Headless CMS

Opent een bezoeker een link naar een website, dan komt hij of zij terecht op een pagina, de zogeheten front-end. Maar het is ook mogelijk om een website zonder front-end te creëren, met headless CMS. Wat is headless CMS precies en hoe biedt dit voordelen voor de SEO van een website of pagina: we leggen het hier uitgebreid aan je uit.  

Wat is headless CMS?

Headless CMS is een systeem voor het creëren en beheren van content, zonder dat er sprake is van een front-end, zoals dit bij klassieke CMS wel het geval is. Er is voor de bezoeker dan ook niets te zien, er is geen sprake van een webpagina. 

Verschil tussen CMS en headless CMS

Voor een website maak je gebruik van klassieke CMS: dit is een systeem met een front-end en een back-end. De front-end is de voorkant van de website, dit wat de bezoeker te zien krijgt en de back-end is de achterkant, waar je de veranderingen doorvoert en content creëert. Dit krijgt de bezoeker niet te zien. Bij headless CMS is alleen de achterkant van een website aanwezig. 

Headless CMS gebruik je dan ook voor het creëren van interactieve websites en apps: dit is voor ontwikkelaars een uitkomst. Ook het aanmaken van één plek voor al je content is voor marketeers interessant: dit is mogelijk met headless CMS. Tot slot is headless CMS voor gebruikers ook aangenaam, omdat ze te maken hebben met een modern en snel systeem.

Headless CMS _ Begrippenlijst

De impact van headless CMS op SEO

De impact van headless CMS op de SEO van een website of pagina is lastig te bepalen. Dit komt omdat de inhoud die de bezoeker ontvangt in eerste instantie leeg is; er is geen front-end. Een zoekmachine leest dan ook een minimale HTML-pagina zonder content, waardoor de zoekmachine dit niet opneemt. Zoekmachines zijn wel steeds slimmer en interpreteren pagina’s een stuk beter. Op het gebied van technische SEO, zoals snelheid en gebruik op mobiele apparaten, biedt headless CMS wel degelijk voordelen.

Mijn advies

Bij headless CMS komt de content van een website op de eerste plaats. Het is dan ook belangrijk om hier mee aan de slag te gaan.

We raden aan om een goede contentstrategie op te stellen voordat je gebruik maakt van headless CMS. Daarnaast is het belangrijk om in de code rekening te houden met SEO, door te zorgen voor velden voor meta-title en omschrijving. Het inschakelen van een expert op dit gebied is dan ook zeker een aanrader. 

Veelgestelde vragen

Wat is een Headless CMS?

Headless CMS is een content management systeem waarmee je content kunt beheren. Er is hierbij echter geen front-end aanwezig zoals bij een CMS als bijvoorbeeld Wordpress wel het geval is. Het is dus een backend systeem dat je door een API-koppeling aan verschillende systemen kunt koppelen voor de creatie van de presentatie laag. Dit maakt het dat je veel flexibeler wordt in de manier waarop je jouw content presenteert.

Wat is de impact van Headless CMS op SEO?

Wat de impact van headless CMS SEO is, is niet eenvoudig vast te stellen. Er is namelijk geen front-end. De zoekmachine ziet dan ook in feite een pagina zonder content, waardoor deze hier weinig mee zal doen. Een headless CMS kan op technisch vlak zoals snelheid en publicatie op mobiele apparatuur wel diverse voordelen bieden.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z