Crawl Budget

Een website bovenaan in de zoekmachine laten verschijnen? Je hebt dan in ieder geval een goede crawl budget nodig. Wat is een crawl budget en op welke manier haal je hier het beste voor jouw website uit? Dat leggen we hier graag aan je uit. 

Wat is een crawl budget?

Een crawl budget staat voor de hoeveelheid pagina’s die een zoekmachine per dag op je website indexeren op de inhoud. Bots scannen je website en op deze manier bepaalt een zoekmachine hoe relevant je website is. Iedere website heeft zijn eigen crawl budget.

De werking van een crawl budget

De crawl budget van een website is bij iedereen anders. Dit hangt onder andere af van hoe groot de website is, hoe vaak andere sites naar jouw website linken en hoe snel jouw website is. Met Google Search Console is het mogelijk om de crawl budget van jouw website te achterhalen.

Het is beter wanneer een zoekmachines jouw website regelmatig crawled. Dit zorgt ervoor dat je website relevant blijft in de zoekresultaten. Het is dan ook slim om je crawl budget te optimaliseren. Dit is mogelijk door je website sneller te maken en door voor meer links te zorgen.

Crawl Budget _ Begrippenlijst

De impact van een crawl budget op de SEO

Een crawl budget heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina. Hoe hoger het crawl budget, hoe beter: je website ondervindt dan regelmatig een check door bots. Hierdoor blijft jouw website relevant voor de zoekmachine en ben je dan ook beter vindbaar. Het is dan ook slim de juiste veranderingen door te voeren, zodat je optimaal profiteert van de beste resultaten. 

Mijn advies

Er zijn een aantal zaken die je kunt veranderen om zo de crawl budget te verbeteren. We raden in de eerste plaats aan je website versnellen: dit maakt jouw website interessanter voor de zoekmachine en daarnaast is het ook voor de gebruiker beter. De website versnellen is mogelijk op diverse manieren; onder andere door het gebruik van de juiste afbeeldingen die niet te veel laadtijd hebben.

Zorg ook voor meer relevante inkomende links: linkbuilding met betrouwbare partijen zorgt hiervoor en biedt dan ook betere resultaten op het gebied van je crawl budget.

Veelgestelde vragen

Wat is een Crawl budget?

Het crawl budget geeft het aantal pagina’s aan dat een zoekmachine per dag op jouw website indexeren op de inhoud ervan. Elke website heeft een eigen crawl budget. Het scannen gebeurt door bots en op basis van de resultaten bepaald de zoekmachine de relevantie van jouw site.

Wat is de impact van Crawl Budget op SEO?

Je kunt stellen dat hoe hoger het crawl budget is des te beter. Je wordt dan regelmatig gescand en zo blijf je relevant voor de zoekmachine en ben je dus ook goed te vinden.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z