Doe de SEO-check voor je website

SEO, ofwel SEO optimalisatie, je kunt er vandaag de dag niet meer omheen. Wil je jouw doelgroep bereiken door hoog in Google te staan? Het antwoord is SEO. Start met de SEO-check.

SEO staat voor Search Engine Optimization. Dit is een verzamelnaam voor alle activiteiten die ervoor zorgen dat jouw website hoog scoort in de organische zoekresultaten van een zoekmachine (wordt meestal door een SEO-specialist uitgevoerd).

Inhoudsopgave toon

SEA is de afkorting van Search Engine Advertising. Dit is een verzamelnaam voor alle advertentiemogelijkheden in de zoekmachines. In Nederland zijn Google Ads en Bing Ads de twee grootste spelers op gebied van zoekmachine adverteren. Er zijn veel verschillende manieren waarop je kunt adverteren voor jouw bedrijf of website. 

Doe de SEO-check voor je website

SEO kost relatief veel tijd en geduld, maar je hebt hier wel lang profijt van. Waarom is het tegenwoordig zo belangrijk om minimaal op de eerste pagina van Google te staan met jouw website?

Heel veel verkeer komt binnen via zoekmachines. Jouw doelgroep maakt gebruik van veelal Google om tot een aankoop te komen. Wanneer jij niet aanwezig bent in de zoekmachine, gaat jouw concurrent er met jouw klant vandoor. 

Een snelle, grondige SEO-check laten doen?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Doet snelle SEO-checks

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

Doe een SEO-check

Wil je weten waar jij staat met jouw website qua SEO? Of hoe je het maximale uit je online marketingbudget haalt? Doe dan een SEO-check. Zo kom je erachter welke investering er nodig is om meer leads en omzet uit Google te halen. Een SEO-check ziet precies hoe het er nu voor staat en waar de kansen liggen. De check kijkt naar de drie pijlers waar SEO op gebaseerd is, namelijk:

  • Techniek: Dit gaat om de technische stand van zaken hoe dit past binnen de richtlijnen van Google.
  • Content: Dit gaat vooral om de tekstuele content op de website.
  • Linkbuilding: dit zijn links op andere websites die naar jouw website verwijzen. Dit zorgt voor online autoriteit, iets waar Google heel blij van wordt.

Hoe gaat een SEO-test in zijn werk?

Door middel van een krachtige online SEO-tool voer je een SEO-test uit. Deze tool analyseert razendsnel hoe zoekmachine vriendelijk jouw website is. Je voert slechts een URL in en de test is in staat om jouw website te controleren op een aantal belangrijk variabelen.

De SEO-test kijkt naar hoe het staat met de techniek, content en linkbuilding. De test ziet wat verbeterd kan worden en waar de eventuele kansen liggen. Let wel op. Veel SEO-checks van tools zijn gestandaardiseerd. De enige echte manier om het onderste uit de kan te halen op dit gebied is samenwerken met een specialist

SEO-check | Sterkste landingspagina's

Welke tools gebruik ik?

De SEO-test duurt slechts een aantal seconden. De broncode van de website wordt geanalyseerd. Hierna vergelijkt de SEO-test de resultaten met de richtlijnen en best practices op het gebied van zoekmachine optimalisatie. De SEO-test kent een score aan jouw website toe op basis van conformiteit met deze standaarden. Onderstaande tools gebruik ik hiervoor.

  • Screaming Frog: Deze tool gebruik ik voor alle technische zaken rondom SEO.
  • Ahrefs: Ahrefs gebruik ik voor een check van sommige content zaken en linkbuilding (meer diepgang m.b.t. het stuk linkbuilding dan content. Ahrefs biedt ook een geautomatiseerde technische check, maar deze is een stuk minder goed dan de andere componenten. Je kunt hier ook eventueel SEMrush voor gebruiken.
  • Google Search Console: Ook in de Google Search Console (gratis tool) kun je stiekem een goede SEO-check doen (voornamelijk rondom de technische SEO).
  • PageSpeed Insights: aan de hand van deze tool krijg je een score voor de snelheid van je website met advies wat beter kan.
  • Structured data testing tool: Een interessante tool om naar een specifiek onderdeel van de techniek te kijken (gestructureerde data).

Aan de hand van de SEO-test en jouw “score” zie je dus hoe zoekmachine vriendelijk jouw website is. De resultaten van een SEO-test kunnen echter wel lastig te interpreteren zijn. Hier is nog wel menselijk inzicht voor nodig. Een SEO-specialist bijvoorbeeld.

Lees verder over het uitvoeren van een SEO-check

Welke vragen stelt een SEO-scan aan een website?

Aan de hand van de SEO-scan kun je jouw website optimaliseren. Een SEO-scan kijkt naar een aantal zaken. De scan stelt onder andere de volgende vragen aan een website (idealiter checkt het tooltje dit sitewide):

– Is de website SEO-technisch geoptimaliseerd? 

Dit gaat over of alle plug-ins goed werken en of de snelheid van de site voldoende is. De laadsnelheid mag maximaal een aantal milliseconden duren. Iedere website kent plug-ins en deze moeten vaak om de paar maanden een update krijgen. 

SEO-check | Technische SEO

– Is er voldoende content op de homepage en categorie pagina’s? 

Met voldoende content wordt bedoeld: hoe meer tekst, hoe beter. Google bedient de zoeker. Dat betekent dat Google wil dat de gebruiker/de zoeker antwoorden krijgt op al zijn of haar vragen. Content dient lang (minimaal 400 woorden), kwalitatief en informatief te zijn. Daarnaast moet het zoekwoord 1 – 1,5 % terugkomen in de tekst (1). 

SEO-check | Content
SEO-check | Snippet in Google

– Is de meta-description goed ingevuld? 

Een meta-description is een beschrijving die onder de titel en URL staat in de zoekresultaten. De beschrijving vermeldt in de meeste gevallen de pluspunten van jouw website. Door middel van de meta-description probeer je de potentiële klant naar jouw website te trekken. 

SEO-check | Snippet in Google

–  Bevat de paginatitel het zoekwoord?

De titel van je pagina is erg belangrijk en dient het zoekwoord te bevatten. Dit zoekwoord dient tevens meerdere malen terug te komen op je website. Het zoekwoordonderzoek is het startpunt van iedere SEO-strategie

Een snelle, grondige SEO-check laten doen?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Doet snelle SEO-checks

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

– Is de verhouding tussen tekst en html-codering voldoende in balans? 

Hoe zwaarder de codering is, hoe meer tekst je op jouw website moet zetten. De verhouding moet minimaal 15% zijn. Staan de H-koppen goed en bevatten ze zoekwoorden? In de H1 staat altijd het hoofd zoekwoord. 

– Is de zoekwoorddichtheid voldoende? 

Het zoekwoord dient 1-1,5% terug te komen in iedere tekst. Dit betekent dat bij een tekst van 400 woorden een zoekwoord er ongeveer 4-6 keer in voor moet komen. 

SEO-check | Sterkste landingspagina's

– Is de website mobielvriendelijk?

Een grote impact op het gebied van SEO is de toename in gebruik van mobiele telefoons en tablets. Bij webwinkels oriënteert al 50% van de bezoekers zich via hun mobiel en dit percentage stijgt nog altijd. Het is dus belangrijk dat jouw website een goede weergave heeft op een mobiele telefoon. 

SEO-check | Mobiele vriendelijkheid

– Hebben alle afbeeldingen een alttekst met zoekwoord? 

Google ziet geen afbeeldingen, want hij kan alleen tekst lezen. De zoekmachine bepaalt dus aan de hand van de tekst van de afbeelding wat voor soort afbeelding het is. Het is dus van belang dat iedere afbeelding een tekst bevat (2). 

– Is het linkbuildprofiel intern en extern volgens de regels van Google?

Het linkprofiel van een website moet natuurlijk zijn, anders waardeert Google dit niet. Je kunt dit testen door uit te zoeken of je trust flow en citation flow goed is. Zorg ervoor dat je voldoende links hebt van zowel hoge als lage kwaliteit. 

– Is er een robots.txt of sitemap?

Dit kan je zien als een soort inhoudsopgave van een website. Aan de hand van deze inhoudsopgave scant Google jouw website en zo weet Google waar zich bepaalde onderdelen van je website bevinden. Wanneer je website hier niet over beschikt, neemt Google jouw pagina ook niet op tussen de zoekresultaten. 

– Wordt er voldoende nieuwe content geplaatst? 

Het produceren van content is een continu proces. Google vindt updates namelijk zeer belangrijk. Hoe meer verschillende pagina’s met verschillende teksten, hoe groter de kans dat je bovenaan in Google belandt.

Wanneer je denkt dat jouw teksten voor iedere pagina al geschreven zijn, kun je ook gaan bloggen. Schrijf iedere week of maand een artikel die ingaat op het nieuws uit de branche bijvoorbeeld. 

Een snelle, grondige SEO-check laten doen?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Doet snelle SEO-checks

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.


Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn website al is geoptimaliseerd voor SEO?

Wanneer een website geoptimaliseerd is voor SEO, betekent dit dat deze zo hoog mogelijk staat in de zoekmachines voor de relevante zoektermen. Dit betekent dat je website hoog in de lijst van organische zoekresultaten belandt. SEO heeft te maken met de informatie op je website, de techniek en gebruiksvriendelijkheid ervan én de externe links die naar jouw pagina leiden. Een website is pas geoptimaliseerd wanneer er aan alle drie de punten wordt voldaan. In hoeverre jouw website geoptimaliseerd is, kun je door een zoekmachine marketing bureau laten onderzoeken.

Wat zijn de kosten van een SEO-check?

Een gangbare prijs hiervoor is € 1.000,- tot € 2.500,-. Je kunt zelf met behulp van gratis tools een SEO-check uitvoeren, maar het meeste haal je uit de gegevens door een zoekmachine optimalisatie bureau in de arm te nemen. Een SEO-check wordt ook wel SEO-analyse genoemd. Wat dit kost, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de niche waarin je actief bent, de producten en/of diensten die je aanbiedt en de doelen die je nastreeft. Uiteraard hanteren verschillende bureaus ook verschillende prijzen.

Kan ik zelf een SEO-check uitvoeren?

Het is fijn om te weten waar je staat met je website als het over SEO gaat. Maar misschien wil je ook wel weten of dat jij het maximale al hebt gehaald uit je online marketingbudget. Daarvoor kun jij zelf een SEO-check doen. Ik weet zeker dat jij er dan snel achter bent welke investering er nodig is om meer leads en omzet uit Google te kunnen halen. Dankzij een SEO-check weet je namelijk hoe dat jij er NU voor staat maar zie je ook waar je kansen liggen.

Er is echter nog wel wat meer wat je moet doen. Het uitvoeren van een check is vaak zo gebeurd, een kwestie van een link invoeren en de test geeft binnen een paar seconden resultaat. Maar dan moet je nog wel alle gegevens kunnen interpreteren. Dit is vaak een kunst en daar lopen veel ondernemers dan toch op vast.

Het advies wat ik je daarin kan geven is voer de SEO-check uit, kijk hoever je komt en als je er vragen over hebt of je komt er echt niet uit, benader dan een SEO-specialist. Ik kan dan met je meekijken en advies geven over de resultaten en wat je ermee kunt doen.

Wat zijn de volgende stappen als ik een SEO-check heb uitgevoerd?

Als je een SEO-check uit hebt gevoerd dan komen daar gegevens uit naar voren, deze moet je kunnen interpreteren en dan zijn dat adviezen over hoe je je website beter kunt optimaliseren. Er kan bijvoorbeeld naar voren komen dat de site te traag is met laden, maar hoe moet je dat dan versnellen? Of je hebt te weinig teksten op de site, je maakt te veel of te weinig gebruik van zoekwoorden, de content is niet uniek. Je hebt geen links geplaatst?

Het zijn zomaar een paar voorbeelden die uit de check naar voren kunnen komen. Voor jou wil dat zeggen werk aan de winkel. Je wil namelijk de volgende keer als je de SEO-check gaat doen op alles goed scoren. Daarom moet je er nu tijd in investeren en dat vraagt wel de nodige aandacht en kennis van je.

Mocht je er nou niet uitkomen, doe dan wat je kunt en schakel voor andere onderdelen de hulp in van een SEO-specialist. Ik sta voor je klaar om met je mee te kijken en het geheel af te ronden.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 mei 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.