Organische zoekresultaten

Wanneer je een zoekopdracht uitvoert, resulteert dat in twee typen resultaten. Dat zijn organische resultaten en betaalde resultaten. Voor organische resultaten hoef je niet te betalen en zijn gunstig voor de lange termijn. In dit artikel vertellen we wat organische zoekresultaten precies zijn. Daarnaast vertellen we hoe SEO van invloed is. Ten slotte vertellen we wat je moet doen om hoger in de ranking van Google te komen.

Op een zoekresultatenpagina van Google kun je negen of tien organische zoekresultaten zien. Boven deze zoekresultaten zie je de advertenties. We geven je hieronder een voorbeeld. 

Organische zoekresultaten | Begrippenlijst

Je ziet dat de bovenste zoekresultaten advertenties zijn. Hierna komen de organische zoekresultaten.

Wat is het?

Organische zoekresultaten zijn onbetaalde resultaten die vloeien uit een zoekopdracht binnen een zoekmachine. Ze staan op een lijst die de zoekmachine aanlevert ten gevolge van een zoekopdracht. Het is waar SEO omdraait.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Hoe werkt het?

De ranking van organische zoekresultaten wordt onder andere bepaald door de relevantie van het resultaat. De relevantie van de website wordt bepaald door het algoritme van Google. Het doel van SEO is om de positie van een website binnen de organische zoekresultaten te beïnvloeden en te verhogen. Dit realiseert meer organisch verkeer

Het gehele proces vergt tijd en energie. Er zijn verschillende manieren die zorgen voor een zo hoog mogelijke positie. Wanneer deze positie behaald is, genereer je organisch verkeer op de lange termijn.

Het is dus een duurzame strategie om het verkrijgen van organisch verkeer te optimaliseren. Websites met een hoge positie binnen de organische zoekresultaten, genereren significant meer verkeer dan een positie die betaald is.

Hoe krijg je een hogere positie?

Het is dus de kunst om een zo hoog mogelijke positie te verkrijgen binnen de organische zoekresultaten van Google. Dit genereert organisch verkeer op je website. De volgorde, ook wel ranking genoemd, van de resultaten is hierbij van groot belang. Hoe hoger de positie van je website, hoe groter de kans op meer organisch verkeer. 

Er zijn verschillende factoren die de ranking van de organische zoekresultaten beïnvloeden. Dit zijn onder andere:

De methoden voor het optimaliseren van de volgorde van een website zijn onder te verdelen in on-page optimalisatie en off-page optimalisatie.

On-page optimalisatie gaat over alle aanpassingen die je maakt aan je website. Het gaat om content, interne link structuur, navigatie of de laadsnelheid van de website. Off-page optimalisatie gaat om elementen buiten de website, zoals linkbuilding.

Wanneer je een hogere positie wilt verkrijgen binnen de organische zoekresultaten, is het belangrijk om elk gedeelte van de website op de meest optimale manier in te richten.

Het belang van SEO

Anders gezegd, is het een feit dat het tijd en energie vergt om een zo hoog mogelijke positie te bereiken binnen de organische zoekresultaten van Google. Daar staat tegenover dat zodra het lukt, het een slimme strategische zet is voor de lange termijn. Google verandert continu het algoritme. Dit algoritme is hetgeen dat zodoende de ranking van zoekresultaten bepaalt. Om die reden is het van groot belang om continu op de hoogte te zijn van de eventuele veranderingen en nieuwe aandachtspunten. Deze aandachtspunten moeten verwerkt worden tijdens het optimaliseren van de organische vindbaarheid. Zodra dit op de juiste manier gebeurt, behaal je (mogelijk) een hogere positie binnen de zoekresultaten. Dit genereert organisch verkeer op je website.

Het uitvoeren van een SEO strategie vergt tijd. SEO is desalniettemin een duurzame vorm van marketing. Een hogere positie in de organische zoekresultaten genereert relevant verkeer. Organische zoekopdrachten produceren relevant verkeer omdat de content die aangeleverd wordt precies aansluit op de uitgevoerde zoekopdracht.

Laatst geupdate op 15 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat zijn de Organische Zoekresultaten?

Als je een zoekopdracht in een zoekmachine doet, krijg je twee soorten resultaten. Bovenaan staan altijd de betaalde resultaten. Daaronder volgen de zogenaamde organische resultaten. Deze zijn gratis en de volgorde wordt bepaald door het algoritme van de zoekmachine.

Wat is de impact van Organische Zoekresultaten op SEO?

De volgorde waarin de organische zoekresultaten worden getoond, wordt onder meer bepaald door hoe relevant het resultaat is. Dit wordt bepaald door het algoritme van de zoekmachine. Bij SEO ga je de positie van jouw site binnen de organische zoekresultaten proberen te beïnvloeden, zodat je een hogere positie krijgt. Hierdoor krijg je weer meer organische bezoekers op jouw website.

Voor wie hebben wij dit artikel over organische zoekresultaten geschreven?

Het artikel over organische zoekresultaten hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over organische zoekresultaten in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals organische zoekresultaten?

Wij schrijven over begrippen als organische zoekresultaten om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

organische zoekresultaten is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over organische zoekresultaten in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals organische zoekresultaten, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip organische zoekresultaten in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van organische zoekresultaten. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van organische zoekresultaten op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende organische zoekresultaten.

Het voorbeeld dat wij geven van organische zoekresultaten , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over organische zoekresultaten van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z