Semantische zoekmachine

Het algoritme van Google wordt steeds slimmer. Iedere dag evolueren de crawlers. Het zoeken naar relevante en kwalitatieve content wordt complexer. Niet alleen zoekwoorden zijn belangrijk, ook de relatie tussen deze woorden. Hoe komt dit tot stand?

Wat is semantisch zoeken?

Semantisch zoeken zorgt ervoor dat een zoekopdracht niet exact hetzelfde is als een resultaat. Google begrijpt de kern van zoekwoorden en vindt op basis daarvan vergelijkbare zoekwoorden. Zoekresultaten die erop lijken zullen ook getoond worden binnen de organische zoekresultaten.

Niet alleen het zoekwoord is belangrijk, ook de context en andere zinnen in de alinea. Google ziet het met behulp van semantisch zoeken als één geheel. Het doel van semantisch zoeken is dat Google relevante content nog beter op speurt. Google geeft de zoeker antwoorden, in plaats van resultaten.

Voorbeeld van semantisch zoeken

Wanneer je voorheen zocht naar ‘Vespa Primavera 50 RED’ dan keek Google naar de content en scande webpagina’s op zoek naar dit specifieke zoekwoord. In dat geval kijkt Google niet verder dan de daadwerkelijke betekenis.

Met semantisch zoeken geeft Google betekenis aan de woorden. “Red’’ koppelt Google aan de kleur, Vespa koppelt Google aan de scooter en Primavera 50 aan het type. Zo geeft Google nog beter antwoord op de vraag van de zoeker.

semantische zoekmachine

Het belang van semantisch zoeken voor SEO

Wanneer bezoekers een positieve ervaring hebben met het vinden van de juiste antwoorden op jouw website, blijven ze langer op de website. Dit ziet Google als pluspunten.

De voordelen van semantisch zoeken voor de SEO van een website:

  • zoekers krijgen direct antwoord op vragen
  • het bevordert de gebruikerservaring
  • het bevordert het crawlproces

Mijn advies

Het proces van het integreren van semantisch zoeken is al vergevorderd. Om goed in te spelen op deze ontwikkeling, is het cruciaal om kwalitatieve content te blijven creëren.

Semantisch zoeken zorgt ervoor dat er gekeken wordt naar wat de bedoeling van content is. Google kijkt naar de relatie tussen woorden en naar de betekenis van woorden. Dit zorgt ervoor dat Google in bredere zin content scant. Als de content van hoge kwaliteit is, heeft dit een positief effect op de online vindbaarheid van een website. Google ziet dat een website relevant is en wil deze dan ook graag tonen op de zoekresultatenpagina.


Veelgestelde vragen

Wat is de Semantische Zoekmachine?

Een semantische zoekmachine is een zoekmachine die niet alleen op zoektermen zoekt. Ook context en bedoeling worden hier in mee genomen. Een zoekopdracht hoeft dan ook niet exact te voldoen aan het gewenste resultaat. Op basis van synoniemen en eerder gedane soortgelijke zoekopdrachten kunnen zoekmachines als Google toch bepalen waar iemand naar op zoek is.

Wat is de impact van Semantische Zoekmachine op SEO?

Door positieve gebruikerservaringen bij het vinden van antwoorden op jouw site zullen gebruikers langer blijven hangen. Google zal dit zeker positief beoordelen en jouw site met een hogere ranking belonen.

Hoe gebruik ik de semantische zoekmachine in mijn voordeel?

Als je semantisch gaat zoeken, dan wil dat zeggen dat een zoekopdracht niet precies hetzelfde is als een resultaat. Hierin begrijpt Google de kern van de zoekwoorden wel, en gaat aan de hand daarvan op zoek naar vergelijkbare zoekwoorden. Daarom worden de zoekwoorden die er op lijken ook getoond binnen de organische zoekresultaten. Het is van belang dat een zoekwoord duidelijk is, maar ook de content en diverse zinnen in een alinea.

Het doel is dat met semantisch zoeken Google nog meer relevante content op kan speuren. Als je hier zelf ook op in gaat spelen, door bepaalde zoekwoord combinaties op je site te gebruiken, dan kan je website ook beter vindbaar zijn. Iedereen gebruikt natuurlijk andere woordcombinaties. Het doel is om zoveel mogelijk bezoekers naar je website te krijgen en dat kan door in te spelen op verschillende zoekwoorden, synoniemen e.d.

Soms weten bezoekers nog niet precies wat zij willen, maar als zij middels een bepaalde zoekwoordencombinatie op jouw website terechtkomen, en jij hebt hetgeen wat zij zoeken, dan werkt dat dus in jouw voordeel. Bezoekers die iets ‘soortgelijks’ zoeken komen dan ook bij je uit.

Wat gebeurt er als de semantische zoekmachine mijn content niet als hoge kwaliteit ziet?

Op het moment dat een semantische zoekmachine je content niet als hoge kwaliteit zal zien, dan gebeurt er eigenlijk hetzelfde als bij een gewone zoekmachine. Je zal dan minder bezoekers krijgen, en minder goed vindbaar zijn. Het gaat er om dat jij waardevolle content op je site hebt staan, dus waar bezoekers echt wat aan hebben. Ze willen antwoord op een vraag vinden en dat kan bij jou als je daarbij aan kunt sluiten.

Content moet uniek zijn, betrouwbaar zijn en een meerwaarde bieden. Als je daar aan voldoet dan kan het gezien worden als hoge kwaliteit. Het moet ook aansluiten bij je website en de zoekwoorden waar je op gevonden wil worden. Het moet gezien worden als een geheel en dat kan ook als je maar weet hoe. Als je er niet uitkomt en je content wordt nog niet gezien als kwalitatief, dan kun je hulp inschakelen.

Ik adviseer je dan om een SEO-specialist in te schakelen die je website kan analyseren. Er kan dan gekeken worden waar punten van verbetering liggen op het gebied van content en daar kan dan ook op in worden gespeeld door mij.

Hoe zorg ik er voor dat de semantische zoekmachine mijn pagina’s juist interpreteert?

Door gebruik te maken van de juiste zoekwoorden, de juiste content en duidelijke zinnen in alinea’s. Als je goed wil inspelen op semantisch zoeken, dan moet je om te beginnen kwalitatieve content blijven schrijven. Dankzij semantisch zoeken wordt er gekeken naar wat de bedoeling van de content is. Hierbij zal Google kijken naar de relatie tussen woorden en naar de betekenis van de betreffende woorden.

Google kan hierdoor dus in de bredere zin de content scannen. Is deze content van jou dan van hoge kwaliteit? Dan heeft dan dus weer een positief effect op de online vindbaarheid van je website. Je moet dus gebruik blijven maken van de juiste zoekwoorden, goede samenhang en synoniemen. Google kan een tekst scannen en dan moet dus alles ook voorzien zijn van een goede structuur.

Het doel is dat je beter vindbaar wordt met je website en blijft. Daarom moet je blijven investeren in goede pagina’s met waardevolle content. Niet eenmalig een tekst plaatsen, maar blijf dat regelmatig doen. Google ziet dan dat je blijft updaten en dat draagt ook weer bij aan je positie in de zoekmachines.

Hoe weet de semantische zoekmachine of een pagina van hoge kwaliteit is?

Google zal hierbij de pagina indexeren, snelheid bekijken, letten op content, links en gebruiksvriendelijkheid. Als mensen langer op je website blijven, ziet Google dat als een groot pluspunt. Er zijn ook voordelen van semantisch zoeken voor de SEO van je website, want de bezoekers krijgen dan direct antwoord op vragen, maar het bevordert ook de gebruikerservaring. Ook bevordert dit nog het crawl proces.

Er wordt dus naar veel aspecten gekeken en daar kun jij bij het ontwikkelen van de content al rekening mee houden. Zorg dat jij goed gebruik maakt van zoekwoorden en synoniemen. Leef je goed in, zorg dat je weet wat je doelgroep wil weten en zorg dat je ze antwoorden kunt geven. Hierdoor kun je laten zien dat jij weet wat ze zoeken en dan komen ze bij jou uit.

Links, vraag en antwoord, zoekwoorden, het hangt allemaal met elkaar samen om een goede tekst te schrijven. Als je er niet uitkomt dan kun je altijd een SEO-specialist inschakelen en bepaalde (of alle) werkzaamheden uit handen geven. Ik sta voor je klaar om je hierin van advies te voorzien voor je eigen website of webshop.

Is het verstandig om een specialist in te schakelen met vragen rondom de semantische zoekmachine?

Het is bij vragen altijd verstandig om een specialist in te schakelen. Het gaat er om dat bezoekers een positieve ervaring hebben tijdens het vinden van de juiste antwoorden op je website. Als dat lukt zullen ze ook langer blijven en dat ziet Google echt als pluspunt. Je wil er namelijk meer over weten en dan kun je maar beter op zoek gaan naar de juiste antwoorden bij een expert.

Sowieso vind ik het altijd slim als je vragen hebt dat je op zoek gaat naar antwoorden. Ik weet als SEO-specialist alles over semantisch zoeken en kan je daarin dan ook uitgebreid van advies voorzien. Specifieke vragen kun je ook aan mij stellen en ik kan je daarin dan ook van een uitgebreid antwoord voorzien.

Dus wanneer je er vragen over hebt, voel je dan vrij om mij te benaderen. Ik maak graag tijd vrij om jou hierin te begeleiden of het werk van je over te nemen als je zelf geen tijd of ervaring hebt. Alles is mogelijk, als je maar weet dat vragen altijd vrij staat en het verstandig is om met vragen naar me toe te komen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 18 oktober 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.