Featured snippet in google

Wanneer een zoeker iets zoekt in Google, wil hij/zij zo snel mogelijk een duidelijk antwoord op zijn/haar vraag. De zoeker is tevreden wanneer hij/zij een beknopt en duidelijk antwoord verkrijgt.

Google licht precies het antwoord op de vraag van de zoeker uit op de zoekresultatenpagina. Dit is te herkennen aan een blok met uitgelichte tekst net onder de zoekbalk.

Veel bedrijven willen een featured snippet. Het geeft concrete antwoorden aan de bezoeker en dat wil Google graag. Het is dan ook bevorderend voor de SEO van jouw website. In dit artikel bespreken wij waarom jij een featured snippet nodig hebt en hoe je er een krijgt.

Wat is een featured snippet in Google?

Een featured snippet is een uitgelicht zoekresultaat dat een beknopt en duidelijk antwoord geeft op de vraag van de bezoeker. Het is een direct antwoord op de vraag. Het fragment tekst staat bovenaan alle zoekresultaten: organisch en betaald.

De voordelen van een featured snippet:

  • De featured snippet valt op. Het neemt relatief veel ruimte in beslag op de zoekresultatenpagina. De zoeker ziet gelijk jouw website staan. Goed promotiemateriaal dus!
  • Hoger doorklikpercentage (CTR). Het stukje tekst triggert de zoeker om te klikken. Na de klik ontvangt de zoeker meer informatie.
Featured snippet SEO

De verschillende featured snippets en de voordelen hiervan

Featured snippets zijn korte samenvattingen van een antwoord op een zoekopdracht van een gebruiker, die direct bovenaan de zoekresultaten van Google worden weergegeven. Er zijn verschillende soorten featured snippets, elk met hun eigen voordelen. Het verkrijgen van een featured snippet kan zeer positief zijn voor je SEO-inspanningen.

Hier is een tabel die de verschillende soorten featured snippets, hun voordelen en de positieve waarde van het verkrijgen van deze snippets beschrijft:

Soort Featured SnippetVoordeelPositieve Waarde
Paragraaf snippetGeeft direct antwoord op een vraag van de gebruiker in een kort tekstfragment.Zeer positief – Het biedt directe zichtbaarheid en kan leiden tot een aanzienlijke toename van het verkeer.
LijstsnippetIdeaal voor inhoud die wordt gepresenteerd in een lijstvorm, zoals een stapsgewijze handleiding of een rangschikking.Zeer positief – Het kan de bruikbaarheid verbeteren en de gebruiker overhalen om door te klikken voor meer informatie.
TabelsnippetHandig voor het presenteren van gegevens of informatie in tabelvorm.Zeer positief – Maakt het mogelijk om complexe informatie op een eenvoudige en overzichtelijke manier te presenteren.
Video snippetGeeft een video weer die relevant is voor de zoekopdracht van de gebruiker.Zeer positief – Video-inhoud is zeer boeiend en kan de betrokkenheid en interactie verhogen.

Het bemachtigen van een featured snippet kan je helpen om de zichtbaarheid in de zoekresultaten te verbeteren, de klikfrequentie (click-through rate, CTR) te verhogen en je autoriteit op een bepaald onderwerp te tonen. Het vergt echter wel wat werk en strategie, waaronder het optimaliseren van je inhoud voor relevante vragen en zoekwoorden en het zorgen voor een heldere en beknopte presentatie van de informatie.

Hoe krijg je een featured snippet?

Het is niet mogelijk om een pagina te markeren voor een uitgelicht fragment. Je moet dus simpelweg geluk hebben dat Google jouw antwoord kiest. 

Optimaliseer de volgende punten om een featured snippet te verkrijgen:

  • Duidelijke en goede opmaak. Zet het antwoord op de vraag in een aparte alinea. Dit maakt het duidelijk voor Google en voor de bezoeker dat dit het antwoord op de zoekvraag is.
  • Begrijp de zoekintentie van jouw bezoeker. Wat bedoelen ze met deze zoekopdracht? Verkrijg zoekwoorden uit zoekwoordonderzoek.

Is er al een featured snippet voor de vraag? Bedenk of het verstandig is om hier energie in te steken. Wanneer er al een sterke website achter de snippet zit, is het lastiger om hem te vervangen. Focus dan op andere featured snippets!

Er is geen handboek om een featured snippet te verkrijgen. Pas bovenstaande punten toe en beïnvloed de kans op een featured snippet.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 11 oktober 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 16 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.