AIDA

Via internet de interesse van een bezoeker wekken: dit is mogelijk met AIDA. Wat is AIDA en wat heb je hier als eigenaar van een website aan? Hier leg ik het begrip uitgebreid aan je uit.

Wat is AIDA?

AIDA is een model dat vaak terugkomt in marketingdoeleinden. Het woord AIDA is gevormd door de eerste letters van de woorden Attention, Interest, Desire en Action. AIDA is een manier van adverteren waarbij de ondernomen stappen door een consument een definitie krijgen. (1)

Dit is de toepassing van AIDA in online marketing

Een reclame volgens het AIDA model speelt in het op denken en voelen van de consument, na aanloop van het zien van een advertentie. Dit werkt als volgt:

–   Attention: een merk of product komt onder de aandacht van de consument, in de vorm van een advertentie.

–   Interest: de consument ontwikkelt interesse in een merk of product

–   Desire: de consument krijgt een positief gevoel over een merk of product

–   Action: de consument gaat over tot aankoop of een andere gewenste actie.

Bij een reclame volgens het AIDA model is aandacht voor alle stappen: zo blijft een zo groot mogelijke groep van potentiële klanten door het verkoopproces geloodst.

De impact van AIDA op SEO

AIDA heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina. Vooral in online marketing is het mogelijk dit model toe te passen. Wel is het belangrijk dat het gebruikt van de stappen binnen het AIDA model op de juiste manier gebeurt.

Optimaal resultaat behalen uit een campagne gebeurt onder andere door in te spelen op de stap ‘Interest: hiermee moet je de bezoeker jouw site intrekken en over laten gaan tot actie. Met AIDA maak je jouw site beter vindbaar en gaan bezoekers sneller over tot actie. Een goede uitvoering is hierbij belangrijk. (2)

Mijn advies

Een online marketing aan de hand van het AIDA model werpt zeker vruchten af, mits er sprake is van een goede uitvoering. Met een AIDA marketingcampagne is het mogelijk meerdere doelen te bereiken.

We raden aan goed te kijken naar titels, meta descriptions en het gebruik van landingspagina’s: dit zet bezoekers sneller aan tot actie. Houdt er wel rekening mee dat AIDA geen volledig stappenplan is: het houdt bijvoorbeeld geen rekening met klanttevredenheid.

Bronnen

  1. Team, A. E. C. (z.d.). The customer journey — definition, stages, and benefits. https://business.adobe.com/blog/basics/customer-journey
  2. Mathews, J. (2023b, september 22). Mapping the customer journey for SEO and marketing success. Search Engine Land. https://searchengineland.com/mapping-customer-journey-seo-marketing-success-432346

Veelgestelde vragen

Wat is AIDA?

AIDA is een bepaald marketingmodel. De naam AIDA wordt gevormd door de eerste letters van de woorden Attention, Interest, Desire en Action. Het is een specifieke manier van adverteren, waarbij de stappen die door een consument worden ondernomen een bepaalde definitie krijgen.

Wat is de impact van AIDA op SEO?

AIDA heeft wel degelijk een bepaalde impact op SEO, mits je op de juiste wijze gebruik maakt van de verschillende stappen. ‘Interest’ is hierbij een belangrijke stap. Hiermee moet je bezoekers naar jouw website trekken en zien te verleiden tot de gewenste actie. Door hier op de juiste manier op in te spelen, maak je jouw site goed vindbaar en relevant. Dat is waar het bij SEO natuurlijk om gaat.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 3 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 3 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.