Google indexeren betekenis: Mijn gids voor 2024

Een website indexeren (ook wel indexatie) in Google is het registreren van pagina’s voor de database van zoekmachines (in dit geval Google). Wanneer een zoeker een zoekopdracht uitvoert, verzamelen de web crawlers van Google informatie van miljarden webpagina’s. Deze informatie wordt geordend in de zoekindex.

In dit artikel vertel ik wat een website indexeren precies is. Vervolgens vertel ik hoe je invloed uitoefent op het indexeren door Google. Ten slotte laat ik iets meer zien over de invloed van het indexeren van een website in Google op de SEO.

Wat is een website indexeren in Google?

Wanneer crawlers een webpagina vinden, geven de systemen van Google de content van de pagina weer. Net zoals in een browser. De Google Zoeken-index omvat honderden miljarden webpagina’s en is meer dan 100.000.000 GB groot. Het is net als de index achter in een boek, met een vermelding voor elk woord op elke webpagina die geïndexeerd wordt. Wanneer een webpagina geïndexeerd wordt, voegt Google deze toe aan de vermeldingen voor alle woorden die op de webpagina staan.

Ralfvanveen SEO-specialist

Hulp bij het indexeren

van je website?

Met meer dan 10 jaar ervaring in SEO help ik graag bij het laten indexeren van je website.

De stappen: crawlen, renderen indexeren

Crawlen, renderen en indexeren zijn drie fundamentele stappen die zoekmachines gebruiken om de inhoud van websites te ontdekken, te begrijpen en beschikbaar te maken voor zoekopdrachten.

ProcesUitleg
CrawlenDit is de eerste stap waarbij zoekmachines nieuwe of bijgewerkte webpagina’s op het internet ontdekken. Ze doen dit met behulp van ‘crawlers’ of ‘bots’ die links volgen van bekende webpagina’s naar nieuwe pagina’s (1). De crawlers verzamelen informatie over de pagina zoals de URL, de inhoud en de links naar andere pagina’s.
RenderenNa het crawlen ‘rendert’ de zoekmachine de pagina om deze te zien zoals een gebruiker dat zou doen. Dit betekent dat de zoekmachine de HTML-code interpreteert en uitvoert, inclusief JavaScript en CSS, om de volledige inhoud en lay-out van de pagina te begrijpen. Dit proces is vooral belangrijk voor pagina’s die veel interactieve of dynamische inhoud hebben.
IndexerenNa het renderen besluit de zoekmachine of en hoe de pagina moet worden geïndexeerd. Dit betekent dat de informatie over de pagina wordt opgeslagen in de zoekindex van de zoekmachine, zodat deze in de toekomst kan worden opgeroepen bij relevante zoekopdrachten. Tijdens het indexeren analyseert de zoekmachine de inhoud van de pagina, de afbeeldingen, de video’s en de links, en beoordeelt deze op relevantie en kwaliteit.
Crawlen, renderen en indexeren.

Het is belangrijk voor website-eigenaren en SEO-specialisten om te begrijpen hoe deze processen werken om ervoor te zorgen dat hun websites en webpagina’s effectief worden gecrawld, gerenderd en geïndexeerd door zoekmachines.

Tips om Google sneller je website te indexeren

Google indexeert je website en hierna kan je pas gevonden worden door zoekers tussen de zoekresultaten. Het is daarom van belang om te zorgen dat Google je website zo snel mogelijk kan indexeren (2). Wanneer een website niet gestructureerd is, kan Google de website niet ‘lezen’ en daarmee ook niet indexeren. We geven een aantal tips om het proces van indexeren zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Het is van belang om je website aan te melden in Google Search Console. Dit is een tool van Google. Het is de bedoeling dat de URL van de website ingevoerd wordt. Hier geef je aan dat ook alle onderliggende pagina’s geïndexeerd moeten worden. Er geldt een limiet van 10 complete URL’s per maand of 50 individuele pagina’s per maand.

De tweede tip is om een XML-sitemap te maken (3). Een XML-sitemap zorgt voor een zoekmachine vriendelijke versie van de sitemap. Oftewel een zoekmachinevriendelijke routekaart van de website. Dit is een overzicht van alle pagina’s waaruit de website bestaat. Het zorgt voor structuur binnen een website. Google kan door middel van een XML-sitemap het overzicht zien binnen de website. Dit is nodig voor Google om de website te indexeren. Een XML-sitemap maak je met behulp van de Yoast plugin op WordPress.

indexeren

Website indexeren in Google en SEO

Kortom, het indexeren van een website is cruciaal voor je SEO. Het is van belang dat je website zo gestructureerd mogelijk is. De linkstructuur moet goed te volgen zijn. Om dit proces te bespoedigen, maak je een XML-sitemap. De XML-sitemap dient als plattegrond die de crawlers van Google gebruiken om de linkstructuur van een website te volgen.

Ralfvanveen SEO-specialist

Hulp bij het indexeren

van je website?

Met meer dan 10 jaar ervaring in SEO help ik graag bij het laten indexeren van je website.

Op deze manier komen de crawlers op alle pagina’s die geïndexeerd moeten worden. Wanneer Google je website zo snel mogelijk indexeert, krijg je sneller resultaat. Dit resultaat wordt doorgevoerd in de ranking van zoekresultaten. Het is om deze reden van belang om het indexeren zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dit is positief voor de SEO van je website!


Veelgestelde vragen

Wat is indexeren?

Indexeren is een deel van het gehele proces van crawlen en indexeren door Google. Indexeren is het laatste deel en omvat het rangschikken van jouw zoekresultaat binnen Google. Tijdens dit deel van het proces wordt jouw pagina op de juiste plek binnen Google gezet.

Wat is de impact van Indexeren op SEO?

De impact op SEO is enorm groot. Het is van belang dat jouw site een goede structuur heeft waarin ook een goedwerkende linkstructuur is opgenomen. Dit zorgt ervoor dat de crawlers al je pagina’s goed vinden. Dit zorgt weer voor een hogere ranking.

Hoe weet ik of mijn website goed geïndexeerd wordt?

Er zijn verschillende manieren waarop jij kunt controleren of jouw website goed geïndexeerd wordt door zoekmachines:

  1. Gebruik de zoekopdracht “site: jouwwebsite.nl” in Google. Hierdoor krijg jij een lijst met alle pagina’s van jouw website die zijn geïndexeerd door Google.
  2. Maak gebruik van Google Search Console, een gratis tool van Google waarmee jij jouw website kunt monitoren en optimaliseren. Hier kun jij zien welke pagina’s van jouw website geïndexeerd zijn, hoe vaak jouw website wordt weergegeven in zoekresultaten, en meer.
  3. Controleer jouw web server logs om te zien welke zoekmachines jouw website crawlen en indexeren. Dit kan jou helpen om te zien of er fouten zijn opgetreden tijdens het crawlen en indexeren van jouw website.
  4. Zorg ervoor dat jouw website een sitemap heeft en stuur deze naar zoekmachines zoals Google en Bing. Een sitemap geeft zoekmachines een overzicht van alle pagina’s op jouw website en kan helpen bij het crawlen en indexeren.
  5. Maak gebruik van Google Analytics om het verkeer naar jouw website te monitoren. Als jij ziet dat er organisch verkeer naar jouw website komt, betekent dit dat jouw website geïndexeerd is en wordt weergegeven in zoekresultaten.

Door regelmatig te controleren of jouw website goed geïndexeerd wordt, kun jij ervoor zorgen dat jouw website goed presteert in zoekresultaten en jouw online aanwezigheid verder vergroten.

Zijn er manieren om de indexering van mijn website te verbeteren?

Er zijn verschillende manieren om de indexering van jouw website te verbeteren. Om te beginnen, is het belangrijk om te zorgen dat jouw website gebruiksvriendelijk en goed gestructureerd is. Een duidelijke en logische navigatiestructuur maakt het voor zoekmachines gemakkelijker om jouw website te crawlen en te begrijpen waar de inhoud over gaat.

Daarnaast is het van belang om relevante zoekwoorden te gebruiken op jouw website, maar let erop dat je niet te veel zoekwoorden gebruikt. Gebruik ook synoniemen en gerelateerde zoekwoorden om de inhoud van jouw website te verrijken.

Een andere belangrijke factor is de kwaliteit van de inhoud op jouw website. Zorg voor kwalitatief hoogwaardige inhoud die relevant is voor jouw doelgroep. Zoekmachines waarderen websites die waardevolle inhoud bieden die gebruikers helpt hun vragen te beantwoorden.

Om zoekmachines te laten zien waar jouw pagina’s over gaan en hoe deze relevant zijn voor zoekopdrachten van gebruikers, is het aanbevolen om meta tags zoals titels en beschrijvingen op jouw pagina’s te gebruiken.

Bovendien is het van belang om te zorgen dat jouw website mobielvriendelijk is en snel laadt, aangezien zoekmachines de gebruikerservaring hoog in het vaandel hebben staan.

Ten slotte is het aan te raden om jouw website te promoten op social media en andere relevante platforms om het verkeer naar jouw website te vergroten en de kans te vergroten dat zoekmachines jouw website opmerken en indexeren.

Door deze stappen te volgen, kun je de indexering van jouw website verbeteren en ervoor zorgen dat deze beter presteert in zoekresultaten.

Wanneer moet ik een expert inschakelen als het gaat om indexering?

Je kunt een expert inschakelen voor hulp bij de indexering van jouw website als je merkt dat je problemen hebt met de zichtbaarheid van jouw website in zoekresultaten. Bijvoorbeeld, als je merkt dat jouw website niet wordt weergegeven op zoekwoorden waarvan je zou verwachten dat deze relevant zijn voor jouw website, of als je merkt dat jouw website niet goed presteert in zoekresultaten, ondanks dat je al enkele optimalisatie stappen hebt genomen.

Een expert kan jou helpen bij het analyseren van jouw website en het identificeren van eventuele technische problemen die de indexering kunnen belemmeren. Dit kunnen bijvoorbeeld problemen zijn met de navigatiestructuur, laadtijd, canonical tags of crawl errors.

Een expert kan ook helpen bij het optimaliseren van de inhoud en meta tags van jouw website om de relevantie voor zoekopdrachten van gebruikers te vergroten. Daarnaast kan een expert advies geven over hoe je de zichtbaarheid van jouw website in zoekresultaten kunt vergroten door middel van linkbuilding, social media marketing, en andere digitale marketingtechnieken.

Kortom, als je merkt dat jouw website niet goed geïndexeerd wordt, of als je hulp nodig hebt bij het optimaliseren van jouw website voor zoekmachines, kan het inschakelen van een expert een goede keuze zijn om jouw website zichtbaarder te maken in zoekresultaten en jouw online aanwezigheid te vergroten.

Wat is het effect van indexering op de gebruiksvriendelijkheid van mijn website?

De indexering van jouw website heeft geen directe invloed op de gebruiksvriendelijkheid van jouw website, omdat dit voornamelijk te maken heeft met het ontwerp, de lay-out en de functionaliteit van jouw website. Indexering heeft echter wel indirecte invloed op de gebruiksvriendelijkheid van jouw website, omdat het de zichtbaarheid en vindbaarheid van jouw website in zoekresultaten beïnvloedt.

Als jouw website goed geïndexeerd wordt, betekent dit dat zoekmachines jouw website goed kunnen vinden en begrijpen. Dit vergroot de kans dat jouw website wordt weergegeven in zoekresultaten voor relevante zoekopdrachten van gebruikers, wat kan leiden tot meer verkeer naar jouw website. Dit kan op zijn beurt bijdragen aan de gebruiksvriendelijkheid van jouw website, omdat meer verkeer kan betekenen dat meer gebruikers jouw inhoud bekijken en gebruiken.

Bovendien kan een goede indexering van jouw website ook bijdragen aan de betrouwbaarheid en autoriteit van jouw website, wat ook kan bijdragen aan de gebruiksvriendelijkheid. Als zoekmachines jouw website als relevant en waardevol beschouwen, zullen gebruikers dit waarschijnlijk ook zo ervaren.

De indexering van jouw website heeft dus geen directe invloed op de gebruiksvriendelijkheid van jouw website, maar het kan wel indirect bijdragen aan een betere gebruiksvriendelijkheid door de zichtbaarheid en vindbaarheid van jouw website te vergroten en de betrouwbaarheid en autoriteit van jouw website te versterken.

Verhoogt een betere indexering de omzet van mijn website?

Een betere indexering van jouw website kan bijdragen aan een verhoging van de omzet van jouw website, omdat het de zichtbaarheid en vindbaarheid van jouw website in zoekresultaten kan vergroten. Als jouw website beter geïndexeerd wordt en hoger in de zoekresultaten verschijnt, vergroot dit de kans dat potentiële klanten jouw website vinden en bezoeken, wat kan leiden tot meer verkeer en meer verkoopkansen.

Bovendien kan een betere indexering van jouw website bijdragen aan de betrouwbaarheid en autoriteit van jouw website, wat kan bijdragen aan de omzet. Als zoekmachines jouw website als relevant en waardevol beschouwen, zullen gebruikers dit waarschijnlijk ook zo ervaren en meer vertrouwen hebben in jouw producten of diensten, wat kan leiden tot meer verkoop.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat een betere indexering geen garantie is voor een hogere omzet. Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de omzet van jouw website, waaronder de kwaliteit van jouw producten of diensten, de prijsstelling, de concurrentie en jouw marketingstrategie. Een betere indexering kan echter wel bijdragen aan meer verkeer en meer verkoopkansen, wat kan leiden tot een hogere omzet.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 8 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 8 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.