Organische zoekresultaten

Wanneer je een zoekopdracht uitvoert, resulteert dat in twee typen resultaten. Dat zijn organische resultaten en betaalde resultaten. Voor organische resultaten hoef je niet te betalen en zijn gunstig voor de lange termijn. In dit artikel vertellen we wat organische zoekresultaten precies zijn. Daarnaast vertellen we hoe SEO van invloed is. Ten slotte vertellen we wat je moet doen om hoger in de ranking van Google te komen.

Op een zoekresultatenpagina van Google kun je negen of tien organische zoekresultaten zien. Boven deze zoekresultaten zie je de advertenties. We geven je hieronder een voorbeeld. 

Organische zoekresultaten | Begrippenlijst

Je ziet dat de bovenste zoekresultaten advertenties zijn. Hierna komen de organische zoekresultaten.

Wat is het?

Organische zoekresultaten zijn onbetaalde resultaten die vloeien uit een zoekopdracht binnen een zoekmachine. Ze staan op een lijst die de zoekmachine aanlevert ten gevolge van een zoekopdracht. Het is waar SEO omdraait.

Hoe werkt het?

De ranking van organische zoekresultaten wordt onder andere bepaald door de relevantie van het resultaat. De relevantie van de website wordt bepaald door het algoritme van Google. Het doel van SEO is om de positie van een website binnen de organische zoekresultaten te beïnvloeden en te verhogen. Dit realiseert meer organisch verkeer. 

Het gehele proces vergt tijd en energie. Er zijn verschillende manieren die zorgen voor een zo hoog mogelijke positie. Wanneer deze positie behaald is, genereer je organisch verkeer op de lange termijn.

Het is dus een duurzame strategie om het verkrijgen van organisch verkeer te optimaliseren. Websites met een hoge positie binnen de organische zoekresultaten, genereren significant meer verkeer dan een positie die betaald is.

Hoe krijg je een hogere positie?

Het is dus de kunst om een zo hoog mogelijke positie te verkrijgen binnen de organische zoekresultaten van Google. Dit genereert organisch verkeer op je website. De volgorde, ook wel ranking genoemd, van de resultaten is hierbij van groot belang. Hoe hoger de positie van je website, hoe groter de kans op meer organisch verkeer. 

Er zijn verschillende factoren die de ranking van de organische zoekresultaten beïnvloeden. Dit zijn onder andere:

  • interne en externe linkstructuur;
  • backlinks;
  • domein autoriteit;
  • technische factoren (de lengte van urls, de laadtijd van een pagina);
  • de kwaliteit en de structuur van de content;
  • media (video’s en afbeeldingen);
  • mobiele gebruiksvriendelijkheid;
  • https-codering.

De methoden voor het optimaliseren van de volgorde van een website zijn onder te verdelen in on-page optimalisatie en off-page optimalisatie.

On-page optimalisatie gaat over alle aanpassingen die je maakt aan je website. Het gaat om content, interne link structuur, navigatie of de laadsnelheid van de website. Off-page optimalisatie gaat om elementen buiten de website, zoals linkbuilding.

Wanneer je een hogere positie wilt verkrijgen binnen de organische zoekresultaten, is het belangrijk om elk gedeelte van de website op de meest optimale manier in te richten.

Het belang van SEO

Anders gezegd, is het een feit dat het tijd en energie vergt om een zo hoog mogelijke positie te bereiken binnen de organische zoekresultaten van Google. Daar staat tegenover dat zodra het lukt, het een slimme strategische zet is voor de lange termijn. Google verandert continu het algoritme. Dit algoritme is hetgeen dat zodoende de ranking van zoekresultaten bepaalt. Om die reden is het van groot belang om continu op de hoogte te zijn van de eventuele veranderingen en nieuwe aandachtspunten. Deze aandachtspunten moeten verwerkt worden tijdens het optimaliseren van de organische vindbaarheid. Zodra dit op de juiste manier gebeurt, behaal je (mogelijk) een hogere positie binnen de zoekresultaten. Dit genereert organisch verkeer op je website.

Het uitvoeren van een SEO strategie vergt tijd. SEO is desalniettemin een duurzame vorm van marketing. Een hogere positie in de organische zoekresultaten genereert relevant verkeer. Organische zoekopdrachten produceren relevant verkeer omdat de content die aangeleverd wordt precies aansluit op de uitgevoerde zoekopdracht.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat organische zoekresultaten inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over organische zoekresultaten geschreven?

Het artikel over organische zoekresultaten hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over organische zoekresultaten hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over organische zoekresultaten in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals organische zoekresultaten?

Wij schrijven over begrippen als organische zoekresultaten om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Organische zoekresultaten is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over organische zoekresultaten en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip organische zoekresultaten in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van organische zoekresultaten. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van organische zoekresultaten op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende organische zoekresultaten.

Het voorbeeld dat wij geven van organische zoekresultaten geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over organische zoekresultaten van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z