SEO inzetten voor marktonderzoek
In de wereld van marketing is het essentieel om altijd een stap voor te blijven. Als CMO of marketing manager van een organisatie ben je waarschijnlijk bekend met de kracht van SEO. Maar heb je ooit overwogen hoe SEO kan dienen als een instrument voor marktonderzoek? In dit artikel leg ik uit hoe ik SEO inzet voor het uitvoeren van marktonderzoek.
De evolutie van SEO als marktonderzoekstool
In de beginjaren was SEO vooral gericht op technische optimalisatie en het gebruik van de juiste zoekwoorden. Maar met de tijd en de steeds slimmere algoritmen van zoekmachines is SEO geëvolueerd. Nu biedt het inzichten in wat mensen echt willen, hun gedrag, behoeften en uitdagingen. Door deze gegevens te analyseren, kan ik trends identificeren, marktbehoeften begrijpen en zelfs voorspellen wat de volgende grote vraag zal zijn.
Het prognosticeren van trends binnen bepaalde branches is met name sterker geworden binnen de SEO. De tooling hiervoor is accurater dan ooit. Denk daarbij aan content gaps vanuit Ahrefs, de volumes in de zoekwoordplanner of de gegevens uit de GSC (zowel op technisch vlak als de prestaties).
Het belang van marktonderzoek voor grotere organisaties
Marktonderzoek is de ruggengraat van elke succesvolle marketingstrategie. Voor grotere organisaties, met complexere markten en grotere concurrentie, is het nog crucialer. Het stelt je in staat om je doelgroep beter te begrijpen, kansen in de markt te identificeren en je strategieën aan te passen.
Traditionele marktonderzoeksmethoden versus SEO
Traditionele marktonderzoeksmethoden, zoals enquêtes, focusgroepen en veldonderzoek, hebben hun waarde. Ze bieden diepgaande inzichten en kwalitatieve gegevens. Echter, ze kunnen tijdrovend en duur zijn. SEO daarentegen biedt real-time data, is schaalbaar en kan een continue stroom van inzichten leveren. Terwijl traditionele methoden je vertellen wat mensen zeggen dat ze willen, laat SEO zien waar ze daadwerkelijk naar op zoek zijn.
Ik zou zelf zeggen, op het gebied van kwantitatief marktonderzoek kun je SEO goed inzetten. Ter bevestiging van de hypotheses die uit deze data komen, adviseer ik nog wel om dit op de “ouderwetse” manier te toetsen.
Hoe marktonderzoek bijdraagt aan bedrijfsgroei
Door te weten wie je klanten zijn, wat ze willen en hoe ze zich gedragen, kun je je producten, diensten en marketingstrategieën beter afstemmen. Dit leidt tot meer tevreden klanten, hogere retentiepercentages en uiteindelijk meer omzet. Marktonderzoek, ondersteund door SEO-inzichten, geeft je de tools om je aanbod te optimaliseren en je concurrentie voor te blijven.
Marktonderzoek uitvoeren door middel van SEO kan ook leiden tot innovaties binnen producten/diensten. Aan de hand van de zoekopdrachten binnen Google kun je zien waar je klant écht naar op zoek is. Aan de hand van de volumes bij deze zoekopdrachten zie je ook hoeveel van je klanten ergens naar zoeken.
Hoe SEO inzichten biedt in markttrends
In de huidige digitale wereld is het vermogen om snel te reageren op veranderende markttrends essentieel. SEO is een krachtig instrument dat me helpt om deze trends te identificeren en erop te anticiperen.
Om dit te bepalen maak ik graag gebruik van Google Trends. Met Google Trends kan kun je de trends voor bepaalde zoektermen inzien. Dit zijn niet de absolute volumes, maar de relatieve interesse naar bepaalde zaken.
Analyseren van zoekwoordtrends en -volumes
Door regelmatig de trends en volumes van zoekwoorden te analyseren, krijg ik een duidelijk beeld van wat er leeft onder mijn doelgroep. Een plotselinge stijging in zoekvolume voor een bepaald zoekwoord kan wijzen op een groeiende interesse of behoefte. Tools zoals Google Trends en diverse SEO-platforms helpen me om deze veranderingen in realtime te volgen.
Natuurlijk zijn sommige zoektermen jaarlijks terugkerend gevoelig voor seizoenen, maar bij andere zoektermen zul je plotseling een stijging/daling zien in de volumes. Vanuit deze gegevens kun je checken wat de onderliggende oorzaak is en hier keuzes op baseren.
Begrijpen van seizoensgebondenheid en regionale verschillen
Niet alle zoekopdrachten zijn het hele jaar door consistent. Sommige zoekwoorden hebben een seizoensgebonden piek, zoals “zomervakantie” of “kerstcadeaus”. Door deze seizoensgebondenheid te begrijpen, kan ik mijn marketinginspanningen dienovereenkomstig aanpassen. Daarnaast is het belangrijk om regionale verschillen in zoekgedrag te herkennen. Wat populair is in Amsterdam, is misschien niet hetzelfde als in Maastricht.
Concurrentieanalyse via SEO
In de digitale arena is het cruciaal om te weten wie je concurrenten zijn en wat hun strategieën zijn. SEO biedt me een venster om dit te begrijpen.
Identificeren van belangrijkste concurrenten in de zoekresultaten
Wanneer ik zoekopdrachten uitvoer die relevant zijn voor mijn bedrijf, let ik op wie er consequent in de topresultaten verschijnt. Deze bedrijven zijn mijn directe concurrenten in de SEO-ruimte. Door hun content en strategieën te analyseren, kan ik inzicht krijgen in wat werkt en waar er kansen liggen.
Aan de hand van een content gap kan ik eenvoudig bekijken voor welke zoektermen mijn concurrent wél naar boven komt en ik nog niet. Met een link gap analyse kan ik bekijken welke linkvermeldingen mijn concurrent heeft en ik nog niet. Zo kan ik zowel op zoek gaan naar input voor mijn eigen SEO-campagne, als input vanuit de concurrent om meer te leren over de markt/doelgroep.
Analyseren van backlinkprofielen en de domeinautoriteit
Backlinks zijn nog steeds een van de sterkste rankingfactoren in SEO. Door het backlinkprofiel van mijn concurrenten te analyseren, kan ik zien welke websites naar hen linken en hoe waardevol deze links zijn. Dit geeft me een idee van hun online reputatie en autoriteit. Tools zoals Ahrefs of SEMrush zijn hierbij onmisbaar. Ze helpen me niet alleen om het backlinkprofiel van mijn concurrenten te begrijpen, maar ook om kansen te identificeren voor mijn eigen linkbuildingstrategie.
Met een crosslink check is het mogelijk om meerdere concurrenten in één keer te analyseren. Dat bespaart tijd en je kunt tegelijkertijd de websites inzichtelijk maken die een link naar meerdere concurrenten stuurt (laaghangend fruit binnen linkbuilding).
Doelgroepinzichten verkrijgen door SEO
In de kern van elke effectieve marketingstrategie ligt een diepgaand begrip van de doelgroep. SEO heeft zich ontpopt als een krachtige tool die me helpt om dit begrip te verdiepen en te verfijnen.
Begrijpen van zoekintentie en gebruikersgedrag
Wanneer iemand een zoekopdracht invoert, onthult dit niet alleen wat ze willen vinden, maar vaak ook waarom. Door te duiken in de zoekwoorden en zinnen die mensen gebruiken, kan ik hun intenties ontcijferen. Zijn ze op zoek naar informatie, willen ze iets kopen, of zoeken ze naar een specifieke website? Door deze intenties te begrijpen, kan ik content creëren die direct aansluit bij hun behoeften en vragen.
Vanuit deze data is het mogelijk om gedeeltelijk persona’s te creëren die binnen de ICP vallen. Vanuit deze persona’s kan aansluitende content worden geschreven / passende producten worden ontwikkeld.
Segmentatie van doelgroepen op basis van zoekgedrag
Niet iedereen in mijn doelgroep heeft dezelfde behoeften of interesses. Door hun zoekgedrag te analyseren, kan ik subgroepen identificeren en begrijpen. Bijvoorbeeld, sommige mensen zoeken misschien naar “duurzame bedrijfsstrategieën”, terwijl anderen specifiek zoeken naar “milieuvriendelijke verpakkingsoplossingen”. Door deze segmentatie kan ik gerichtere en relevantere marketingcampagnes opzetten.
Contentstrategie gebaseerd op marktonderzoek
Content is de brug die mijn merk verbindt met mijn doelgroep. Door marktonderzoek te integreren in mijn contentstrategie, zorg ik ervoor dat deze brug sterk en effectief is.
Identificeren van kansen
De digitale wereld is constant in beweging, en er duiken voortdurend nieuwe kansen op. Door regelmatig marktonderzoek te doen en te kijken naar opkomende zoekwoordtrends, kan ik nieuwe onderwerpen of vragen identificeren die nog niet voldoende worden behandeld. Dit biedt een kans om waardevolle content te creëren die bezoekers naar mijn website trekt.
Ik probeer voor mijn eigen bedrijf minimaal ieder kwartaal een vrij grondig marktonderzoek te doen, zo kan ik de trends van kwartaal tot kwartaal binnen de markt bekijken. Voor mijn markt heb ik specifieke metrics in kaart gebracht die het meest relevant zijn. Dit gaat overigens niet alleen op metrics rondom SEO, ook metrics die de doelgroep / customer journey bepalen zijn hierbij relevant.
Optimaliseren van content voor specifieke doelgroepen en zoekintenties
Elk stuk content dat ik produceer, moet een doel hebben. Door mijn content af te stemmen op specifieke doelgroepsegmenten en hun zoekintenties, zorg ik ervoor dat mijn boodschap aankomt. Dit betekent soms dat ik verschillende versies van een artikel of blogpost maak, elk geoptimaliseerd voor een andere zoekintentie of doelgroepsegment. Het resultaat? Een hogere betrokkenheid, meer tevreden bezoekers en een sterkere merkrelatie.
Daarbij is het van belang (ook voor Google), om niet ieder artikel te schrijven met als doel veel organisch verkeer te verkrijgen naar dat artikel. Ik schrijf graag over zaken die ik interessant vind (mijn doelgroep ook), maar verder niet zoveel volume heeft in Google.
Integratie van SEO-data met andere marktonderzoekstools
In het digitale tijdperk is het vermogen om verschillende databronnen te integreren en samen te voegen tot een coherent beeld van de markt een game-changer. SEO-data is krachtig op zichzelf, maar wanneer ik het combineer met andere tools, wordt het potentieel vergroot.
Koppelen van SEO-data aan CRM-systemen en analytics
Mijn CRM-systeem is de ruggengraat van mijn klantrelaties. Door SEO-data hieraan te koppelen, kan ik een dieper inzicht krijgen in hoe potentiële klanten met mijn merk omgaan voordat ze daadwerkelijk contact opnemen of een aankoop doen. Bijvoorbeeld, welke zoekwoorden hebben ze gebruikt? Welke content hebben ze geconsumeerd? Deze inzichten helpen me om mijn sales- en marketingstrategieën verder te verfijnen. Bovendien, door SEO-data te integreren met analytics, krijg ik een holistisch beeld van het gebruikersgedrag, van de eerste klik tot conversie.
Denk hierbij dus ook echt twee kanten op. Uiteindelijk kun je per zoekwoord de conversie hieraan hangen. Zo kun je zelfs per zoekwoord de kwaliteit van een conversie bepalen (met name in B2B is dit van belang).
Het combineren van kwantitatieve en kwalitatieve inzichten
SEO biedt een schat aan kwantitatieve gegevens: zoekvolumes, click-through rates, bounce rates en nog veel meer. Maar om echt te begrijpen wat mijn doelgroep drijft, combineer ik deze harde cijfers met kwalitatieve inzichten. Dit kan komen van klantinterviews, feedbackformulieren of zelfs social media monitoring. Door kwantitatieve data en kwalitatieve feedback samen te voegen, kan ik een compleet beeld krijgen van de behoeften, uitdagingen en wensen van mijn doelgroep, waardoor ik effectievere en empathische marketingstrategieën kan ontwikkelen.
Conclusie
In de steeds veranderende wereld van digitale marketing is het essentieel om flexibel te zijn en je aan te passen aan nieuwe trends en technologieën. SEO is niet langer alleen een tool voor website optimalisatie; het is een krachtig instrument voor marktonderzoek dat, wanneer op de juiste manier geïntegreerd, een schat aan inzichten kan onthullen over je doelgroep en de markt. Door SEO-data te combineren met andere marktonderzoekstools, zoals CRM-systemen en analytics, en zowel kwantitatieve als kwalitatieve gegevens te omarmen, kan je als CMO of marketing manager een holistisch beeld krijgen van jouw klanten. Succes!