Doe de SEO-check voor je website

SEO en SEA, ofwel zoekmachine optimalisatie, we kunnen er vandaag de dag niet meer omheen. Wil je jouw doelgroep bereiken door hoog in Google te staan? Het antwoord is SEO en SEA.

SEO staat voor Search Engine Optimization. Dit is een verzamelnaam voor alle activiteiten in de zoekmachinemarketing die ervoor zorgen dat jouw website hoog scoort in de organische zoekresultaten van een zoekmachine (wordt meestal door een SEO-specialist uitgevoerd).

Inhoud verberg

SEA is de afkorting van Search Engine Advertising. Dit is een verzamelnaam voor alle advertentiemogelijkheden in de zoekmachines. In Nederland zijn Google Ads en Bing Ads de twee grootste spelers op gebied van zoekmachine adverteren. Er zijn veel verschillende manieren waarop je kunt adverteren voor jouw bedrijf of website. 

SEO draagt bij aan een hogere plek in de organische zoekresultaten van een zoekmachine, zoals Google. Het is een gratis en duurzame strategie om hoog in Google te eindigen.

SEO-check | Verloop organisch verkeer

Een snelle, grondige SEO-check laten doen?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Doet snelle SEO-checks

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

Het kost veel tijd en geduld, maar je hebt hier wel lang profijt van. Waarom is het tegenwoordig zo belangrijk om minimaal op de eerste pagina van Google te staan met jouw website?

Heel veel verkeer komt binnen via zoekmachines. Jouw doelgroep maakt gebruik van veelal Google om tot een aankoop te komen. Wanneer jij niet aanwezig bent in de zoekmachine, gaat jouw concurrent er met jouw klant vandoor. 

Wil je weten waar jij staat met jouw website qua SEO? Of hoe je het maximale uit je online marketingbudget haalt? Doe dan een SEO-check. Zo kom je erachter welke investering er nodig is om meer lead en omzet uit Google te halen. Een SEO-check ziet precies hoe het er nu voor staat en waar de kansen liggen. De check kijkt naar de drie pijlers waar SEO op gebaseerd is, namelijk:

 • Techniek: dit betreft jouw laadsnelheid van iedere webpagina, of de grootte van afbeeldingen.
 • Content: dit gaat om relevante, kwalitatieve teksten die allen uniek zijn.
 • Linkbuilding: dit zijn links op andere websites die naar jouw website verwijzen. Dat zorgt voor online autoriteit, iets waar Google heel blij van wordt.

Hoe gaat een SEO-test in zijn werk?

Door middel van een krachtige online SEO-tool voer je een SEO-test uit. Deze tool analyseert razendsnel hoe zoekmachine vriendelijk jouw website is. Je voert slechts een URL in en de test is in staat om jouw website te controleren op een aantal belangrijk variabelen.

De SEO-test kijkt naar hoe het staat met de techniek, content en linkbuilding. De test ziet wat verbeterd kan worden en waar de eventuele kansen liggen. Aan de hand van deze informatie kun je jouw website optimaliseren voor zoekmachines als Google, Yahoo en Bing. 

SEO-check | Sterkste landingspagina's

De SEO-test duurt slechts een aantal seconden. De broncode van de website wordt geanalyseerd. Hierna vergelijkt de SEO-test de resultaten met de richtlijnen en best practices op het gebied van zoekmachine optimalisatie. De SEO-test kent een score aan jouw website toe op basis van conformiteit met deze standaarden. 

De SEO-test geeft niet alleen een beoordeling, maar geeft ook uitleg over de geteste variabelen. De test geeft daarnaast meer informatie over waarom deze variabelen van belang zijn voor zoekmachine optimalisatie

“Een zoekmachine-vriendelijke website”

Aan de hand van de SEO-test en jouw score zie je dus hoe zoekmachine vriendelijk jouw website is. De resultaten van een SEO-test kunnen echter wel lastig te interpreteren zijn. Hier is nog wel menselijk inzicht voor nodig. Een SEO-specialist bijvoorbeeld.

Een SEO-specialist kan helpen om de score uit de SEO-test inzichtelijk maken en kan tevens adviseren hoe nu verder. Hoe je aan de hand van deze resultaten jouw website nóg beter kan maken door sommige dingen te optimaliseren. 

Welke vragen stelt een SEO-scan aan een website?

Een SEO-scan is een scan om erachter te komen hoe zoekmachine vriendelijk een website is. Je ziet wat de status is en waar er eventuele verbeterpunten en kansen liggen.

Aan de hand van deze gegevens kun je jouw website optimaliseren. Een SEO-scan kijkt naar een aantal zaken. De scan stelt onder andere de volgende vragen aan een website: 

– Is de website SEO-technisch geoptimaliseerd? 

Dit gaat over of alle plug-ins goed werken en of de snelheid van de site voldoende is. De laadsnelheid mag maximaal een aantal milliseconden duren. Iedere website kent plug-ins en deze moeten vaak om de paar maanden een update krijgen. 

SEO-check | Technische SEO

– Is er voldoende content op de homepage en categorie pagina’s? 

Met voldoende content wordt bedoeld: hoe meer tekst, hoe beter. Google bedient de zoeker. Dat betekent dat Google wil dat de gebruiker/de zoeker antwoorden krijgt op al zijn of haar vragen. Content dient lang (minimaal 400 woorden), kwalitatief en informatief te zijn. Daarnaast moet het zoekwoord 1 – 1,5 % terugkomen in de tekst. 

SEO-check | Content
SEO-check | Snippet in Google

– Is de meta-description goed ingevuld? 

Een meta-description is een beschrijving die onder de titel en URL staat in de zoekresultaten. De beschrijving vermeldt in de meeste gevallen de pluspunten van jouw website. Door middel van de meta-description probeer je de potentiële klant naar jouw website te trekken. 

SEO-check | Snippet in Google

–  Bevat de paginatitel het zoekwoord?

De titel van je pagina is erg belangrijk en dient het zoekwoord te bevatten. Dit zoekwoord dient tevens meerdere malen terug te komen op je website. Het zoekwoordonderzoek is het startpunt van iedere SEO-strategie. 

Een snelle, grondige SEO-check laten doen?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Doet snelle SEO-checks

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

– Is de verhouding tussen tekst en html-codering voldoende in balans? 

Hoe zwaarder de codering is, hoe meer tekst je op jouw website moet zetten. De verhouding moet minimaal 15% zijn. Staan de H-koppen goed en bevatten ze zoekwoorden? In de H1 staat altijd het hoofd zoekwoord. 

– Is de zoekwoorddichtheid voldoende? 

Het zoekwoord dient 1-1,5% terug te komen in iedere tekst. Dit betekent dat bij een tekst van 400 woorden een zoekwoord er ongeveer 4-6 keer in voor moet komen. 

SEO-check | Sterkste landingspagina's

– Is de website mobielvriendelijk?

Een grote impact op het gebied van SEO is de toename in gebruik van mobiele telefoons en tablets. Bij webwinkels oriënteert al 50% van de bezoekers zich via hun mobiel en dit percentage stijgt nog altijd. Het is dus belangrijk dat jouw website een goede weergave heeft op een mobiele telefoon. 

SEO-check | Mobiele vriendelijkheid

– Hebben alle afbeeldingen een alttekst met zoekwoord? 

Google ziet geen afbeeldingen, want hij kan alleen tekst lezen. De zoekmachine bepaalt dus aan de hand van de tekst van de afbeelding wat voor soort afbeelding het is. Het is dus van belang dat iedere afbeelding een tekst bevat. 

– Is het linkbuildprofiel intern en extern volgens de regels van Google?

Het linkprofiel van een website moet natuurlijk zijn, anders waardeert Google dit niet. Je kunt dit testen door uit te zoeken of je trust flow en citation flow goed is. Zorg ervoor dat je voldoende links hebt van zowel hoge als lage kwaliteit

– Is er een robots.txt of sitemap?

Dit kan je zien als een soort inhoudsopgave van een website. Aan de hand van deze inhoudsopgave scant Google jouw website en zo weet Google waar zich bepaalde onderdelen van je website bevinden. Wanneer je website hier niet over beschikt, neemt Google jouw pagina ook niet op tussen de zoekresultaten. 

– Wordt er voldoende nieuwe content geplaatst? 

Het produceren van content is een continu proces. Google vindt updates namelijk zeer belangrijk. Hoe meer verschillende pagina’s met verschillende teksten, hoe groter de kans dat je bovenaan in Google belandt.

Wanneer je denkt dat jouw teksten voor iedere pagina al geschreven zijn, kun je ook gaan bloggen. Schrijf iedere week of maand een artikel die ingaat op het nieuws uit de branche bijvoorbeeld. 

Tools die je kunt gebruiken als SEO-checker

Het uitvoeren van een SEO-check is de eerste belangrijke stap bij het optimaliseren van jouw website. Je komt er achter waar de verbeterpunten liggen en waar de kansen. Aan de hand van deze informatie kun je jouw website op verschillende vlakken verbeteren om zo te stijgen in de ranking van Google. 

Een SEO-check doe je niet handmatig. Dit doe je aan de hand van een SEO-checker: een tool. Er zijn meerdere tools die je hiervoor kunt gebruiken. Hieronder volgen een aantal tools. 

 • Varvy SEO-tool: deze tool vergelijkt websites met de voorkeuren van Google. Je komt erachter waar de fouten zitten en hoe je deze kunt oplossen. Met als beloning: een hogere plek in Google.
 • Screaming Frog SEO Spider: voor deze tool dien je speciale software te downloaden. Met de gratis versie kun je 500 URL’s scannen. 
 • Google’s Mobile Friendly Test: maar liefst driekwart van alle zoekopdrachten wordt vanaf een mobiel apparaat gedaan. Deze tool biedt inzicht in de zichtbaarheid van jouw website op mobiele apparaten. Daarnaast ontvang je tips over hoe je de user experience verbetert.
 • PageSpeed Insights: aan de hand van deze tool krijg je een score voor de snelheid van je website. 
 • SEO Site Checkup: hiermee spoor je hele specifieke problemen op en los je ze gelijk op. 

Gratis tools voor een check op SEO 

De meeste tools om een SEO-check uit te voeren zijn gratis. Tenzij je in het geval van SEO-specialisten veelvuldig gebruik maakt van deze tools. Dan moet je er op een gegeven moment wel voor gaan betalen. De volgende tools om een check op SEO uit te voeren zijn gratis:

 • Varvy SEO-tool: deze tool vergelijkt websites met de voorkeuren van Google. Je komt erachter waar de fouten zitten en hoe je deze kunt oplossen. Met als beloning: een hogere plek in Google.
 • Screaming Frog SEO Spider: voor deze tool dien je speciale software te downloaden. Met de gratis versie kun je 500 URL’s scannen. Nadat je de 500 URL’s hebt bereikt, dien je hier wel voor te betalen. 
 • Google’s Mobile Friendly Test: maar liefst driekwart van alle zoekopdrachten wordt vanaf een mobiel apparaat gedaan. Deze tool biedt inzicht in de zichtbaarheid van jouw website op mobiele apparaten. Daarnaast ontvang je tips over hoe je de user experience verbetert.
 • PageSpeed Insights: aan de hand van deze tool krijg je een score voor de snelheid van je website. 
 • SEO Site Checkup: hiermee spoor je hele specifieke problemen op en los je ze gelijk op. 

Wat is een SEO website test?

Een SEO website test is hetzelfde als een SEO-checker. Je checkt een website namelijk op hoe het er voor staat qua SEO. Door middel van een speciale tool spoor je fouten en beveiligingsproblemen op die je site mogelijk belemmeren bij het behalen van topposities in zoekmachines zoals Google en Bing. 

De tool test op verschillende onderdelen, zoals: meta-informatie, pagina kwaliteit, pagina snelheid, paginastructuur, linkstructuur, serverconfiguratie en externe factoren. Ook test de tool op content: komt het zoekwoord hier voldoende in voor en zijn het voldoende teksten? Hoe meer content, hoe beter is het motto van SEO. 

De tool vat alle bevindingen samen in de vorm van een uitgebreid rapport. Ook ontvang je een individuele SEO-score. Wanneer de score hoger is dan 80% kun je concluderen dat de webpagina goed geoptimaliseerd is. Onder de 80% geeft aan dat er nog voldoende ruimte is tot verbetering. Als de score lager dan 30% is, betekent dit dat er ernstige SEO-fouten en websiteproblemen te bekennen zijn die je moet aanpakken.

In het rapport staan uitleg en verbeteringen waar je direct mee kunt beginnen om snelle en merkbare resultaten te behalen. Het rapport laat namelijk ook zien welke problemen de belangrijkste zijn, zodat je weet met welke taak je het eerste aan de slag moet. Het optimaliseren van jouw website leidt tot een hogere plaats in Google. 

Hoe belangrijk is SEO voor een website?

SEO staat voor: Search Engine Optimization, ofwel: zoekmachine optimalisatie. Het woord zegt het al. Zoekmachine optimalisatie is optimalisatie van een website die speciaal voor een zoekmachine wordt gedaan. Zoals Google of Bing. Het doel is om hogerop in de zoekresultaten van de zoekmachine te belanden.

SEO gaat alleen over de organische resultaten. Dit zijn de resultaten die je onder de ‘adv’ (advertentie) ziet. Je hoeft hier niet voor te betalen. Het worden dus ook wel de gratis zoekresultaten in Google genoemd. 

De focus bij SEO ligt op het juist optimaliseren van de website en de verschillende pagina’s. Het doel is om antwoord te vinden op het zoekwoord of de zoekvraag. Google houdt een bepaald algoritme aan. Dit algoritme is afgestemd op een heleboel factoren.

Wat zijn deze factoren?

Dit zijn: techniek (snelheid), content (relevant voor de bezoeker) en populariteit (links die naar je website verwijzen). Deze factoren samen bepalen jouw positie in Google. Waarom is het belangrijk voor een website om een hoge positie in Google te bemachtigen?

Hoe meer bezoekers er op jouw website terecht komen, hoe meer conversie en dus meer omzet en winst. Dit zit namelijk zo. Onbetaald verkeer via Google worden organische bezoekers genoemd. Deze staan onder de betaalde zoekresultaten.

Betaalde zoekresultaten herken je aan ‘adv’ achter het resultaat. Op de onbetaalde zoekresultaten wordt een stuk vaker geklikt dan op de betaalde zoekresultaten. Om deze reden is het verkrijgen van organisch verkeer heel belangrijk. Wanneer je niet investeert in SEO voor jouw website, gaat de concurrent er met jouw potentiële klanten van door. En dat wil je niet.  

Zoekmachine optimalisatie levert een hoger aantal relevante bezoekers uit zoekmachines op. Dit betekent automatisch dat de conversie gestimuleerd wordt. Er zijn niet alleen meer bezoekers, maar ook meer relevante bezoekers. Een website kan veel verkeer aantrekken, maar als die bezoekers niet converteren, is dat niet efficiënt. Door middel van zoekmachine optimalisatie weet je zeker dat potentiële klanten jouw website weten te vinden.

Een snelle, grondige SEO-check laten doen?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Doet snelle SEO-checks

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

Wat is het stappenplan voor een SEO website check? 

Om erachter te komen waar je met jouw website staat wat betreft SEO voer je een SEO website check uit. Aan de hand van deze check weet je welke investering er nodig is om meer leads en meer omzet uit Google te halen. De check bekijkt uitvoerig de drie componenten van SEO, namelijk: techniek, content en autoriteit. 

Dit is het stappenplan van een SEO website check:

Techniek

– Is je website (goed) geïndexeerd? Wordt er niet onnodig veel geïndexeerd?

– Is je website veilig?

– Is je website geschikt voor mobiele apparaten? 

– Is je website snel? Dit mag maximaal een aantal milliseconden zijn. 

– Is je website goed gecodeerd?

– Staat je website op een goede server?

Content

– Maak je gebruik van de juiste zoekwoorden? 

– Is er een pagina op de website met geoptimaliseerde content aanwezig? Wordt er gebruik gemaakt van pillar content / content topics?

– Zit de pagina op een logische plaats in de structuur van de website?

Autoriteit

– Heb je voldoende autoriteit t.o.v. je concurrentie? 

– Heb je een gezond linkprofiel? Dit houden zowel hoge als lage kwaliteit links in. 

– Klopt je interne linkstructuur?

– Is je anchor text profiel doorgeslagen met exact anchors?

Veelgestelde vragen

Wat is een SEO-check?

Om jouw doelgroep écht te bereiken is zoekmachineoptimalisatie, SEO, onmisbaar. SEO staat voor: Search Engine Optimization. Deze optimalisaties houden een aantal activiteiten in die je uitvoert om op deze wijze hogerop in de organische zoekresultaten van Google te belanden.

Door middel van een SEO-check kom jij erachter waar jouw website ongeveer staat wat betreft SEO. Daarnaast geeft de SEO-check ook aan waar de kansen liggen en waar je nog meer in kunt investeren, zodat je meer omzet uit Google haalt. De check kijkt naar drie pijlers. Dit zijn de drie pijlers waar SEO tevens op gebaseerd is, namelijk:

 • Techniek: dit betreft jouw laadsnelheid van iedere webpagina, of de grootte van afbeeldingen.
 • Content: dit gaat om relevante, kwalitatieve teksten die allen uniek zijn.
 • Linkbuilding: dit zijn links op andere websites die naar jouw website verwijzen. Dat zorgt voor online autoriteit, iets waar Google heel blij van wordt.

Google bepaalt, aan de hand van verschillende algoritmes, waar een website in de ranking komt te staan. Deze algoritmes houdt Google geheim, maar het is algemeen bekend dat zij het belang van de zoeker en de zoekintentie voorop stellen. Bovenstaande drie pijlers zijn ooit geselecteerd door SEO-specialisten.

De SEO-check laat dus zien hoe zoekmachine vriendelijk jouw website op dit moment is én je ziet welke punten je kunt verbeteren om beter vindbaar te worden in de organische zoekresultaten van onder andere Google.

Hoe voer je een SEO-check uit?

Een SEO-check voer je uit aan de hand van een online tool. Deze tool analyseert jouw gehele website, inclusief alle webpagina’s. Je voert alleen een URL in. De tool is vervolgens in staat om jouw website te controleren op een aantal belangrijke variabelen.

De belangrijke variabelen zijn: techniek, content en linkbuilding. De tool laat zien welke punten verbeterd kunnen worden en waar de kansen liggen. Aan de hand van deze informatie kun je jouw website weer verder optimaliseren voor Google.

Binnen een paar minuten weet je precies hoe jouw website ervoor staat wat betreft SEO. De tool vat alle bevindingen samen in een overzichtelijk, visueel rapport. De SEO-check vergelijkt de resultaten ook met de richtlijnen op het gebied van zoekmachine optimalisatie. Uiteindelijk ontvang je een score op basis van conformiteit met deze standaarden.

Naast het rapport met de uitslag van de SEO-check biedt de tool ook een uitleg over de geteste variabelen. Ook geeft de tool meer uitleg over waarom deze variabelen van belang zijn voor zoekmachine optimalisatie.

Het rapport vergt menselijk inzicht om de resultaten goed te interpreteren. Dit kan nog best lastig zijn, dus soms is het nodig om een SEO-specialist hiervoor in te schakelen. De SEO-specialist adviseert dan ook gelijk hoe nu verder met de website.

Waarom is het belangrijk om een SEO-check uit te voeren?

Online vindbaarheid is cruciaal. Meer dan 90% van alle Nederlanders begint namelijk zijn of haar zoektocht naar een bedrijf in de zoekmachines. Wanneer je op dit moment aanwezig bent in de zoekmachine, kun je potentiële klanten naar jouw website verkrijgen. Dit resulteert in meer conversie, omzet en winst.

Een goede positionering op de juiste zoekwoorden is dus van groot belang. Door middel van een SEO-check weet je precies hoe jouw website ervoor staat op de belangrijkste zoekwoorden en op welke aspecten jouw website wel en minder goed scoort. De SEO-check neemt jouw website namelijk volledig onder de loep. Aan de hand van deze informatie kun je uiteindelijk de minder goede punten optimaliseren, zodat jouw website nog hoger rankt in de organische zoekresultaten van Google. Een stap van positie drie naar positie twee zorgt voor een wezenlijk verschil in verkeer.

Door regelmatig een SEO-check uit te voeren komen eventuele foutjes tijdig in beeld.

Een SEO-check is dus de ultieme manier om de verbeterpunten en kansen in je website te ontdekken en op die manier een hogere positie in Google te bemachtigen. Wat op zijn beurt weer leidt tot meer verkeer, meer conversie en dus meer omzet en winst.

Waar let een SEO-check precies op?

Een SEO-check let op drie belangrijke pijlers, te weten: techniek, content en linkbuilding. Google beoordeelt iedere website aan de hand van meer dan 200 algoritmes en al deze algoritmes zijn uiteindelijk onder te verdelen in die drie pijlers.

1. Techniek: goed en snel functioneren van de website

De SEO-check let omtrent deze pijler op de volgende aspecten:

 • Toegankelijkheid: kunnen zoekmachine-bots de website indexeren? Daarbij worden enkele aspecten op websites gecheckt die vaak fout gaan op websites die niet goed geïndexeerd worden door de zoekmachines:
 • No-index tag;
 • Robot.txt file;
 • Crawl-budget;
 • Content beschikbaar op de mobiele site
 • Websitesnelheid: Google beloont websites die erg snel laden. Houd rekening met niet meer dan een aantal milliseconden.
 • Mobielvriendelijkheid: bijna 60% van de zoekopdrachten is tegenwoordig afkomstig vanaf mobiele apparaten. Het is dus van belang dat de website ook passend gemaakt is voor een mobiel.
 • Veiligheid van de website: HTTP is het standaard protocol van een website, maar HTTPS is een nieuwe, beveiligde manier om data te versturen. Google geeft hier prioriteit aan.
 • Duplicate content: wanneer er twee pagina’s op je website staan met dezelfde content, krijg je daar zogenaamde strafpunten voor van Google. Iedere pagina dient uniek te zijn.
 • Crawl budget: dit is de hoeveelheid tijd die een ‘crawler’ uittrekt om een website te bezoeken. Als dit budget op is, verlaat de crawler de website en wordt jouw website niet verder geïndexeerd. Je moet er dus voor zorgen dat alles op de website goed staat.
 • Structured data: erkent en herkent de zoekmachine jouw structured data?

2. Content: word je gevonden op waar je op gevonden wil worden?

 • Zoekwoordanalyse: waar zoeken mensen op binnen jouw branche? Zijn deze zoekwoorden verwerkt in kwalitatieve, diepgaande teksten?
 • Site-structuur: wordt de waarde goed doorgegeven naar de belangrijkste pagina’s op de website?
 • Footer: Staan de belangrijkste pagina’s al in de footer van je website?
 • Interne links: dit zijn links op een pagina die naar een andere pagina binnen jouw website doorverwijzen.
 • Metateksten: een krachtig stukje tekst die de lading van de pagina dekt en de bezoeker lokt. Hier dient jouw zoekwoord in voor te komen.

3. Linkbuilding: de website autoriteit

 • Domein autoriteit: dit is de autoriteit die een bepaald domein heeft opgebouwd door het verkrijgen van links van andere websites.

Welke vragen stelt een SEO-check aan jouw website?

Aan de hand van de SEO-check kom je erachter hoe zoekmachine vriendelijk jouw website is. Tevens zie je waar de verbeterpunten en eventuele kansen liggen. De scan stelt onder andere de volgende vragen aan een website?

• Is de website SEO-technisch geoptimaliseerd?

Dit gaat over het indexeren van de website door zoekrobots en over de laadsnelheid van iedere webpagina. Ook gaat het over of de website veilig is tegen hackers en of de website mobielvriendelijk is.

• Is er voldoende content op de homepage en categorie pagina’s?

Hoe meer en hoe langer de tekst, hoe beter. Dat geeft namelijk aan dat de tekst diepgaand en kwalitatief is. Ook wordt hier gecontroleerd of je door middel van jouw content gevonden wordt op de zoekwoorden waar je op gevonden wíl worden.

• Is de meta-description goed ingevuld?

Een meta-description is een beschrijving die onder de titel en URL staat in de zoekresultaten. De beschrijving vermeldt waar de webpagina over gaat en bevat het zoekwoord. Door middel van de meta-description probeer je de potentiële klant naar jouw website te lokken.

• Bevat de paginatitel het zoekwoord?

• Is de verhouding tussen tekst en html-codering voldoende in balans?

Hoe zwaarder de codering is, hoe meer tekst je op jouw website moet zetten. De verhouding moet minimaal 15% zijn. Staan de H-koppen goed en bevatten ze zoekwoorden? In de H1 staat altijd het hoofd zoekwoord.

• Is de zoekwoorddichtheid voldoende?

Het zoekwoord dient 1,0-1,5% terug te komen in iedere tekst. Dit betekent dat bij een tekst van 400 woorden een zoekwoord er ongeveer 4-6 keer in voor moet komen.

• Is de website mobielvriendelijk?

Een grote impact op het gebied van SEO is de toename in gebruik van mobiele telefoons en tablets. bijna 60% van de zoekopdrachten is tegenwoordig afkomstig vanaf mobiele apparaten.

• Hebben alle afbeeldingen een ‘alttekst’ met zoekwoord?

Dit is het stukje tekst die verschijnt wanneer je met jouw muis over de afbeelding beweegt. De zoekmachine bepaalt dus aan de hand van dit stukje tekst van de afbeelding wat voor soort afbeelding het is. Ook de bestandsnaam (.jpg) van de afbeelding dient het zoekwoord te bevatten.

• Is het linkbuildprofiel intern en extern volgens de regels van Google?

Het linkprofiel van een website moet natuurlijk zijn, anders waardeert Google dit niet. Je kunt dit testen door uit te zoeken of je trust flow en citation flow goed is. Zorg ervoor dat je voldoende links hebt van zowel hoge als lage kwaliteit.

• Is er een robots.txt of sitemap?

Dit kan je zien als een soort inhoudsopgave van een website. Aan de hand van deze inhoudsopgave scant Google jouw website en zo weet Google waar zich bepaalde onderdelen van je website bevinden. Wanneer je website hier niet over beschikt, neemt Google jouw pagina ook niet op tussen de zoekresultaten.

• Wordt er voldoende nieuwe content geplaatst?

Het produceren van content is een continu proces. Google vindt updates zeer belangrijk. Hoe meer verschillende pagina’s met verschillende teksten, hoe groter de kans dat je bovenaan in Google belandt.

Wat is het verschil tussen een SEO-check en een SEO-analyse?

Een SEO-check is in principe hetzelfde als een SEO-analyse. Beide analyseren jouw website wat betreft SEO met als doel: het verbeteren van de organische vindbaarheid van de website. De SEO-check of SEO-analyse kijkt hierbij naar de drie belangrijkste pijlers binnen SEO: techniek, content en linkbuilding.

Welke gratis tools gebruik je voor een SEO-check?

De meeste tools om een SEO-check uit te voeren zijn gratis. Tenzij je in het geval van SEO-specialisten veelvuldig gebruik maakt van deze tools. Dan moet je er op een gegeven moment wel voor gaan betalen. De volgende tools om een check op SEO uit te voeren zijn gratis:

 • Varvy SEO-tool: deze tool vergelijkt websites met de voorkeuren van Google. Je komt erachter waar de fouten zitten en hoe je deze kunt oplossen. Met als beloning: een hogere plek in Google.
 • Screaming Frog SEO Spider: voor deze tool dien je speciale software te downloaden. Met de gratis versie kun je 500 URL’s scannen. Nadat je de 500 URL’s hebt bereikt, dien je hier wel voor te betalen.
 • Google’s Mobile Friendly Test: maar liefst driekwart van alle zoekopdrachten wordt vanaf een mobiel apparaat gedaan. Deze tool biedt inzicht in de zichtbaarheid van jouw website op mobiele apparaten. Daarnaast ontvang je tips over hoe je de user experience verbetert.
 • PageSpeed Insights: aan de hand van deze tool krijg je een score voor de snelheid van je website.
 • SEO Site Checkup: hiermee spoor je hele specifieke problemen op en los je ze gelijk op.

Kan ik een SEO-check uitbesteden?

Je kunt een SEO-check zelf doen door middel van een van de tools hiervoor te gebruiken, maar je kunt het ook uitbesteden aan een SEO-bureau of SEO-specialist.

Wanneer je de SEO-check uitbesteedt, ontvang je een volledige lijst of een rapport met fouten en verbeterpunten die ervoor zorgen dat jouw website niet op de toppositie binnen Google staat. Tegelijkertijd geeft het SEO-bureau of de SEO-specialist uitgebreide instructies over hoe je welke fout kunt verbeteren.

Het rapport wat uit de tool komt, kan namelijk best lastig te interpreteren zijn. Het is om deze reden een goed idee om dit uit te besteden aan iemand die over deze kennis beschikt. De SEO-specialist kan vervolgens ook goed advies geven over hoe je de website verder kunt optimaliseren aan de hand van de kansen.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus