SEO verbeteren: optimaliseer je website voor Google én de bezoeker

Loop jij duizenden bezoekers mis doordat jouw website niet te vinden is voor jouw doelgroep? Dat is einde verhaal wanneer je aan de slag gaat met de SEO verbeteren. Optimaliseer je website. Neem nu de touwtjes in eigen handen (met bijvoorbeeld mijn SEO-cursus), zonder hulp van een SEO-specialist of een gespecialiseerd SEO-bureau. In dit artikel vertel ik er meer over.

SEO verbeteren voor de online vindbaarheid

Verbeter vandaag nog jouw online vindbaarheid om relevante bezoekers aan te trekken door aan de slag te gaan met SEO uitbesteden. Meer relevante bezoekers genereren meer omzet.

Er zijn een aantal componenten van SEO die zwaar meewegen in de uiteindelijke positie in Google. Deze SEO-componenten verbeteren, betekent dus ook je positie in Google verbeteren.

 1. SEO-content: dit beslaat de webteksten die zijn geschreven.
 2. Technische SEO: dit gaat echt om de achterkant van de website. Stiekem heeft dit ook invloed op de gebruikservaring op de website.
 3. Linkbuilding: dit is het verkrijgen van linkvermeldingen op het web richting jouw website.
SEO verbeteren

Bij een volledige SEO-campagne ga ik aan de slag met alle facetten van SEO. Van het schrijven van kwalitatieve content tot technische verbeteringen doorvoeren. Juist de combinatie zorgt voor een versterkt effect richting Google.

SEO-content verbeteren

Winnende pagina’s die óók leesbaar zijn: hoe doe je dat? De eerste stap is om je doelgroep goed te kennen. Begrijp de achterliggende zoekintentie van een zoekopdracht.

Zodra je in kaart hebt gebracht wat de zoekintentie is, speel je hier op in door middel van hoogwaardige content.

De pijlers van SEO-content:

 • Blijf uniek: Google waardeert het als jij relevante en unieke content schrijft. Door kwalitatieve content te schrijven verbeter je jouw online vindbaarheid.
 • Creëer kwalitatieve landingspagina’s: hoe schrijf je pagina’s waar de bezoeker lang op wil blijven?
 • Leesbaarheid: houd je content leesbaar. Jouw bezoeker wil door de tekst scannen en alle relevante informatie opnemen. Optimaliseer je headers, schrijfstijl en toon van de content.

Technische SEO verbeteren

Haal vandaag nog de technische fouten uit jouw website. Sta de groei van jouw onderneming niet in de weg en optimaliseer de SEO techniek van jouw site.

SEO-verbeteren | Google Search Console

Denk hierbij aan de laadsnelheid van jouw website, structuur en sitemaps. Waar content de symbolische richting van jouw SEO bepaalt, is de technische optimalisatie het fundament hiervan.

Een aantal onderdelen van de technische kant van SEO:

 • Gestructureerde data: het optimaliseren van alle soorten snippets en schema-opmaak.
 • SEO structuur: de structuur van jouw website moet uitstekend in elkaar zitten. Anders kan je het wel vergeten om hoog in de ranking van Google te komen. Hoe breng je structuur aan?
 • Laadsnelheid: om de gebruikerservaring van de zoeker te verbeteren, moet jouw website snel laden. 

Linkbuilding verbeteren

Creëer bekendheid in jouw online niche. Een SEO-specialist doet dit via linkbuilding (off-page SEO). Backlinks zijn links die naar jouw website doorverwijzen. De autoriteit en relevantie van deze website is belangrijk. De website ‘lekt’ waarde naar jouw website door.

SEO verbeteren: linkbuilding

De pijlers van linkbuilding:

 • zorg voor relevante linkvermeldingen van andere websites naar jouw website;
 • zorg voor een goede onderverdeling tussen het soort links naar jouw website;
 • zorg voor de juiste ankerteksten die worden gebruikt in deze links.

Lees verder over de SEO verbeteren van websites

SEO verbeteren in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

SEO verbeteren (video).

SEO verbeteren: 20 “snelle” tips

Snel resultaat in de organische zoekresultaten? Dat klinkt gek, maar het is wel degelijk mogelijk. Verwacht geen wonderen binnen een dag, maar een eerste resultaat binnen een aantal weken/maanden is niet ongebruikelijk.

#1 De website snelheid. Voornamelijk de componenten LCP en FCP hebben een grote impact op de volledige vindbaarheid van de website.

#2 De CLS verbeteren. Een verbeterde CLS voorkomt dat het beeld verschuift voordat de bezoeker op de website ergens klikt. Dit draagt bij aan de gebruikservaring.

#3 De mobiele vriendelijkheid verbeteren. Een goede ervaring op mobiel draagt bij aan goede resultaten in Google.

#4 Gerichte content. Geschreven voor de bezoeker, niet voor Google.

#5 Verbeter de website structuur. De website structuur is hét fundament van een goede vindbaarheid.

#6 Creëer silo’s in de website structuur. Deze silo’s dragen bij aan het volledig informeren van de bezoekers op de website.

#7 Verbindt de website met interne links. De juiste interne links zorgen voor het doorstromen van de SEO-kracht.

#8 Gebruik de juiste ankerteksten. Deze ankerteksten bepalen het relevantiesignaal van de interne link.

#9 Zorg voor een toegankelijke website. Een toegankelijke website draagt bij aan de gebruikservaring van alle bezoekers.

#10 Zorg voor een juiste semantiek. Een juiste semantiek van de headers zorgt ervoor dat ook slechtzienden de headers correct tot zich kunnen nemen.

#11 Installeer de Google Search Console. Dit kan op korte termijn de benodigde inzichten geven voor een goed resultaat.

#12 Installeer Google Analytics. Dit platform geeft niet alleen SEO-inzichten, ook inzichten op het gebied van bijvoorbeeld social media of direct keer.

#13 Doe een zoekwoordonderzoek. Dit onderzoek verschaft je de juiste inzichten om landingspagina’s hierop in te richten.

#14 Stel een contentstrategie op. Deze strategie kun je de maanden daarna inzetten om consequent de juiste content online te zetten.

#15 Start met bloggen. Start vandaag nog met bloggen en profiteer hier direct van. Google zal de nieuwe artikelen snel indexeren waarmee je nieuwe posities bereikt.

#16 Verbeter de sociale media. Schrijf frequent kwalitatieve updates op sociale media en zorg voor zoveel mogelijk interactie met het account / de website.

#17 Verbeter bestaande content. Vanuit het zoekwoordonderzoek kan bepaald worden dat bestaande pagina’s moeten worden verbeterd. Zorg voor een consistente kwaliteit over heel de website.

#18 Verbeter de autoriteit van de website. Het verbeteren van de autoriteit van de website draagt (ook op korte termijn) bij aan verbeterde posities binnen Google.

#19 Verzamel reviews. Zélfs de negatieve reviews die goed worden afgehandeld kunnen bijdragen aan een verbeterde SEO.

#20 Verkrijg relevante linkvermeldingen. Het verkrijgen van relevante linkvermeldingen laat ook aan Google zien dat de website als bron van informatie wordt gebruikt.

Hoe verbeter ik mijn website voor SEO?

Creëer een positieve gebruikerservaring voor jouw bezoekers. Google wil de meest relevante informatie aanleveren aan de zoeker. Schrijf unieke en kwalitatieve content. Zorg ervoor dat ieder aspect zodanig geoptimaliseerd is, dat de gebruikerservaring voor de bezoeker uitstekend is. Er zijn een aantal aspect waar je direct mee aan de slag kan.

Deze elementen van jouw website moet je optimaliseren:

 • Stel goede permalinks in: beknopt en krachtig.
 • Voer een focus zoekwoord in die een goede weergave van jouw content geeft.
 • Concretiseer de meta omschrijving.
 • Gebruik de juiste header tags.
 • Voeg alt attributen toe aan je afbeelding.

Zodra je deze elementen hebt geoptimaliseerd, begint het echte werk. Zorg dat je website actueel en relevant blijft voor jouw doelgroep.

Hoe verbeter ik mijn SEO via WordPress?

SEO voor WordPress is een vraag die mij vaak wordt gesteld. De WordPress Yoast SEO plugin is gratis en helpt jou bij het optimaliseren van je website voor Google. Wat zijn specifieke zaken die voor WordPress geautomatiseerd kunnen worden ingesteld?

 1. De interne links kunnen geautomatiseerd worden ingesteld door middel van de plugin Internal Link Juicer.
 2. Met Yoast SEO kan de gehele gestructureerde data van de website worden ingesteld. Gebruik dit om de gewenste informatie al op de zoekresultatenpagina te tonen.
 3. Met een plugin als RankMath kan de on-page SEO in één overzicht worden ingesteld (dit kan tevens worden geautomatiseerd).
 4. Door de handige page builders is het maken van nieuwe landingspagina’s steeds eenvoudiger om zelf te doen.
SEO verbeteren met WordPress

SEO verbeteren van webshops

Het optimaliseren van je webshop zorgt voor relevant organisch verkeer. Let vooral op de volgende punten bij het optimaliseren van je webshop voor SEO:

 • De categoriepagina’s worden gevonden voor de short tail zoektermen. De subcategorieën en productpagina’s voor de longtail zoektermen.
 • De faceted navigation is een belangrijk onderdeel om veel tijd in te investeren bij de bouw van de webshop.
 • Zorg voor genoeg interne links van de ene silo (categorie) naar andere categorieën.
 • Voorkom teveel pagina’s op de webshop die er niet meer toedoen. Dit verbruikt veel crawl budget van Google.
SEO verbeteren voor webshops

De eerste stappen van SEO verbeteren

Hier is een voorbeeld van een checklist voor de eerste fase van de SEO verbeteren, inclusief prioriteit, tijdsduur om op te pakken en een korte uitleg in 2 zinnen. Zie voor mijn volledige stappenplan dit artikel.

PrioriteitTaakTijdsduur om op te pakkenUitleg
HoogZoekwoordenonderzoek1-2 wekenIdentificeer relevante zoekwoorden en zoektermen voor optimalisatie van de content. (1)
HoogTechnische audit1-2 wekenControleer de website op technische problemen die de prestaties en indexering kunnen beïnvloeden.
HoogOn-page optimalisatie2-4 wekenOptimaliseer de meta-tags, URL’s, koppen en inhoud van de belangrijkste pagina’s voor Google. (2)
HoogContentstrategie2-4 wekenOntwikkel een plan voor het creëren en optimaliseren van waardevolle en relevante content voor de doelgroep. (3)
GemiddeldConcurrentieanalyse1-2 wekenAnalyseer de strategieën van concurrenten op het gebied van content en linkbuilding.
LaagBacklink-analyse1-2 wekenVerkrijg zoveel mogelijk kwalitatieve backlinks naar je website. (4)
LaagSocial media-integratie1-2 dagenKoppel je website aan relevante social media-accounts en implementeer sociale deelknoppen voor sociale signalen.
LaagMobiele optimalisatie1-2 wekenZorg ervoor dat je website goed werkt en geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten. (5)
Stappen om de SEO te verbeteren.

Houd er rekening mee dat deze checklist slechts een voorbeeld is en dat de prioriteiten en tijdsduren kunnen variëren op basis van de specifieke behoeften en omstandigheden van het SEO-traject.

Welke SEO tools zijn van belang bij de eerste setup?

Bij de setup van een SEO-strategie zijn de volgende SEO tools van belang:

 1. Google Search Console: Deze tool helpt bij het monitoren van de prestaties en de technische SEO van de website.
 2. Google Mijn Bedrijf: Deze tool is van belang bij de lokale vindbaarheid (de lokale snippet in Google verkrijg je met deze tool).
 3. Google Analytics: Deze tool zorgt voor een goede meetbaarheid van al het verkeer naar de website.

Conclusie

Het verbeteren van de SEO is een complex traject, met name met concurrerende zoektermen, waarbij veel verschillende werkzaamheden bij elkaar komen. Start met het opzetten van de basis (techniek, content en autoriteit) en optimaliseer vervolgens maandelijks door. Succes!


Veelgestelde vragen

Ik krijg vaak vragen rondom de SEO verbeteren. Ik deel deze hier graag samen met de antwoorden.

Hoelang duurt het voordat mijn SEO is verbeterd?

Wanneer jij je eerst richt op laaghangend fruit, boek je al relatief snel resultaten. Het verbeteren van de SEO is afhankelijk van honderden factoren. Het hangt dus af hoeveel aanpassingen je doet en hoe structureel je te werk gaat.

Er kan niet een specifieke tijd genoemd worden binnen hoeveel weken of maanden je resultaat behaalt. Dit is voornamelijk afhankelijk van de markt waarin je zit, hoeveel budget je hebt en wat Google doet op het gebied van updates.

Hoe verbeter ik gratis mijn SEO?

Er zijn een aantal punten die je verbetert als je gratis de SEO van jouw website wil verbeteren:

 • Verbeter de gebruikerservaring van de bezoeker.
 • Schrijf unieke content die relevant is voor jouw doelgroep.
 • Verkrijg waarde via kwalitatieve backlinks.
 • Optimaliseer afbeelding op jouw website.
 • Stel ‘Mijn Bedrijf’ in en maak gebruik van lokale SEO.

Hoog in Google staan met je website, is gratis. Je betaalt Google niet voor organische posities. Optimaliseer dus snel jouw website!

Is SEO verbeteren de investering waard?

SEO is gratis. Wel moet je investeren in zelf kennis op doen wanneer je jouw eigen website gaat optimaliseren. Je moet SEO zien als een investering in jouw onderneming, in plaats van een kostenpost. De positie die je verkrijgt in Google, is een positie voor de lange termijn. Zoals je niet zomaar hoog komt in Google, zal je niet zomaar zakken zodra je stopt met investeren in SEO.

Kan ik mijn SEO verbeteren in een concurrerende markt?

Het is een vraag die erg vaak wordt gesteld. Is SEO verbeteren mogelijk in een concurrerende markt? Een concurrerende markt herken je als volgt:

 • In totaal zijn er meer dan vijf concurrenten welke langer dan drie jaar optimaliseren voor SEO.
 • De eerste tien resultaten van een zoekwoordenonderzoek zijn relevant voor jouw eigen aanbod.
 • De hoeveelheid verwijzende domeinen van concurrenten groeit iedere maand (ze zijn dus actief bezig met linkbuilding).

Je moet jezelf afvragen kunnen je eigen resources daar tegenop? Heb jij dan zelf een SEO-specialist in je bedrijf of moet je alles op SEO gebied uitbesteden? Hoeveel is dan het budget wat daarvoor per maand gebruikt mag worden? Dit zijn allemaal factoren die samen zullen bepalen of dat jij tegen de concurrentie op kunt boksen.

Je zal hier dan ook goed naar moeten kijken, heb jij zelf de juiste SEO kennis of is het uitbesteden een betere optie? En zo ja, is daar het budget dan ook voor beschikbaar? Eerst onderzoeken en dan de juiste stappen zetten die financieel mogelijk en haalbaar zijn.

Wat zijn de voordelen van SEO verbeteren ten opzichte van SEA?

Het is van groot belang om te weten dat je organische posities moet verdienen, deze kun je niet kopen. Daarom is SEO kostentechnisch ook veel effectiever dan SEA. Als je een eenmalige investering doet dan kun je al met SEO beginnen. Maar bij SEA werkt dat anders want dan moet je voor iedere klik betalen op je advertentie(s).

Je hebt dan wel het voordeel dat je daardoor bezoekers gaat genereren, maar deze kosten je dan ook wel meer. Het organisch verkeer droogt niet op als je besluit om te stoppen met het investeren. Een hoger percentage zoekers klikt op organische resultaten. Dit komt omdat ze betrouwbaarheid uitstralen. Een aantal voordelen van SEO ten opzichte van SEA zijn bijvoorbeeld:

 • SEO werkt voor de lange termijn. Het zorgt voor een langdurige en gestage stroom van kwalitatieve bezoekers.
 • SEO zal betrouwbaarheid uitstralen.
 • Het SEO optimalisatie draagt continu bij aan de gebruikservaring van je website.
 • SEO zorgt tevens voor een hogere conversie.

Genoeg redenen die er op wijzen dat SEO meerdere voordelen heeft ten opzichte van SEA.

Hoe verbetert een SEO-bureau de SEO van een website?

Er zijn veel verschillende manieren hoe dat een SEO-bureau de SEO van je website kan verbeteren. Wat er gedaan moet worden hangt ook af van wat jij al hebt gedaan en wanneer dat is geweest. Eigenlijk spelen er drie factoren een grote rol bij SEO van een website. De SEO-content is een belangrijke factor, het gaat dan dus over de content op de website zelf, want dit bepaalt de richting van een SEO-traject.

Ten tweede is de technische SEO van belang, dit is ook van belang om een goede positie te krijgen, denk aan een goede structuur van de website (navigeren). Bezoekers moeten alles op een logische plek kunnen vinden. En als laatste punt is linkbuilding van groot belang.

Je moet links krijgen van andere websites. Deze zullen namelijk de autoriteit van de website bepalen. Een SEO-bureau begint bij de basis en zal de website eerst uitgebreid analyseren, dit noem ik ook wel een SEO-analyse. Alle punten die dan verbeterd moeten worden komen daaruit naar voren en daar wordt dan hard aan gewerkt. Ook wordt er een zoekwoordenonderzoek gedaan en wordt alle teksten daar op aangepast.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 6 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 juni 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.