Semantische zoekmachine

Het algoritme van Google wordt steeds slimmer. Iedere dag evolueren de crawlers. Het zoeken naar relevante en kwalitatieve content wordt complexer. Niet alleen zoekwoorden zijn belangrijk, ook de relatie tussen deze woorden. Hoe komt dit tot stand?

Wat is semantisch zoeken?

Semantisch zoeken zorgt ervoor dat een zoekopdracht niet exact hetzelfde is als een resultaat. Google begrijpt de kern van zoekwoorden en vindt op basis daarvan vergelijkbare zoekwoorden. Zoekresultaten die erop lijken zullen ook getoond worden binnen de organische zoekresultaten.

Niet alleen het zoekwoord is belangrijk, ook de context en andere zinnen in de alinea. Google ziet het met behulp van semantisch zoeken als één geheel. Het doel van semantisch zoeken is dat Google relevante content nog beter op speurt. Google geeft de zoeker antwoorden, in plaats van resultaten.

Voorbeeld van semantisch zoeken

Wanneer je voorheen zocht naar ‘Vespa Primavera 50 RED’ dan keek Google naar de content en scande webpagina’s op zoek naar dit specifieke zoekwoord. In dat geval kijkt Google niet verder dan de daadwerkelijke betekenis.

Met semantisch zoeken geeft Google betekenis aan de woorden. “Red’’ koppelt Google aan de kleur, Vespa koppelt Google aan de scooter en Primavera 50 aan het type. Zo geeft Google nog beter antwoord op de vraag van de zoeker.

semantische zoekmachine

Het belang van semantisch zoeken voor SEO

Wanneer bezoekers een positieve ervaring hebben met het vinden van de juiste antwoorden op jouw website, blijven ze langer op de website. Dit ziet Google als pluspunten.

De voordelen van semantisch zoeken voor de SEO van een website:

  • zoekers krijgen direct antwoord op vragen
  • het bevordert de gebruikerservaring
  • het bevordert het crawlproces

Mijn advies

Het proces van het integreren van semantisch zoeken is al vergevorderd. Om goed in te spelen op deze ontwikkeling, is het cruciaal om kwalitatieve content te blijven creëren.

Semantisch zoeken zorgt ervoor dat er gekeken wordt naar wat de bedoeling van content is. Google kijkt naar de relatie tussen woorden en naar de betekenis van woorden. Dit zorgt ervoor dat Google in bredere zin content scant. Als de content van hoge kwaliteit is, heeft dit een positief effect op de online vindbaarheid van een website. Google ziet dat een website relevant is en wil deze dan ook graag tonen op de zoekresultatenpagina.

Veelgestelde vragen

Wat is de Semantische Zoekmachine?

Een semantische zoekmachine is een zoekmachine die niet alleen op zoektermen zoekt. Ook context en bedoeling worden hier in mee genomen. Een zoekopdracht hoeft dan ook niet exact te voldoen aan het gewenste resultaat. Op basis van synoniemen en eerder gedane soortgelijke zoekopdrachten kunnen zoekmachines als Google toch bepalen waar iemand naar op zoek is.

Wat is de impact van Semantische Zoekmachine op SEO?

Door positieve gebruikerservaringen bij het vinden van antwoorden op jouw site zullen gebruikers langer blijven hangen. Google zal dit zeker positief beoordelen en jouw site met een hogere ranking belonen.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z