Organische zoekresultaten

Wanneer je een zoekopdracht uitvoert, resulteert dat in twee typen resultaten. Dat zijn organische resultaten en betaalde resultaten. Voor organische resultaten hoef je niet te betalen en zijn gunstig voor de lange termijn. In dit artikel vertellen we wat organische zoekresultaten precies zijn. Daarnaast vertellen we hoe SEO van invloed is. Ten slotte vertellen we wat je moet doen om hoger in de ranking van Google te komen.

Op een zoekresultatenpagina van Google kun je negen of tien organische zoekresultaten zien. Boven deze zoekresultaten zie je de advertenties. We geven je hieronder een voorbeeld. 

Organische zoekresultaten | Begrippenlijst

Je ziet dat de bovenste zoekresultaten advertenties zijn. Hierna komen de organische zoekresultaten.

Wat is het?

Organische zoekresultaten zijn onbetaalde resultaten die vloeien uit een zoekopdracht binnen een zoekmachine. Ze staan op een lijst die de zoekmachine aanlevert ten gevolge van een zoekopdracht. Het is waar SEO omdraait.

Hoe werkt het?

De ranking van organische zoekresultaten wordt onder andere bepaald door de relevantie van het resultaat. De relevantie van de website wordt bepaald door het algoritme van Google. Het doel van SEO is om de positie van een website binnen de organische zoekresultaten te beïnvloeden en te verhogen. Dit realiseert meer organisch verkeer

Het gehele proces vergt tijd en energie. Er zijn verschillende manieren die zorgen voor een zo hoog mogelijke positie. Wanneer deze positie behaald is, genereer je organisch verkeer op de lange termijn.

Het is dus een duurzame strategie om het verkrijgen van organisch verkeer te optimaliseren. Websites met een hoge positie binnen de organische zoekresultaten, genereren significant meer verkeer dan een positie die betaald is.

Hoe krijg je een hogere positie?

Het is dus de kunst om een zo hoog mogelijke positie te verkrijgen binnen de organische zoekresultaten van Google. Dit genereert organisch verkeer op je website. De volgorde, ook wel ranking genoemd, van de resultaten is hierbij van groot belang. Hoe hoger de positie van je website, hoe groter de kans op meer organisch verkeer. 

Er zijn verschillende factoren die de ranking van de organische zoekresultaten beïnvloeden. Dit zijn onder andere:

  • interne en externe linkstructuur;
  • backlinks;
  • domein autoriteit;
  • technische factoren (de lengte van urls, de laadtijd van een pagina);
  • de kwaliteit en de structuur van de content;
  • media (video’s en afbeeldingen);
  • mobiele gebruiksvriendelijkheid;
  • https-codering.

De methoden voor het optimaliseren van de volgorde van een website zijn onder te verdelen in on-page optimalisatie en off-page optimalisatie.

On-page optimalisatie gaat over alle aanpassingen die je maakt aan je website. Het gaat om content, interne link structuur, navigatie of de laadsnelheid van de website. Off-page optimalisatie gaat om elementen buiten de website, zoals linkbuilding.

Wanneer je een hogere positie wilt verkrijgen binnen de organische zoekresultaten, is het belangrijk om elk gedeelte van de website op de meest optimale manier in te richten.

Het belang van SEO

Anders gezegd, is het een feit dat het tijd en energie vergt om een zo hoog mogelijke positie te bereiken binnen de organische zoekresultaten van Google. Daar staat tegenover dat zodra het lukt, het een slimme strategische zet is voor de lange termijn. Google verandert continu het algoritme. Dit algoritme is hetgeen dat zodoende de ranking van zoekresultaten bepaalt. Om die reden is het van groot belang om continu op de hoogte te zijn van de eventuele veranderingen en nieuwe aandachtspunten. Deze aandachtspunten moeten verwerkt worden tijdens het optimaliseren van de organische vindbaarheid. Zodra dit op de juiste manier gebeurt, behaal je (mogelijk) een hogere positie binnen de zoekresultaten. Dit genereert organisch verkeer op je website.

Het uitvoeren van een SEO strategie vergt tijd. SEO is desalniettemin een duurzame vorm van marketing. Een hogere positie in de organische zoekresultaten genereert relevant verkeer. Organische zoekopdrachten produceren relevant verkeer omdat de content die aangeleverd wordt precies aansluit op de uitgevoerde zoekopdracht.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de Organische Zoekresultaten?

Als je een zoekopdracht in een zoekmachine doet, krijg je twee soorten resultaten. Bovenaan staan altijd de betaalde resultaten. Daaronder volgen de zogenaamde organische resultaten. Deze zijn gratis en de volgorde wordt bepaald door het algoritme van de zoekmachine.

Wat is de impact van Organische Zoekresultaten op SEO?

De volgorde waarin de organische zoekresultaten worden getoond, wordt onder meer bepaald door hoe relevant het resultaat is. Dit wordt bepaald door het algoritme van de zoekmachine. Bij SEO ga je de positie van jouw site binnen de organische zoekresultaten proberen te beïnvloeden, zodat je een hogere positie krijgt. Hierdoor krijg je weer meer organische bezoekers op jouw website.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies