AIDA

Via internet de interesse van een bezoeker wekken: dit is mogelijk met AIDA. Wat is AIDA en wat heb je hier als eigenaar van een website aan? Hier leggen we het begrip uitgebreid aan je uit.

Wat is AIDA?

AIDA is een model dat vaak terugkomt in marketingdoeleinden. Het woord AIDA is gevormd door de eerste letters van de woorden Attention, Interest, Desire en Action. AIDA is een manier van adverteren waarbij de ondernomen stappen door een consument een definitie krijgen.

Dit is de toepassing van AIDA in online marketing

Een reclame volgens het AIDA model speelt in het op denken en voelen van de consument, na aanloop van het zien van een advertentie. Dit werkt als volgt:

–   Attention: een merk of product komt onder de aandacht van de consument, in de vorm van een advertentie.

–   Interest: de consument ontwikkelt interesse in een merk of product

–   Desire: de consument krijgt een positief gevoel over een merk of product

–   Action: de consument gaat over tot aankoop of een andere gewenste actie.

Bij een reclame volgens het AIDA model is aandacht voor alle stappen: zo blijft een zo groot mogelijke groep van potentiële klanten door het verkoopproces geloodst.

aida

De impact van AIDA op SEO

AIDA heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina. Vooral in online marketing is het mogelijk dit model toe te passen. Wel is het belangrijk dat het gebruikt van de stappen binnen het AIDA model op de juiste manier gebeurt.

Optimaal resultaat behalen uit een campagne gebeurt onder andere door in te spelen op de stap ‘Interest: hiermee moet je de bezoeker jouw site intrekken en over laten gaan tot actie. Met AIDA maak je jouw site beter vindbaar en gaan bezoekers sneller over tot actie. Een goede uitvoering is hierbij belangrijk.

Ons advies

Een online marketing aan de hand van het AIDA model werpt zeker vruchten af, mits er sprake is van een goede uitvoering. Met een AIDA marketingcampagne is het mogelijk meerdere doelen te bereiken.

We raden aan goed te kijken naar titels, meta descriptions en het gebruik van landingspagina’s: dit zet bezoekers sneller aan tot actie. Houdt er wel rekening mee dat AIDA geen volledig stappenplan is: het houdt bijvoorbeeld geen rekening met klanttevredenheid.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat aida inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over aida geschreven?

Het artikel over aida hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over aida hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over aida in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals aida?

Wij schrijven over begrippen als aida om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Aida is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over aida en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip aida in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van aida. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van aida op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende aida.

Het voorbeeld dat wij geven van aida geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over aida van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z