Header

Wanneer je een website bezoekt, is vaak het eerste wat opvalt de header. In dit artikel vertellen we wat de term header inhoudt en de relevantie hiervan voor SEO. Ook bespreken we waarom het bijdraagt aan het optimaliseren van een website.

Wat is het?

De header is het bovenste gedeelte van je website. De content of informatie in een header zal doorgaans op alle pagina’s van de website terug te zien zijn. Zo kan de bezoeker te allen tijde in een oogopslag zien waar alle informatie staat, waar hij/zij deze kan vinden en welke informatie hij/zij nog meer kan vinden. De content die als subtekst in de header staat, is erg relevant voor je SEO. Hier zijn namelijk de onderwerpen gebundeld die op je website te vinden zijn. Wanneer het voor de bezoeker een overzichtelijk geheel is, heeft dit invloed op het bouncepercentage. Dit is het percentage dat aangeeft hoeveel bezoekers de pagina verlaten ten opzichte van het aantal bezoekers dat de site betreedt.

Wat is het belang van een header?

De header is uitermate belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid en het design van de website. Het is het eerste wat een zoeker ziet op je website. Het is de eerste indruk die de bezoeker krijgt van jou, als ondernemer.

Hoe heeft dit invloed op de klantbeleving? Een header moet informatie bieden en sitestructuur aanduiden. Dit heeft een positief effect op de gebruiksvriendelijkheid van je website. Daarnaast kan de structuur ervoor zorgen dat er interesse wordt gewekt in andere onderwerpen. Google houdt bij hoeveel tijd een bezoeker op de webpagina besteedt. Wanneer de gebruiksvriendelijkheid van de website sterk is, verhoogt het aantal minuten dat op de site besteed wordt. Dit leidt uiteindelijk tot het genereren van meer organisch verkeer.

Header | Begrippenlijst

Conclusie: overzicht en gebruiksvriendelijkheid is positief voor je SEO

De header is je visitekaartje. Dit is van grote invloed op de gebruiksvriendelijkheid van je website. Door header tags te gebruiken creëer je kwalitatief betere teksten die to the point zijn. Goede teksten, leiden tot een langere tijd die de bezoeker op je website spendeert. Een header is een goede tool om de gebruikservaring van je website te verbeteren. Ook zorgt een goede structuur van je header voor een hogere ranking in Google. Op deze manier optimaliseer je SEO!

Conclusie: HTML en SEO

HTML-code is het fundament van je website, en daarmee enorm belangrijk voor de vindbaarheid ervan. Meta-tags, title-tags en de heading structuur helpen je om een foutloze HTML-code in elkaar te zetten. De HTML-code bepaalt de structuur en opmaak van je website. Wanneer je een hoge waardering van Google wilt, is het belangrijk om goed in te zetten op de HTML-code. Niet alleen de code-elementen bevorderen de positie, de inhoud is ook van groot belang. De meta-tags ontstaan aan de hand van de tekst op de website. Hoe minder tekst, hoe minder zoekwoorden. Hoe minder zoekwoorden, hoe slechter je te vinden bent binnen Google.

Veelgestelde vragen

Wat is een Header?

De header bevindt zich in het bovenste gedeelte van je site. De informatie die hierin staat vermeld zal je op alle pagina’s terugzien. Erg handig voor de bezoeker want die ziet zo in een oogopslag waar deze de door hem of haar gewenste maar ook aanvullende informatie kan vinden.

Wat is de impact van Header op SEO?

De header heeft een grote invloed op de gebruiksvriendelijkheid van jouw site. Door goede en relevante header tags te gebruiken zorg je voor relevante en kwalitatief goede content. Uiteraard zal dit bezoekers zeer aanspreken. Het zorgt er ook voor dat je een goede structuur krijgt. Google zal al deze aspecten belonen met een hogere ranking.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies