Hoe pak je SEO binnen niches met zeer hoge concurrentie aan?
Alhoewel er vandaag de dag eigenlijk geen niches meer bestaan die geen of nauwelijks concurrentie kennen, onderscheidt een aantal zich duidelijk door zijn zeer hoge concurrentie. Dat vraagt om extra inspanningen op het gebied van zoekmachine optimalisatie oftewel SEO. In dit artikel ga ik daar dan ook tot in detail op in. Als ervaren SEO-specialist weet ik welke uitdagingen bedrijven binnen competitieve markten als verzekeringen, e-commerce en financiële dienstverlening tegenkomen.
Wat kun je van dit artikel verwachten? Ik vertel je onder andere waarom SEO voor bedrijven binnen concurrerende niches zo belangrijk is. Ook leg ik uit wat de grootste uitdagingen op dat gebied zijn en welke strategieën je het beste kunt gebruiken. Met deze strategieën verbeter je je online aanwezigheid en vindbaarheid. Of je nu een starter bent die hulp nodig heeft bij het veroveren van een plek op de markt, of een doorgewinterde speler bent die zijn positie verder wil verstevigen: ik ben je graag van dienst.
Nederlandse niches met een hoge concurrentie binnen SEO
Zoals ik al noemde, kent eigenlijk elke niche concurrentie. Toch zijn er enkele te onderscheiden waarbinnen sprake is van een zeer hoge concurrentie. Daarvan geef ik je hieronder enkele voorbeelden:
Verzekeringen: de Nederlandse verzekeringsmarkt is zeer concurrerend. Verzekeraars, maar ook vergelijkingswebsites proberen stuk voor stuk hoog te scoren in de organische zoekresultaten. Ze streven naar gunstige posities voor zoekwoorden als ‘autoverzekering’, ‘zorgverzekering’ en ‘reisverzekering’.
Online marketing: ook de online marketing industrie is zeer competitief te noemen, zeker wanneer het om zoekwoorden als ‘SEO’, ‘contentmarketing’, ‘sociale media marketing’ en ‘Google Ads’ gaat.
Financiële diensten: binnen de sector van financiële dienstverleners is de concurrentie er ook niet minder om. Banken en andere financiële instellingen gaan dagelijks de strijd met elkaar aan om topposities in de zoekresultaten te verkrijgen. Voornamelijk op zoekwoorden als ‘hypotheek’, ‘sparen’ en ‘leningen’ ligt de focus.
E-commerce: de e-commerce markt kan uiteraard ook niet aan deze opsomming ontbreken. De competitie binnen deze branche is het hoogst wanneer het gaat om zoekwoorden als ‘kleding’, ‘schoenen’, ‘elektronica’ en ‘cadeaus’.
Reizen: Nederlanders zijn een reislustig volk en dat betekent ook binnen de reisindustrie een hoge concurrentie. Reisorganisaties en reisbureaus proberen allemaal om hoog te scoren in de zoekresultaten voor zoekwoorden zoals ‘vakantie’, ‘vliegtickets’ en ‘hotels’.
De niches die ik hierboven op een rijtje heb gezet, zijn slechts enkele voorbeelden van markten binnen Nederland die een zeer hoge concurrentie hebben. Alhoewel het moeilijk is om binnen deze niches een stevige plek te veroveren, wordt succes een stuk waarschijnlijker met de juiste strategieën en inzicht in SEO.
SEO binnen zeer concurrerende niches in vogelvlucht
Geen tijd voor een volledig artikel over SEO binnen zeer concurrerende niches? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting.
Hoe bepaal je de mate van concurrentie?
Je kunt dit nauwkeurig bepalen door verschillende factoren te analyseren die van invloed zijn op de concurrentie in een bepaalde markt. Welke stappen je kunt nemen om de mate van concurrentie te bepalen, vertel ik je hieronder kort.
Analyseer de zoekresultaten: voer een zoekopdracht uit voor de belangrijkste zoekwoorden in jouw markt en analyseer de zoekresultaten. Daarbij bekijk je welke websites hoog scoren en hoeveel websites zich op dezelfde zoekwoorden richten.
Analyseer de kwaliteit van de concurrenten: niet alleen wil je weten welke websites hoog scoren in de zoekresultaten, ook informatie over hun kwaliteit is interessant. Bekijk daarom hun content, backlinkprofiel, laadsnelheid en andere factoren die van invloed kunnen zijn op hun ranking.
Analyseer de zoekwoorden van concurrenten: natuurlijk ga je ook na welke zoekwoorden jouw concurrenten precies gebruiken om te ranken. Welke komen er vaak voor en welke minder vaak?
Bekijk de advertenties: neem in je analyse niet alleen de organische zoekresultaten mee, maar ook de betaalde advertenties. Des te meer advertenties er worden weergegeven als ‘antwoord’ op een zoekvraag, des te hoger is de concurrentie in die niche.
Analyseer de marktomvang: analyseer ook de omvang van de markt waarin je actief bent of wilt zijn. Hoeveel spelers behoren hiertoe? Des te meer dat er zijn, des te waarschijnlijker is het dat er binnen deze niche sprake is van zeer hoge concurrentie.
Analyseer de prijsniveaus: analyseer de prijsniveaus in de markt en vergelijk deze met die van jouw concurrenten. Als de prijzen laag zijn en de concurrentie sterk is, betekent dit meestal een hoge mate van concurrentie.
Wanneer je alle bovenstaande factoren in overweging neemt, kun je de mate van concurrentie binnen een markt goed bepalen. Wees je er wel van bewust, dat je deze stappen niet eenmalig uitvoert. Een regelmatige analyse van deze factoren is noodzakelijk om je strategieën en tactieken up-to-date te houden. Zo kun je optimaal rekening blijven houden met de veranderingen binnen de markt.
Welke SEO-factoren zijn het meest essentieel voor SEO binnen concurrerende niches?
Resultaten halen met SEO kan binnen zeer concurrerende niches een grote uitdaging zijn. Toch bestaan er manieren om de gewenste resultaten te halen. Wees je ervan bewust dat dit tijd en energie kost, maar met de volgende tips kun je geholpen zijn:
Voer grondig zoekwoordenonderzoek uit: binnen iedere niche is een gedegen zoekwoordenonderzoek van cruciaal belang voor SEO. Identificeer daarom de zoekwoorden en zinnen die het meest relevant zijn voor jouw niche. Vervolgens ga je over tot het optimaliseren van je content rondom deze zoekwoorden. Het is raadzaam om ook long-tail zoekwoorden te gebruiken die minder concurrentie hebben.
Focus op kwalitatieve content: in een concurrerende niche is kwaliteit van extra groot belang. Hiermee kun je jezelf immers nog duidelijke onderscheiden. Zorg er daarom voor dat je kwalitatieve en unieke content voor jouw doelgroep creëert. Behalve goed geschreven moet deze ook goed gestructureerd zijn en waardevolle informatie aan de lezers bieden.
Maak gebruik van linkbuilding: ook linkbuilding blijft een belangrijke factor voor SEO. Hoogwaardige backlinks verkrijg je onder andere door middel van gastbloggen, samenwerkingen, sociale media en outreach-campagnes. Zorg er altijd voor dat de links relevant zijn voor jouw niche. Ook moeten ze afkomstig zijn van betrouwbare en autoritaire websites.
Optimaliseer voor mobiel: steeds meer mensen gebruiken hun mobiele apparaten om te zoeken op het internet. Een van de belangrijkste adviezen die ik je anno nu dan ook kan geven, is ervoor te zorgen dat je je website voor mobiele apparaten optimaliseert. Zo verbeter je de gebruikerservaring, maar tegelijkertijd draagt dit ook bij aan betere zoekresultaten.
Houd jouw concurrenten in de gaten: wanneer je je concurrenten monitort, krijg je inzicht in wat zij doen om hun SEO-strategie te verbeteren. Analyseer daarom hun content, zoekwoorden, backlinks en andere aspecten van hun SEO-strategieën. Deze informatie gebruik je om je eigen strategie te verbeteren.
Wees geduldig en consistent: ik noemde het eerder al. SEO kost tijd en inspanning. Het is dan ook geen kortlopend project dat direct zichtbare resultaten oplevert. Geduld en consistentie zijn echter sleutelwoorden die je helpen om sterke, duurzame resultaten op te bouwen. Gedurende de loop van het traject houd je je voortgang met analysetools bij. Zo kun je zien wat wel en wat niet werkt.
Hoe voer je een grondig zoekwoordonderzoek uit?
Zoals je wellicht wel weet is een grondig zoekwoordonderzoek een belangrijke eerste stap in een succesvolle SEO-strategie. Ik vertel je graag puntsgewijs hoe je dit het beste kunt aanpakken:
Begin met het maken van een lijst van onderwerpen die relevant zijn voor jouw bedrijf, producten of diensten. Vraag jezelf bij het opstellen van die lijst af waar mensen naar zouden zoeken als ze behoefte hebben aan hetgene dat jij aanbiedt.
Maak gebruik van een zoekwoordonderzoekstool, zoals Google Keyword Planner, Ahrefs, SEMrush, of Moz Keyword Explorer. Deze tools maken het je makkelijk om zoekwoorden te vinden die relevant zijn voor jouw bedrijf en producten (1). Je voert jouw onderwerpen in de tool in en deze vertelt je vervolgens welke zoekwoorden en zinnen mensen gebruiken om deze onderwerpen te vinden.
Analyseer de zoekvolumes en de concurrentie voor de zoekwoorden die je hebt gevonden. Het is van belang om te kiezen voor zoekwoorden met een hoog zoekvolume en een lage concurrentie. Dit zijn namelijk termen waar veel mensen op zoeken, maar waar slechts weinig concurrenten zich op richten.
Zoek naar gerelateerde zoekwoorden en long-tail zoekwoorden. Long-tail zoekwoorden zijn specifieker en hebben over het algemeen minder concurrentie dan bredere zoekwoorden. Door deze te gebruiken, kan het makkelijker worden om hoog te scoren in de zoekresultaten en meer verkeer naar je website te genereren.
Analyseer de zoekresultaten en bepaal welke zoekwoorden en zinnen jouw concurrenten gebruiken. Dit kan je helpen om te begrijpen welke zoekwoorden en zinnen het meest relevant zijn voor jouw niche. Op basis daarvan kun je jouw strategie verder aanpassen.
Maak een lijst van de zoekwoorden en zinnen die je hebt gevonden en gebruik ze om jouw content te optimaliseren. Zorg bij het creëren van inhoud voor je website voor voldoende zoekwoorddichtheid, maar waak er ook voor dat je content natuurlijk en leesbaar blijft.
Een zoekwoordonderzoek binnen een concurrerende niche
Hierboven heb je kunnen lezen wat de beste manier is om een grondig zoekwoordenonderzoek uit te voeren. In een concurrerende niche vragen enkele zaken echter extra je aandacht. Zo moet je onder andere letten op:
Relevantie: zoekwoorden moeten relevant zijn voor jouw niche en doelgroep. Onderzoek daarom de zoekopdrachten van jouw doelgroep en richt je op zoekwoorden die relevant zijn voor jouw producten, diensten en merk.
Zoekvolume: het beste kies je natuurlijk voor zoekwoorden met een hoog zoekvolume. Des te hoger het volume, des te meer interesse er immers bestaat voor deze zoekwoorden. Houd er wel rekening mee dat zoekwoorden met een hoog volume ook een hoge concurrentie kennen.
Concurrentie: analyseer de concurrentie voor elk zoekwoord dat je wilt gebruiken. Kies voor zoekwoorden met een lage concurrentie om de kans te vergroten dat jouw website hoog scoort in de zoekresultaten. Of nog beter gezegd: voor zoekwoorden met een zo hoog mogelijk volume en een zo laag mogelijke concurrentie.
Long-tail zoekwoorden: maak gebruik van long-tail zoekwoorden die specifiek zijn en gericht op jouw niche en doelgroep. Dit soort zoekwoorden heeft doorgaans veel minder concurrentie dan bredere zoekwoorden. Ze kunnen leiden tot gerichter verkeer naar je website.
Zoekintentie: analyseer de zoekintentie achter elk zoekwoord. Zoekwoorden die een commerciële zoekintentie hebben, zijn sterker gericht op conversies dan zoekwoorden met een informatieve zoekintentie. Voorbeelden van conversiegerichte zoekwoorden zijn ‘kopen’, ‘bestellen’ en ‘aanvragen’.
Variatie: maak gebruik van een variatie van zoekwoorden. Door niet alleen op brede zoekwoorden, maar ook op gerelateerde zoekwoorden, synoniemen en langere zoekzinnen te focussen, zul je je zichtbaarheid nog efficiënter weten te verbeteren.
Lokale zoekwoorden: als je ook over een fysieke locatie beschikt, is het van groot belang om ook van lokale zoekwoorden gebruik te maken. Deze zijn gericht op jouw stad, regio of land en kunnen bijdragen aan gerichter verkeer vanuit je lokale markt.
Wat zijn de kenmerken van kwalitatieve content?
Kwalitatieve content is content die relevant, informatief en waardevol is voor de doelgroep. Bovendien is het content die erop is gericht om een vraag te beantwoorden of een probleem op te lossen. De inhoud is goed geschreven en gestructureerd én weet de lezer een positieve ervaring te bieden (2). Kwalitatieve content, ook wel kwalitatieve inhoud genoemd, voldoet aan de onderstaande kenmerken:
Relevantie: de content moet relevant zijn voor de doelgroep en aansluiten bij hun interesses, behoeften en vragen. Het moet inspelen op hun zoekopdrachten en problemen en hiervoor een oplossing bieden.
Informatief karakter: de content moet informatie bevatten die nieuw en nuttig is voor de lezers. Uiteraard moet het betrouwbaar en accuraat zijn. De inhoud op je website baseer je dan ook altijd op feiten en onderzoek.
Leesbaarheid: de content moet gemakkelijk te lezen en te begrijpen zijn voor de doelgroep. Daarom maak je gebruik van eenvoudige en begrijpelijke taal. Onnodige vaktermen of jargon vermijd je.
Originaliteit: de content moet origineel en uniek zijn en geenszins een kopie zijn van bestaande content op het internet. Creëer de content daarom vanuit jouw eigen perspectief en bied de lezer nieuwe inzichten.
Visuele aantrekkelijkheid: de content moet visueel aantrekkelijk en gemakkelijk te scannen. Het oog wil immers ook wat! Visuele aantrekkelijkheid realiseer je onder andere door het gebruik van afbeeldingen, grafieken, infographics of video’s die de inhoud ondersteunen (3).
Call-to-action: uiteindelijk moet de content je lezers aansporen tot actie en hen helpen om de volgende stap te zetten. Dit kan een aankoop zijn, maar dat hoeft niet per se. Je kunt bij een actie ook denken aan het invullen van een formulier, inschrijven voor een nieuwsbrief of contact opnemen met een contactpersoon.
Linkbuilding in een concurrerende markt
Net als voor content dien je binnen een concurrerende markt ook extra oog te hebben voor linkbuilding. Ook hier geldt hetzelfde: het kost tijd en energie, maar met vastberadenheid en een goede linkbuildingstrategie kun je een hoop bereiken. Hieronder beschrijf ik enkele stappen die je kunt zetten:
Maak een lijst van betrouwbare en autoritaire websites in jouw niche. Dit kunnen nieuwswebsites, blogs, forums, directories en sociale media platforms zijn. Ga vervolgens over tot het analyseren van hun inhoud en onderzoek welke websites vaak naar deze pagina’s linken.
Maak kwalitatieve en waardevolle content op jouw website. Dit zorgt ervoor dat het voor andere websites aantrekkelijker wordt om daarnaar te linken. Waardevolle content kan een blogpost, maar ook een infographic, een video of een whitepaper zijn. Je content moet te allen tijde uniek en interessant zijn en zich richten op de behoeften en interesses van jouw doelgroep.
Maak gebruik van outreach-campagnes. Dit zijn campagnes die je specifiek inzet om contact op te nemen met de website-eigenaren en redacteuren van de websites op jouw lijst. Je vertelt hen waarom jouw content relevant is voor hun lezers en wat de meerwaarde van een link naar jouw website zou zijn. Wees overtuigend zonder druk uit te oefenen en blijf altijd vriendelijk en persoonlijk.
Maak gebruik van gastbloggen om backlinks te verkrijgen. Ga na welke websites gastbloggers accepteren en schrijf kwalitatieve en relevante artikelen die gericht zijn op hun doelgroep. In ieder gastblog verwerk je een link naar jouw eigen website.
Maak gebruik van sociale media om jouw content te promoten en links naar jouw website te verkrijgen. Zo deel je jouw content op je eigen sociale mediakanalen, maar neem je ook deel aan relevante discussies op sociale mediaplatformen binnen jouw niche. Daarnaast is het slim om naar samenwerkingsmogelijkheden te zoeken. Bijvoorbeeld met andere merken of influencers. Dit zijn bewezen strategieën die je nog meer links kunnen opleveren.
Wees geduldig en consistent. Wat voor content geldt, geldt voor linkbuilding ook. Het gaat hier om een proces dat de tijd nodig heeft om zichtbare resultaten te genereren. Laat je niet zomaar uit het veld slaan en blijf consistent werken aan jouw linkbuilding-strategie. Je voortgang houd je ondertussen bij met analysetools. Zo weet je precies welke strategieën goed en minder goed werken en kun je gedurende het traject bijsturen indien dat nodig blijkt.
Het maximale aantal links per maand
Wanneer je al wat meer over SEO en linkbuilding hebt gelezen, weet je ongetwijfeld dat er wat regels aan de toepassing van deze strategie zijn verbonden. In tegenstelling tot wat men vaak denkt, bestaat er echter geen maximumaantal linkvermeldingen dat je per maand kunt krijgen zonder een penalty te ontvangen. Google heeft geen specifieke richtlijnen over hoeveel links per maand acceptabel zijn. De focus ligt vooral op de kwaliteit van de links en de natuurlijkheid van de linkbuilding-activiteiten.
Desondanks is het van belang om te onthouden dat linkbuilding geen wedstrijd is. In korte tijd zoveel mogelijk links verkrijgen moet dan ook nooit je doelstelling zijn. Veel waardevoller is het om kwalitatieve en betrouwbare links te verkrijgen van websites die aan jouw niche zijn gerelateerd. Daarnaast dien je je linkbuilding-activiteiten dus op een natuurlijke, organische manier uit te voeren. Black-hat technieken zoals het kopen van links of het gebruik van spammy technieken zijn uit den boze (4).
Produceer je regelmatig hoogwaardige content en promoot je deze via sociale mediakanalen en andere marketingkanalen? Dan is de kans groot dat er natuurlijke backlinks naar jouw website ontstaan. Zorg er ook voor dat je investeert in kwalitatieve content en in outreach-activiteiten. Zo bouw je waardevolle relaties met andere website-eigenaren en redacteuren op die bereid zijn om naar jouw website te linken.
Waar voldoet een natuurlijk linkbuildingtraject aan?
Het mag duidelijk zijn: een natuurlijk linkbuilding traject verdient de absolute voorkeur. Maar waar voldoet deze aan? Ik zette hieronder de belangrijkste kenmerken voor je op een rijtje.
Kwalitatieve content: het belangrijkste aspect van natuurlijke linkbuilding is kwalitatieve content. Deze is informatief, nuttig en waardevol voor de lezer. Daarnaast is deze content uniek en origineel en gericht op de behoeften van de doelgroep.
Relevante backlinks: natuurlijke backlinks ontstaan vanzelf, doordat andere websites jouw content waardevol vinden. Deze backlinks zijn dan ook per definitie relevant voor jouw niche en passen bij jouw eigen merk en doelgroep.
Divers backlinkprofiel: een natuurlijk backlinkprofiel bevat een diversiteit aan links van verschillende soorten websites. Dit kunnen bijvoorbeeld nieuwswebsites, blogs, directories, sociale media platforms en andere gerelateerde websites zijn.
Geen manipulatie: natuurlijke linkbuilding is wars van manipulatieve praktijken zoals het kopen van links, het deelnemen aan linkruilprogramma’s en het gebruik van spammy technieken. Zorg er dan ook voor dat je altijd eerlijk en organisch te werk gaat.
Langzame, consistente groei: natuurlijke linkbuilding is zoals ik al heb genoemd een traject van de lange adem. Verwacht dus geen snelle resultaten, maar blijf bezig met het regelmatig produceren van hoogwaardige content en het promoten daarvan via verschillende kanalen.
Gericht op relatie-opbouw: wanneer je je op natuurlijke linkbuilding richt, betekent dat, dat je waardevolle relaties opbouwt met andere website-eigenaren en redacteuren. Zij zijn, vanwege de hoogwaardige content die je daar biedt, bereid om naar jouw website te linken. Je zet hiervoor outreach-campagnes, gastbloggen of andere vormen van samenwerking in.
Hoelang duurt het voordat ik resultaat krijg binnen een concurrerende markt?
Natuurlijk ben je benieuwd naar de snelheid waarmee je resultaten kunt verwachten. Het is echter moeilijk om hiervoor een exacte tijdsduur te geven. Verschillende factoren, zoals de huidige concurrentie, de grootte van de markt en de strategieën die worden gebruikt spelen daarbij een rol. In een zeer concurrerende markt laten resultaten doorgaans langer op zich wachten. Er is immers meer concurrentie en dat betekent dat je meer tijd nodig hebt om positief op te vallen.
Over het algemeen kan het enkele maanden tot zelfs een jaar duren voordat de resultaten in de zoekresultaten en het verkeer naar jouw website merkbaar worden. De exacte tijdsduur is afhankelijk van hoe snel zoekmachines jouw website en content indexeren en hoe snel jouw backlinkprofiel groeit. Ook de snelheid waarmee jouw concurrenten op je strategieën en tactieken reageren, speelt daarbij een rol.
Het is belangrijk om geduld te hebben en consistent te blijven in jouw SEO-inspanningen, zelfs als het resultaat niet onmiddellijk zichtbaar is. Een belangrijke tip die ik je wil meegeven, is om diverse inspanningen te verrichten. Daarmee bedoel ik dat je je niet uitsluitend op SEO richt, maar ook op andere marketingkanalen zoals sociale media, e-mailmarketing en betaalde advertenties.
SEO is een doorlopend proces. Het voortdurend monitoren, analyseren en optimaliseren van jouw strategieën en tactieken is een voorwaarde om je website en content relevant te houden en te blijven presteren in de zoekresultaten (5).
Mijn SEO-werkwijze voor een zeer concurrerende niche
Schakel je mijn hulp op SEO-gebied in? Mijn werkwijze begint met het begrijpen van jouw bedrijf en doelstellingen. Deze vertaal ik vervolgens naar een strategie die gericht is op het vergroten van je online aanwezigheid en vindbaarheid in de zoekresultaten.
Mijn strategie omvat verschillende stappen, waaronder zoekwoordanalyse, concurrentieanalyse en contentoptimalisatie. Door deze stuk voor stuk zorgvuldig uit te voeren, ontdek ik hoe jouw doelgroep werkt en welke zoekwoorden voor jouw onderneming van belang zijn. Bovendien neem ik ook de strategieën van je concurrenten onder de loep en bekijk ik hoe jij je positief van hen kunt onderscheiden.
Daarnaast bied ik verschillende diensten zoals contentmarketing, linkbuilding en website-optimalisatie aan. Met deze diensten zorg ik ervoor dat jouw website in de zoekresultaten blijft presteren. Dus niet alleen nu, maar ook op de lange termijn.
Mijn proces is gericht op transparantie en open communicatie. Ik rapporteer regelmatig over de voortgang van het project en werk samen met jou om ervoor te zorgen dat we je doelstellingen behalen.
Conclusie
Als SEO-specialist weet ik als geen ander dat het een uitdaging kan zijn om hoog te scoren in de zoekresultaten. Voor populaire zoekwoorden in competitieve markten geldt dat eens te meer. Onmogelijk is het gelukkig zeer zeker niet. Met de juiste strategieën en volharding bereik ook jij je online doelen en verbeter je je aanwezigheid en vindbaarheid in de zoekresultaten.
Het is belangrijk om een SEO-strategie te creëren die is gericht op de doelgroep, relevante zoekwoorden en hoogwaardige content. Daarnaast mag een investering in een gerichte linkbuilding-strategie ook niet ontbreken. Blijf voortdurend analyseren en optimaliseren om je positie te kunnen waarborgen en verbeteren. De aanhouder wint!
- https://ads.google.com/home/tools/keyword-planner/
- https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/creating-helpful-content
- https://developers.google.com/search/docs/appearance/google-images
- https://developers.google.com/search/docs/essentials/spam-policies
- https://developers.google.com/search/docs/monitor-debug/search-console-start