IP-adres

In dit artikel vertellen we wat een IP adres is. Daarnaast vertellen we wat een domeinnaam met een IP adres te maken heeft. Ten slotte vertellen we waarom het kiezen van een domeinnaam een van de belangrijkste beslissingen is die je maakt voor je onderneming.

Wat is het?

IP staat voor Internet Protocol en bestaat uit een code. Een IP adres wordt door een computer herkend die op internet is aangesloten. Elk apparaat dat met internet verbonden wordt, krijgt een uniek IP adres. Het IP adres gebruik je om gegevens via internet van de zender naar de ontvanger te transporteren. Daarnaast zorgt het ervoor dat computers zichtbaar zijn voor andere computers op het internet. Een IP adres bestaat uit twee delen. Het begint met een identificatienummer van een bepaald netwerk op het internet. Hierop volgt een aanduiding van het gebruikte apparaat binnen het netwerk.

Een IP adres op internet is veelal gekoppeld aan een bedrijf of instelling. Dit betekent dat je als internetgebruiker niet anoniem bent. Wanneer vanuit een bedrijf een e-mail verstuurd wordt, kan de ontvanger aan de hand van het IP adres zien wie de e-mail heeft verzonden. Hiermee wordt data verkregen die in een later stadium gebruikt wordt.

Wanneer je als ondernemer een site wilt hebben dan moet daarvoor een uniek IP adres worden aangemaakt. Dit website adres, een domein, is benodigd om de site online te zetten. Het domein wordt gekoppeld aan het IP adres. Wanneer je een domeinnaam intypt, wordt dit vertaald naar het IP adres.

Domeinnaam

Zoals eerder benoemd, is de domeinnaam de naam die bezoekers zien. Het is een unieke naam die een deel van het webadres vormt. Ter illustratie: https://www.ralfvanveen.com.nl. ‘’www’’ is het sub domein. ‘’ralfvanveen.com’’ is het domein en ‘’.com’’ is het top level domein.

ip adres

Het belang van een domeinnaam

Met andere woorden, de domeinnaam is een belangrijk onderdeel van je website. Het is hoe mensen je herkennen en herinneren. Hier moet je zodoende goed over nadenken. Het is een van de belangrijkste beslissingen die genomen wordt bij het starten van een website. De domeinnaam heeft invloed op de indexering door de crawlers van Google. Hieruit bepaalt Google de positie van je website tussen de organische resultaten. Meestal wordt de domeinnaam gebaseerd op zoekwoorden of aan de hand van een merknaam. Het kiezen van een sterke domeinnaam kan veel betekenen voor je SEO. Een domeinnaam kan zoekwoord-specifiek en merk-specifiek van aard zijn.

Zoekwoord-specifieke namen hadden in de eerste instantie een duidelijke invloed op de ranking van je website. Dat is nu minder relevant. Wel wordt er gekeken naar de autoriteit van het domein.

Merk-specifieke domeinnamen worden frequenter gebruikt. Een domeinnaam die merk-specifiek is zal de bezoeker sneller onthouden. Ook bevordert een merk-specifieke naam de sterkte van het merk.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z