Concurrenten analyse

Optimaliseer jij jouw website om meer verkeer te genereren? Dan is het cruciaal om te kijken naar de concurrenten in jouw markt.

Wat is een concurrentenanalyse?

Een concurrentenanalyse is, de naam zegt het al, een analyse van de voornaamste concurrenten van een bedrijf. In zo’n analyse wordt er een interne analyse (van het eigen bedrijf) gemaakt en later een externe analyse (de concurrenten). Zo kun je de eigen onderneming het beste vergelijken ten opzichte van jouw concurrenten. 

Op basis van een concurrentenanalyse zie je waar verbeterpunten liggen ten opzichte van de concurrenten. Je weet zo waar mogelijkheden liggen. In deze blog leggen we alles over de concurrentieanalyse uit en wat voor belang het heeft voor SEO. 

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Hoe ziet zo’n analyse eruit? 

In een concurrentieanalyse worden niet alle concurrenten opgenomen. Het heeft vooral te maken met directe concurrenten. Dit kan bijvoorbeeld geografisch van aard zijn. 

Verder komen er verschillende punten in de analyse naar voren, waar je verbeterpunten op kunt baseren. 

We geven een paar voorbeelden van zaken die terugkomen in een concurrentenanalyse: 

 • de doelstellingen van de concurrentie;
 • de wijze waarop de concurrentie marketing inzet;
 • het assortiment van de concurrenten;
 • de strategie die de concurrentie toepast;
 • de prijzen die de concurrenten hanteren.
concurrenten analyse

Wat is het doel van een concurrentenanalyse?

Door een concurrentenanalyse uit te voeren op je directe concurrenten, kun je zien waar verbeterpunten liggen voor jouw onderneming ten opzichte van de concurrenten. Wanneer jouw concurrenten op een specifiek punt erg uitblinken, weet je direct dat er op dit vlak werk aan de winkel is voor je eigen onderneming. Op deze manier kun je jouw positie ten opzichte van deze concurrent sterk verbeteren. 

Het uitvoeren van een concurrentenanalyse

Er zijn verschillende manieren om de analyse uit te voeren, we geven enkele algemene onderdelen.

 • Maak een lijst met de vijf primaire concurrenten om een focus te bepalen.
 • Bepaal de aspecten die je gaat analyseren en waar je meer over wilt weten.
 • Probeer te doorzien welke doelstellingen de concurrent heeft bepaald voor de toekomst.
 • Zoek uit wie de klanten zijn en welke redenen zij hebben om diensten of goederen af te nemen.
 • Vergelijk de prijzen en acties van concurrenten.
 • Bekijk hoe de concurrentie omgaat met klantenservice.
 • Analyseer de marketingstrategie die de concurrerende bedrijven hanteren.

Door zowel de positieve als negatieve aspecten in kaart te brengen kun je de interne organisatie verbeteren om zo een betere positie in te nemen in de markt. Online zorgt dit voor zoekmachine optimalisatie.

Waarom is dit relevant voor je SEO?

Een concurrentenanalyse is heel belangrijk voor je SEO. Je wilt immers hoger in Google komen te staan ten opzichte van je concurrenten. 

Binnen SEO maken SEO specialisten (of jij na het volgen van de SEO cursus) vaak een zoekwoordonderzoek om te bepalen op welke zoekwoorden zij gevonden worden. Jouw concurrenten doen dit ook. Zorg dat je het wint van je concurrenten door kwalitatieve en relevante content aan te bieden voor de doelgroep en zij voor jou kiezen.

Ook kun je door middel van handige SEO tools zien op welke zoekwoorden jouw concurrenten scoren. Door ook op deze zoekwoorden in te spelen zul jij winnen van jouw concurrenten in Google!

Veelgestelde vragen

Wat is een Concurrenten Analyse?

Wat je uit de naam al kunt opmaken, is een concurrentenanalyse een analyse van jouw belangrijkste concurrenten. Hierbij wordt er eerst een interne analyse van jouw eigen bedrijf gemaakt en vervolgens een externe van jouw concurrenten. Zo maak je inzichtelijk hoe jouw positie is ten opzichte van de concurrentie.

Wat is de impact van Concurrenten Analyse op SEO?

Een concurrentenanalyse is van groot belang voor SEO. Je wilt ten alle tijden hoger in de zoekresultaten van Google komen dan de concurrentie. Een gedegen zoekwoordenonderzoek om te bepalen hoe jij op internet gevonden wil worden helpt je hierbij. Belangrijk is dat je je weet te onderscheiden van jouw concurrenten. Zorg hierna voor kwalitatief goede en relevante content.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z