Een volledige SEO-analyse uitvoeren

Als ik kijk naar zoekmachineoptimalisatie, oftewel SEO, dan zijn er vier belangrijke componenten waar ik me op moet richten om mijn website te verbeteren. Deze componenten zijn technische SEO, on-page SEO, off-page SEO en content. Door deze componenten regelmatig te optimaliseren, kan ik de online zichtbaarheid en vindbaarheid van mijn website verbeteren en meer verkeer en conversies genereren. Het is belangrijk om te onthouden dat SEO een continu proces is dat regelmatige aandacht en aanpassingen vereist om effectief te zijn. Met een effectieve SEO-strategie en het gebruik van de juiste tools en technieken, kan ik mijn website rangschikken in zoekmachines en succesvol zijn in de competitieve digitale wereld.

Wat wordt er verstaan onder een SEO analyse?

Een volledige SEO-analyse van een website houdt in dat alle aspecten van de website die van invloed kunnen zijn op de zoekmachineoptimalisatie worden beoordeeld. Hierbij kun je denken aan:

Technische SEO: Hierbij wordt gekeken naar de technische aspecten van de website, zoals de snelheid, de codering, de structuur en de crawlbaarheid.

On-page SEO: Hierbij wordt gekeken naar de inhoud van de website, zoals de titels, de meta beschrijvingen, de header tags, de interne links, de afbeeldingen, de URL-structuur en de gebruikte zoekwoorden.

Off-page SEO: Hierbij wordt gekeken naar de externe factoren die van invloed zijn op de zoekmachineoptimalisatie, zoals de backlinks, de sociale media signalen en de online reputatie van de website.

Concurrentieanalyse: Hierbij wordt gekeken naar de concurrentie in de markt en wordt er geanalyseerd wat hun sterke en zwakke punten zijn.

Zoekwoordanalyse: Hierbij wordt gekeken welke zoekwoorden relevant zijn voor de website en wordt er geanalyseerd hoe goed deze zoekwoorden presteren in de zoekmachines.

Op basis van deze analyse kan een plan worden opgesteld om de website te optimaliseren voor de zoekmachines en de online zichtbaarheid en vindbaarheid te verbeteren.

Dit is voor mij een SEO analyse

Een SEO-analyse is een evaluatie van een website om te bepalen hoe goed deze is geoptimaliseerd voor zoekmachines zoals Google. De analyse kan worden uitgevoerd met behulp van verschillende tools en technieken en heeft tot doel inzicht te geven in de sterke en zwakke punten van de website op het gebied van zoekmachineoptimalisatie (SEO).

Een SEO-analyse kan verschillende aspecten van een website onderzoeken, zoals de technische structuur, inhoud, links, enzovoort. De analyse kan helpen om kritieke problemen op te sporen die de prestaties van de website in de zoekmachines beïnvloeden, en om kansen te identificeren om de vindbaarheid en zichtbaarheid te verbeteren.

Op basis van de resultaten van de SEO-analyse kunnen vervolgens aanbevelingen worden gedaan om de website te optimaliseren voor zoekmachines. Een dergelijke optimalisatie kan helpen om de organische zoekresultaten van de website te verbeteren en om meer verkeer naar de website te trekken.

Lees verder over dit onderwerp

Wat valt er onder SEO?

SEO is een verzamelnaam voor alle activiteiten die worden uitgevoerd om een website of webpagina te optimaliseren voor zoekmachines zoals Google. Het doel van SEO is om de online zichtbaarheid en vindbaarheid van de website te verbeteren, waardoor er meer verkeer naar de website wordt getrokken en de conversie van bezoekers naar klanten wordt verhoogd.

Enkele belangrijke aspecten van SEO zijn:

Zoekwoordenonderzoek: Dit houdt in dat er onderzoek wordt gedaan naar de zoekwoorden die mensen gebruiken om informatie over een bepaald onderwerp te vinden. Op basis hiervan kan worden bepaald welke zoekwoorden relevant zijn voor de website en welke zoekwoorden de meeste kansen bieden.

On-page optimalisatie: Dit houdt in dat er aanpassingen worden gedaan aan de inhoud en de structuur van de website om deze te optimaliseren voor zoekmachines. Dit omvat onder andere het gebruik van relevante zoekwoorden, de optimalisatie van de titels en meta beschrijvingen, de structuur van de website, de interne links, enzovoort.

Off-page optimalisatie: Dit houdt in dat er activiteiten worden uitgevoerd buiten de website om de online autoriteit en relevantie van de website te vergroten. Dit omvat onder andere linkbuilding, het verkrijgen van vermeldingen op andere relevante websites, en het opbouwen van een sterke sociale media aanwezigheid.

Technische optimalisatie: Dit houdt in dat de technische aspecten van de website worden geoptimaliseerd om de crawlbaarheid en indexeerbaarheid van de website te verbeteren. Dit omvat onder andere het verbeteren van de laadsnelheid van de website, het optimaliseren van de HTML-code, en het verbeteren van de mobiele gebruikservaring.

Technische optimalisatie

Analytics en rapportage: Dit houdt in dat er analyses en rapportages worden uitgevoerd om de prestaties van de website te meten en te evalueren. Op basis hiervan kunnen vervolgens aanpassingen worden gemaakt om de prestaties van de website verder te optimaliseren.

Al deze aspecten van SEO zijn met elkaar verbonden en dragen bij aan het verbeteren van de online zichtbaarheid en vindbaarheid van de website.

Een volledige SEO-analyse in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

“SEO is gratis”, klopt dit?

SEO is in principe gratis in die zin dat het niet direct geld kost om zoekmachineoptimalisatie uit te voeren. SEO is echter wel een tijdsintensief en complex proces dat veel expertise en middelen kan vereisen om goed uit te voeren. Hoewel er geen directe kosten verbonden zijn aan het uitvoeren van SEO-activiteiten, kunnen er indirecte kosten zijn, zoals:

Tijd en middelen: Het uitvoeren van SEO-activiteiten kan veel tijd en middelen vergen, vooral als er meerdere aspecten van SEO moeten worden aangepakt, zoals het schrijven van inhoud, het uitvoeren van technische optimalisaties en het opbouwen van links.

De tijd en middelen

Tools en software: Er zijn veel tools en software beschikbaar die kunnen helpen bij het uitvoeren van SEO-activiteiten, zoals zoekwoordonderzoekstools, analytics software en linkbuilding tools. Sommige van deze tools zijn gratis, maar veel zijn dat niet.

Externe dienstverlening: Voor complexe of gespecialiseerde SEO-activiteiten kan het nodig zijn om een ​​externe dienstverlener in te huren, zoals een SEO-specialist of -bureau. Dit kan kosten met zich meebrengen.

Hoewel SEO in principe gratis is, vereist het vaak wel een aanzienlijke investering in tijd, middelen en kennis om effectief te zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat SEO een langetermijnstrategie is die regelmatig moet worden bijgehouden en geoptimaliseerd om succesvol te zijn.

Wat kost een SEO analyse van een bureau (ongeveer)?

De kosten voor een SEO analyse kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit en de omvang van de website, de kwaliteit van de analyse, en de ervaring en expertise van de persoon of het bedrijf dat de analyse uitvoert. Over het algemeen kunnen de kosten van een SEO analyse variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s.

Er zijn verschillende soorten SEO analyses beschikbaar, variërend van basisanalyses tot uitgebreide analyses die alle aspecten van zoekmachineoptimalisatie onderzoeken. De kosten kunnen variëren afhankelijk van het type analyse dat wordt uitgevoerd en de diepgang van de resultaten.

Als je een eenvoudige basisanalyse van een website wilt laten uitvoeren, kun je verwachten dat je tussen de €200 en €500 betaalt. Een meer uitgebreide analyse, waarbij alle aspecten van de website worden onderzocht en een gedetailleerd rapport wordt gegenereerd, kan tussen de €1.000 en €5.000 kosten.

Het is belangrijk om op te merken dat de kosten voor een SEO analyse slechts eenmalige kosten zijn en dat de verbeteringen die uit de analyse voortkomen, op de lange termijn kunnen leiden tot een hogere online zichtbaarheid, betere rankings en meer verkeer naar de website. Het is daarom belangrijk om te investeren in een kwalitatieve SEO analyse om de prestaties van de website te verbeteren.

Zou je het ook zelf kunnen doen?

Ja, het is mogelijk om SEO volledig zelf te doen als je voldoende tijd en kennis hebt om de verschillende aspecten van zoekmachineoptimalisatie uit te voeren. Er zijn veel online bronnen beschikbaar, zoals blogs, handleidingen en tutorials, die je kunnen helpen om de basisprincipes van SEO te begrijpen en toe te passen.

Om succesvol te zijn met SEO, is het belangrijk om de tijd te nemen om te begrijpen welke factoren de prestaties van een website beïnvloeden, zoals zoekwoordonderzoek, on-page optimalisatie, linkbuilding en technische SEO. Het uitvoeren van deze activiteiten vereist vaak het gebruik van verschillende tools en software om de prestaties van de website te meten en te analyseren.

Het is belangrijk om op te merken dat SEO een voortdurend proces is dat tijd en inzet vereist om effectief te zijn. Bovendien kan SEO een complex en technisch proces zijn dat soms specialistische kennis vereist. Als je niet over de vereiste vaardigheden of tijd beschikt om SEO zelf uit te voeren, kan het verstandig zijn om een ervaren SEO-specialist of bureau in te schakelen om je te helpen.

Kortom, als je bereid bent om de tijd en moeite te investeren in het leren van de basisprincipes van SEO en het uitvoeren van de noodzakelijke taken, is het mogelijk om SEO volledig zelf te doen. Maar als je niet over de vereiste vaardigheden of tijd beschikt, kan het inhuren van een professional een goede investering zijn om de online zichtbaarheid en vindbaarheid van je website te verbeteren. Tip: gebruik mijn SEO cursus om hiermee te starten.

Hoe maak je een SEO stappenplan?

Het maken van een SEO-stappenplan is een belangrijk onderdeel van het optimaliseren van je website voor zoekmachines. Hier zijn enkele stappen om een effectief SEO-stappenplan te maken:

Bepaal je doelgroep en doelen: Definieer wie je doelgroep is en wat je doelen zijn. Dit kan bijvoorbeeld meer verkeer, hogere rankings of meer conversies zijn.

Doe een grondig zoekwoordenonderzoek: Identificeer de zoekwoorden waarop je wilt scoren en bepaal welke zoekwoorden de meeste kansen bieden om verkeer naar je website te trekken. Gebruik hiervoor een zoekwoordenonderzoekstool of de zoekwoordplanner van Google Ads.

Optimaliseer de technische aspecten van je website: Zorg ervoor dat je website crawlbaar is door zoekmachines en geoptimaliseerd is voor snelheid en gebruiksvriendelijkheid. Dit omvat het optimaliseren van de URL-structuur, metadata, afbeeldingen, interne links en mobiele gebruikservaring.

Optimaliseer de inhoud van je website: Maak kwalitatieve en relevante inhoud die aansluit bij de zoekintentie van de gebruiker. Dit omvat het optimaliseren van de titels, headers, meta descriptions, alt-tekst van afbeeldingen, inhoudsopgaven en andere on-page elementen.

Optimaliseer-de-inhoud-van-je-website

Bouw kwalitatieve backlinks: Werk aan het verkrijgen van kwalitatieve backlinks naar je website vanaf andere relevante en betrouwbare websites. Dit kan worden bereikt door middel van gastbloggen, het delen van content op social media, het plaatsen van infographics en het verkrijgen van vermeldingen op relevante websites.

Meet en evalueer de prestaties van je website: Houd de prestaties van je website bij met behulp van Google Analytics en andere tools. Analyseer het verkeer naar je website, de conversiepercentages, de bounce rate en andere statistieken om te zien waar verbeteringen mogelijk zijn.

Blijf je website optimaliseren: SEO is een continu proces dat regelmatige aandacht en aanpassingen vereist. Blijf werken aan het verbeteren van de inhoud en technische aspecten van je website en werk aan het verkrijgen van kwalitatieve backlinks om de online zichtbaarheid en vindbaarheid van je website te verbeteren.

Door deze stappen te volgen, kun je een effectief SEO-stappenplan maken dat je helpt om je online zichtbaarheid en vindbaarheid te verbeteren.

Hoe ziet een maandelijkse SEO-strategie eruit?

Een maandelijkse SEO-strategie kan variëren afhankelijk van de specifieke doelen en behoeften van een website. Hieronder vind je een voorbeeld van een maandelijkse SEO-strategie die je als leidraad kunt gebruiken:

Week 1:

 • Analyseer de prestaties van de website met behulp van Google Analytics en andere tools en identificeer gebieden die verbeterd kunnen worden.
 • Doe een zoekwoordenonderzoek om nieuwe zoekwoorden te identificeren en bepaal welke zoekwoorden prioriteit hebben.
 • Optimaliseer de inhoud van de website op basis van de resultaten van het zoekwoordenonderzoek en werk aan het verbeteren van de interne linking.
Google-Analytics binnen de SEO-analyse

Week 2:

 • Analyseer de backlink-profielen van de website en identificeer gebieden waar verbeteringen mogelijk zijn.
 • Werk aan het verkrijgen van nieuwe backlinks door middel van gastbloggen, het plaatsen van infographics en het delen van content op social media.
 • Controleer de website op eventuele technische problemen die de prestaties van de website kunnen beïnvloeden en los deze op indien nodig.

Week 3:

 • Werk aan het verbeteren van de gebruikerservaring van de website, inclusief de mobiele gebruikerservaring.
 • Analyseer de inhoud van de website en werk aan het verbeteren van de kwaliteit van de inhoud.
 • Monitor en beheer de online reputatie van de website door het beantwoorden van vragen en opmerkingen op social media en andere platforms.

Week 4:

 • Analyseer de prestaties van de website opnieuw en evalueer de resultaten van de SEO-activiteiten.
 • Bepaal welke gebieden van de website extra aandacht nodig hebben en werk aan het oplossen van eventuele problemen.
 • Blijf werken aan het verkrijgen van kwalitatieve backlinks en het verbeteren van de inhoud en technische aspecten van de website.
backlinks (volledige SEO-analyse uitvoeren)

Door deze stappen te volgen, kan een website voortdurend werken aan het verbeteren van de online zichtbaarheid en vindbaarheid. Het is belangrijk om te onthouden dat SEO een continu proces is en dat het regelmatig moet worden geëvalueerd en aangepast om effectief te zijn.

Hoe stel je zo een SEO-strategie op?

Een effectieve SEO-strategie begint met een goed begrip van de doelen en behoeften van de website en de doelgroep. Hieronder vind je enkele stappen om een SEO-strategie op te stellen:

 1. Bepaal de doelen van de website: Definieer de doelen van de website, zoals het verhogen van het verkeer naar de website, het verhogen van de conversie, het verbeteren van de gebruikerservaring, enz.
 2. Analyseer de concurrentie: Analyseer de concurrentie en identificeer de sterke en zwakke punten van de concurrenten op het gebied van zoekmachineoptimalisatie.
 3. Doe een zoekwoordenonderzoek: Doe een zoekwoordenonderzoek om te bepalen welke zoekwoorden relevant zijn voor de website en welke zoekwoorden de meeste kansen bieden om verkeer naar de website te trekken.
 4. Maak een content strategie: Maak een content strategie en plan voor het maken en optimaliseren van kwalitatieve en relevante inhoud die aansluit bij de zoekintentie van de gebruiker.
 5. Optimaliseer de technische aspecten van de website: Optimaliseer de technische aspecten van de website, zoals de URL-structuur, metadata, afbeeldingen, interne links en mobiele gebruikservaring.
 6. Werk aan linkbuilding: Werk aan het verkrijgen van kwalitatieve backlinks vanaf andere relevante en betrouwbare websites.
 7. Meet en evalueer de prestaties: Houd de prestaties van de website bij met behulp van Google Analytics en andere tools en analyseer het verkeer naar de website, de conversiepercentages en andere statistieken.
 8. Blijf de strategie bijwerken: Blijf de SEO-strategie bijwerken op basis van de resultaten en blijf werken aan het verbeteren van de inhoud en technische aspecten van de website en het verkrijgen van kwalitatieve backlinks.

Door deze stappen te volgen, kan een effectieve SEO-strategie worden opgesteld die gericht is op het verbeteren van de online zichtbaarheid en vindbaarheid van de website. Het is belangrijk om te onthouden dat SEO een continu proces is dat regelmatige aandacht en aanpassingen vereist om effectief te zijn.

Welke SEO-tools worden gebruikt voor een SEO-analyse?

Er zijn verschillende SEO-tools beschikbaar die kunnen helpen bij het uitvoeren van een SEO-analyse. Hieronder vind je enkele van de meest populaire tools die worden gebruikt voor een SEO-analyse:

 1. Google Analytics: Google Analytics is een gratis webanalyse-service van Google die statistieken en basisanalyses van de websiteprestaties biedt. Het biedt inzicht in het verkeer naar de website, de bronnen van verkeer, de bounce rate en de conversiepercentages.
 2. Google Search Console: Google Search Console is een gratis service van Google waarmee je de prestaties van je website in Google-zoekresultaten kunt bijhouden en optimaliseren. Het biedt informatie over de zoekwoorden waarop de website wordt gevonden, de click-through rates, crawl errors en andere belangrijke statistieken.
 3. SEMrush: SEMrush is een betaalde tool die kan worden gebruikt voor zoekwoordonderzoek, concurrentieanalyse en het bijhouden van de prestaties van de website. Het biedt ook inzicht in de backlink-profielen van de website en biedt suggesties voor het verbeteren van de inhoud en technische aspecten van de website.
 4. Ahrefs: Ahrefs is een betaalde tool die kan worden gebruikt voor zoekwoordonderzoek, concurrentieanalyse en het bijhouden van de prestaties van de website. Het biedt ook inzicht in de backlink-profielen van de website en biedt suggesties voor het verbeteren van de inhoud en technische aspecten van de website.
 5. Screaming Frog SEO Spider: Screaming Frog SEO Spider is een desktopprogramma dat kan worden gebruikt om de technische aspecten van de website te analyseren, zoals de URL-structuur, metadata, interne links, afbeeldingen en andere on-page elementen.
 6. Moz: Moz is een betaalde tool die kan worden gebruikt voor zoekwoordonderzoek, concurrentieanalyse en het bijhouden van de prestaties van de website. Het biedt ook inzicht in de backlink-profielen van de website en biedt suggesties voor het verbeteren van de inhoud en technische aspecten van de website.
SEO tools voor een SEO-analyse

Door deze tools te gebruiken, kunnen website-eigenaren en SEO-specialisten belangrijke inzichten krijgen in de prestaties van hun website en waardevolle informatie verkrijgen om de website te optimaliseren voor zoekmachines.

Conclusie

Kortom, door me te richten op de vier belangrijke componenten van SEO en regelmatig optimalisaties uit te voeren, kan ik de online zichtbaarheid en vindbaarheid van mijn website verbeteren en meer verkeer en conversies genereren. Dit vereist echter wel een continu proces van analyse en aanpassing. Met de juiste tools en technieken kan ik mijn SEO-strategie effectief uitvoeren en mijn website laten concurreren in de online wereld.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 oktober 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 oktober 2023. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.