SEO uitbesteden

Reviews star
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

De vraag bij veel bedrijven tegenwoordig is: SEO uitbesteden bij een specialist (of bureau) of zelf doen. Waarom? Online vindbaarheid is belangrijker dan ooit, omdat de digitale verkoopkanalen van vitaal belang zijn voor de uiteindelijk omzet.

Door als bedrijf SEO uit te besteden, krijg je de beste kans om te participeren in zelfs de meest concurrerende markten. Met dit kanaal speel je in op de intentie van je doelgroep en ben je als dé autoriteit aanwezig op het moment dat ze naar jouw organisatie zoeken.

Inhoudsopgave toon

SEO uitbesteden kent verschillende vormen

Het is een veel overwogen optie bij bedrijven: SEO zelf doen of uitbesteden. SEO is geen abracadabra. Er zijn verschillende stappen die je kan volgen om een website te optimaliseren (1). Wel is ervaring en kennis vereist om de website op de juiste manier te optimaliseren en kost dit tijd, energie en precisie.

SEO uitbesteden kent verschillende vormen. De meestvoorkomende componenten van SEO om uit te besteden staan hieronder weergegeven.

De grote vraag bij bedrijven is vooral: Wat is nu echt kostenbesparend én effectief? Ik behandel de voor- en nadelen van SEO uitbesteden hieronder. Ook deel ik mijn ervaringen met betrekking tot bedrijven die zelf de SEO in handen nemen.


Ik heb over SEO uitbesteden geschreven voor

Logo Frankwatching
Logo SERoundtable
Logo Marketingfacts
Logo Emerce
Logo IMU
Logo Twinkle
Logo SEOBlog
Logo LBMedia
Logo DutchCowboys
Logo Dutch IT channel
Logo Marketing Tribune
Logo WPLounge
Logo Bloovi
Logo MTSprout
Logo Ondernemers

Deze bedrijven gingen je voor met hun SEO uitbesteden

Vacanceselect Logo
Kruidvat Logo
Zivver Logo
Sendcloud logo
Ista logo
Rotterdam logo
NederlandFietsland logo
Rituals logo
Van den Berk logo
Startselect logo
Marlies Dekkers logo
Samskip logo
Hoffelijk logo
Domein-Registreren logo
Synmar logo

SEO bij mij uitbesteden: hiermee ga ik direct aan de slag

Wil jij aan de slag met verbeterde posities binnen Google? Dan adviseer ik om aan de slag te gaan met een SEO-specialist. Het komt zelden voor dat een organisatie, zonder het uitbesteden van de SEO, zijn of haar online doelstellingen bereikt (binnen een concurrerende markt).

Wanneer je bij mij de zoekmachine optimalisatie uitbesteedt, ga ik onder andere met het volgende aan de slag:

Ik zorg ervoor dat mijn SEO-inspanningen binnen de richtlijnen van Google passen. Ik werk als SEO-specialist voor bedrijven over de hele wereld en Nederland, waaronder Rotterdam, Den Haag, Nijmegen, Groningen & Utrecht.

Ralfvanveen SEO-specialist

Aan de slag met SEO uitbesteden?

SEO uitbesteden? Ik help organisaties hier graag bij. Vul even het contactformulier in en ik neem binnen één dag contact op.

SEO uitbesteden in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

SEO uitbesteden in vogelvlucht.

SEO uitbesteden: wanneer is het wel en wanneer is het niet interessant

Voor de ene organisatie is de SEO uitbesteden interessanter dan voor een ander. Van de online grootte van de markt tot het budget van het bedrijf, er zijn verschillende redenen te bedenken waarom het juist wel of juist niet interessant is.

Voor deze bedrijven is SEO uitbesteden vaak interessant

Het uitbesteden van SEO kan interessant zijn voor een breed scala aan organisaties, waaronder:

 1. Kleine bedrijven: Kleine bedrijven hebben vaak niet de middelen om een in-house SEO-team op te zetten. Het uitbesteden van SEO-taken aan een ervaren bureau kan een kosteneffectieve manier zijn om een professionele en effectieve SEO-strategie te implementeren.
 1. Grote bedrijven: Grote bedrijven hebben mogelijk wel de middelen om een in-house SEO-team op te zetten, maar vinden het efficiënter om hun SEO-taken uit te besteden. Dit kan het bedrijf in staat stellen om zich te concentreren op hun kernactiviteiten en de SEO-taken over te laten aan een gespecialiseerd bureau.
 1. Bedrijven in zeer concurrerende markten: Bedrijven die actief zijn in zeer competitieve markten, waarbij het moeilijk kan zijn om organisch verkeer te genereren, kunnen baat hebben bij het uitbesteden van SEO. Een ervaren bureau kan helpen om de concurrentie te verslaan en betere zoekresultaten te behalen.
Ralfvanveen SEO-specialist

Aan de slag met SEO uitbesteden?

SEO uitbesteden? Ik help organisaties hier graag bij. Vul even het contactformulier in en ik neem binnen één dag contact op.

 1. Bedrijven zonder interne SEO-expertise: Bedrijven die geen interne expertise hebben op het gebied van SEO kunnen het beste uitbesteden aan een ervaren bureau om de kans te vergroten dat hun website beter wordt geoptimaliseerd en beter presteert in zoekmachines.
 1. Bedrijven die hun online zichtbaarheid willen vergroten: Bedrijven die hun online aanwezigheid willen vergroten, maar niet weten waar te beginnen, kunnen profiteren van het uitbesteden van SEO. Een goed bureau kan een volledige analyse van de website en de concurrentie uitvoeren om vervolgens aanbevelingen te doen en een effectieve strategie te ontwikkelen om de online zichtbaarheid te vergroten.
 1. Bedrijven die snel resultaten willen zien: Bedrijven die snel resultaten willen zien, zoals startups of bedrijven die hun online aanwezigheid willen vergroten, kunnen baat hebben bij het uitbesteden van SEO. Een ervaren bureau kan sneller resultaten behalen dan een interne SEO-medewerker, wat kan leiden tot een betere ROI.

Kortom, het uitbesteden van SEO kan voordelig zijn voor bedrijven van alle soorten en maten, vooral voor diegenen die de benodigde interne expertise niet hebben of snel resultaten willen zien. Het kan ook kostenbesparend zijn voor kleine bedrijven die niet over de middelen beschikken om een in-house SEO-team te hebben.

Voor deze bedrijven is SEO uitbesteden vaak niet interessant

Er zijn bedrijven voor wie SEO uitbesteden mogelijk minder interessant is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn voor bedrijven die zich bevinden in zeer nichemarkten met weinig online concurrentie. In zulke gevallen kan de inspanning en kosten van het uitbesteden van SEO mogelijk niet opwegen tegen de potentiële voordelen.

Daarnaast kan het zijn dat een bedrijf nog niet voldoende online aanwezigheid heeft om SEO uit te besteden. Het is in dat geval vaak zinvoller om eerst te investeren in de basis van de online aanwezigheid, zoals het opzetten van een website en het creëren van content, voordat er geïnvesteerd wordt in SEO.

Ten slotte kan het zijn dat een bedrijf simpelweg niet het budget heeft om SEO uit te besteden. In dat geval kan het zinvol zijn om in ieder geval de basisprincipes van SEO te leren en deze zelf toe te passen.

Lees verder over SEO (uitbesteden)

SEO uitbesteden of zelf doen?

Uiteraard snap ik waarom veel bedrijven de SEO zelf in handen willen nemen en het als bijtaak van iemand van het marketing of ICT team willen geven. Ik zet de meest gehoorde redenen voor je op een rij.

De voornaamste reden is geldbesparing. Een SEO-specialist inhuren kost natuurlijk geld. Bedrijven willen hierop besparen omdat ze denken dat er slechts een paar aanpassingen aan de website doorgevoerd moeten worden en hiermee de vindbaarheid direct verbetert. Vaak hoor ik dat een persoon van een ICT of marketing afdeling deze taak op zich neemt als bijtaak. 

SEO-uitbesteden | Volume in Google

Daarnaast hoor ik vaak het argument dat wanneer iemand binnen het bedrijf SEO leert en de taak op zich neemt, deze persoon altijd aanpassingen aan de site kan doorvoeren wanneer nodig. Ook deze bewering snap ik heel goed.

Iemand in het team kan natuurlijk altijd even een tekst schrijven, de afbeeldingen op de site verkleinen of een linkbuildartikel verkrijgen op een andere site. Echter werken kleine aanpassingen op onregelmatige basis vaak niet goed genoeg voor je SEO. 

Ralfvanveen SEO-specialist

Aan de slag met SEO uitbesteden?

SEO uitbesteden? Ik help organisaties hier graag bij. Vul even het contactformulier in en ik neem binnen één dag contact op.

Ten slotte hoor ik vaak van bedrijven dat iemand de SEO wel op zich kan nemen binnen het bedrijf, omdat gedacht wordt dat het enkel om de content op een website of landingspagina draait. Wekelijks een blog schrijven kan zeker je SEO bevorderen. Echter is SEO veel meer dan enkel een wekelijkse blog plaatsen. SEO draait om content, techniek én linkbuilden. Wanneer je je enkel op een specifiek vlak begeeft, zal je niet het gewenste resultaat verkrijgen. 

De overweging om SEO uit te besteden of zelf te doen..

Als je voldoende tijd en expertise hebt, kun je overwegen om SEO zelf te doen. Dit vereist echter wel dat je voldoende kennis hebt van SEO en de tijd en middelen hebt om je SEO-campagne bij te houden en aan te passen op basis van de veranderende algoritmen van zoekmachines. Het voordeel van zelf doen is dat je controle hebt over de gehele SEO-strategie en de uitvoering ervan.

Als je echter geen tijd, middelen of expertise hebt om SEO zelf te doen, is het verstandig om SEO uit te besteden aan een specialist (2). SEO is een complex proces en vereist de nodige vaardigheden en kennis om het effectief uit te voeren. Een specialist heeft de nodige expertise en ervaring om je SEO-campagne op te zetten en uit te voeren en kan je helpen om je online zichtbaarheid te vergroten.

Zoekmachine optimalisatie uitbesteden is de oplossing

Veel van mijn klanten hebben vaak eerst geprobeerd om de SEO zelf in handen te nemen. Dat is ook logisch, omdat je niet directe uitgave wilt doen op bestedingen die wellicht geminimaliseerd kunnen worden. 

Echter maak ik vaak in de praktijk mee dat veel bedrijven hun gewenste resultaat niet behalen of dat bedrijven niet precies weten wat, wanneer en hoe ze optimalisaties moeten doorvoeren. Ik deel veel voorkomende gevallen hieronder. 

Daarbij is het goed om te zeggen dat er veel onvoorspelbaarheden zijn binnen de wereld van SEO. Vaak zijn veranderingen in posities moeilijk te herleiden naar gebeurtenissen. Updates, verschuivingen van concurrenten en eigen aanpassingen op de website vertroebelen de visie al snel.

Het duurt minimaal 3 jaar fulltime SEO leren en in de praktijk brengen, voordat een persoon volwaardig SEO-specialist is. Daarbij moet hij/zij steeds meegaan in nieuwe ontwikkelingen en het constant veranderende algoritme van Google. Iemand die dus SEO als bijtaak op zich neemt, weet bij lange na niet alles omtrent SEO. Veel klanten komen dan ook naar mij met vragen over hoe zij SEO moeten aanpakken.

SEO-uitbesteden | SEO-content

De componenten van SEO uitbesteden

SEO bestaat uit drie componenten. Namelijk content, linkbuilding en techniek. Een SEO-specialist moet op alle drie deze facetten optimalisaties kunnen doorvoeren. Dit betekent dat je niet enkel op de verbetering van je content kan focussen of af en toe een linkje kan verkrijgen vanuit een andere website. Het is de combinatie van alle drie de facetten om volwaardige SEO uit te voeren en de website daadwerkelijk hoger in Google te krijgen. 

ComponentUitleg
LinkbuildingLinkbuilding is het verkrijgen van linkvermeldingen op het web die naar één website verwijzen. Belangrijk hierbij is dat dit proces op een natuurlijke wijze wordt uitgevoerd (3).
ContentSEO-content is een van de belangrijkste componenten. Zonder content, geen resultaat. Google gebruikt de content om de vraag van de bezoeker te beantwoorden. Zet kwalitatieve en relevante content in en verbeter de SEO van je website (4).
Technische SEOTechnische SEO is voorwaardelijk voor een goede ranking. De technische SEO beslaat meer dan 200 punten. Zorg ervoor dat de website opereert conform de richtlijnen van Google op technisch vlak.
De componenten van SEO uitbesteden & een omschrijving hiervan.

Het begint met zelf proberen

In de meeste gevallen hoor ik van klanten die mij benaderen dat ze eerst de SEO zelf deden. Vervolgens geen resultaten zagen en zich uiteindelijk toch maar aanmelden bij mij (de SEO-specialist :-)). Dat begrijp ik heel goed. Hetzelfde resultaat bereiken als een fulltime SEO-expert is lastig.

Veel verbeteringen of veranderingen die worden doorgevoerd aan een website kunnen uiteindelijk minder positief uitpakken dan gedacht. Een ervaren SEO-specialist weet hier mee om te gaan. Een specialist heeft de juiste kennis om in te spelen op eventuele valkuilen. Voor iemand met weinig ervaring, is dat moeilijk.

SEO uitbesteden aan iemand met een transparante en duurzame aanpak

Ik werk transparant aan duurzaam succes, om mijn werkwijze kort samen te vatten:

 • Met een transparant manier communiceer ik onder andere de volgende dingen in realtime:
  • De data uit de Google Search Console, samengevat in mensentaal.
  • De gegevens uit Google Analytics, tevens samengevat in mensentaal.
  • De opportuniteiten op het gebied van content, hier kun je altijd je eigen input in geven.
  • Welke links wij hebben verkregen die maand en naar welke pagina’s op de website deze verwijzen.
 • Ik ga op een duurzame wijze aan de slag als je de SEO van jouw bedrijf bij mij uitbesteedt:
  • Ik verkrijg kwalitatieve backlinks van andere websites naar jouw website.
  • Ik schrijf content gericht op de bezoeker en geoptimaliseerd voor Google. Geen fratsen met een zoekwoorddichtheid van meer dan 3%.
  • Ik maak de website gebruiksvriendelijk door deze te versnellen.

van een duurzaam SEO-traject word ik enthousiast. Van de SEO-trucjes anno 2010 iets minder.

SEO uitbesteden kosten

De kosten van SEO uitbesteden liggen tussen de € 750,- en € 5000,- per maand. Is de prijs van jouw specialist anders? Dan kan het zijn dat je teveel (of te weinig) betaalt.

Zojuist heb ik benoemd wat veel gehoorde ervaringen zijn met bedrijven die zelf hun SEO gaan realiseren. De gemeenschappelijke deler bij deze bedrijven, is dat het uiteindelijk meer lasten heeft dan baten om de SEO zelf te realiseren.

Ralfvanveen SEO-specialist

Aan de slag met SEO uitbesteden?

SEO uitbesteden? Ik help organisaties hier graag bij. Vul even het contactformulier in en ik neem binnen één dag contact op.

Wanneer je bijtijds inspringt op de juiste long tail zoekwoorden, is het makkelijker om een hogere positie binnen de zoekresultaten in Google te verkrijgen.

Blijf de SEO in de gaten houden

Dit gaat gepaard met het nauw in de gaten houden van SEO zaken zoals nieuwe updates van het algoritme. Tijd besparen is van belang om bijtijds in te kunnen spelen op bepaalde zoekwoorden. Het is om die reden een goede beslissing om hulp te vragen aan een SEO-specialist.

SEO uitbesteden bij Ralf van Veen

Een SEO-traject is een kwestie van maatwerk. Het vragen om hulp van een SEO-specialist kan in verschillende gradaties. Tevens kan het zijn dat er vooral behoefte is aan linkbuilding, en minder behoefte aan content schrijven. Ik werk nauw met bedrijven samen om te kijken welke methode het beste bij hen past. Om de mogelijkheden verder te bespreken, kun je altijd contact met mij opnemen.

29 redenen waarom SEO uitbesteden slim is.

Het uitbesteden van de zoekmachine optimalisatie bespaart tijd en uiteindelijk ook geld. Interne resources die je veel beter kunt inzetten voor het verbeteren van de bedrijfsvoering, sales of misschien zelfs finance (ik noem maar wat). Hieronder beschrijf ik een aantal voordelen van het uitbesteden van de SEO die ik terug heb gekregen van mijn eigen klanten.

1. Hogere posities in Google genereren bezoekers

SEO uitbesteden levert simpelweg hogere posities in Google op en hogere posities in Google genereren (kwalitatieve) bezoekers. 

Het voordeel van deze bezoekers is dat deze daadwerkelijk op zoek zijn naar de dienstverlening van de website. Met een relevante contentstrategie kan er gericht worden gekeken naar manieren om alleen de meest relevante bezoekers naar de website te verkrijgen.

2. SEO-posities binnen Google leiden tot kwalitatieve leads

Betere organische posities leiden tot kwalitatieve leads. Niet alleen de bezoekers van een website zijn relevanter, de leads die hieruit komen zijn in de praktijk ook kwalitatiever.

Met hoogwaardige MQL’s, maak je ook je salesafdeling blij. Een blije salesafdeling zorgt op zijn beurt weer voor meer omzet voor het bedrijf.

3. Een samenwerking zorgt voor de meeste kennis

De SEO-specialist weet veel van zoekmachine optimalisatie. Het bedrijf dat zijn SEO uitbesteedt weet veel van de markt. Deze gecombineerde kennis zorgt voor een optimale strategie.

Bij het opstellen van de strategie wordt nauwkeurig gekeken naar de manier waarop de concurrenten zich ontwikkelen en positioneren. Dit draagt bij aan een bredere kennis van de markt en de spelers.

4. Een SEO-specialist pakt het laaghangend fruit op

Bij het uitbesteden van de SEO kan in de eerste fase worden gekeken naar het laaghangend fruit. Dit zijn de eerste implementaties die op de website kunnen worden doorgevoerd.

Het voordeel van dit samen met een SEO-partij te doen is dat de partij met een verse blik naar de website en doelstellingen kijkt. Vanuit deze blik wordt een nieuwe strategie opgesteld, waarbij het laaghangend fruit centraal staat.

5. Commerciële kennis uit de markt wordt gegenereerd

Tijdens een samenwerking met een SEO-bureau wordt commerciële kennis vanuit de markt gedeeld. Denk hierbij aan onderstaande vragen.

 • Wat doet concurrent x op het gebied van SEO-content?
 • Hoe ontwikkelt concurrent y zich op zoekwoord 1, 2 en 3?
 • Op welke manier ontwikkelt de markt zich en wat zijn de voornaamste trends hierin?

6. Google is complexer dan ooit

Google (en het algoritme van google) wordt complexer iedere maand. Dagelijks zijn er zelfs updates die (desastreuze) impact kunnen hebben op je organische vindbaarheid.

Een dedicated SEO-specialist hierin mee laten kijken is dus geen slecht idee. Zowel voor de tijden dat het heel goed gaat met de posities, als voor de tijden dat het iets minder met de posities in Google gaat.

7. Het algoritme van Google is continu aan verandering onderhevig

Het algoritme van Google verandert dagelijks. Iedere update die plaatsvindt kan van belang zijn voor je website.

Het uitbesteden van de SEO zorgt ervoor dat er altijd een partij is die hierop let en hierin adviseert. 

8. De concurrentie zit niet stil

Wanneer jij een artikel schrijft over iets, dan is er bijna altijd een concurrent die het idee “leent” en hier een beter/langer artikel over schrijft. Zo gaat het niet alleen met content, maar ook met de backlinks die je verzamelt of de technische optimalisaties.

In de meeste markten (ook in Nederland), is het niet meer mogelijk om stil te zitten. Dit geldt ook voor wanneer je posities 1 hebt bereikt.

9. Het uitbesteden van SEO is goedkoper dan een inhouse specialist

SEO uitbesteden, ook al lijkt dit niet intuïtief, is vaak goedkoper dan een inhouse specialist. Dat gezegd hebbende: het is heel lastig om een senior inhouse specialist op het gebied van SEO te charmeren voor een functie bij één webshop.

Een samenwerking met een SEO-specialist kost vaak minder dan de helft van het salaris van een (senior) SEO-specialist in dienst. En BTW is nog steeds aftrekbaar de laatste keer dat ik keek.

10. Een SEO-specialist maakt gebruik van professionele tools

De tools die een specialist gebruikt zijn niet goedkoop. Het zijn daarbij vaak veel verschillende tools, zoals ScreamingFrog, Ahrefs, SEMrush.. noem maar op.

Dit is een mooi verlening van wat is aangegeven bij punt 9. Al met al is het aannemen van een SEO-specialist duurder en arbeidsintensiever dan het uitbesteden van de zoekmachine optimalisatie. 

11. Kennisdeling staat centraal bij SEO uitbesteden

Bij veel trajecten staat kennisdeling centraal. Denk hierbij aan kennisdeling op het gebied van technische zaken, maar ook aan kennisdeling rondom het schrijven van content voor Google.

Ralfvanveen SEO-specialist

Aan de slag met SEO uitbesteden?

SEO uitbesteden? Ik help organisaties hier graag bij. Vul even het contactformulier in en ik neem binnen één dag contact op.

12. SEO uitbesteden zorgt voor intern draagvlak

Het is in grotere organisaties lastig om intern draagvlak te creëren voor SEO. Het uitbesteden hiervan werkt voordelig. De reden hiervoor is dat wanneer er een commitment wordt aangegaan voor het uitbesteden van SEO, dat door deze uitgaven, SEO hoger op de prioriteitenlijst komt.

13. Een kwalitatieve SEO-specialist vinden is moeilijk

In deze (arbeids)markt is het bijna onmogelijk om een goede inhouse specialist te vinden die bij een organisatie wil werken. Veel specialisten zijn begonnen als freelancer, de specialisten die dit niet hebben gedaan, werken in de praktijk vaak nog bij een SEO-bureau.

De reden hiervoor is dat de uitdaging groter is en dat het een stuk dynamiek met zich meebrengt (afwisseling van de klanten).

14. Relevante werkervaring binnen het vak

SEO uitbesteden zorgt ervoor dat er iemand met een project meekijkt met ervaring binnen SEO. Dit draagt bij aan de snelheid en aan het resultaat van een traject.

Door te kiezen voor een SEO-specialist, kies je voor iemand die kennis van zaken heeft en ervaring heeft op het gebied van SEO. SEO is inmiddels een vak apart en je hebt heel wat kennis nodig om hierin goede resultaten te boeken. Vooral wanneer je blijvende resultaten wilt zien is een SEO-specialist inhuren slim.

Je bent niet alleen verzekerd van topkwaliteit, maar ook van iemand die op de hoogte is van de laatste trends op het gebied van SEO. Of je nu teksten wilt laten schrijven of jouw hele website wilt laten optimaliseren voor de zoekmachine: dit kun je allemaal uitbesteden.

15. Een marketeer heeft vaak geen diepe SEO-kennis

Een algemene marketeer die bij een bedrijf werkt heeft vaak geen diepe, inhoudelijke kennis van SEO. Dat is ook moeilijk te verwachten van iemand, om jezelf een (senior) SEO-specialist te noemen, moet je écht iedere dag de actualiteiten bijhouden en veel ervaring hebben binnen verschillende projecten.

16. Zoekmachine optimalisatie is een breed vakgebied

SEO is erg breed. Dit zorgt ervoor dat, om aan te haken op punt 15 in deze lijst, iemand vaak de actualiteiten moet bijhouden om de laatste nieuwtjes van Google te weten. Denk hierbij aan veranderingen aan het algoritme, maar ook updates van andere tools binnen SEO.

17. Het bijhouden van de posities is van belang

Een SEO-bureau waarmee wordt samengewerkt houdt altijd de posities nauwkeurig bij. Zo kan er tijdig worden ingegrepen wanneer er een probleem zich voordoet. Ook kan een stijging van een positie worden ingezet voor het verbeteren van componenten op de website.

18. SEO uitbesteden kan worden gezien als een verzekering afsluiten

Het uitbesteden van de SEO is een verzekering voor veel bedrijven. Wanneer Google met updates komt of wanneer bepaalde organische posities dalen, grijpt de partij waarmee wordt samengewerkt in met de nodige acties.

19. SEO uitbesteden biedt een meerwaarde voor andere kanalen

Een verbeterde SEO leidt onder andere tot een verhoogde conversie. Daarmee staat SEO in veel marketingplannen centraal, doordat het de andere kanalen (mits het een omnichannel strategie is) ondersteunt en bevordert.

20. Je krijgt zelf meer tijd om te focussen waar je goed in bent

SEO is een kanaal van de lange adem, waarbij de langetermijn en duurzaamheid van het traject centraal staan. Daarnaast zijn er veel componenten die constant moeten worden bijgehouden, waardoor SEO tijdrovend is voor een organisatie om zelf correct uit te voeren.

Het is dan ook beter om iemand in te schakelen die deze tijd heeft en deze tijd ook optimaal zal benutten. Zelf kun je je focussen op andere taken binnen je onderneming die ook niet op zich laten wachten. 

21. Optimaal resultaat, op zowel de lange als korte termijn

SEO uitbesteden zorgt simpelweg voor een beter resultaat in Google. Wanneer er geen concessies worden gedaan op het uitbesteden hiervan, worden de componenten van SEO optimaal en conform de richtlijnen van Google geïmplementeerd. Dit zal in kwaliteit altijd verschillen met het zelf aan de slag gaan.

SEO uitbesteden zorgt ervoor dat je verzekerd bent van het beste resultaat op korte, maar vooral op lange termijn. Een SEO expert heeft de juiste tools om jouw website beter vindbaar te maken en hoger in Google te laten ranken. Dit wordt onder andere gedaan door het verbeteren van content en het optimaliseren van de technische aspecten van een website.

Ralfvanveen SEO-specialist

Aan de slag met SEO uitbesteden?

SEO uitbesteden? Ik help organisaties hier graag bij. Vul even het contactformulier in en ik neem binnen één dag contact op.

Dit heeft als gevolg dat je niet alleen meer bezoekers krijgt, maar ook dat ze sneller tot actie over zullen gaan. Je kunt hierbij denken aan het kopen van een product, het inschrijven voor een nieuwsbrief of het aanvragen van een offerte. Wanneer meerdere bezoekers dit doen, profiteer je van een betere omzet. 

Jouw SEO uitbesteden scheelt je veel tijd, omdat je er zelf niet mee bezig hoeft te zijn. Verder is het goed om te weten dat een expert altijd de juiste kennis en ervaring bezit om zo te zorgen voor het beste resultaat. Van dit resultaat kun jij langere tijd profiteren. Een goede SEO-specialist inhuren? Neem vrijblijvend contact op!

22. SEO kost veel tijd en energie

Wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO en een verkeerde keuze maakt in het begin van de strategie, dan kan dit maanden of zelfs jaren kosten. Kortom, wanneer je aan de slag gaat met SEO uitbesteden, bespaar je (veel) tijd en energie.

23. SEO uitbesteden zorgt voor kennis vanuit andere markten

Het uitbesteden van de SEO zorgt voor kennis vanuit andere markten. SEO-bureaus hebben over het algemeen een breed portfolio van klanten in verschillende branches en markten. Deze kennis kan worden gedeeld tijdens het traject, waar de klant profijt van heeft.

24. Een samenwerking levert meer omzet op

Samenwerken met een SEO-bureau zorgt voor een hogere omzet. Dit is een makkelijke. Hogere (relevante) posities in Google dragen bij aan het aantal bezoekers op de website. Wanneer de conversie op de website constant is, draagt dit uiteindelijk bij aan een hogere omzet.

25. Aan de slag met SEO uitbesteden verhoogt de kwaliteit van een website

Bij een duurzaam SEO-traject staat het verhogen van de kwaliteit van de website centraal. Dit zorgt ervoor dat niet alleen de posities in Google verbeteren, maar dat de snelheid en gebruikerservaring van de website daar ook bij gebaat is.

26. SEO zorgt voor meer naamsbekendheid

SEO uitbesteden draagt bij aan de verdere naamsbekendheid van het bedrijf, waardoor je ook op de lange termijn meer leads en aanvragen ontvangt.

27. SEO website migraties uitbesteden voorkomt dalingen

Bij iedere migratie, in welke vorm dan ook, is het van cruciaal belang om dit aan een SEO-specialist uit te besteden. Dit voorkomt in veel gevallen een daling in het organisch verkeer in de maanden na deze website migratie.

28.1. SEO domeinmigraties uitbesteden voorkomt dalingen

Ook bij een complete domeinmigratie is het van belang om dit in de meeste gevallen uit te besteden aan een specialist. Met name bij deze migratie is het risico op een verlies van verkeer hoog, waardoor dit relevant is voor ieder bedrijf.

29 Voorkom impact door foutieve linkbuilding

Met het uitbesteden van de SEO bij een gevestigde partij is het mogelijk om een impact op de website door foutieve linkbuilding te voorkomen.

Veelgestelde vragen over SEO uitbesteden

Ik krijg dagelijks vragen binnen omtrent het uitbesteden van SEO en de voordelen/nadelen van deze mogelijke samenwerking.

Hoelang duurt het voordat zoekmachine optimalisatie zijn vruchten afwerpt?

Dit kan vrij lang duren. In tegenstelling tot SEA is SEO een langetermijnstrategie. In principe kost het niets, maar geduld is dus wel een schone zaak. Bij SEA is het zo dat je een bepaald bedrag betaalt voor advertenties aan Google en je komt vrijwel direct bovenaan te staan bij Google. De kosten kunnen bij deze strategie dan ook hoog oplopen.

Een ander aspect wat vaak niet wordt aangehaald, is dat een website met het inzetten van SEA kwalitatief niet verbetert. Er wordt niet gewerkt aan de kwaliteit van de website, enkel aan het verkrijgen van omzet (vaak op korte termijn). Bij het inzetten op SEO wordt de kwaliteit van de website op het gebied van content, techniek én autoriteit geoptimaliseerd.

SEO is in principe gratis – zeker wanneer je alleen gebruik maakt van gratis SEO-tools – maar het resultaat laat vaak iets langer op zich wachten. Je kunt niet een aantal optimalisaties voor een website uitvoeren en daar de dag erna al resultaat van zien (zelfs ik kan dit niet).

Binnen een maand is zelfs voor veel websites al onrealistisch. Google zegt dat het gemiddeld 4 maanden tot een jaar duurt voordat je mogelijk de nummer 1-positie behaalt. Volgens een onderzoek van Ahrefs duurt het nog langer. Namelijk: bijna 95% van alle nieuw gepubliceerde pagina’s haalt geen top 10-positie binnen een jaar. Slechts 5% haalde deze positie wel.

Een kanttekening hierbij is dat dit gaat om nieuwe websites zonder geschiedenis binnen Google. Dit is een vrij grote factor voor Google; hoeveel geschiedenis heeft een domein in Google?

Organisch hoog in Google belanden kost dus veel tijd. En geduld. Daarnaast is SEO een continu proces. Op het moment dat je SEO loslaat, kan het zomaar zo zijn dat jouw concurrent je inhaalt en jij je voorsprong kwijt bent. Hoe minder concurrentie er op een zoekwoord zit, hoe sneller je stijgt in de ranking.

Op het moment dat je consistent aan jouw zichtbaarheid en autoriteit blijft werken, scoort je website steeds beter (zelfs op de moeilijkere zoekwoorden). Bij het steeds publiceren van nieuwe content en in te zetten op linkbuilding, zul je langzaam maar zeker steeds hoger eindigen in de ranking van Google.

Wil je direct bovenaan staan? Dan is het enige antwoord: SEA. Maar dan nog moeten jouw advertenties aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen, wil je boven je concurrenten belanden.

Hoe bepaal je de partij om de SEO aan uit te besteden?

Wanneer je besloten hebt om jouw SEO uit te besteden en een samenwerking aan te gaan met een SEO-bureau, moet je wel zeker zijn van de keuze wat betreft welk SEO-bureau. SEO uitbesteden kost namelijk tijd en natuurlijk geld.

Verdiep je allereerst in de SEO-kantoren bij jou in de buurt. Het is belangrijk dat je een goed gevoel krijgt bij het SEO-bureau die jij op het oog hebt. Je voert eerst een gesprek met de betreffende SEO-specialist. Belangrijk is dat je tijdens het gesprek vertrouwen in het bureau krijgt. Het gaat tenslotte om jouw website.

Het is belangrijk om je goed in te lezen in de verschillende SEO-bureaus. Kom erachter wat SEO precies inhoudt en waarom het belangrijk is. Zo kun je tijdens het gesprek ook de juiste vragen stellen. Voer het eerste gesprek met meerdere partijen die je op het oog hebt. Zo krijg je een goed beeld van de onderlinge verschillen en kom je erachter waar je een beter gevoel bij hebt.

Lees recensies op Google! En gebruik je gezonde verstand. Als dingen te mooi zijn om waar te zijn, zijn ze het meestal ook. Vergeet tijdens het gesprek ook geen kritische vragen te stellen en luister goed naar de antwoorden.

Het SEO-bureau waar jij het beste gevoel bij krijgt, is waarschijnlijk het SEO-bureau die het beste bij jouw bedrijf of website past en jou het beste kan helpen met SEO. Houd volgende punten aan bij het bepalen van de kwaliteit van een SEO-specialist:

 • Hoe groot is zijn of haar portfolio? Ga hierbij vooral na wat voor bedrijven dit zijn en of deze bedrijven (enigszins) lijken op je eigen bedrijf. De kwaliteit en kwantiteit van het portfolio van een specialist zegt vaak veel over hoeveel werk ze hebben gedaan binnen de wereld van zoekmachine optimalisatie.
 • Heeft de SEO-specialist in kwestie referenties van het werk dat is uitgevoerd? Dit is een belangrijke voor het uitbesteden van de SEO. Het zegt namelijk veel over de mate van tevredenheid van de klanten van de specialist (lijkt me interessant om te weten als ik de volgende klant van deze specialist zou worden).
 • Wat voor SEO-trajecten heeft de specialist bij voorgaande bedrijven uitgevoerd? Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar iemand die je kan helpen bij linkbuilding, dan is het wel zo handig dat deze persoon dit ook daadwerkelijk vaker heeft gedaan. Wees hier kritisch in bij het bekijken van de voorgaande samenwerkingen.

Hoe gaat SEO uitbesteden in zijn werking?

Het uitbesteden van de SEO is in de meeste gevallen een terugkerend traject waarbij de organische posities worden verbeterd binnen Google. Wanneer ik begin met werken voor je bedrijf of website, begin ik vaak met alles wat zich op de website bevindt. Dit houdt dus onder andere de volgende onderwerpen in:

 • De meta omschrijvingen en meta titels.
 • De snelheid van de website (laadsnelheid).
 • De achterkant van de website (hoe ziet de broncode van de website eruit).
 • De kwaliteit en kwantiteit van de content.
 • De manier waarop de structuur van de website in elkaar zit.

Al deze punten kunnen worden geoptimaliseerd voor Google, zodat Google direct een goed beeld heeft van de website en de waarde hiervan kan inschatten.

Op het gebied van linkbuilding is het tevens mogelijk om alles bij mij uit te besteden. Dit houdt in, van het opstellen van een gedegen strategie tot het daadwerkelijk verzamelen van kwalitatieve en relevante links. De waarde van links, voor het linkbuilding traject, schat ik op de volgende manier op waarde:

 • Trustflow: hoe vertrouwd is een website door Google?
 • Domein autoriteit: hoeveel autoriteit heeft de website binnen Google?
 • Pagina autoriteit: hoeveel autoriteit heeft een specifieke pagina binnen Google?
 • Citation Flow: hoeveel kracht geeft één backlink, wanneer deze naar jouw website wijst?

Iedere maand verkrijg ik sterke, relevante links die naar je website verwijzen. Deze links dragen uiteindelijk bij aan de organische vindbaarheid van je website.

Hoe gaat technische SEO uitbesteden in zijn werk?

Technische SEO uitbesteden kan een effectieve manier zijn om ervoor te zorgen dat jouw website voldoet aan de technische vereisten van zoekmachines en optimaal presteert in de zoekresultaten. Hieronder vind je enkele stappen die worden gebruikt bij het uitbesteden van technische SEO:

Identificeer het type technische SEO-werk dat moet worden uitgevoerd: technische SEO omvat verschillende aspecten, zoals laadsnelheid, site-architectuur, mobielvriendelijkheid, enzovoort. Bepaal het type werk dat moet worden uitgevoerd en zoek een ervaren technische SEO-specialist of bureau die hierin gespecialiseerd is.

Zoek een ervaren technische SEO-specialist of bureau: zoek een ervaren en betrouwbaar technische SEO-specialist of bureau. Dit kan worden gedaan door het bekijken van portfolio’s, beoordelingen en het vergelijken van prijzen en aanbiedingen.

Voer een website-audit uit: laat de technische SEO-specialist of bureau een website-audit uitvoeren om te identificeren welke technische problemen er zijn en welke verbeteringen nodig zijn.

Ontwikkel een plan van aanpak: werk samen met de technische SEO-specialist of bureau om een plan van aanpak te ontwikkelen dat de nodige aanpassingen bevat om de technische problemen op te lossen en de website te optimaliseren.

Implementeer de aanpassingen: implementeer de aanpassingen in overleg met de technische SEO-specialist of bureau.

Controleer en optimaliseer de prestaties van de website: controleer de prestaties van de website na de implementatie van de aanpassingen en optimaliseer waar nodig.

Voer regelmatig controles uit: voer regelmatig controles uit om te zorgen dat de website up-to-date blijft en voldoet aan de vereisten van zoekmachines.

Het uitbesteden van technische SEO kan een slimme investering zijn om ervoor te zorgen dat jouw website voldoet aan de technische vereisten van zoekmachines en zo optimaal presteert in de zoekresultaten. Het is echter belangrijk om de juiste technische SEO-specialist of bureau te vinden die jouw specifieke behoeften begrijpt en een op maat gemaakte strategie kan ontwikkelen om jouw doelstellingen te bereiken.

Hoe gaat off-page SEO uitbesteden in zijn werk?

Off-page SEO omvat activiteiten die buiten de website plaatsvinden om de zoekresultaten en de online aanwezigheid van de website te verbeteren. Het omvat zaken als linkbuilding, het genereren van sociale signalen en het optimaliseren van online vermeldingen. Hieronder staan enkele stappen die kunnen worden gebruikt bij het uitbesteden van off-page SEO:

 1. Identificeer het type off-page SEO-werk dat moet worden uitgevoerd: off-page SEO omvat verschillende aspecten, zoals linkbuilding, social media marketing, online reputatiemanagement, enzovoort. Bepaal het type werk dat moet worden uitgevoerd en zoek een ervaren off-page SEO-specialist of bureau die hierin gespecialiseerd is.
 2. Zoek een ervaren off-page SEO-specialist of bureau: zoek een ervaren en betrouwbaar off-page SEO-specialist of bureau. Dit kan worden gedaan door het bekijken van portfolio’s, beoordelingen en het vergelijken van prijzen en aanbiedingen.
 3. Ontwikkel een plan van aanpak: werk samen met de off-page SEO-specialist of bureau om een plan van aanpak te ontwikkelen dat activiteiten bevat om de online aanwezigheid van de website te verbeteren en de zoekresultaten te optimaliseren.
 4. Implementeer de activiteiten: implementeer de activiteiten in overleg met de off-page SEO-specialist of bureau.
 5. Controleer en optimaliseer de prestaties: controleer de prestaties van de activiteiten na implementatie en optimaliseer waar nodig.
 6. Voer regelmatig controles uit: voer regelmatig controles uit om te zorgen dat de online aanwezigheid van de website up-to-date blijft en voldoet aan de vereisten van zoekmachines.

Off-page SEO uitbesteden kan een effectieve manier zijn om de online aanwezigheid van de website te verbeteren en de zoekresultaten te optimaliseren. Het is belangrijk om een ervaren en betrouwbaar off-page SEO-specialist of bureau te vinden die jouw specifieke behoeften begrijpt en een op maat gemaakte strategie kan ontwikkelen om jouw doelstellingen te bereiken. Houd er rekening mee dat het opbouwen van een kwalitatief linkprofiel een van de belangrijkste aspecten van off-page SEO is, maar dat het ook een tijdsintensief proces is dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd om negatieve gevolgen te voorkomen.

Wat is mijn werkwijze bij het uitbesteden van de SEO?

De werkwijze voor SEO kan variëren afhankelijk van het doel van de website en de behoeften van de klant. Over het algemeen volgen de meeste SEO-projecten echter een soortgelijke werkwijze, die bestaat uit de volgende stappen:

 1. Doelgroep en zoekwoordanalyse: dit omvat het bepalen van de doelgroep van de website en het identificeren van relevante zoekwoorden waarop de website zou moeten worden gericht.
 2. Concurrentieanalyse: dit omvat het analyseren van de concurrentie van de website om te bepalen welke zoekwoorden en strategieën de concurrentie gebruikt om hoger in de zoekresultaten te verschijnen.
 3. Technische SEO-audit: dit omvat het controleren van de website op technische problemen die het vermogen van de website om goed te presteren in zoekmachines kunnen belemmeren. Hierbij kan worden gedacht aan problemen zoals pagina- en crawl-fouten, het ontbreken van metagegevens en problemen met de laadsnelheid.
 4. Content-audit: dit omvat het controleren van de inhoud van de website om te bepalen of het relevant en nuttig is voor de doelgroep en of het de juiste zoekwoorden bevat.
 5. Ontwikkelen en implementeren van SEO-strategie: dit omvat het ontwikkelen en implementeren van een strategie voor zoekmachineoptimalisatie, waaronder technische verbeteringen, contentontwikkeling en linkbuilding.
 6. Monitoring en rapportage: dit omvat het monitoren van de prestaties van de website in zoekmachines en het opstellen van rapportages om de voortgang van het SEO-project te meten.

Het is belangrijk op te merken dat SEO een doorlopend proces is en dat het bepalen van de juiste strategie afhankelijk is van de specifieke behoeften van de website en de veranderende eisen van zoekmachines. Het kan daarom nuttig zijn om een ervaren SEO-specialist of bureau in te huren om jouw project uit te voeren en ervoor te zorgen dat de juiste stappen worden genomen om jouw doelen te bereiken.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO uitbesteden voor de provincies