Header

Wanneer je een website bezoekt, is vaak het eerste wat opvalt de header. In dit artikel vertellen we wat de term header inhoudt en de relevantie hiervan voor SEO. Ook bespreken we waarom het bijdraagt aan het optimaliseren van een website.

Wat is het?

De header is het bovenste gedeelte van je website. De content of informatie in een header zal doorgaans op alle pagina’s van de website terug te zien zijn. Zo kan de bezoeker te allen tijde in een oogopslag zien waar alle informatie staat, waar hij/zij deze kan vinden en welke informatie hij/zij nog meer kan vinden. De content die als subtekst in de header staat, is erg relevant voor je SEO. Hier zijn namelijk de onderwerpen gebundeld die op je website te vinden zijn. Wanneer het voor de bezoeker een overzichtelijk geheel is, heeft dit invloed op het bouncepercentage. Dit is het percentage dat aangeeft hoeveel bezoekers de pagina verlaten ten opzichte van het aantal bezoekers dat de site betreedt.

Wat is het belang van een header?

De header is uitermate belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid en het design van de website. Het is het eerste wat een zoeker ziet op je website. Het is de eerste indruk die de bezoeker krijgt van jou, als ondernemer.

Hoe heeft dit invloed op de klantbeleving? Een header moet informatie bieden en sitestructuur aanduiden. Dit heeft een positief effect op de gebruiksvriendelijkheid van je website. Daarnaast kan de structuur ervoor zorgen dat er interesse wordt gewekt in andere onderwerpen. Google houdt bij hoeveel tijd een bezoeker op de webpagina besteedt. Wanneer de gebruiksvriendelijkheid van de website sterk is, verhoogt het aantal minuten dat op de site besteed wordt. Dit leidt uiteindelijk tot het genereren van meer organisch verkeer.

Header | Begrippenlijst

Conclusie: overzicht en gebruiksvriendelijkheid is positief voor je SEO

De header is je visitekaartje. Dit is van grote invloed op de gebruiksvriendelijkheid van je website. Door header tags te gebruiken creëer je kwalitatief betere teksten die to the point zijn. Goede teksten, leiden tot een langere tijd die de bezoeker op je website spendeert. Een header is een goede tool om de gebruikservaring van je website te verbeteren. Ook zorgt een goede structuur van je header voor een hogere ranking in Google. Op deze manier optimaliseer je SEO!

Conclusie: HTML en SEO

HTML-code is het fundament van je website, en daarmee enorm belangrijk voor de vindbaarheid ervan. Meta-tags, title-tags en de heading structuur helpen je om een foutloze HTML-code in elkaar te zetten. De HTML-code bepaalt de structuur en opmaak van je website. Wanneer je een hoge waardering van Google wilt, is het belangrijk om goed in te zetten op de HTML-code. Niet alleen de code-elementen bevorderen de positie, de inhoud is ook van groot belang. De meta-tags ontstaan aan de hand van de tekst op de website. Hoe minder tekst, hoe minder zoekwoorden. Hoe minder zoekwoorden, hoe slechter je te vinden bent binnen Google.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat header inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over header geschreven?

Het artikel over header hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over header hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over header in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals header?

Wij schrijven over begrippen als header om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Header is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over header en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip header in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van header. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van header op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende header.

Het voorbeeld dat wij geven van header geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over header van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z