Concurrenten analyse

Optimaliseer jij jouw website om meer verkeer te genereren? Dan is het cruciaal om te kijken naar de concurrenten in jouw markt.

Wat is een concurrentenanalyse?

Een concurrentenanalyse is, de naam zegt het al, een analyse van de voornaamste concurrenten van een bedrijf. In zo’n analyse wordt er een interne analyse (van het eigen bedrijf) gemaakt en later een externe analyse (de concurrenten). Zo kun je de eigen onderneming het beste vergelijken ten opzichte van jouw concurrenten. 

Op basis van een concurrentenanalyse zie je waar verbeterpunten liggen ten opzichte van de concurrenten. Je weet zo waar mogelijkheden liggen. In deze blog leggen we alles over de concurrentieanalyse uit en wat voor belang het heeft voor SEO. 

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Hoe ziet zo’n analyse eruit? 

In een concurrentieanalyse worden niet alle concurrenten opgenomen. Het heeft vooral te maken met directe concurrenten. Dit kan bijvoorbeeld geografisch van aard zijn. 

Verder komen er verschillende punten in de analyse naar voren, waar je verbeterpunten op kunt baseren. 

We geven een paar voorbeelden van zaken die terugkomen in een concurrentenanalyse: 

 • de doelstellingen van de concurrentie;
 • de wijze waarop de concurrentie marketing inzet;
 • het assortiment van de concurrenten;
 • de strategie die de concurrentie toepast;
 • de prijzen die de concurrenten hanteren.
concurrenten analyse

Wat is het doel van een concurrentenanalyse?

Door een concurrentenanalyse uit te voeren op je directe concurrenten, kun je zien waar verbeterpunten liggen voor jouw onderneming ten opzichte van de concurrenten. Wanneer jouw concurrenten op een specifiek punt erg uitblinken, weet je direct dat er op dit vlak werk aan de winkel is voor je eigen onderneming. Op deze manier kun je jouw positie ten opzichte van deze concurrent sterk verbeteren. 

Het uitvoeren van een concurrentenanalyse

Er zijn verschillende manieren om de analyse uit te voeren, we geven enkele algemene onderdelen.

 • Maak een lijst met de vijf primaire concurrenten om een focus te bepalen.
 • Bepaal de aspecten die je gaat analyseren en waar je meer over wilt weten.
 • Probeer te doorzien welke doelstellingen de concurrent heeft bepaald voor de toekomst.
 • Zoek uit wie de klanten zijn en welke redenen zij hebben om diensten of goederen af te nemen.
 • Vergelijk de prijzen en acties van concurrenten.
 • Bekijk hoe de concurrentie omgaat met klantenservice.
 • Analyseer de marketingstrategie die de concurrerende bedrijven hanteren.

Door zowel de positieve als negatieve aspecten in kaart te brengen kun je de interne organisatie verbeteren om zo een betere positie in te nemen in de markt. Online zorgt dit voor zoekmachine optimalisatie.

Waarom is dit relevant voor je SEO?

Een concurrentenanalyse is heel belangrijk voor je SEO. Je wilt immers hoger in Google komen te staan ten opzichte van je concurrenten. 

Binnen SEO maken SEO specialisten (of jij na het volgen van de SEO cursus) vaak een zoekwoordonderzoek om te bepalen op welke zoekwoorden zij gevonden worden. Jouw concurrenten doen dit ook. Zorg dat je het wint van je concurrenten door kwalitatieve en relevante content aan te bieden voor de doelgroep en zij voor jou kiezen.

Ook kun je door middel van handige SEO tools zien op welke zoekwoorden jouw concurrenten scoren. Door ook op deze zoekwoorden in te spelen zul jij winnen van jouw concurrenten in Google!

Laatst geupdate op 15 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat is een Concurrenten Analyse?

Wat je uit de naam al kunt opmaken, is een concurrentenanalyse een analyse van jouw belangrijkste concurrenten. Hierbij wordt er eerst een interne analyse van jouw eigen bedrijf gemaakt en vervolgens een externe van jouw concurrenten. Zo maak je inzichtelijk hoe jouw positie is ten opzichte van de concurrentie.

Wat is de impact van Concurrenten Analyse op SEO?

Een concurrentenanalyse is van groot belang voor SEO. Je wilt ten alle tijden hoger in de zoekresultaten van Google komen dan de concurrentie. Een gedegen zoekwoordenonderzoek om te bepalen hoe jij op internet gevonden wil worden helpt je hierbij. Belangrijk is dat je je weet te onderscheiden van jouw concurrenten. Zorg hierna voor kwalitatief goede en relevante content.

Voor wie hebben wij dit artikel over concurrenten analyse geschreven?

Het artikel over concurrenten analyse hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

 • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
 • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
 • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over concurrenten analyse in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals concurrenten analyse?

Wij schrijven over begrippen als concurrenten analyse om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

concurrenten analyse is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over concurrenten analyse in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals concurrenten analyse, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip concurrenten analyse in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van concurrenten analyse. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van concurrenten analyse op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende concurrenten analyse.

Het voorbeeld dat wij geven van concurrenten analyse , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over concurrenten analyse van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z