SEO voor HubSpot websites

SEO voor HubSpot-websites vereist een unieke benadering die de kracht van het platform benut om organisch verkeer te maximaliseren. HubSpot, bekend om zijn inbound marketing en sales software, biedt een reeks geïntegreerde tools en functies die speciaal zijn ontworpen om SEO-inspanningen te ondersteunen en te versterken. Door de basisprincipes van SEO af te stemmen op de specifieke mogelijkheden van HubSpot, kunnen gebruikers hun zichtbaarheid in zoekmachines aanzienlijk verbeteren.

Basisprincipes van SEO en hun relevantie voor HubSpot

SEO, of zoekmachineoptimalisatie, is het proces van het verbeteren van een website om de zichtbaarheid te vergroten voor relevante zoekopdrachten in zoekmachines. De kern van SEO draait om drie hoofdelementen: on-page SEO, off-page SEO, en technische SEO. Voor HubSpot-gebruikers zijn deze principes bijzonder relevant omdat het platform tools biedt om elk van deze aspecten effectief te beheren.

SEO voor HubSpot websites
 • On-page SEO: Omvat de optimalisatie van content en HTML-broncode van pagina’s, zoals trefwoorden, meta-descriptions, headers, en afbeeldingsalt-teksten. HubSpot’s content management systeem (CMS) maakt het gemakkelijk om deze elementen rechtstreeks te bewerken en te optimaliseren.
 • Off-page SEO: Richt zich op externe factoren zoals backlinks. Hoewel HubSpot hier minder directe controle over heeft, biedt het wel inzichten en tools om de linkbuilding-strategie te ondersteunen.
 • Technische SEO: Betreft de optimalisatie van de website-structuur en -technologie, zoals de snelheid, mobiele bruikbaarheid, en de sitemap. HubSpot’s CMS is geoptimaliseerd voor deze technische elementen, zodat gebruikers zich kunnen concentreren op content en strategie.

Hoe HubSpot’s tools en functies SEO ondersteunen

HubSpot’s CMS is ontworpen met SEO in gedachten, waardoor gebruikers toegang hebben tot een reeks tools die helpen bij het optimaliseren van hun website:

 • SEO-aanbevelingen: HubSpot biedt gepersonaliseerde SEO-aanbevelingen voor webpagina’s, waardoor gebruikers kunnen identificeren en handelen op basis van SEO-kansen.
 • Geïntegreerde analytics: Inzichten in paginaprestaties, bezoekersgedrag, en conversieratio’s helpen bij het verfijnen van SEO-strategieën.
 • Mobiele optimalisatie: Automatische mobiele optimalisatie zorgt ervoor dat websites op alle apparaten goed presteren, een cruciaal aspect van technische SEO.

Lees verder over SEO binnen de grootste CMSen

Ik heb een artikel geschreven over het optimaliseren van de SEO voor alle grote platformen waar websites op worden gebouwd. Bekijk hieronder de volledige lijst en lees verder.

HubSpot SEO-tools en -functies

Overzicht van SEO-tools beschikbaar op HubSpot

HubSpot biedt diverse tools die specifiek zijn ontworpen om SEO-inspanningen te ondersteunen:

 • Content strategy tool: Helpt bij het identificeren van onderwerpen en trefwoorden die relevant zijn voor de doelgroep, en bouwt een contentplan op dat is geoptimaliseerd voor zoekmachines.
 • Page performance tool: Geeft gedetailleerde analytics over hoe individuele pagina’s presteren in termen van laadsnelheid, bezoekers, en bounce rates, allemaal belangrijke factoren voor SEO.
 • SEO recommendations tool: Levert op maat gemaakte suggesties voor het verbeteren van de SEO van specifieke pagina’s op basis van best practices.
SEO recommendations tool

Hoe deze tools te gebruiken voor effectieve SEO-strategieën

Het effectief inzetten van HubSpot’s SEO-tools begint met een strategisch plan:

 1. Gebruik de content strategy tool om te beginnen met een solide basis van onderwerpen en trefwoorden die resoneren met je doelgroep. Deze tool helpt je om je content te organiseren rond ’topic clusters’, wat de vindbaarheid van je content kan verbeteren.
 2. Implementeer aanbevelingen van de SEO recommendations tool om je on-page SEO te verfijnen. Dit omvat het optimaliseren van titeltags, meta-descriptions, en het gebruik van relevante trefwoorden op een natuurlijke manier in je content.

On-page SEO-optimalisatie op HubSpot

Best practices voor het optimaliseren van pagina’s en content

Binnen het HubSpot-platform is on-page SEO cruciaal om de zichtbaarheid en vindbaarheid van je website te verbeteren. De focus ligt hier op het optimaliseren van individuele webpagina’s om hoger te ranken en meer relevant verkeer in zoekmachines te trekken. Hier zijn specifieke best practices voor on-page SEO binnen HubSpot:

 • Gebruik van de page performance tool: HubSpot’s Page Performance tool biedt inzicht in hoe individuele pagina’s presteren vanuit een SEO-perspectief. Het identificeert kansen voor verbetering, zoals het optimaliseren van pagina titels, meta beschrijvingen, en het gebruik van relevante trefwoorden in je content.
 • SEO recommendations tool: Een andere essentiële HubSpot-functie is de SEO Recommendations tool, die gepersonaliseerde aanbevelingen doet voor het verbeteren van je pagina’s. Dit omvat suggesties voor technische SEO, zoals het verbeteren van site structuur en interne linkbuilding, alsook content-specifieke aanbevelingen.
 • Optimaliseren voor zoekintentie: Begrijp de zoekintentie achter de trefwoorden waarvoor je optimaliseert. Gebruik HubSpot’s Content Strategy tool om onderwerpen te identificeren die resoneren met je doelgroep, en creëer content die direct antwoord geeft op de vragen en behoeften van je publiek.

Het Gebruik van HubSpot om meta tags, headers, en afbeeldingen te optimaliseren

Meta Tags: HubSpot maakt het gemakkelijk om titel tags en meta beschrijvingen direct in de content editor aan te passen. Zorg ervoor dat elk van deze elementen relevante trefwoorden bevat en duidelijk de inhoud van de pagina samenvat.

Headers: Gebruik HubSpot’s editor om headers (H1, H2, H3, enzovoort) te structureren die niet alleen je content organiseren, maar ook trefwoordrijke koppen bevatten. Dit verbetert niet alleen de leesbaarheid voor gebruikers, maar helpt zoekmachines ook om de hiërarchie en relevantie van je content te begrijpen.

Afbeeldingen: HubSpot’s platform stelt je in staat om ‘alt tags’ toe te voegen aan elke afbeelding, wat essentieel is voor SEO. Deze beschrijvingen helpen zoekmachines de context van afbeeldingen te begrijpen en kunnen je zichtbaarheid in afbeeldingszoekresultaten verbeteren.

Contentcreatie en SEO

Het belang van kwalitatieve content voor SEO

Kwalitatieve content is de ruggengraat van elke succesvolle SEO-strategie op HubSpot. Zoekmachines, zoals Google, waarderen inhoud die waardevol, informatief en relevant is voor gebruikers. Op HubSpot betekent dit het creëren van content die niet alleen geoptimaliseerd is met trefwoorden, maar die ook diepgaande inzichten en oplossingen biedt voor de vragen en problemen van je doelgroep.

Strategieën voor het creëren van SEO-vriendelijke content op hubSpot

 • Gebruik van de blog tool: HubSpot’s Blog tool is ontworpen om je te helpen bij het creëren, publiceren en analyseren van je content. Het stelt je in staat om je blogposts te optimaliseren met de juiste trefwoordfocus, en biedt SEO-aanbevelingen om de zichtbaarheid te verbeteren.
 • Topic clusters: Maak gebruik van HubSpot’s Topic Clusters tool om content rondom specifieke onderwerpen of thema’s te organiseren. Dit helpt bij het bouwen van een logische site-architectuur die zoekmachines helpt te begrijpen hoe verschillende pagina’s met elkaar verbonden zijn, wat je autoriteit in bepaalde onderwerpen kan versterken.
 • Content analyse: Analyseer de prestaties van je content regelmatig met HubSpot’s analytics tools. Kijk naar pagina bezoeken, bouncepercentages, en conversieratio’s om te bepalen welke content het beste presteert en waar verbeteringen nodig zijn.

Door deze specifieke strategieën en tools die HubSpot biedt te benutten, kunnen bedrijven hun on-page SEO effectief optimaliseren en hoogwaardige content creëren die zowel zoekmachines als hun doelgroep aanspreekt.

Wat zijn de beste extensies voor SEO voor HubSpot?

Voor gebruikers van HubSpot die hun SEO-inspanningen willen maximaliseren, biedt het platform een reeks ingebouwde tools en extensies. Deze tools zijn speciaal ontworpen om naadloos te integreren met HubSpot’s CMS en CRM-functies, waardoor ze een voordeel hebben ten opzichte van externe extensies. Enkele van de topextensies en functies voor SEO binnen HubSpot zijn:

 • HubSpot’s SEO tool: Direct geïntegreerd in het CMS, biedt deze tool gepersonaliseerde aanbevelingen om je SEO-strategie te verbeteren. Het helpt bij het identificeren van kansen voor zowel on-page als technische SEO, van het optimaliseren van meta-tags tot het verbeteren van site-architectuur.
 • Website grader: Hoewel technisch gezien geen extensie, is Website Grader een gratis tool van HubSpot die een uitgebreide analyse van je website biedt, inclusief prestaties, mobiele responsiviteit, SEO, en beveiliging.
 • Content strategy tool: Deze tool helpt bij het identificeren en organiseren van content rond onderwerpen waar je doelgroep naar zoekt, waardoor de structuur van je site verbetert en je helpt autoriteit op te bouwen in specifieke domeinen.

Wat zijn de beste extensies voor technische SEO voor HubSpot?

Binnen het HubSpot-platform is de focus voornamelijk op het bieden van een all-inclusive ervaring, waarbij veel technische SEO-aspecten automatisch worden beheerd. Echter, voor gebruikers die verder willen gaan, zijn hier enkele tools en functies specifiek gericht op technische SEO:

 • Custom Code: Voor gevorderde gebruikers stelt HubSpot je in staat om aangepaste HTML, CSS, en JavaScript toe te voegen aan je webpagina’s, wat essentieel kan zijn voor het verfijnen van technische SEO-elementen zoals laadtijden, interactieve elementen, en meer.
 • Integraties met Google Tools: HubSpot maakt eenvoudige integratie met Google Search Console en Google Analytics mogelijk, waardoor je diepgaande inzichten krijgt in de technische prestaties van je site en hoe je deze kunt verbeteren.
beste extensies voor technische SEO voor HubSpot-Custom Code

Wat zijn de grootste valkuilen binnen SEO voor HubSpot ten opzichte van WordPress?

Hoewel HubSpot een krachtig platform is voor inbound marketing en SEO, zijn er enkele valkuilen in vergelijking met WordPress, voornamelijk vanwege de verschillende flexibiliteit en de toegang tot plugins:

 • Beperkte toegang tot plugins en extensies: In tegenstelling tot WordPress, waar duizenden SEO-plugins beschikbaar zijn, biedt HubSpot een meer gesloten systeem. Dit kan beperkingen opleggen aan gebruikers die gewend zijn aan het diep aanpassen van hun SEO-strategie met specifieke plugins.
 • Kosten: HubSpot’s platform en zijn SEO-functionaliteiten komen vaak tegen een hogere prijs dan WordPress, vooral wanneer externe plugins en tools worden overwogen, die gratis of tegen lage kosten beschikbaar zijn voor WordPress-gebruikers.

Wat zijn de grootste mogelijkheden binnen HubSpot die lastiger zijn binnen WordPress?

Ondanks enkele valkuilen, biedt HubSpot unieke mogelijkheden voor SEO die moeilijker te realiseren zijn met WordPress:

 • Geïntegreerde tools en data: De kracht van HubSpot ligt in de integratie van SEO-tools met het bredere CRM- en contentbeheersysteem. Dit zorgt voor een holistische benadering van SEO, waarbij elke actie is afgestemd op de algemene marketingstrategie en klantgegevens.
 • Gebruiksvriendelijkheid en ondersteuning: HubSpot is ontworpen om gebruiksvriendelijk te zijn, zelfs voor niet-technische gebruikers. Dit, gecombineerd met uitstekende klantenondersteuning, maakt het makkelijker voor teams om SEO-best practices te implementeren zonder diepgaande technische kennis.
 • Content optimalisatie: HubSpot excelleert in het ondersteunen van contentcreatie en -optimalisatie, met tools die helpen bij het strategisch plannen, creëren en analyseren van content in lijn met SEO-doelen. Dit is vooral waardevol voor bedrijven die zich richten op inbound marketing.

Hoewel HubSpot en WordPress elk hun eigen sterke en zwakke punten hebben op het gebied van SEO, biedt HubSpot een geïntegreerde en gebruiksvriendelijke aanpak die bijzonder geschikt is voor bedrijven die hun inbound marketing willen stroomlijnen en optimaliseren.

Is een HubSpot CMS snel?

Over het algemeen laden HubSpot CMS-pagina’s sneller dan die op WordPress. Dit is te danken aan de lichtgewicht programmering, de infrastructuur van HubSpot, en het gebruik van een content delivery network (CDN). WordPress’ laadsnelheid hangt af van verschillende factoren, zoals de hostingprovider, het thema, en de gebruikte plugins, wat soms kan leiden tot tragere laadsnelheden​​.

HubSpot genereert standaard diverse CSS- en JS-bestanden die nodig zijn voor het functioneren van de webpagina’s binnen hun CMS. Deze bestanden zijn geoptimaliseerd voor snelheid en efficiëntie, in lijn met moderne webstandaarden. WordPress daarentegen kan aanzienlijk variëren in de hoeveelheid en het type gegenereerde bestanden, afhankelijk van de gebruikte thema’s en plugins, wat soms resulteert in een niet-geoptimaliseerde code die de laadsnelheid kan beïnvloeden​​​​.

Samengevat

HubSpot biedt een unieke set SEO-tools en functies die geïntegreerd zijn met zijn alles-in-één marketingplatform, wat het een krachtige keuze maakt voor bedrijven gericht op inbound marketing. Hoewel het enige beperkingen heeft in vergelijking met WordPress, zoals minder toegang tot externe plugins en potentieel hogere kosten, biedt het aanzienlijke voordelen door zijn gebruiksvriendelijkheid, geïntegreerde data-analyse, en uitstekende content optimalisatietools. Voor bedrijven die op zoek zijn naar een gestroomlijnde aanpak om hun SEO en algemene digitale marketinginspanningen te verbeteren, biedt HubSpot sterke mogelijkheden en een solide platform.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 8 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 8 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.