Concurrenten analyse

Optimaliseer jij jouw website om meer verkeer te genereren? Dan is het cruciaal om te kijken naar de concurrenten in jouw markt.

Wat is een concurrentenanalyse?

Een concurrentenanalyse is, de naam zegt het al, een analyse van de voornaamste concurrenten van een bedrijf. In zo’n analyse wordt er een interne analyse (van het eigen bedrijf) gemaakt en later een externe analyse (de concurrenten). Zo kun je de eigen onderneming het beste vergelijken ten opzichte van jouw concurrenten. 

Op basis van een concurrentenanalyse zie je waar verbeterpunten liggen ten opzichte van de concurrenten. Je weet zo waar mogelijkheden liggen. In deze blog leggen we alles over de concurrentieanalyse uit en wat voor belang het heeft voor SEO. 

Hoe ziet zo’n analyse eruit? 

In een concurrentieanalyse worden niet alle concurrenten opgenomen. Het heeft vooral te maken met directe concurrenten. Dit kan bijvoorbeeld geografisch van aard zijn. 

Verder komen er verschillende punten in de analyse naar voren, waar je verbeterpunten op kunt baseren. 

We geven een paar voorbeelden van zaken die terugkomen in een concurrentenanalyse: 

 • de doelstellingen van de concurrentie;
 • de wijze waarop de concurrentie marketing inzet;
 • het assortiment van de concurrenten;
 • de strategie die de concurrentie toepast;
 • de prijzen die de concurrenten hanteren.
concurrenten analyse

Wat is het doel van een concurrentenanalyse?

Door een concurrentenanalyse uit te voeren op je directe concurrenten, kun je zien waar verbeterpunten liggen voor jouw onderneming ten opzichte van de concurrenten. Wanneer jouw concurrenten op een specifiek punt erg uitblinken, weet je direct dat er op dit vlak werk aan de winkel is voor je eigen onderneming. Op deze manier kun je jouw positie ten opzichte van deze concurrent sterk verbeteren. 

Het uitvoeren van een concurrentenanalyse

Er zijn verschillende manieren om de analyse uit te voeren, we geven enkele algemene onderdelen.

 • Maak een lijst met de vijf primaire concurrenten om een focus te bepalen.
 • Bepaal de aspecten die je gaat analyseren en waar je meer over wilt weten.
 • Probeer te doorzien welke doelstellingen de concurrent heeft bepaald voor de toekomst.
 • Zoek uit wie de klanten zijn en welke redenen zij hebben om diensten of goederen af te nemen.
 • Vergelijk de prijzen en acties van concurrenten.
 • Bekijk hoe de concurrentie omgaat met klantenservice.
 • Analyseer de marketingstrategie die de concurrerende bedrijven hanteren.

Door zowel de positieve als negatieve aspecten in kaart te brengen kun je de interne organisatie verbeteren om zo een betere positie in te nemen in de markt. Online zorgt dit voor zoekmachine optimalisatie.

Waarom is dit relevant voor je SEO?

Een concurrentenanalyse is heel belangrijk voor je SEO. Je wilt immers hoger in Google komen te staan ten opzichte van je concurrenten. 

Binnen SEO maken SEO specialisten (of jij na het volgen van de SEO cursus) vaak een zoekwoordonderzoek om te bepalen op welke zoekwoorden zij gevonden worden. Jouw concurrenten doen dit ook. Zorg dat je het wint van je concurrenten door kwalitatieve en relevante content aan te bieden voor de doelgroep en zij voor jou kiezen.

Ook kun je door middel van handige SEO tools zien op welke zoekwoorden jouw concurrenten scoren. Door ook op deze zoekwoorden in te spelen zul jij winnen van jouw concurrenten in Google!

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat concurrenten analyse inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over concurrenten analyse geschreven?

Het artikel over concurrenten analyse hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over concurrenten analyse hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over concurrenten analyse in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals concurrenten analyse?

Wij schrijven over begrippen als concurrenten analyse om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Concurrenten analyse is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over concurrenten analyse en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip concurrenten analyse in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van concurrenten analyse. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van concurrenten analyse op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende concurrenten analyse.

Het voorbeeld dat wij geven van concurrenten analyse geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over concurrenten analyse van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z