SEO voor leadgeneratie

SEO is één van de krachtigste middelen om kwalitatieve leads aan te trekken en te converteren. Het doel van leadgeneratie via SEO is niet alleen om verkeer naar je website te trekken, maar om dat verkeer om te zetten in potentiële klanten. Door je website te optimaliseren voor relevante zoekwoorden en de juiste content aan te bieden, kun je een gestage stroom van leads genereren die klaar zijn om zaken met je te doen. In dit artikel deel ik hoe je SEO effectief kunt inzetten voor leadgeneratie en wat de beste strategieën zijn om kwalitatieve leads te trekken.

Waarom SEO voor leadgeneratie?

Ik gebruik altijd mijn eigen website, ralfvanveen.com, als voorbeeld voor waarom SEO zo interessant is. Een aantal redenen:

  1. Ik vorm in mijn eentje het marketing en sales team.
  2. Ik krijg dagelijks mooie leads binnen zonder dat ik daar veel werk nog voor hoef te verrichten (buiten deze artikelen schrijven).
  3. De leads die komen zijn voorspelbaar. Ik weet ongeveer hoeveel leads ik per maand van het jaar zal krijgen (minimaal).
  4. De leads zijn kwalitatief. Er vindt een stukje leadkwalificatie plaats op de website.
  5. Ik bespaar mezelf de moeite om te spreken op events, naar netwerkborrels te gaan en simpelweg het steken van energie in leads die niet eens waardevol zijn voor mij en deze achter de broek aan te zitten.
  6. Ondernemen is leuker met een goede SEO.

Kwalitatieve leads zonder daar hard (meer) voor te werken en zonder daar veel voor te betalen. Het maakt ondernemen simpelweg leuker. Lees hier ook wel meer over in mijn B2B SEO artikel.

Contentcreatie gericht op het aantrekken van leads

Een succesvolle SEO-strategie voor leadgeneratie begint bij content. Het type content dat je creëert, speelt een cruciale rol in het aantrekken van de juiste doelgroep en het begeleiden van hen door de koopcyclus.

  • Gated content: Een van de meest effectieve manieren om leads te genereren is door gated content aan te bieden, zoals whitepapers, e-books, of diepgaande rapporten. Bezoekers kunnen deze waardevolle content alleen downloaden nadat ze hun contactgegevens hebben verstrekt.
  • Blogposts en informatieve artikelen: Schrijf blogs die specifiek gericht zijn op het beantwoorden van vragen die jouw doelgroep heeft tijdens hun onderzoeksfase. Dit kunnen diepgaande artikelen zijn over onderwerpen die direct verband houden met de diensten of producten die je aanbiedt. Denk aan “Hoe kies je de juiste CRM-software?” of “10 manieren om je online zichtbaarheid te verbeteren”.
  • Case studies en succesverhalen: Niets overtuigt potentiële klanten meer dan bewijs van succes. Case studies laten zien hoe je andere klanten hebt geholpen om hun problemen op te lossen.

Let hierbij wel op dat je ook daadwerkelijk veel content schrijft voor zoektermen waar volume op zit in Google. Het is belangrijk dat je uiteindelijk toch bovenaan komt op de meest gewenste zoekwoorden.

Zoekwoorden gericht op intentie en conversie

Bij SEO voor leadgeneratie is het belangrijk om je te richten op zoekwoorden die niet alleen verkeer aantrekken, maar ook een sterke koopintentie hebben. Dit betekent dat je moet optimaliseren voor zoektermen die laten zien dat de gebruiker klaar is om actie te ondernemen.

  • Conversiegerichte zoekwoorden: Zoekwoorden zoals “beste software voor X”, “kosten van Y-dienst”, of “offerte aanvragen voor Z” duiden erop dat de gebruiker zich in een latere fase van het aankoopproces bevindt en klaar is om een beslissing te nemen. Door je content en landingspagina’s te optimaliseren voor dit soort zoektermen, trek je verkeer aan dat eerder geneigd is om te converteren.
  • Long-tail zoekwoorden: Long-tail zoekwoorden zijn meer specifieke zoekopdrachten die meestal minder concurrentie hebben, maar wel gerichter verkeer aantrekken. Voor leadgeneratie zijn long-tail zoekwoorden vaak effectiever omdat ze beter aansluiten bij de intenties van de zoeker, bijvoorbeeld “beste SEO-tools voor kleine bedrijven” in plaats van alleen “SEO-tools”.

Om deze zoektermen te bepalen bekijk ik altijd wat de resultaten zijn vanuit een Google Ads campagne (wanneer deze er liggen). Met name het onderdeel zoekwoorden + conversie per zoekwoord is hierbij van belang. Welke zoekwoorden resulteren in welke conversies. Hierna kun je een selectie hieruit maken en in deze zoekwoorden investeren voor SEO.

Landingspagina’s optimaliseren voor conversies

Het aantrekken van bezoekers is slechts de eerste stap. Om leads te genereren, moet je ervoor zorgen dat je landingspagina’s zijn geoptimaliseerd voor conversies. Dit betekent dat de pagina’s waar bezoekers op terechtkomen hen moeten begeleiden naar een duidelijke volgende stap, zoals het invullen van een formulier of het aanvragen van een offerte.

  • Duidelijke call-to-actions (CTA’s): Zorg ervoor dat elke landingspagina duidelijke CTA’s heeft. Deze CTA’s moeten gebruikers direct naar een volgende actie leiden, zoals “Download onze gids”, “Vraag een gratis consult aan”, of “Schrijf je in voor een demo”. Maak deze CTA’s visueel aantrekkelijk en plaats ze op prominente plekken op je pagina’s.
  • Kort en krachtig formulier: Je formulier moet kort en simpel zijn. Vraag alleen om de meest noodzakelijke informatie, zoals naam, e-mail en telefoonnummer. Hoe eenvoudiger het formulier, hoe groter de kans dat bezoekers het daadwerkelijk invullen. Voor complexe diensten kun je optioneel kiezen voor iets langere formulieren, maar houd de balans tussen wat je vraagt en wat je aanbiedt.
  • Social proof en vertrouwen opbouwen: Gebruik klantbeoordelingen, testimonials en logo’s van bekende klanten om vertrouwen op te bouwen bij bezoekers. Mensen zijn sneller geneigd om hun gegevens te verstrekken als ze zien dat andere bedrijven of klanten al positieve ervaringen met jou hebben gehad.

Initieel vind ik het hierbij belangrijk om het zo laagdrempelig mogelijk te houden; het verkrijgen van conversies. Daarna kun je aan de slag gaan met bepalen wie je ICP is en wat voor leads je echt wil krijgen vanuit de website.

Als je de capaciteit hebt om het stukje leadkwalificatie intern te doen (niet op de website), dan geef ik daar de voorkeur aan. Zo zorg je ervoor dat je op de website het maximale aantal leads krijgt.

Lead nurturing en remarketing via SEO

SEO stopt niet bij het aantrekken van leads; het kan ook worden ingezet om bestaande leads verder door de funnel te begeleiden.

  • Lead nurturing content: Creëer content die specifiek is gericht op het nurturen van leads. Dit kan bijvoorbeeld e-mailseries zijn die bezoekers ontvangen nadat ze zich hebben ingeschreven voor je nieuwsbrief of een whitepaper hebben gedownload. Houd je leads betrokken door ze regelmatig waardevolle content te sturen die hen helpt bij hun beslissing.
  • Remarketing op basis van zoekintentie: Gebruik Google Ads en sociale media remarketing om bezoekers die je site eerder hebben bezocht opnieuw te benaderen. Door te targeten op specifieke zoekwoorden en interesses, kun je hen terughalen naar je website en hen overtuigen om alsnog contact op te nemen.

Technische SEO voor leadgeneratie

Een goed functionerende website is essentieel om ervoor te zorgen dat bezoekers niet afhaken voordat ze een lead worden. Technische SEO zorgt ervoor dat je site snel laadt, mobielvriendelijk is, en eenvoudig navigeerbaar.

  • Laadsnelheid optimaliseren: Niets is erger dan een trage website. Als je site langzaam laadt, zullen potentiële leads snel afhaken. Optimaliseer je afbeeldingen, gebruik caching, en minimaliseer zware scripts om ervoor te zorgen dat je website zo snel mogelijk laadt.
  • Mobielvriendelijkheid: Een groot deel van je verkeer komt waarschijnlijk via mobiele apparaten. Zorg ervoor dat je website volledig responsive is en dat formulieren en CTA’s goed werken op zowel mobiele als desktopapparaten.
  • HTTPS en beveiliging: Vertrouwen is cruciaal bij leadgeneratie. Zorg ervoor dat je website beveiligd is met een SSL-certificaat (HTTPS), zodat bezoekers weten dat hun gegevens veilig zijn.

Conclusie

SEO voor leadgeneratie draait om meer dan alleen verkeer naar je website trekken. Het gaat om het aantrekken van de juiste bezoekers, hen waardevolle content bieden en hen uiteindelijk omzetten in gekwalificeerde leads. Door je te richten op de juiste zoekwoorden, conversiegerichte landingspagina’s, en het creëren van nuttige content kun je een constante stroom van kwalitatieve leads genereren voor je bedrijf. Blijf je SEO-strategie voortdurend optimaliseren en je zult zien dat je leadgeneratieproces steeds effectiever wordt.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 77 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 21 augustus 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 21 augustus 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.