Linkjuice

Het zoeken naar websites die links naar jouw website en content willen plaatsen kan helpen om de waardering van jouw site te vergroten. Het totaal aan backlinks op internet wordt wel linkjuice genoemd. In het recente verleden droeg elke zogeheten backlink bij aan jouw waardering, maar dat is niet meer het geval. Nu kun je alleen een betere ranking krijgen als populaire sites een backlink naar jouw content plaatsen.

Wat is linkjuice?

Letterlijk vertaald is linkjuice de soep aan links die ontstaan is doordat websites op allerlei manieren naar elkaar linken. Het is logisch dat je je website graag door andere websites wil laten promoten, vooral als dat websites zijn met een hoge waardering bij de zoekmachines.

In de linkjuice zijn links naar die websites belangrijk, want daardoor stijgt jouw eigen waardering door zoekmachines. Omgekeerd hebben backlinks naar slecht gewaardeerde sites geen effect op jouw waardering, zelfs als dat er heel veel zijn.

Linkjuice | Begrippenlijst

Voorbeelden van linkjuice

Concrete voorbeelden van linkjuice zijn niet te geven. Linkjuice is het totaal aan backlinks op het internet. Backlinks vanaf sites met een hoge waardering zullen de populariteit van de site waar naartoe wordt gelinkt positief beïnvloeden. De waardering van een site wordt niet beïnvloed doordat men backlinks plaatst naar jouw site.

Het belang van linkjuice

Het is goed om je te realiseren dat linkjuice een rol kan spelen bij de ranking in zoekmachines. Het is daarom goed om gebruik te maken van backlinks als de kans zich voordoet. Je kan ook door middel van kwalitatief goede content proberen uit te lokken dat goed gewaardeerde sites naar jou linken.

Staar je echter niet blind op externe links naar je website. De links die je intern tussen de pagina’s van je website plaatst tellen ook flink mee bij de linkjuice. Die helpen in de linkjuice dus ook om je eigen ranking te beïnvloeden.

De impact van linkjuice

Door op de juiste manier gebruik te maken van linkjuice, met name door interne links te gebruiken, kun je de waardering voor je site verhogen. Overschat vooral de invloed van externe links niet. Die dragen alleen maar bij een een betere waardering als ze afkomstig zijn van sites met een hogere waardering als jij zelf.

Mijn advies

Maak gebruik van linkjuice op je eigen site en verder alleen als de kans zich voordoet. Besteed er echter niet te veel tijd en energie aan.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 11 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 11 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.