Google Tag Manager en SEO

Een website die sneller laadt en makkelijker te onderhouden is? Dat bereik je onder andere met Google Tag Manager. Wat is Google Tag Manager en hoe gebruik je dit precies? We leggen het op deze pagina aan je uit. 

Wat is Google Tag Manager?

Google Tag Manager is een beheersysteem voor het toevoegen van een code aan een website. Het toevoegen van codes op alle pagina’s van een website en deze vervolgens beheren is voor iedereen mogelijk via Google Tag Manager. (1)

Google Tag Manager wordt vaak ingezet om bijvoorbeeld tags van Google Analytics in de website te zetten. Het voordeel hiervan is dat je niet hoeft te kunnen programmeren en dat je tegelijkertijd op een eenvoudige manier veel tags kunt beheren.

Het gebruik van Google Tag Manager

De Google Tag Manager is een van de tools van Google om het gebruik en onderhoud van een website makkelijker te maken. Je installeert deze tool in de HTML van een website, waarna het mogelijk is code toe te voegen en te beheren. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar ook voor website eigenaars zonder programmeerkennis is dit makkelijk te gebruiken.

De voordelen van Google Tag Manager zijn groot: zo is het makkelijk om codes toe te voegen voor het verbeteren van je website. Ook het toevoegen van Google Analytics en andere tags is mogelijk met Tag Manager. Hierdoor laadt je website een stuk sneller, omdat er geen sprake meer is van losse tags.

De impact van Google Tag Manager op de SEO

Google Tag Manager heeft mogelijk impact op de SEO van een website of pagina. Het is hiermee mogelijk bepaalde codes toe te voegen waarmee de werking van je website verbetert. Dit maakt het voor gebruikers makkelijker om gebruik te maken van jouw website en daarnaast is het ook mogelijk om zelf beter inzicht te krijgen in bepaalde processen, waardoor je verbeteringen doorvoert met betrekking tot SEO.

Doorlezen over Google Analytics en SEO?

Doorlezen over Google Analytics en SEO? Ik vertel er vanuit mijn ervaring graag meer over. Zie onderstaande links voor al mijn artikelen hierover.

De invloed van Google Tag Manager op SEO

Ik gebruik Google Tag Manager (GTM) als onderdeel van de SEO-strategie. GTM maakt het mogelijk om verschillende soorten tags op mijn website te beheren zonder dat ik de code hoef te wijzigen. Dit maakt het gemakkelijker om bijvoorbeeld trackingcodes voor Google Analytics of andere tools toe te voegen. Het zorgt ervoor dat ik de prestaties van mijn website beter kan meten en optimaliseren.

Google Tag Manager zal op zichzelf staand geen invloed hebben op de SEO. Het gaat vooral om wat je met de tool doet wat invloed kan hebben op de SEO. Denk hierbij aan het verbeteren van de meetbaarheid van de website. Data rondom zoekwoorden waarbij de selectie van deze zoekwoorden optimaal kan worden is mega interessant bijvoorbeeld.

Mijn advies

Ik raad aan om te kijken wat Google Tag Manager mogelijk voor jouw website betekent. En wanneer je hier zelf geen tijd voor hebt of dit liever uitbesteedt aan een professional, is het altijd mogelijk deze in te schakelen. Hiermee behaal je de beste resultaten, zonder dat je hier zelf druk mee bezig hoeft te zijn. Dit biedt zeker voordelen!

Bronnen

  1. About Google Tag Manager  |  Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/tag-platform/tag-manager
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 78 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 3 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 mei 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.