Headless CMS

Opent een bezoeker een link naar een website, dan komt hij of zij terecht op een pagina, de zogeheten front-end. Maar het is ook mogelijk om een website zonder front-end te creëren, met headless CMS. Wat is headless CMS precies en hoe biedt dit voordelen voor de SEO van een website of pagina: we leggen het hier uitgebreid aan je uit.  

Wat is headless CMS?

Headless CMS is een systeem voor het creëren en beheren van content, zonder dat er sprake is van een front-end, zoals dit bij klassieke CMS wel het geval is. Er is voor de bezoeker dan ook niets te zien, er is geen sprake van een webpagina

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Verschil tussen CMS en headless CMS

Voor een website maak je gebruik van klassieke CMS: dit is een systeem met een front-end en een back-end. De front-end is de voorkant van de website, dit wat de bezoeker te zien krijgt en de back-end is de achterkant, waar je de veranderingen doorvoert en content creëert. Dit krijgt de bezoeker niet te zien. Bij headless CMS is alleen de achterkant van een website aanwezig. 

Headless CMS gebruik je dan ook voor het creëren van interactieve websites en apps: dit is voor ontwikkelaars een uitkomst. Ook het aanmaken van één plek voor al je content is voor marketeers interessant: dit is mogelijk met headless CMS. Tot slot is headless CMS voor gebruikers ook aangenaam, omdat ze te maken hebben met een modern en snel systeem.

Headless CMS _ Begrippenlijst

De impact van headless CMS op SEO

De impact van headless CMS op de SEO van een website of pagina is lastig te bepalen. Dit komt omdat de inhoud die de bezoeker ontvangt in eerste instantie leeg is; er is geen front-end. Een zoekmachine leest dan ook een minimale HTML-pagina zonder content, waardoor de zoekmachine dit niet opneemt. Zoekmachines zijn wel steeds slimmer en interpreteren pagina’s een stuk beter. Op het gebied van technische SEO, zoals snelheid en gebruik op mobiele apparaten, biedt headless CMS wel degelijk voordelen.

Ons advies

Bij headless CMS komt de content van een website op de eerste plaats. Het is dan ook belangrijk om hier mee aan de slag te gaan.

We raden aan om een goede contentstrategie op te stellen voordat je gebruik maakt van headless CMS. Daarnaast is het belangrijk om in de code rekening te houden met SEO, door te zorgen voor velden voor meta-title en omschrijving. Het inschakelen van een expert op dit gebied is dan ook zeker een aanrader. 

Veelgestelde vragen

Wat is een Headless CMS?

Headless CMS is een content management systeem waarmee je content kunt beheren. Er is hierbij echter geen front-end aanwezig zoals bij een CMS als bijvoorbeeld Wordpress wel het geval is. Het is dus een backend systeem dat je door een API-koppeling aan verschillende systemen kunt koppelen voor de creatie van de presentatie laag. Dit maakt het dat je veel flexibeler wordt in de manier waarop je jouw content presenteert.

Wat is de impact van Headless CMS op SEO?

Wat de impact van headless CMS SEO is, is niet eenvoudig vast te stellen. Er is namelijk geen front-end. De zoekmachine ziet dan ook in feite een pagina zonder content, waardoor deze hier weinig mee zal doen. Een headless CMS kan op technisch vlak zoals snelheid en publicatie op mobiele apparatuur wel diverse voordelen bieden.

Voor wie hebben wij dit artikel over headless cms geschreven?

Het artikel over headless cms hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over headless cms in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals headless cms?

Wij schrijven over begrippen als headless cms om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

headless cms is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over headless cms in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals headless cms, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip headless cms in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van headless cms. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van headless cms op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende headless cms.

Het voorbeeld dat wij geven van headless cms , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over headless cms van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z