nemen binnen het bedrijf, omdat gedacht wordt dat het enkel om de content op een website of landingspagina draait. Wekelijks een blog schrijven kan zeker je SEO bevorderen. Echter is SEO veel meer dan enkel een wekelijkse blog plaatsen. SEO draait om content, techniek én linkbuilden. Wanneer je je enkel op een specifiek vlak begeeft, zal je niet het gewenste resultaat verkrijgen. 

In de meeste gevallen is SEO uitbesteden de oplossing

Veel van mijn klanten hebben vaak eerst geprobeerd om de SEO zelf in handen te nemen. Dat is ook logisch, omdat je niet directe uitgave wilt doen op bestedingen die wellicht geminimaliseerd kunnen worden. 

Echter maak ik vaak in de praktijk mee dat veel bedrijven hun gewenste resultaat niet behalen of dat bedrijven niet precies weten wat, wanneer en hoe ze optimalisaties moeten doorvoeren. Ik deel veel voorkomende gevallen hieronder. 

Daarbij is het goed om te zeggen dat er veel onvoorspelbaarheden zijn binnen de wereld van SEO. Vaak zijn veranderingen in posities moeilijk te herleiden naar gebeurtenissen. Updates, verschuivingen van concurrenten en eigen aanpassingen op de website vertroebelen de visie al snel.

Het duurt minimaal 3 jaar fulltime SEO leren en in de praktijk brengen, voordat een persoon volwaardig SEO-specialist is. Daarbij moet hij/zij steeds meegaan in nieuwe ontwikkelingen en het constant veranderende algoritme van Google. Iemand die dus SEO als bijtaak op zich neemt, weet bij lange na niet alles omtrent SEO. Veel klanten komen dan ook naar mij met vragen over hoe zij SEO moeten aanpakken.

SEO-uitbesteden | SEO-content

 

SEO bestaat uit drie componenten. Namelijk content, linkbuilding en techniek. Een SEO-specialist moet op alle drie deze facetten optimalisaties kunnen doorvoeren. Dit betekent dat je niet enkel op de verbetering van je content kan focussen of af en toe een linkje kan verkrijgen vanuit een andere website. Het is de combinatie van alle drie de facetten om volwaardige SEO uit te voeren en de website daadwerkelijk hoger in Google te krijgen. 

Het begint vaak met zelf proberen

In de meeste gevallen hoor ik van klanten die mij benaderen dat ze eerst de SEO zelf deden. Vervolgens geen resultaten zagen en zich uiteindelijk toch maar aanmelden bij mij (de SEO-specialist :-)). Dat begrijp ik heel goed. Hetzelfde resultaat bereiken als een fulltime SEO-expert is lastig.

Veel verbeteringen of veranderingen die worden doorgevoerd aan een website kunnen uiteindelijk minder positief uitpakken dan gedacht. Een ervaren SEO-specialist weet hier mee om te gaan. Een specialist heeft de juiste kennis om in te spelen op eventuele valkuilen. Voor iemand met weinig ervaring, is dat moeilijk.

SEO uitbesteden aan iemand met een transparante en duurzame aanpak

Ik werk transparant aan duurzaam succes, om mijn werkwijze kort samen te vatten. 🙂

 • Met een transparant manier communiceer ik onder andere de volgende dingen in realtime:
  • De data uit de Google Search Console, samengevat in mensentaal.
  • De gegevens uit Google Analytics, tevens samengevat in mensentaal.
  • De opportuniteiten op het gebied van content, hier kun je altijd je eigen input in geven.
  • Welke links wij hebben verkregen die maand en naar welke pagina’s op de website deze verwijzen.
 • Ik ga op een duurzame wijze aan de slag als je de SEO van jouw bedrijf bij mij uitbesteedt:
  • Ik verkrijg kwalitatieve backlinks van andere websites naar jouw website.
  • Ik schrijf content gericht op de bezoeker en geoptimaliseerd voor Google. Geen fratsen met een zoekwoorddichtheid van meer dan 3%.
  • Ik maak de website gebruiksvriendelijk door deze te versnellen.

van een duurzaam SEO-traject word ik enthousiast. Van de SEO-trucjes anno 2010 iets minder.

De prijs van SEO uitbesteden 

Zojuist heb ik benoemd wat veel gehoorde ervaringen zijn met bedrijven die zelf hun SEO gaan realiseren. De gemeenschappelijke deler bij deze bedrijven, is dat het uiteindelijk meer lasten heeft dan baten om de SEO zelf te realiseren.

Wanneer je bijtijds inspringt op de juiste long tail zoekwoorden, is het makkelijker om een hogere positie binnen de zoekresultaten in Google te verkrijgen.

Blijf de SEO in de gaten houden

Dit gaat gepaard met het nauw in de gaten houden van SEO zaken zoals nieuwe updates van het algoritme. Tijd besparen is van belang om bijtijds in te kunnen spelen op bepaalde zoekwoorden. Het is om die reden een goede beslissing om hulp te vragen aan een SEO-specialist.

SEO-uitbesteden | Technische SEO

Een SEO-traject is een kwestie van maatwerk. Het vragen om hulp van een SEO-specialist kan in verschillende gradaties.Tevens kan het zijn dat er vooral behoefte is aan linkbuilding, en minder behoefte aan content schrijven. Ik werk nauw met bedrijven samen om te kijken welke methode het beste bij hen past. Om de mogelijkheden verder te bespreken, kun je altijd contact met mij opnemen.

Hier vind je 3 redenen waarom SEO uitbesteden slim is.

Het uitbesteden van de zoekmachine optimalisatie bespaart tijd en uiteindelijk ook geld. Interne resources die je veel beter kunt inzetten voor het verbeteren van de bedrijfsvoering, sales of misschien zelfs finance (ik noem maar wat). Hieronder beschrijf ik een aantal voordelen van het uitbesteden van de SEO die ik terug heb gekregen van mijn eigen klanten.

1: Kies voor kwaliteit en ervaring

Door te kiezen voor een SEO-specialist, kies je voor iemand die kennis van zaken heeft en ervaring heeft op het gebied van SEO. SEO is inmiddels een vak apart en je hebt heel wat kennis nodig om hierin goede resultaten te boeken. Vooral wanneer je blijvende resultaten wilt zien is een SEO-specialist inhuren slim.

Je bent niet alleen verzekerd van topkwaliteit, maar ook van iemand die op de hoogte is van de laatste trends op het gebied van SEO. Of je nu teksten wilt laten schrijven of jouw hele website wilt laten optimaliseren voor de zoekmachine: dit kun je allemaal uitbesteden.

2: Zelf focussen op andere belangrijke zaken

Een groot voordeel van een SEO-specialist inhuren is dat je zelf kunt focussen op andere zaken die minstens zo belangrijk zijn. Zoekmachine optimalisatie is niet zomaar even snel geregeld; hier gaat meer tijd in zitten dan je zelf denkt.

Het is dan ook beter om iemand in te schakelen die deze tijd heeft en deze tijd ook optimaal zal benutten. Zelf kun je je focussen op andere taken binnen je onderneming die ook niet op zich laten wachten. 

3: Het beste resultaat op korte en lange termijn

SEO uitbesteden zorgt ervoor dat je verzekerd bent van het beste resultaat op korte, maar vooral op lange termijn. Een SEO expert heeft de juiste tools om jouw website beter vindbaar te maken en hoger in Google te laten ranken. Dit wordt onder andere gedaan door het verbeteren van content en het optimaliseren van de technische aspecten van een website.

Dit heeft als gevolg dat je niet alleen meer bezoekers krijgt, maar ook dat ze sneller tot actie over zullen gaan. Je kunt hierbij denken aan het kopen van een product, het inschrijven voor een nieuwsbrief of het aanvragen van een offerte. Wanneer meerdere bezoekers dit doen, profiteer je van een betere omzet. 

Jouw SEO uitbesteden scheelt je veel tijd, omdat je er zelf niet mee bezig hoeft te zijn. Verder is het goed om te weten dat een expert altijd de juiste kennis en ervaring bezit om zo te zorgen voor het beste resultaat. Van dit resultaat kun jij langere tijd profiteren. Een goede SEO-specialist inhuren? Neem vrijblijvend contact op!

Veelgestelde vragen

Ik krijg dagelijks vragen binnen omtrent het samenwerken met een SEO-specialist en de voordelen/nadelen van deze mogelijke samenwerking. Ik heb de gestelde vragen en gegeven antwoorden hieronder uitgeschreven vanuit mijn eigen ervaring op dit gebied.

Wat zijn de voordelen van SEO uitbesteden?

SEO staat voor Search Engine Optimization (ook wel zoekmachine optimalisatie in het Nederlands). Door SEO toe te passen voor jouw website, bemachtig je een hogere plaats in Google. Hoe hoger je in Google staat, hoe beter je zichtbaar wordt voor potentiële klanten. Dit scheelt vaak significant in het aantal bezoekers dat je website ontvangt.

Uit onderzoek is gebleken dat ruim één op de drie van alle Google-gebruikers op de eerste link klikt. Hierdoor belanden er dus ook meer potentiële klanten op jouw website wat leidt tot meer conversie, meer omzet en meer winst.

Waarom is SEO vooral gericht op Google? Google is de meest gebruikte zoekmachine in Nederland op dit moment. Elke seconde worden er bijna 40.000 zoekopdrachten uitgevoerd op Google. Dat zijn 3,5 miljard zoekopdrachten per dag en 1,2 biljoen zoekopdrachten per jaar. Dit aantal wordt met de dag groter.

In september 2020 gebruikte zelfs 97,37% van alle Nederlanders Google als zoekmachine. In vergelijking met Bing en Yahoo: het marktaandeel van Bing was in 2019 slechts 4,69% (dit percentage is dus gekrompen in het laatste jaar). Voor Yahoo was dit nog minder, namelijk 1%.

Op het moment dat je SEO uitbesteedt aan een SEO-specialist, voert hij of zij de zoekmachine optimalisatie werkzaamheden uit. Deze optimalisaties hebben betrekking tot de drie pijlers van seo: content, techniek en linkbuilding. Deze drie pijlers kunnen worden onderverdeeld in twee noemers: on-page SEO en off-page SEO.

Het doel van een SEO-specialist is om jouw website beter vindbaar te maken in de zoekmachines (voornamelijk in Google). Een groot voordeel van het uitbesteden van je zoekmachine optimalisatie is simpelweg dat het tijd bespaart. SEO is arbeidsintensief, dat is duidelijk. En zelfs voor een SEO-specialist neem één klant redelijk wat tijd in beslag.

Een SEO-specialist zorgt daarnaast ook voor alle inzichten uit SEO-resultaten. Hij of zij deelt die resultaten met het bedrijf. Dit wordt in de meeste gevallen gedaan door middel van SEO-tools zoals Ahrefs, MOZ en/of SEMRush. Het geautomatiseerd weergeven van de resultaten is een trend anno 2021/2022.

Het is mogelijk om de SEO zelf te doen voor jouw website, maar je kunt SEO ook uitbesteden. Om de SEO zelf te kunnen doen, dien je namelijk over veel kennis en vaardigheden te beschikken. SEO is tenslotte een vak apart. Je dient continu op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen.

Daarnaast heb je, om SEO goed uit te kunnen voeren, toegang nodig tot alle belangrijke SEO-tools. Een ander voordeel aan het uitbesteden van jouw SEO, is dat je veel tijd hebt voor andere dingen die van belang zijn voor jouw bedrijf of website.

Voor wat voor bedrijven is het uitbesteden van de SEO een geschikte oplossing?

Het uitbesteden van SEO is eigenlijk voor ieder bedrijf een nuttige zaak. Allereerst is het vaak goedkoper, dan wanneer je als bedrijf een SEO-specialist aanneemt. In een krappe arbeidsmarkt is het daarnaast best lastig om een SEO-specialist te vinden, maar op het moment dat je die gevonden hebt, kom je erachter dat deze werknemers ook heel duur zijn.

Een zelfstandige SEO-specialist, iemand die zonder begeleiding een SEO-traject van A – Z kan doorlopen, kost vaak minimaal € 5000,- per maand. Dit is exclusief de kosten voor de volgende onderdelen van zoekmachine optimalisatie:

 • Eventuele inkoop van additionele content
 • Eventuele inkoop van links (backlinks / gastartikelen)
 • SEO-vriendelijke hosting
 • Overige samenwerkingen en partners in de markt
 • SEO-tools

SEO uitbesteden is een totaalpakket van deze kosten. Ook is een voordeel van SEO uitbesteden dat je niks van bovenstaande onderdelen zelf in orde hoeft te maken. De SEO-specialist waarmee je samenwerkt regelt dit (hopelijk).

Daarnaast verandert het vakgebied van SEO razendsnel. Wanneer je jouw SEO uitbesteedt, kan je ervan uitgaan dat een SEO-consultant of SEO-bureau op de hoogte is van deze ontwikkelingen. Met dank hieraan behoud je je positie en blijf je je concurrenten voor.

Veel bedrijven hebben geen tijd voor SEO, terwijl het wel een hele duurzame investering is. Geen kostenpost. Wanneer je eenmaal bovenaan staat, ben je daar niet snel weg te krijgen. Bedrijven die geen tijd hebben voor SEO, kunnen dan het beste hun SEO uitbesteden aan een specialist.

Een SEO-bureau werkt continu aan jouw SEO, waardoor jouw website continu geoptimaliseerd blijft en nooit stilstaat. Op die manier heb jij weer tijd voor alle andere prioriteiten binnen het bedrijf.

Een groot voordeel hiervan is dat zoekmachine optimalisatie een constante stroom relevante bezoekers binnenbrengt. Deze stroom aan relevante bezoekers converteert vaak relatief goed waardoor dit een gestage stroom inkomsten genereert voor het bedrijf.

Daarbij kan worden gezegd dat het in het geval dat het om een B2B bedrijf gaat ook druk van de salesafdeling afneemt. De leads die binnenkomen zijn vaak relatief goed ingelezen, doordat ze zelf al op zoek waren naar relevante onderwerpen.

Zeker voor bedrijven die in de top-5 van Google staan, is het noodzaak om de SEO uit te besteden. Je moet in dit geval namelijk altijd bezig zijn met jouw vindbaarheid. Het is belangrijk dat je niet stilstaat, maar je concurrenten voorblijft. Door jouw SEO uit te besteden behoud je jouw voorsprong.

Hoelang duurt het voordat zoekmachine optimalisatie zijn vruchten afwerpt?

Dit kan vrij lang duren. In tegenstelling tot SEA is SEO een langetermijnstrategie. In principe kost het niets, maar geduld is dus wel een schone zaak. Bij SEA is het zo dat je een bepaald bedrag betaalt voor advertenties aan Google en je komt vrijwel direct bovenaan te staan bij Google. De kosten kunnen bij deze strategie dan ook hoog oplopen.

Een ander aspect wat vaak niet wordt aangehaald, is dat een website met het inzetten van SEA kwalitatief niet verbetert. Er wordt niet gewerkt aan de kwaliteit van de website, enkel aan het verkrijgen van omzet (vaak op korte termijn). Bij het inzetten op SEO wordt de kwaliteit van de website op het gebied van content, techniek én autoriteit geoptimaliseerd.

SEO is in principe gratis – zeker wanneer je alleen gebruik maakt van gratis SEO-tools – maar het resultaat laat vaak iets langer op zich wachten. Je kunt niet een aantal optimalisaties voor een website uitvoeren en daar de dag erna al resultaat van zien (zelfs ik kan dit niet).

Binnen een maand is zelfs voor veel websites al onrealistisch. Google zegt dat het gemiddeld 4 maanden tot een jaar duurt voordat je mogelijk de nummer 1-positie behaalt. Volgens een onderzoek van Ahrefs duurt het nog langer. Namelijk: bijna 95% van alle nieuw gepubliceerde pagina’s haalt geen top 10-positie binnen een jaar. Slechts 5% haalde deze positie wel.

Een kanttekening hierbij is dat dit gaat om nieuwe websites zonder geschiedenis binnen Google. Dit is een vrij grote factor voor Google; hoeveel geschiedenis heeft een domein in Google?

Organisch hoog in Google belanden kost dus veel tijd. En geduld. Daarnaast is SEO een continue proces. Op het moment dat je SEO loslaat, kan het zomaar zo zijn dat jouw concurrent je inhaalt en jij je voorsprong kwijt bent. Hoe minder concurrentie er op een zoekwoord zit, hoe sneller je stijgt in de ranking.

Op het moment dat je consistent aan jouw zichtbaarheid en autoriteit blijft werken, scoort je website steeds beter (zelfs op de moeilijkere zoekwoorden). Bij het steeds publiceren van nieuwe content en in te zetten op linkbuilding, zul je langzaam maar zeker steeds hoger eindigen in de ranking van Google.

Wil je direct bovenaan staan? Dan is het enige antwoord: SEA. Maar dan nog moeten jouw advertenties aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen, wil je boven je concurrenten belanden.

Hoe bepaal je de partij om de SEO aan uit te besteden?

Wanneer je besloten hebt om jouw SEO uit te besteden en een samenwerking aan te gaan met een SEO-bureau, moet je wel zeker zijn van de keuze wat betreft welk SEO-bureau. SEO uitbesteden kost namelijk tijd en natuurlijk geld.

Verdiep je allereerst in de SEO-kantoren bij jou in de buurt. Het is belangrijk dat je een goed gevoel krijgt bij het SEO-bureau die jij op het oog hebt. Je voert eerst een gesprek met de betreffende SEO-specialist. Belangrijk is dat je tijdens het gesprek vertrouwen in het bureau krijgt. Het gaat tenslotte om jouw website.

Het is belangrijk om je goed in te lezen in de verschillende SEO-bureaus. Kom erachter wat SEO precies inhoudt en waarom het belangrijk is. Zo kun je tijdens het gesprek ook de juiste vragen stellen. Voer het eerste gesprek met meerdere partijen die je op het oog hebt. Zo krijg je een goed beeld van de onderlinge verschillen en kom je erachter waar je een beter gevoel bij hebt.

Lees recensies op Google! En gebruik je gezonde verstand. Als dingen te mooi zijn om waar te zijn, zijn ze het meestal ook. Vergeet tijdens het gesprek ook geen kritische vragen te stellen en luister goed naar de antwoorden.

Het SEO-bureau waar jij het beste gevoel bij krijgt, is waarschijnlijk het SEO-bureau die het beste bij jouw bedrijf of website past en jou het beste kan helpen met SEO. Houd volgende punten aan bij het bepalen van de kwaliteit van een SEO-specialist:

 • Hoe groot is zijn of haar portfolio? Ga hierbij vooral na wat voor bedrijven dit zijn en of deze bedrijven (enigszins) lijken op je eigen bedrijf. De kwaliteit en kwantiteit van het portfolio van een specialist zegt vaak veel over hoeveel werk ze hebben gedaan binnen de wereld van zoekmachine optimalisatie.
 • Heeft de SEO-specialist in kwestie referenties van het werk dat is uitgevoerd? Dit is een belangrijke voor het uitbesteden van de SEO. Het zegt namelijk veel over de mate van tevredenheid van de klanten van de specialist (lijkt me interessant om te weten als ik de volgende klant van deze specialist zou worden).
 • Wat voor SEO-trajecten heeft de specialist bij voorgaande bedrijven uitgevoerd? Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar iemand die je kan helpen bij linkbuilding, dan is het wel zo handig dat deze persoon dit ook daadwerkelijk vaker heeft gedaan. Wees hier kritisch in bij het bekijken van de voorgaande samenwerkingen.

Wat zijn de kosten van SEO uitbesteden?

In principe zijn de kosten zo hoog als dat je ze zelf wilt maken. Met het uitbesteden van SEO is het mogelijk om een intensiever traject aan te gaan, of een minder intensief traject. Dat is veelal afhankelijk van de doelstellingen van het bedrijf en het beschikbare budget.

In mijn ervaring zie ik dat veel bedrijven ervoor kiezen om initieel iets meer te investeren, zodat de beoogde posities sneller worden bereikt. Wanneer deze posities zijn bereikt, is het mogelijk om de business case te maken en een maandelijks traject in te gaan.

Het maandelijkse gedeelte van SEO bestaat vaak uit het schrijven van content en het verzamelen van kwalitatieve backlinks naar de website. Het is belangrijk om hier iets maandelijks van te maken. Het verkrijgen van bijvoorbeeld meer dan 1000 backlinks in één maand is te opvallend voor Google en zal negatief worden beoordeeld.

Hoe gaat SEO uitbesteden in zijn werking?

Het uitbesteden van de SEO is in de meeste gevallen een terugkerend traject waarbij de organische posities worden verbeterd binnen Google. Wanneer ik begin met werken voor je bedrijf of website, begin ik vaak met alles wat zich op de website bevindt. Dit houdt dus onder andere de volgende onderwerpen in:

 • De meta omschrijvingen en meta titels.
 • De snelheid van de website (laadsnelheid).
 • De achterkant van de website (hoe ziet de broncode van de website eruit).
 • De kwaliteit en kwantiteit van de content.
 • De manier waarop de structuur van de website in elkaar zit.

Al deze punten kunnen worden geoptimaliseerd voor Google, zodat Google direct een goed beeld heeft van de website en de waarde hiervan kan inschatten.

Op het gebied van linkbuilding is het tevens mogelijk om alles bij mij uit te besteden. Dit houdt in, van het opstellen van een gedegen strategie tot het daadwerkelijk verzamelen van kwalitatieve en relevante links. De waarde van links, voor het linkbuilding traject, schat ik op de volgende manier op waarde:

 • Trustflow: hoe vertrouwd is een website door Google?
 • Domein autoriteit: hoeveel autoriteit heeft de website binnen Google?
 • Pagina autoriteit: hoeveel autoriteit heeft een specifieke pagina binnen Google?
 • Citation Flow: hoeveel kracht geeft één backlink, wanneer deze naar jouw website wijst?

Iedere maand verkrijg ik sterke, relevante links die naar je website verwijzen. Deze links dragen uiteindelijk bij aan de organische vindbaarheid van je website.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus