SEO WordPress
Websites worden op verschillende manieren gemaakt. Een veel gebruikte CMS hiervoor is WordPress. WordPress is een vrij eenvoudige manier om een eigen website te maken. Je bent niet alleen verzekerd van een duidelijk overzicht aan de achterkant van jouw site, maar er zijn ook genoeg opties waarmee je jouw website sneller en aantrekkelijker maakt voor jouw bezoekers.
Hoe zit het met de SEO WordPress? SEO WordPress wordt ingezet om jouw website door middel van goede content en handige plugins te zorgen voor betere resultaten. Meer weten over WordPress SEO? In dit artikel laat ik zien hoe ik te werk ga bij het optimaliseren van de SEO binnen WordPress.
Waarom kies ik voor SEO binnen WordPress?
Er zijn talloze mogelijkheden van SEO binnen WordPress, waarvan de meeste in de vorm van plugins komen. De reden hiervoor is dat WordPress het grootste CMS is ter wereld (meer dan 43% van de websites gebruikt WordPress). Dus iedere developer die iets van een plugin wil ontwikkelen, zal geneigd zijn om dit initieel voor WordPress te doen. De afzetmarkt is vaak tientallen keren groter dan voor een ander CMS als Magento 2 of Drupal
In mijn optiek is er geen beter CMS voor het optimaliseren van de SEO dan WordPress. Het stigma dat er is dat WordPress traag is, klopt ook niet helemaal, want dit is simpelweg afhankelijk van het thema dat wordt gebruikt.
Kortom, de mogelijkheden binnen SEO en WordPress zijn oneindig. Voor alle facetten van zoekmachine optimalisaties zijn er wel handigheden die tijd besparen. En tijd is geld. En efficiënte SEO zorgt voor hogere posities.
Lees verder over SEO binnen de grootste CMSen
Ik heb een artikel geschreven over het optimaliseren van de SEO voor alle grote platformen waar websites op worden gebouwd. Bekijk hieronder de volledige lijst en lees verder.
- SEO voor Wix websites
- SEO voor BigCommerce webshops
- SEO voor PrestaShop webshops
- SEO voor WooCommerce webshops
- SEO voor Shopify webshops
- SEO voor HubSpot websites
- SEO voor Joomla websites
- SEO voor Webflow websites
- Magneto 2 webshop en SEO
- SEO voor Squarespace websites
WordPress: open source Walhalla voor ontwikkelaars
WordPress is een populair programma voor het maken van een eigen website. Toch is het goed om te weten dat je met de standaardinstellingen van WordPress niet de zoekmachine optimalisatie kunt doorvoeren die je in gedachten hebt. Toch is het nog steeds mogelijk om van jouw WordPress website een goed vindbare site te maken. Dit kan onder andere door WordPress SEO plugins.
WordPress SEO plugins zijn op zichzelf staande programma’s, codes of scripts die je kunt toevoegen aan een blog of website. Een plugin wordt gemaakt om zo de standaard functionaliteiten van een website uit te breiden.
Dit maakt het goed mogelijk om jouw SEO WordPress aanzienlijk te verbeteren. Omdat WordPress een open source content management systeem is, is het voor iedere ontwikkelaar mogelijk om gratis nieuwe plugins te ontwikkelen voor dit systeem. En van deze plugins kun jij gebruik maken om je resultaten te verbeteren.
Welke plugins gebruik ik voor SEO WordPress?
Er zijn altijd een aantal plugins die ik bij voorkeur inzet voor mijn SEO-werkzaamheden. Hieronder vind je een lijst.
- Yoast SEO: uiteraard moet deze in de lijst staan. Dé plugin voor alles rondom de interne links, on-page SEO en gestructureerde data.
- Rank Math: dezelfde functionaliteiten als Yoast SEO, maar toch een opkomende plugin en een ware concurrent van Yoast.
- Internal Link Juicer: met deze plugin kun je je interne links volledig automatiseren. Let op: je optimaliseert hier al snel te agressief mee, dus stel niet teveel zoekwoorden in per pagina.
- Schema.org: deze plugin leent zich enkel voor de implementatie van de gestructureerde data. Het voordeel is dat je dit doet zonder te programmeren.
- SEOPress: ook een vergelijkbare plugin als Yoast SEO en Rank Math met vergelijkbare functionaliteiten.
- Broken Link Checker: deze tool toont gebroken links, waardoor je deze tijdig kunt oplossen.
- Rel Nofollow checkbox: deze tool voegt de functionaliteit toe om een link een Nofollow attribuut te geven.
- WordLift: deze dure plugin gebruikt AI om de SEO-content te optimaliseren.
- Redirection: beheer alle redirects van de website en plaats eenvoudig nieuwe redirects (deze plugin gebruik ik bij bijna iedere website die ik maak).
- XML-sitemaps: heb je geen Yoast SEO of Rank Math geïnstalleerd? Dan kun je separaat XML-sitemaps installeren voor.. je raadt het al.. een XML-sitemap (index).
Gebruik deze plugins om efficiënt te werk te gaan met de SEO. SEO moet opschaalbaar zijn. En deze plugins zorgen ervoor dat dit mogelijk is.
Lees verder over SEO en WordPress
Ik schrijf graag over SEO en WordPress. Lees hier alle artikelen die (zijdelings) gaan over het optimaliseren van de SEO binnen een WordPress website. Van plugins tot handige tips.
Plugins/tools voor WordPress
- SEO plugins
- SEO Press
- SEO Squirrly
- All In One Rich Snippets
- Autoptimize
- Rank Math
- The SEO Framework
- Yoast SEO
- W3 Total Cache
Algemeen
WordPress thema’s die het goed doen voor SEO
Het vinden van een geschikt thema is altijd de vraag binnen SEO. Let op: deze keuze dient niet alleen te worden gemaakt op basis van de SEO-functionaliteiten. De meeste functionaliteiten kunnen uiteindelijk worden gedekt door middel van plugins en custom werk.
Wil je toch je keuze baseren op SEO? Focus je je dan vooral op een thema dat snel kan worden gehouden (lees: niet te veel rompslomp code met zich meebrengt).
Hieronder vind je een lijst met geschikte thema’s voor een WordPress website die zich richt op het verkrijgen van SEO-verkeer.
- TheGem: TheGem heeft zich tijdens de ontwikkeling van dit thema voornamelijk gericht op snelheid en (mobiele) gebruiksvriendelijkheid. Kortom: een sterke combinatie voor SEO.
- Sydney: Sydney is een lichtgewicht thema met iets minder mogelijkheden en daardoor ook minder code (dit betekent snellere websites).
- Divi: dit is het meest populaire en meest gebruikte thema ter wereld. Vanwege de populariteit is hier veel tijd en energie in gestopt wanneer het aankomt op de technische ontwikkeling. Het thema werkt uitermate goed met de builder Elementor.
- Litho: een van de meest gebruiksvriendelijke thema’s dat tevens veel SEO-functionaliteiten met zich meebrengt.
- SEOCrawler: dit is een van de weinig thema’s dat echt gemaakt is voor SEO (zoals de naam al doet vermoeden).
Wat kun je precies bereiken met SEO WordPress?
Je kunt veel bereiken met SEO WordPress. In de eerste plaats ben je hiermee beter vindbaar in Google. Door jouw WordPress website te optimaliseren met goede content, links en handige plugins vindt je doelgroep jou nog beter.
Dit zorgt er weer voor dat je meer bezoekers krijgt die vervolgens overgaan op actie. Het maakt hierbij niet uit of je een webshop hebt waarop je producten verkoopt of dat je een website hebt om bepaalde diensten te verlenen. Jouw doelgroep zal je website beter vinden en daardoor sneller een aankoop doen of een beroep doen op jouw diensten.
Hoe stel ik de basis in voor SEO in WordPress?
Mijn basis checklist voor SEO binnen WordPress is als volgt.
- installeer een SEO-plugin (zoals Yoast SEO of All in One SEO);
- zorg ervoor dat de site bereikbaar is via HTTPS (installeer een SSL-certificaat, vaak via de server);
- stel de voorkeur domein in (www of non-www) (dit maakt verder niet uit voor de SEO);
- configureer permalinks voor SEO-vriendelijke URL’s (Instellingen > Permalinks > Postnaam);
- maak een XML-sitemap en dien deze in bij Google Search Console (vaak ook via Yoast gedaan);
- voeg een Robots.txt-bestand toe en optimaliseer deze voor SEO;
- verbind de site met Google Analytics en de Google Search Console;
- voeg social media meta tags toe (Open Graph voor Facebook, Twitter Cards voor Twitter);
- zorg voor een snelle hosting (dit meet ik aan de hand van de TTFB);
- voeg breadcrumbs toe voor een betere gebruikerservaring en navigatie.
Let op, dit is nog wel echt de basis van SEO en nog niet de verdere optimalisatie hiervan. Dit zal je nog niet de gewenste posities in Google geven.
Het draait niet alleen om de organische vindbaarheid
Bij WordPress SEO draait het niet alleen om de online vindbaarheid. Ook als het gaat om de snelheid en gebruiksvriendelijkheid van je website speelt SEO op WordPress een grote rol. Het is dan ook belangrijk om voor goede teksten te zorgen met pakkende titels en niet teveel gebruik te maken van video’s of afbeeldingen die weinig toevoegen aan je boodschap.
Natuurlijk kun je voor de beste hulp bij WordPress SEO terecht bij een goede SEO-consultant. Je kunt altijd contact met mij opnemen voor een ervaren hulp bij SEO WordPress.
Extra tips om SEO WordPress te verbeteren
Als je een website hebt op basis van WordPress en je wilt dat deze goed presteert in zoekmachines, dan is het belangrijk om te zorgen voor een goede SEO. In deze reeks van tips voor SEO WordPress geef ik je praktische tips om de SEO van je WordPress website te verbeteren en zo meer verkeer en conversies te genereren.
Maak een sitemap aan en monitor je site
Een sitemap is belangrijk voor SEO op je WordPress website omdat het zoekmachines helpt om de structuur van je website beter te begrijpen (1). Het is een XML-bestand waarin alle pagina’s van je website worden vermeld en informatie wordt gegeven over de structuur van de website. Een sitemap maakt het gemakkelijker voor zoekmachines om alle pagina’s van je website te vinden en te crawlen, wat kan bijdragen aan een betere indexering van je website en een hogere ranking in zoekmachines.
Daarnaast maakt het ook voor gebruikers gemakkelijker om door je website te navigeren, biedt het een overzicht van alle pagina’s op je website en kun je de prioriteit van pagina’s aangeven voor zoekmachines. Dit betekent dat je zoekmachines kunt vertellen welke pagina’s het belangrijkst zijn en meer aandacht moeten krijgen bij het crawlen. Ook maakt het een stuk makkelijker om wijzigingen op je website bij te houden en snel te communiceren naar zoekmachines. Door een sitemap te maken en deze up-to-date te houden, kun je de prestaties van je website verbeteren en hoger ranken in zoekmachines.
Om een sitemap toe te voegen en te monitoren op je WordPress website, kun je de volgende stappen volgen:
- Installeer een sitemap-plugin: er zijn verschillende WordPress-plugins beschikbaar waarmee je een sitemap kunt maken en toevoegen aan je website. Een populaire optie is Yoast SEO, een alles-in-één SEO-plugin die een sitemap-generator bevat. Je kunt de Yoast SEO-plugin installeren en activeren via het tabblad ‘Plugins’ in je WordPress-dashboard.
- Genereer een sitemap: nadat je de sitemap-plugin hebt geïnstalleerd, kun je een sitemap genereren door de instructies van de plugin te volgen. In het geval van Yoast SEO kun je de sitemap genereren door naar de sectie ‘XML-sitemaps’ te gaan en de optie ‘XML-sitemap inschakelen’ te selecteren. Vervolgens kun je op de knop ‘XML-sitemap bekijken’ klikken om de sitemap te bekijken en te controleren of deze correct is gegenereerd.
- Voeg de sitemap toe aan Google Search Console: om je sitemap te monitoren en te optimaliseren, is het belangrijk om deze toe te voegen aan Google Search Console. Log in op je Google Search Console-account en ga naar de sectie ‘Sitemaps’. Klik op de knop ‘Sitemap toevoegen/testen’ en voer de URL van je sitemap in. Klik op ‘Verzenden’ om de sitemap toe te voegen.
- Monitor de sitemap: nadat je de sitemap hebt toegevoegd aan Google Search Console, kun je deze monitoren om te controleren of er fouten of problemen zijn. Als er fouten worden gevonden, moet je deze zo snel mogelijk oplossen om te zorgen dat je website optimaal geïndexeerd wordt.
Door deze stappen te volgen, kun je een sitemap toevoegen en monitoren op je WordPress website om de crawlability, navigatie, prioriteit en updates te verbeteren en zo je SEO te optimaliseren.
Pas SEO toe voor afbeeldingen
Het optimaliseren van afbeeldingen op je WordPress website is belangrijk omdat het bijdraagt aan de gebruikerservaring, SEO en toegankelijkheid van je website (2). Door afbeeldingen goed te optimaliseren, verbeter je de laadtijd van je website en draag je bij aan een hogere ranking in zoekmachines. Zoekmachines gebruiken de alt-tekst en bestandsnamen van afbeeldingen om te begrijpen waar een afbeelding over gaat en hoe deze gerelateerd is aan de content op je website.
Het toevoegen van alt-tekst en het kiezen van relevante bestandsnamen kan ook de toegankelijkheid van je website verbeteren voor bezoekers met visuele beperkingen of die gebruikmaken van scherm lees programma’s. Door afbeeldingen te optimaliseren draag je dus bij aan een betere gebruikerservaring, hogere ranking in zoekmachines en betere toegankelijkheid van je website.
Hier zijn een aantal tips om afbeeldingen te optimaliseren:
- Bestandsnaam: geef de afbeelding een beschrijvende en relevante bestandsnaam voordat je deze uploadt naar WordPress. Vermijd generieke namen zoals “IMG_1234.jpg” en kies een naam die relevant is voor de content van de afbeelding.
- Alt-tekst: voeg alt-tekst toe aan de afbeelding om zoekmachines te helpen begrijpen waar de afbeelding over gaat. De alt-tekst is ook zichtbaar voor bezoekers die de afbeelding niet kunnen laden. Zorg ervoor dat de alt-tekst relevant is en beschrijft waar de afbeelding over gaat.
- Compressie: comprimeer de afbeelding voordat je deze uploadt naar WordPress om de laadtijd van je website te verbeteren. Er zijn verschillende online tools beschikbaar om afbeeldingen te comprimeren, zoals TinyPNG of Kraken.
- Bestandsgrootte: houd de bestandsgrootte van de afbeelding zo klein mogelijk zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Een te grote bestandsgrootte kan de laadtijd van je website vertragen, wat een negatieve invloed kan hebben op je SEO.
- Afbeeldingstype: kies het juiste afbeeldingstype voor de afbeelding die je gaat uploaden. Gebruik JPG voor foto’s en PNG voor afbeeldingen met transparantie.
Door deze tips toe te passen, kun je afbeeldingen optimaliseren voor SEO op je WordPress website. Dit zal helpen om de laadtijd van je website te verbeteren en de content van je website beter te laten ranken in zoekmachines.
Creëer een goede URL voor je site
Een goede URL structuur is belangrijk voor SEO op je WordPress website om verschillende redenen. Allereerst draagt een duidelijke en overzichtelijke URL structuur bij aan een betere gebruikerservaring. Een kortere en relevantere URL maakt het gemakkelijker voor bezoekers om te begrijpen waar de pagina over gaat en bij te dragen aan de navigatie op je website. Ten tweede kan een SEO-vriendelijke URL structuur bijdragen aan een hogere ranking in zoekmachines.
Door relevante zoekwoorden in de URL te gebruiken, kunnen zoekmachines beter begrijpen waar de pagina over gaat en deze beter matchen met zoekopdrachten van gebruikers. Ten derde maakt een goed gestructureerde URL het gemakkelijker voor zoekmachines om de pagina’s op je website te crawlen. Dit kan bijdragen aan een betere indexering van je website en een hogere ranking in zoekmachines.
Tot slot kan het gebruik van HTTPs in plaats van HTTP de veiligheid en betrouwbaarheid van je website verbeteren, wat kan bijdragen aan een hogere ranking in zoekmachines en het vertrouwen van bezoekers in je website kan vergroten. Kortom, een goede URL structuur is van belang voor de gebruikerservaring, SEO, crawlbaarheid en betrouwbaarheid van je WordPress website.
Enkele tips voor het maken van SEO-vriendelijke URLs:
- Gebruik korte en relevante URLs: houd de URL zo kort mogelijk en zorg ervoor dat deze relevant is voor de content op de pagina. Vermijd lange en onnodige woorden in de URL.
- Gebruik zoekwoorden in de URL: gebruik relevante zoekwoorden in de URL om zoekmachines te helpen begrijpen waar de pagina over gaat. Dit kan helpen om de pagina hoger te laten ranken in zoekmachines.
- Vermijd stopwoorden: vermijd stopwoorden zoals “en”, “of”, “op” en “de” in de URL. Deze woorden voegen geen waarde toe aan de URL en maken deze onnodig lang.
- Maak gebruik van slashes: maak gebruik van slashes (“/”) om de URL te structureren en subcategorieën aan te geven. Dit kan zoekmachines helpen om de structuur van je website te begrijpen.
- Maak gebruik van HTTPs: gebruik HTTPs in plaats van HTTP om de veiligheid en betrouwbaarheid van je website te verbeteren. Dit kan ook bijdragen aan een hogere ranking in zoekmachines.
- Gebruik permalinks: gebruik permalinks in plaats van dynamische URLs om de URLs van je pagina’s te optimaliseren. Dit kan helpen om de URLs korter en meer relevant te maken.
Maak gebruik van relevante backlinks
Backlinks hebben niet zozeer iets te maken met WordPress zelf, maar zijn wel een belangrijk element voor SEO op je WordPress website, omdat ze bijdragen aan de autoriteit en relevantie van je website in de ogen van zoekmachines. Een backlink is een link vanaf een andere website naar jouw website. Backlinks van kwalitatief hoogwaardige en relevante websites kunnen bijdragen aan de autoriteit van je website, omdat zoekmachines backlinks beschouwen als een indicatie van de relevantie en kwaliteit van de content op je website.
Backlinks van relevante websites kunnen ook bijdragen aan de relevantie van je website. Een backlink van een website die gerelateerd is aan het onderwerp van je website, wordt beschouwd als een indicatie dat jouw website ook relevant is voor dat onderwerp. Backlinks kunnen ook bijdragen aan het verkeer naar je website. Wanneer iemand op een backlink klikt, wordt deze doorverwezen naar jouw website, wat kan leiden tot hogere bezoekersaantallen en meer potentiële klanten.
Ten slotte kunnen de anchor teksten van backlinks bijdragen aan de SEO van je website. Door relevante en kwalitatief goede anchor teksten te gebruiken, kunnen zoekmachines beter begrijpen waar de pagina waarnaar wordt gelinkt, over gaat. Door te zorgen voor kwalitatief goede backlinks van relevante websites, kun je de SEO van je WordPress website verbeteren en hoger ranken in zoekmachines.
Het verkrijgen van de juiste backlinks kan een uitdagend en tijdrovend proces zijn, maar het is de moeite waard omdat het kan bijdragen aan de SEO van je WordPress website. Hier zijn enkele tips om aan de juiste backlinks te komen:
- Maak geweldige content: de beste manier om backlinks te krijgen, is door geweldige content te maken die de moeite waard is om te delen en naar te linken. Als je content van hoge kwaliteit creëert, zullen andere websites het waarschijnlijk willen delen en naar je website willen linken (3).
- Zoek relevante websites: zoek naar websites die relevant zijn voor jouw niche of onderwerp en vraag of ze bereid zijn om naar jouw website te linken. Je kunt bijvoorbeeld contact opnemen met bloggers, webmasters of influencers en hen vragen of ze geïnteresseerd zijn in een samenwerking.
- Gastbloggen: schrijf artikelen voor andere websites en vraag of ze naar jouw website willen linken in ruil daarvoor. Dit kan helpen om je expertise te tonen en tegelijkertijd waardevolle backlinks te krijgen.
- Social media: promoot je content op social media om meer exposure te krijgen en links naar je website te krijgen. Wanneer je content van hoge kwaliteit maakt, zullen mensen het waarschijnlijk delen en naar je website willen linken.
- Maak gebruik van directories: meld je aan bij relevante directories of bedrijvengidsen die relevant zijn voor jouw niche of onderwerp. Dit kan helpen om waardevolle backlinks te krijgen.
- Gebruik broken link building: zoek naar gebroken links op andere websites en stel voor om deze te vervangen door links naar jouw website. Dit kan helpen om waardevolle backlinks te krijgen en tegelijkertijd een service te bieden aan de webmaster van de andere website.
Besteed SEO uit aan een specialist
Een specialist kan helpen met SEO optimaliseren voor WordPress, omdat zoekmachine optimalisatie een complex en voortdurend veranderend vakgebied is dat veel kennis en ervaring vereist om succesvol te zijn. Een SEO-specialist heeft diepgaande kennis en ervaring op het gebied van SEO, begrijpt de technieken en strategieën die nodig zijn om de ranking van je website in zoekmachines te verbeteren en kan deze kennis toepassen op jouw website.
Daarnaast kan hij of zij je helpen om tijd te besparen door deze taken van je over te nemen en kan hij of zij een strategie ontwikkelen om je concurrentie bij te houden of zelfs te overtreffen. Ook kan SEO uitbesteden aan een specialist je helpen om je website te optimaliseren voor zoekmachines, de prestaties van je website te monitoren en te analyseren, en aanbevelingen doen om de prestaties van je website verder te verbeteren.
Veelgestelde vragen
Is SEO en WordPress eigenlijk een goede combinatie?
Absoluut. SEO en WordPress gaan hand in hand. De hiervoor is dat WordPress veel functionaliteiten biedt die afgestemd zijn met de laatste richtlijnen van Google.
Hoe draagt WordPress bij aan de SEO?
WordPress draagt op verschillende manieren bij aan de verbeterde posities in Google.
- WordPress zorgt voor een goede (technische-)SEO basis. De fouten zoals http en https en www. en non-www. worden tijdens de basis setup vaak al correct geoptimaliseerd.
- SEO WordPress biedt enorm veel mogelijkheden in de vorm van plugins.
Kan ik WordPress SEO zelf uitvoeren?
Je hebt een eigen website of je wil een eigen website maken en dan wil je WordPress SEO zelf uitvoeren. Je vraagt jezelf af of dit kan? Het antwoord op de vraag is ja dit kun je zelf uitvoeren. Er kan dankzij SEO WordPress veel worden bereikt, je bent hierdoor namelijk sneller en beter vindbaar in Google. Je gaat je website hierdoor namelijk optimaliseren en dat doe je middels goede links, goede content en met handige plug-ins. Jouw doelgroep kan jou dan online beter vinden en dat is je doel.
Je krijgt dan ook meer bezoekers en die gaan dan over op actie. Het is dan niet van belang of dat jij een webshop hebt en spullen wil verkopen of je biedt diensten aan, het gaat er om dat je doelgroep je kan vinden. Voor WordPress SEO is geen technische kennis vereist, dit maakt het gebruik ook een stuk eenvoudiger. Het is wel aan te raden om je er in te verdiepen zodat je weet welke stappen waar invloed op kunnen hebben. Maar in principe kun jij dus de WordPress SEO zelf uitvoeren en de resultaten ook op korte termijn zien.
Wat is het verschil tussen WordPress en andere CMS systemen?
Een website kan op verschillende manieren gemaakt worden. WordPress is een voorbeeld van een veel gebruikte CMS. Het is een eenvoudige manier om hiermee zelf een eigen website te maken. Je bent hierdoor namelijk verzekerd van een goed overzicht aan de achterzijde van je website. Je kunt zo je website ook sneller en aantrekkelijker maken voor bezoekers.
Een ander CMS is bijvoorbeeld Joomla! Het wordt de laatste tijd wel steeds minder gebruikt. Joomla! is uitgebreider dan WordPress, maar ook veel ingewikkelder. Het is lastig om het zelf te ontwikkelen en te beheren en dat is bij WordPress niet het geval. Voor WordPress heb je in principe geen technische kennis nodig. Je kunt het zelf leren, door middel van een cursus bijvoorbeeld. Het wijst eigenlijk zichzelf en dan heb jij een goede basis voor je website.
Als je graag zelf je website wil beheren en behouden, dan is het van belang een CMS te kiezen waar je goed mee uit te voeten kan en vaak is dat WordPress omdat daar geen technische kennis voor nodig is. Ook heb je bij WordPress veel plug-ins die het je nog eenvoudiger maken.
Wat zijn de grootste WordPress SEO fouten?
Ook al heb je voor WordPress SEO geen technische kennis nodig, dat wil niet zeggen dat het niet fout kan gaan. Veel gemaakte fouten zijn toch wel het gebruik maken van zoekwoorden waar niemand op zoekt. Of je gaat zoekwoorden gebruiken waar je nooit op kunt ranken, omdat er gewoonweg te veel concurrentie is. Over optimaliseren is ook een veel gemaakte fout, je denkt dan alleen maar aan de zoekmachines, maar het gaat er juist om dat je aan je doelgroep denkt.
Een fout die je ook kunt maken is het niet invullen van titels en meta descriptions. Sommige mensen gaan ook te eenvoudig om met content en zij kopiëren teksten. Alle teksten dienen UNIEK te zijn dus geen plagiaat! Het kan ook zijn dat je te snel wil gaan, je wil als eerste die ene plek behalen in Google, maar het kost tijd. Er zijn mensen die er niet in willen investeren en denken dat het met een paar stappen eenvoudig gaat, maar zo is het niet. WordPress SEO helpt je om te zorgen voor een goede technische SEO basis en sommige fouten kunnen hierdoor al voorkomen worden, dankzij de vele plug-ins.
Wordt mijn website sneller als ik WordPress SEO toe pas?
Het is zeker mogelijk dat je website sneller gaat worden als je WordPress SEO toe gaat passen, maar het hangt wel van een aantal factoren af. Je moet het namelijk wel op de juiste manier toepassen. Als je een te langzaam thema kiest, kan het er juist voor zorgen dat je website trager wordt en dat is juist wat je wil voorkomen. Het is daarom het beste om een eenvoudig en snel thema te kiezen, zodat de website snel kan laden. Dit is ook hetgeen wat het meest prettig is voor je bezoekers, zij willen snel een antwoord op hun vragen. Als zij dan lang moeten wachten is de kans groot dat ze naar de concurrent gaan. Het gaat er om dat je niet te veel ingewikkelde codes gaat gebruiken.
Goede content en de juiste plug-ins kunnen je website dan ook zeker sneller maken. Je moet er daarbij aan denken dat je het rustig op gaat bouwen, vanuit een strategie. Je kunt dan per stap bekijken wat de invloed is op de website. Maar een website sneller maken als je WordPress SEO toe gaat passen kan dus wel degelijk!
Welke resultaten kan ik verwachten als ik WordPress SEO toe pas?
Met SEO WordPress kan je website betere resultaten behalen middels goede content en handige plug-ins. Maar welke resultaten mag je nog meer verwachten als je WordPress SEO toe gaat passen?
- Met WordPress plug-ins kun je je website inzichtelijk houden. Je kunt ook de interne link structuur verbeteren (dat is helemaal geautomatiseerd).
- De snelheid van je website kan in een paar minuten worden verbeterd.
- Een on-page SEO van je website kun je optimaliseren binnen een overzicht.
- De meest voorkomende SEO-technische fouten kun je voorkomen met een WordPress installatie.
Het gemak is dat jij geen technische kennis hoeft te hebben om met dit programma aan de slag te gaan. Jij kunt dus je eigen website opzetten en onderhouden. Alle vrije uurtjes die je hebt kun jij eraan besteden, tussendoor alles opslaan en dan later weer wat toevoegen.
Het is een fijne manier van werken en je kunt ook altijd het één en ander toevoegen dankzij de vele plug-ins die hiervoor beschikbaar zijn. Welke je kiest voor je site, hangt af van wat je wil bereiken. Je moet vooral kijken naar wat zinvol is voor de website en dan kun je mooie resultaten behalen dankzij WordPress SEO.
Is er een nadeel aan het installeren van plug-ins voor WordPress SEO?
Het is zo dat WordPress erg populair is, maar je moet wel weten dat de standaard instellingen van WordPress niet ideaal zijn om je zoekmachine optimalisatie door te voeren die je voor ogen hebt. Maar je kunt van je WordPress website wel een goed vindbare site maken. Daarvoor zijn er WordPress SEO-plug-ins. Het zijn programma’s die op zichzelf staan, of codes of scripts en die kun jij dan weer toevoegen aan een website of blog. Het gaat er om dat de standaard functionaliteiten van je website zo uitgebreid worden.
Je moet er alleen wel op letten dat je alleen toe gaat voegen wat echt noodzakelijk is en een meerwaarde heeft voor je website. Als je namelijk te veel toe gaat voegen en dat noem ik over optimaliseren, dan kan het nadelig werken en kan het je site ook vertragen. Maar over het algemeen zijn er geen nadelen aan het installeren van de plug-ins voor WordPress SEO. Als je maar weet welke je gaat gebruiken en waarvoor. Van daaruit kun jij een mooie basis opzetten en ervoor zorgen dat je website nog beter en sneller werkt, maar ook goed geoptimaliseerd wordt.
Wat gebeurd er als ik een langzaam WordPress SEO thema kies?
Als je een te langzaam thema kiest, dan heb je dus erg veel rompslomp codes en dat kost veel tijd en energie van de website, kortom je website wordt traag en dat is juist wat je niet wil. Op het moment dat je een thema hebt gekozen wat erg langzaam is, dat heeft dat grote gevolgen voor je bezoekers. Ga maar eens na wat je zelf zou doen als je op een website komt die erg traag is qua laden.
Je wil graag snel een antwoord op een vraag, maar als een pagina laden al zoveel tijd in beslag neemt, dan is de kans klein dat je er op wil wachten. Je zoekt dan verder en komt uit op de site van de concurrent. Dit is hetgeen wat jij wil voorkomen, want je wil juist bezoekers aantrekken. Het is daarom beter om te kiezen voor een sneller thema, zodat de website snel kan laden en geen invloed heeft op de snelheid als bezoekers wat zoeken. Je kunt vooraf vaak zelf checken of dat een website snel werkt met een gekozen thema, of je kunt online informatie opzoeken over snelle WordPress SEO thema’s.
Kan ik zelf met WordPress SEO aan de slag?
Iedereen kan zelf met WordPress SEO aan de slag. Het wijst eigenlijk zichzelf, maar toch is het aan te raden om vooraf een korte cursus te volgen of om een handleiding of stappenplan door te nemen. Je weet dan namelijk welke stappen je moet zetten en ook waarom je juist die stappen zet.
Maak voor jezelf een strategie, ga eerst een zoekwoordenonderzoek doen, zorg dat de content op de site is geoptimaliseerd, zorg dat je goede H1 en H2 tags hebt, zorg voor goede links (intern en extern), zorg dat een zoekwoord ook in de URL is verwerkt en geef afbeeldingen ook altijd een naam. Maar er is nog meer waar je op moet letten, want ook de structuur van de site moet goed zijn.
Met WordPress SEO kan dat allemaal geregeld worden en kun je je website ook sneller maken en beter optimaliseren. Veel voorkomende fouten worden dankzij WordPress al opgelost of je wordt er op gewezen dat je nog wat aanpassingen moet doen. Het is daarom een goede manier om zelf aan de slag te willen gaan met je eigen website, en als je wil kun je daar vandaag nog mee beginnen.