Organische (online) vindbaarheid

Reviews star
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Het belang van de organische vindbaarheid (ook wel online vindbaarheid genoemd) wordt steeds groter. Zoekmachines zijn de belangrijkste tools voor internetgebruikers om informatie te vinden. Na het intikken van een zoekterm krijg je altijd eerst de gesponsorde resultaten te zien. Vervolgens verschijnt er een overzicht van websites, die op basis van hun inhoud voldoen aan de zoekterm.

Elke website op het internet kan in principe in de organische zoekresultaten staan, maar in de praktijk is het best lastig om hoog in deze lijst terecht te komen. Een geadviseerde manier hiervoor is door aan de slag te gaan met SEO uitbesteden bij een SEO-specialist (of bureau).

Inhoudsopgave toon

Wat is organische vindbaarheid?

De organische vindbaarheid bestaat uit de gratis zoekresultaten binnen Google. De resultaten worden onder de betaalde advertenties getoond. Dit is het proces van het hoger in Google komen.

Er hoeft niet te worden betaald om in dit overzicht terecht te komen. Hoe hoog je in de ranking van de zoekresultaten staat wordt de organische vindbaarheid genoemd. Naast de inhoud van de site speelt het gebruik van zoektermen een rol bij de ranking.

Organische vindbaarheid | Begrippenlijst

Voorbeelden van organische vindbaarheid

Bij het werken aan een goede organische vindbaarheid staat je doelgroep centraal. Zorg er dus voor dat je weet wie dat zijn en hoe ze communiceren. Gebruik de termen die zij vaak bezigen, bijvoorbeeld op social media, als zoekterm in je eigen content. De kans dat er een 100 procent match is tussen een ingetikte zoekterm en de door jou gebruikte zoekwoorden is dan het grootst.

Concreet zijn dit de voordelen van een goede organische vindbaarheid:

  1. Je doelgroep zoekt jou. En niet andersom. Dit zorgt voor een aantal voordelen.
    • De gesprekken die je hebt zijn een stuk leuker en interessanter dan wanneer het om outbound marketing gaat.
    • Je doet niet af aan je merknaam (doordat je veel bezig bent met outbound marketing, misschien zelfs wel in de vorm van koude acquisitie).
  2. Een goede organische vindbaarheid straalt vertrouwen uit richting de personen die zoeken naar je merk.
  3. De voorspelbaarheid van de organische vindbaarheid is relatief hoog. Het navigeren door de updates van Google is zelfs voorspelbaar met een duurzame SEO-strategie.
  4. Organische vindbaarheid verhoogt de intrinsieke waarde van een bedrijf. Alles wat je investeert in SEO betaalt zich uit bij de verkoop van het bedrijf.
  5. De organische vindbaarheid is meer dan eens het kanaal met het hoogste conversiepercentage (daar gaat het uiteindelijk immers om).

Organische (online) vindbaarheid in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

Organische (online) vindbaarheid (video).

Wat is het belang van een goede organische vindbaarheid?

Organische vindbaarheid leidt ertoe dat de kwaliteit van content omhoog gaat. Inhoudelijk wordt goede content voorzien van relevante zoekwoorden voor je doelgroep.

Hoe beter dat wordt gedaan des te groter is de kans dat bezoekers uit jouw doelgroep op je site terecht komen. Dit effect wordt nog groter als je ervoor zorgt dat je site een structuur heeft, die gemakkelijk door zoekmachines kan worden gescand.

Wat is de impact van een goede organische vindbaarheid?

Door te veel rekening te houden met de organische vindbaarheid is het gemakkelijk om in een kramp te schieten, en bijna alleen nog maar zoekwoorden in de content te zetten. In dat geval schiet je je doel voorbij, want de zoekmachine zal dan concluderen dat er sprake is van valse informatie.

De beste manier om de organische vindbaarheid te optimaliseren is inhoudelijk goede content te maken en daar op strategische plekken zoekwoorden in te gebruiken.

Mijn korte checklist voor de organische vindbaarheid

Ga je zelf aan de slag met organische vindbaarheid? Zorg ervoor dat je de cruciale onderdelen van SEO implementeert. Ik heb ze voor je op een rij gezet.

  1. Verminder de laadsnelheid van je website.
  2. Voer uitgebreid zoekwoordonderzoek uit, om de volledige markt uit te spitten.
  3. Optimaliseer page titles en meta omschrijvingen.
  4. Optimaliseer canonical tags in je broncode.
  5. Zoek en los crawlfouten op.
  6. Maak het voor Google gemakkelijk om de site te crawlen.

Er komt nog veel meer kijken bij het verbeteren van de organische vindbaarheid van een website, maar dit is een goede start. Zorg ervoor dat je dichtbij je doelgroep blijft en optimaliseert voor de juiste zoekwoorden in jouw niche.

Tips voor een verbeterde online vindbaarheid

Houd in gedachten dat SEO een complex gebied is en dat de specifieke behoeften, resources en implementatietijd sterk kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie van de website.

Onderdeel voor organische vindbaarheidBenodigde resources / personenPrioriteit (1-100)Tijdsduur voor implementatie (1-100)
ZoekwoordonderzoekSEO-specialist, marktonderzoeker9070
Hoogwaardige content creërenContent schrijver, SEO-specialist9585
Technische SEO (o.a. laadtijd en mobielvriendelijkheid)Webdeveloper, SEO-specialist8580
Linkbuilding (maandelijks)SEO-specialist, PR team8090
Optimaliseren van meta tagsSEO-specialist, webdeveloper7030
Social media integratieSocial media manager, SEO-specialist6040
Lokale SEO (voor lokale bedrijven)SEO-specialist, lokale marktonderzoeker7570
SEO-analyse en rapportageSEO-specialist, data analyst8060
Organische vindbaarheid onderdeel, resources, prioriteit en tijdsduur voor implementatie.

De prioriteitsscore is gebaseerd op hoe belangrijk het onderdeel over het algemeen wordt beschouwd voor de organische vindbaarheid van een website. De implementatietijd is een ruwe schatting van de hoeveelheid werk die nodig is om het onderdeel te implementeren, waarbij 100 de hoogste waarde is.

Zowel de prioriteit als de tijdsduur zijn relatieve metingen. Het is belangrijk om te onthouden dat SEO een doorlopend proces is, en het kost tijd om resultaten te zien. Je kunt niet alles in één keer doen, en het is belangrijk om je strategie aan te passen op basis van de resultaten die je krijgt.

Zet in op lokale vindbaarheid

Wanneer je de organische vindbaarheid van een website wilt verbeteren, is het cruciaal om brand awareness te creëren terwijl je de lokale SEO van het bedrijf ontwikkelt. Het eerste wat belangrijk is: een Google My Business profiel aanmaken. Via dit platform van Google kun je de vermelding van het bedrijf op de SERP beheren en aanpassen. Daarna is het essentieel dat je de website mobielvriendelijk maakt voor de zoeker. Dit betekent een snelle mobiele website met reactief design die gemakkelijk te navigeren is. 

De content die je creëert moet relevant zijn voor de klant, waar die zich ook bevindt. Ga voor intentie en kies op basis hiervan de juiste zoekwoorden uit.

Uit welke componenten bestaat de online/organische vindbaarheid?

De online vindbaarheid verbeteren van een website bestaat uit drie grote componenten. Content, technische SEO en linkbuilding. Onderstaand vind je mijn kijk op deze componenten.

Optimalisatie van content voor online vindbaarheid

In essentie is het optimaliseren van content voor online vindbaarheid een kwestie van relevantie en waarde. Het is cruciaal om de vragen en behoeften van je doelgroep te doorgronden en content te ontwikkelen die niet alleen antwoorden biedt, maar ook additionele waarde. Dit houdt in dat je verder gaat dan het bieden van oppervlakkige antwoorden, meetbare waarde biedt en een ervaring schept die bezoekers motiveert om verder te handelen, of dat nu een aankoop, een abonnement op een nieuwsbrief of een andere actie betreft. Raadpleeg ook mijn stappenplan voor meer inzicht. Bij het optimaliseren van content voor online vindbaarheid overweeg ik:

  • Integratie van zoekwoorden: Vloeiende en natuurlijke integratie van zoekwoorden in de content.
  • Relevantie: Ontwikkelen van content die nauw aansluit bij de zoekintenties van de doelgroep.
  • Kwaliteit: Creëren van diepgaande, informatieve en waardevolle content.
  • Leesbaarheid: Zorgen dat de tekst voor alle gebruikers gemakkelijk te lezen en begrijpen is.
  • Uniciteit: Ontwikkelen van originele content die zich onderscheidt van concurrenten.
  • Multimedia gebruik: Integreren van afbeeldingen, video’s en infographics om de boodschap te versterken.
  • Call-to-action: Invoegen van duidelijke en aantrekkelijke oproepen tot actie.
  • Interne links: Slimme en strategische interne linkstructuur om gebruikers en zoekmachines door de site te leiden.
  • Gebruik van koppen en on-page: Effectief gebruik van H1, H2, page titles en meta omschrijvingen voor organische vindbaarheid.
  • Actualiteit: Zorgen dat de content up-to-date is.

Technische aspecten van de online vindbaarheid

De technische infrastructuur van een website vormt het fundament van alle inspanningen gericht op organische vindbaarheid. Het doel is om een naadloze ervaring te creëren voor zowel zoekmachines als bezoekers. Techniek kan vaak het meest complexe onderdeel van een traject voor online vindbaarheid zijn, maar het is essentieel voor het succes ervan. Bij de technische aspecten van online vindbaarheid focus ik initieel altijd op aspecten die niet alleen de organische vindbaarheid bevorderen, maar ook de klantreis. Raadpleeg ook mijn technische stappenplan voor meer details. Enkele zaken waar ik rekening mee houd bij de technische aspecten van online vindbaarheid zijn:

  • Website snelheid: Optimaliseren van laadtijden om de gebruikerservaring en prestaties in Google te verbeteren.
  • Mobiele optimalisatie: Zorgen dat de website goed functioneert en gebruiksvriendelijk is op mobiele apparaten.
  • Crawlbaarheid: Garanderen dat zoekmachines de website effectief kunnen crawlen en indexeren.
  • Website architectuur: Ontwikkelen van een logische, gebruiksvriendelijke structuur.
  • HTTPS: Implementeren van een SSL-certificaat voor een veilige gebruikersverbinding.
  • Duplicate content: Identificeren en oplossen van problemen met dubbele content.
  • XML-sitemap: Creëren en onderhouden van een up-to-date XML-sitemap.
  • Robots.txt: Correct configureren van het Robots.txt bestand.
  • Gestructureerde data: Implementeren van gestructureerde data.
  • 404 en redirects: Beheren van 404-fouten en correct instellen van redirects.

Linkbuilding

Linkbuilding, de symbolische motor achter een campagne voor online vindbaarheid, draait om het verkrijgen van backlinks van andere websites naar je eigen site. In essentie: hoe meer kwalitatieve links naar je website verwijzen, hoe meer autoriteit zoekmachines aan je website toekennen. Dit proces helpt om de online zichtbaarheid van een website te verbeteren door hoger te ranken in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Maar het gaat niet alleen om het verzamelen van zoveel mogelijk links; de kwaliteit, relevantie en context van deze links zijn van groot belang.

Een effectieve linkbuilding strategie vereist planning, onderzoek en strategische uitvoering om ervoor te zorgen dat de links die je verkrijgt, bijdragen aan je algemene doelen en strategie voor online vindbaarheid. Het is een voortdurende activiteit en moet consistent en met integriteit worden uitgevoerd om duurzame resultaten te waarborgen. Raadpleeg ook mijn stappenplan voor off-page organische vindbaarheid voor meer details.

Welke stappen doorloop ik?

De organische vindbaarheid verbeteren van websites is nooit een standaard traject. Met oog op verschil in markt, branche en geografische locatie doorloop ik onderstaande stappen.

  1. Ik breng de doelstellingen van het bedrijf in kaart. Een belangrijk component hierbij is, zijn de doelstellingen een match met de middelen die het bedrijf heeft?
  2. Wat doet de concurrent? Hoe ziet de markt eruit? Grondig marktonderzoek is van belang bij het verbeteren van de organische vindbaarheid.
  3. Met de externe onderzoeken uitgevoerd, richt ik mij op het opstellen van de contentstrategie en een technische website analyse. Door deze fundering, kunnen we ons later in het traject enkel richten op de werkzaamheden met de hoogste impact.
  4. De maandelijkse SEO-strategie: met alle onderzoeken uit de weg, ga ik aan de slag met de maandelijkse SEO-strategie. Vanwege het onderzoek weet ik precies wat er moet gebeuren.
  5. Monitoren, werkzaamheden uitvoeren en rapporteren. In overleg met de opdrachtgever ga ik structureel aan de slag met het verbeteren van de organische vindbaarheid. Dit doe ik op een transparante en duurzame wijze waarbij resultaat centraal staat.

Mijn stappenplan voor een betere online vindbaarheid (per maand)

Ieder traject om de online vindbaarheid te verbeteren verschilt. Maatwerk is altijd van belang. Onderstaand heb ik een globale planning opgesteld voor een traject om de online vindbaarheid te verbeteren.

MaandActiviteitenGeschatte kosten (€)
1SEO-audit en website-analyse;
definiëren doelgroepen en doelstellingen;
opzetten basis SEO (on-page);
starten contentstrategie.
900 – 2,700
2ontwikkelen SEO-geoptimaliseerde content;
verbeteren meta-tags en website structuur;
technische SEO verbeteringen.
1,350 – 3,600
3starten linkbuilding strategie;
activeren social media marketing;
analyseren backlink profiel.
1,800 – 4,500
4publiceren geavanceerde content;
verdere technische SEO optimalisaties;
gebruik analyse tools voor diepgaande inzichten.
2,250 – 5,400
5optimaliseren landingspagina’s voor conversie;
uitvoeren A/B-tests;
aanpassen content en SEO strategieën.
1,800 – 4,500
6uitbreiden contenttypen (video, podcasts);
diversifiëren linkbuilding bronnen;
schalen van SEO- en contentstrategieën.
2,700 – 6,300
Stappenplan voor de online vindbaarheid.

Deze tabel geeft een overzicht van de maandelijkse activiteiten en een schatting van de kosten voor het uitbesteden van deze werkzaamheden aan een SEO-specialist of -bureau. De prijzen zijn schattingen en kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van je website en de markt.

Mijn advies

Organische vindbaarheid is belangrijk. Je kunt die optimaliseren door je doelgroep te kennen, hun taalgebruik te analyseren en de zoekwoorden daarop af te stemmen. Focus bij het produceren van content op inhoudelijke kwaliteit en gebruik voldoende relevante zoekwoorden.


Veelgestelde vragen

Wat is het belang van een goede organische vindbaarheid?

Organische vindbaarheid leidt ertoe dat de kwaliteit van content omhoog gaat. Inhoudelijk wordt goede content voorzien van relevante zoekwoorden voor je doelgroep.

Hoe beter dat wordt gedaan des te groter is de kans dat bezoekers uit jouw doelgroep op je site terecht komen. Dit effect wordt nog groter als je ervoor zorgt dat je site een structuur heeft, die gemakkelijk door zoekmachines kan worden gescand.

Wat is de impact van een goede organische vindbaarheid?

Door te veel rekening te houden met de organische vindbaarheid is het gemakkelijk om in een kramp te schieten, en bijna alleen nog maar zoekwoorden in de content te zetten. In dat geval schiet je je doel voorbij, want de zoekmachine zal dan concluderen dat er sprake is van valse informatie.

De beste manier om de organische vindbaarheid te optimaliseren is inhoudelijk goede content te maken en daar op strategische plekken zoekwoorden in te gebruiken.

Hoe hoog moet mijn website in de zoekmachine resultaten staan om een gezonde organische vindbaarheid te behalen?

Je wil graag dat je doelgroep je goed kan vinden en daarom moet er in worden gespeeld op de organische vindbaarheid. Bij de zoekmachines kom je altijd eerst betaalde advertenties tegen van websites en pas daaronder komen websites te staan die aan de eisen voldoen van de zoekwoorden die zijn ingevoerd. Als jij zoekwoorden in hebt gesteld voor je website die de concurrent niet gebruikt, dan is de kans groot dat jij een goede positie behaald in de zoekmachines met deze woorden (omdat er weinig concurrentie is).

Maar hoe hoog moet je website dan staan in de zoekmachine resultaten om een goede organische vindbaarheid te behalen? Dit kan per zoekwoord verschillen. Als er veel concurrentie is, dan mag je vaak al blij zijn als je op de eerste of tweede pagina te zien bent.

Sommige mensen kijken namelijk verder dan alleen de eerste pagina. Maar lang niet iedereen, de meeste mensen zullen de eerste paar links aanklikken die in de zoekmachines verschijnen. Dus je zou moeten proberen op de eerste pagina van de zoekmachines terecht te komen. Op deze manier heb jij de grootste kans dat bezoekers op je website klikken en dan overgaan tot een aankoop of aanvraag.

Is het mogelijk om de organische vindbaarheid van mijn website zelf te verbeteren?

Er zijn veel factoren waar je zelf invloed op uit kunt oefenen als je de organische vindbaarheid van je website wil verbeteren. Je moet hierbij bijvoorbeeld weten waar je op moet letten en dan kun jij kijken welke stappen je zelf door kunt voeren op je website.

Je zou om te beginnen zelf eens na kunnen gaan waar je doelgroep naar op zoek is, welke woorden gebruiken zij? Welke social media kanalen zetten ze in? Middels een zoekwoordenonderzoek kom je vaak al achter de juiste woorden. Deze woorden kun je weer in de content verwerken op je website, waarbij je dan ook de juiste tags gebruikt, titel invult en meta omschrijving. Zorg dat inhoudelijk alles ook klopt, zodat het echt een meerwaarde is voor je bezoekers. Het is ook van belang dat de website een goede opbouw/structuur heeft, zodat bezoekers alles goed kunnen vinden.

Daarnaast is het fijn als je website snel kan laden, optimaliseer de website daarom en zorg voor een thema wat snel kan laden. Er zijn dus veel factoren waar je zelf al mee aan de slag kunt om de organische vindbaarheid van je website te verbeteren.

Betekent een betere organische vindbaarheid ook meer omzet?

De organische vindbaarheid van je website is van groot belang, ze noemen het ook wel online vindbaarheid. Internetgebruikers zijn op zoek naar informatie en deze halen zij uit zoekmachines. Er wordt een bepaalde zoekterm ingetypt en dan zie je eerst gesponsorde resultaten te zien.

Vervolgens komen er websites in beeld die op basis van de inhoud voldoen aan een bepaalde zoekterm. Of dat een betere organische vindbaarheid dan ook meer omzet kan betekenen is een goede vraag die vaak wordt gesteld. Deze kans is namelijk groot van wel, als je website goed scoort, heb je kans op veel meer bezoekers dus klanten die over kunnen gaan tot een aankoop.

Je hebt dus een grotere kans op meer omzet omdat zij jou sneller weten te vinden dan de concurrent. Daarom is het erg zinvol om in te spelen op de organische vindbaarheid, op deze manier kan namelijk al het mogelijke eruit worden gehaald. Het is wel een proces waar je op in moet blijven spelen, het kost tijd, maar daar kun je wel veel mee bereiken, zowel voor de korte als de lange termijn.

Wat zijn de grootste componenten van organische vindbaarheid?

Als je gaat werken aan goede organische vindbaarheid dan moet je je doelgroep kennen. Wie is jouw doelgroep en hoe communiceren zij? Het gaat er om dat je termen gaat gebruiken die zij inzetten, maar ook social media speelt hierin een grote rol. Door te zorgen voor goede organische vindbaarheid, kan je doelgroep je dus beter vinden.

Maar als je organisch goed vindbaar bent, dan straal je ook vertrouwen uit naar personen die zoeken naar jou. Het verhoogt ook nog de intrinsieke waarde van je bedrijf. Wat jij gaat investeren in SEO zal zich ook uitbetalen bij de verkoop van een bedrijf. Belangrijke factoren zijn het verminderen van de laadsnelheid van je website, maar ook het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek. Zorg ervoor dat je de markt uit gaat zoeken en speel daar dan ook goed op in.

Het optimaliseren van page titels kan zo ook een stuk eenvoudiger plaatsvinden, net als meta omschrijvingen. Het zijn veel aspecten waar je dus zelf al aandacht aan kunt geven. De ene component heeft meer invloed op de vindbaarheid dan de ander, maar ze zijn allemaal van belang om tijd aan te besteden.

Wat is het voordeel van organische vindbaarheid vergeleken met advertenties plaatsen?

Je wil graag weten wat het voordeel is van organische vindbaarheid vergeleken met advertenties plaatsen, een goede vraag. Als je advertenties gaat plaatsen, dan ga jij betalen om beter vindbaar te zijn. Het kost je dus iedere keer geld om weer bovenaan te verschijnen. Iedere keer moet je opnieuw kosten maken hiervoor. Maar als je website organisch goed vindbaar is, dan kost dat je geen geld.

Je website is nu goed te vinden en over een tijdje ook, zonder dat je geld uit hoeft te geven aan het plaatsen van een advertentie. Je gaat dus eenmalig investeren in de organische vindbaarheid, goede teksten, goede links, etc. en dat blijf je dan onderhouden. Het is voor zowel de korte als de lange termijn een goede investering en werkt ook continu door.

Een advertentie is maar van korte duur en als je weer beter zichtbaar wil zijn moet je iedere keer geld betalen zodat zij je advertentie weer bovenaan moeten plaatsen. Het is dus zinvoller om tijd en aandacht te besteden aan de organische vindbaarheid dan om iedere keer geld uit te geven aan advertenties die maar voor een bepaalde periode bovenaan de zoekresultaten verschijnen.

Wat houdt een mobiel vriendelijke website in en waarom helpt dit mijn organische vindbaarheid?

Steeds meer mensen zijn via mobiele apparaten op zoek naar iets, dit kan een product of dienst zijn. Maar het gaat er omdat zij via hun mobiele telefoon of een ander mobiel apparaat internet gebruiken. Ze willen snel even wat opzoeken, snel een product kopen of een offerte aanvragen.

Het voordeel van een mobiel vriendelijke website is dat mensen dan waar dat ze zich ook bevinden snel op je site kunnen kijken en de informatie kunnen vinden die zij nodig hebben. Het is van belang in deze tijd dat jouw website ook goed zichtbaar is op mobiele apparaten, anders loop je veel klanten mis omdat de concurrent hier wel aan heeft gedacht.

Denk maar aan jezelf als je even wat op wil zoeken, dan doe je dat een site welke op je mobiele apparaat overzichtelijk is en waarbij je goed kunt navigeren naar hetgeen wat je wil weten. Door hier op in te spelen, draagt het ook weer bij aan je organische vindbaarheid. Ook op mobiele apparaten kunnen klanten je website dan openen en actie ondernemen naar hetgeen wat zij willen.

Hoe lang duurt het voordat ik verbetering zie in mijn organische vindbaarheid als ik SEO toepas?

Op internet kan iedere website in de organisatorische zoekresultaten staan. Maar het is toch wel lastig om hoog in de lijst terecht te komen. Daarom wordt er vaak een SEO-specialist ingeschakeld om het werk aan uit te besteden. Als je er toch zelf mee aan de slag wil gaan moet je wel geduld hebben.

Het is niet zo dat je binnen twee dagen jezelf ineens op de eerste pagina ziet staan. Het ligt er ook aan op welke factoren je de site hebt aangepast of aan hebt laten passen en hoeveel concurrentie dat er is. Als je een zoekwoord hebt waar weinig concurrentie op is, dan ben je vaak sneller op de eerste pagina te vinden dan wanneer dat veertig bedrijven daar ook op willen scoren. Het hangt dus echt af van je doelen, hetgeen wat je al hebt bereikt en hoeveel tijd er wordt besteed aan de organische vindbaarheid (en welke aanpassingen er worden gedaan).

Het is een proces. Het is goed om je doelstellingen in kaart te brengen, en ga na wat de concurrent doet. Hoe ziet de markt er momenteel uit en hoe kun je daar op inspelen? Er moeten externe onderzoeken uit worden gevoerd, een content strategie opstellen bijvoorbeeld en het analyseren van een technische website hoort er ook bij.

Is het schrijven van extra content cruciaal voor een betere organische vindbaarheid?

Dankzij organische vindbaarheid gaat de kwaliteit van de teksten (content) omhoog. Goede content moet inhoudelijk voorzien zijn van relevante zoekwoorden voor je doelgroep. Hoe beter dit op elkaar is afgestemd, hoe groter de kans is dat zij op jouw website terechtkomen.

Het gaat er om dat jij op bepaalde zoekwoorden beter vindbaar bent en dit moeten dus de woorden zijn waar dat je doelgroep gebruik van maakt. Als dat uitgebreid is onderzocht, dan kan daar middels goede teksten of blogs op in worden gespeeld. Google houdt van goede teksten, het moet echt een meerwaarde zijn voor klanten, ze moeten hier antwoord krijgen op vragen die zij hebben. Als je dat voor elkaar krijgt, dan draagt het schrijven van extra content zeker bij aan een betere organische vindbaarheid.

Regelmatig updaten en teksten toevoegen is sowieso goed. Iedere keer als Google dat de website gaat indexeren, zien ze dat je website groeit en dat is voor iedereen echt een meerwaarde. Blijf er dan voor zorgen dat je in blijft spelen op relevante zoekwoorden, je kunt vaker een zoekwoordenonderzoek (laten) doen en dan weet je op welke woorden je momenteel het beste in kunt spelen om je doelgroep te bereiken.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 oktober 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.