Trust flow

Trust Flow is een analysemethode waarmee je kunt meten hoe betrouwbaar websites zijn. Trust Flow houdt rekening met de kwaliteit van de site. Dit is ook van invloed op de ranking die een pagina in een zoekmachine krijgt. Deze methode is ontwikkeld door het Engelse bedrijf Majestic.

Wat is Trust Flow?

Bij het ranken van een site voor een zoekmachine kijkt men naar verschillende aspecten. Op de eerste plaats is dat het PageRank algoritme van Google dat de populariteit en het aantal koppelingen vanaf andere sites naar jouw website gebruikt om te ranken. Trust Flow bekijkt daarbij ook de kwaliteit van de koppelingen en de bron.

Trust Flow telt betrouwbare links

Met een account bij Majestic kun je gemakkelijk inzicht krijgen in de Trust Flow van jouw site. Hierdoor kun je het linkprofiel van jouw pagina’s beoordelen en jouw eigen profiel vergelijken met partners of competitors.

Zo kun je dus ook bepalen vanaf welke websites je het best gelinkt zou willen zijn. Terwijl de Citation Flow aangeeft hoeveel links er naar jouw site zijn, gaat de Trust Flow in op de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de links. Hoe meer betrouwbare links je verzamelt, hoe hoger je in de ranking komt.

Er is ook een samenhang tussen het aantal links (citation flow) en het aantal betrouwbare links (trust flow). Als je een groot aantal links hebt, maar een laag aantal betrouwbare, dan zal deze verhouding laag zijn. Idealerwijs ligt deze verhouding tussen de 0,5 en de 1.

Trust Flow _ Begrippenlijst

Trust Flow en SEO

Het aantal betrouwbare links dat naar jouw site verwijst, is een belangrijke indicator voor zoekmachines om de kwaliteit van jouw site te bepalen. Als je veel kwalitatief hoogwaardige sites naar je gelinkt hebt, is de verwachting dat jij een kwalitatief hoogwaardige site hebt en een goed backlinkprofiel. Dat werkt ook andersom zo. Als er onbetrouwbare sites naar jouw pagina linken, daalt de Trust Flow indicatie en zullen zoekmachines je lager waarderen.

Mijn advies

Zorg niet alleen voor veel koppelingen naar jouw site, maar zorg er vooral voor dat deze kwalitatief zijn. Je kunt bijvoorbeeld een goede influencer binnen jouw sector aan je site koppelen. Ook kun je zelf gastblogs schrijven op gezaghebbende websites binnen jouw branche. Het is ook gebleken dat websites die de extensie .gov of .edu autoriteit uitstralen en zorgen voor vertrouwen bij bezoekers. Het is bij het opzetten van een linkstructuur slim om te richten op één specifieke niche en ook de interne linkstructuur kan je helpen bij het verbeteren van je ranking.

Veelgestelde vragen

Wat is Trust Flow?

Trust Flow is een manier om te de betrouwbaarheid van websites te analyseren. De tool let hierbij vooral op de kwaliteit van de betreffende website. Zo kun je zien of websites die naar jouw site linken, kwalitatief hoogwaardig zijn.

Wat is de impact van Trust Flow op SEO?

Als er veel kwalitatief hoogwaardige websites naar jouw website linken, zal de zoekmachine jouw website ook als kwalitatief hoogwaardig aanmerken. Dit zorgt voor een goed backlink-profiel. Dit zorgt voor een goede ranking in de zoekresultaten. Let wel op dat het andersom ook zo werkt. Als onbetrouwbare websites jouw website linken zal de Trust Flow indicatie dalen waardoor zoekmachine jouw website een lagere ranking zullen geven.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z