SEO voor web 3.0 (het semantische web) uitvoeren

Web 3.0, ofwel het semantische web, zorgt voor veel veranderingen in de manier waarop we het internet gebruiken. Dit heeft effect op SEO. Enkele uitdagingen die web 3.0 met zich meebrengt, zijn blockchain en AI. In dit artikel behandel ik de uitdagingen en zoek ik naar oplossingen om goed gebruik te maken van alle nieuwe tools.

Verschillende webversies

 1. Web 1.0 (het statische web):
  • Periode: Web 1.0, ook wel het statische web, werd vanaf begin jaren ’90 tot begin 2000 gebruikt. 
  • Kenmerken: Web 1.0 wordt ‘het statische’ web genoemd, omdat deze versie voornamelijk uit statische pagina’s bestond en het belangrijkste doel het verspreiden van informatie was. De websites waren erg eenvoudig. Deze bestonden enkel uit tekst en slechts een aantal beperkte grafische elementen. Ook waren de websites niet interactief. Bovendien bestonden de gebruikers alleen in consumenten die de website bezochten om de content te lezen. Producenten behoorden niet tot de doelgroep.
  • Technologieën: de gebruikte technologieën waren HTML en HTTP.
 2. Web 2.0 (het sociale web):
  • Periode: Web 2.0 wordt het sociale web genoemd. Deze versie van het web is in de beginjaren 2000 ontstaan.
  • Kenmerken: Web 2 was al een stuk geavanceerder dan de eerste versie. De communicatiekanalen waren verbeterd en de netwerkconnectiviteit was uitgebreider. Bovendien was er een grotere gebruikersactiviteit. De naam ‘sociale web’ verwijst naar de opkomst van sociale mediaplatforms, wiki’s en blogs, die in deze tijd ontstonden. Gebruikers produceerden niet alleen content, maar consumeerden deze zelf ook. De door gebruikers zelf gecreëerde content nam in een rap tempo toe.
  • Technologieën: bij web 2.0 werd er gebruikgemaakt van AJAX, RSS, Web-API’s en Sociale Media Platforms.
 3. Web 3.0 (het semantische web):
  • Periode: het semantische web (web 3.0) werd in de jaren 2010 gevormd en is tot op de dag van vandaag nog steeds in ontwikkeling.
  • Kenmerken: het semantische web is vooral gericht op intelligente en verbonden web-ervaringen. Er wordt gebruiktgemaakt van machine learning en kunstmatige intelligentie, die informatie op een zo menselijk mogelijke manier te verwerken. Bovendien spelen gedecentraliseerde netwerken met blockchain-technologie een grote rol. Web 3.0 streeft ernaar het web meer gepersonaliseerd te maken, zodat de getoonde content beter past bij de individuele behoeftes en wensen van de gebruiker.
  • Technologieën: de toegepaste technologieën zijn Machine Learning, blockchain, Kunstmatige Intelligentie en Gedecentraliseerde Protocollen (waaronder IPFS).

De uitdagingen van Web 3.0 voor SEO

Nieuwe web-versies zijn een uitdaging voor het SEO-stappenplan. Web 3.0 is complexer dan zijn voorgangers, doordat er nieuwe programmeertalen zijn bijgekomen en de websites interactiever zijn geworden. Bovendien is de concurrentie toegenomen en is er meer vraag en aanbod. Bedrijven moeten meer moeite doen om hoger in Google te komen. De concurrentiestrijd is enorm. Zelfs bij een hoge ranking is het nog niet gegarandeerd dat er veel verkeer naar een website komt.

 1. Decentralisatie: veel van de inhoud van Web 3.0 verschuift naar platformen die niet centraal worden beheerd, denk aan blockchain. Zoekmachines hebben daardoor meer moeite met het vinden en ranken van de inhoud.
 2. Context is belangrijk: Web 3.0 vindt de betekenis van de woorden (in relatie tot de context) belangrijk, terwijl er voorheen vooral naar zoekwoorden werd gezocht.
 3. Zorgen over privacy: voor gepersonaliseerde SEO wordt er steeds meer data van de gebruiker gevraagd. Dit leidt tot zorgen over privacy.
 4. Toenemend gebruik van AI: zoekmachines maken steeds meer gebruik van AI, kunstmatige intelligentie. Om relevante content aan te bieden die goed scoort in de zoekmachines, moeten SEO-bedrijven up-to-date blijven van de nieuwste ontwikkelingen en technologieën en deze ook in hun SEO-strategie toepassen.
 5. Toegang tot gebruikersdata: in Web 3.0 hebben gebruikers meer controle over hun eigen gegevens. Omdat het inzicht in de gegevens van de gebruiker zo moeilijker te verwerven is, kan dit lastig zijn voor het maken van een goede SEO-strategie.
 6. Voice Search: Voice Search wordt steeds populairder. SEO-strategieën moeten daarom worden aangepast op de manier waarop mensen praten, in plaats van typen.
 7. Groter aantal apparaten en platforms: het aantal apparaten en platforms neemt alsmaar toe, wat de optimalisatie van content ingewikkelder maakt.
 8. Persoonlijke ervaring: Web 3.0 streeft ernaar om ervaringen persoonlijker te maken. Een SEO-strategie moet gericht zijn op de individuele behoeften van de gebruiker en waarde toevoegen aan de gebruikerservaring.
 9. Technische uitdagingen. het gebruik van geavanceerde technieken in Web 3.0, denk aan blockchain, leidt tot nieuwe technische uitdagingen voor SEO.
 10. Deepfakes. door de opkomst van technologieën als deepfakes is het belangrijk om manieren te vinden waarop echte content gewaarborgd kan worden. Het moet ook duidelijk zijn wat nep is en welke content wel echt is.

Mogelijke oplossingen voor grote uitdagingen

SEO-specialisten moeten constant blijven zoeken naar vernieuwingen om te blijven concurreren in de wereld van SEO. Het is belangrijk om altijd up-to-date te blijven en zo snel mogelijk de nodige aanpassingen te verrichten. Hieronder stel ik een aantal oplossingen voor enkele grote uitdagingen voor.

1. Decentralisatie

Uitdaging. Veel gegevens worden in Web 3.0 opgeslagen op gedecentraliseerde netwerken als blockchain, waardoor zoekmachines de content minder makkelijk indexeren en ranken.

Oplossing. Om de content nog steeds goed te indexeren en te ranken, worden nieuwe technieken ontwikkeld. SEO-specialisten werken samen met ontwikkelaars van blockchain-technologieën om specifieke crawlers te maken die geschikt zijn voor gedecentraliseerde netwerken.

2. Context is belangrijk

Uitdaging. Web 3.0 vindt de context en betekenis achter de zoekopdrachten belangrijker dan de zoekwoorden zelf.

Oplossing. Creëer content die meer gericht is op de betekenis en intentie van de gebruiker. Dit kan door diepgaander onderzoek te doen de doelgroep en door gebruik te maken van technieken die ervoor zorgen dat teksten op een natuurlijke manier worden geschreven.

3. Toenemend gebruik van AI

Uitleg. Met de opkomst van AI in zoekmachines, veranderen de algoritmes voortdurend en worden ze geavanceerder in het begrijpen van content.

Oplossing. Pas op AI gebaseerde tools toe in de SEO-strategie. Deze tools analyseren grote hoeveelheden data en kunne trends identificeren. Blijf ook op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in AI en machine learning die verband hebben op SEO. Voor SEO-optimalisatie is het belangrijk om slim om te gaan met nieuwe technieken

4. Gesproken zoekopdrachten

Uitleg. De toenemende populariteit van het gebruik van spraakassistentie bij het uitvoeren van zoekopdrachten, zorgt ervoor dat een andere aanpak nodig is voor de SEO. Voice Search maakt meer gebruik van spreektaal, terwijl getypte zoekopdrachten zo kort mogelijk zijn.

Oplossing. In SEO-strategieën moet de nadruk meer liggen op natuurlijk taalgebruik. Content moet meer longtail zoekwoorden en zoekopdrachten die gebaseerd zijn op vragen bevatten. Bovendien is lokale SEO belangrijk, omdat de gesproken zoekopdrachten kunnen variëren per regio.

5. Deepfakes

Uitdaging. De opkomst van deepfakes maakt het steeds moeilijker om te bepalen welke content echt is en wanneer er gebruik is gemaakt van deepfake.

Oplossing. Investeringen in technologieën en processen die de echtheid van content verifiëren zijn essentieel. Gebruik bijvoorbeeld digitale handtekeningen of blockchain-technologie om de oorsprong en echtheid van de content te garanderen. Voor een sterke geloofwaardigheid is een goede reputatie en merkidentiteit belangrijk.

Web 3.0 vereist meer dan ook flexibiliteit van SEO-specialisten. De veranderende zoekmethodes, nieuwe technologieën en decentralisatie zorgen er onder andere voor dat SEO-specialisten voortdurend up-to-date moeten blijven om hoger in Google te scoren. Deze webversie brengt de nodige uitdagingen met zich mee, maar ook grote kansen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.