SEO copywriter: wat is het en wat is zijn waarde?

Een SEO copywriter heeft een belangrijke functie in de SEO-wereld. Deze copywriters schrijven creatief en passen tegelijkertijd de technische kennis van SEO toe om content te creëren die zowel aantrekkelijk is voor het publiek als voor zoekmachines. Dit verbetert de online zichtbaarheid van een website.

Wat is SEO?

SEO – ook wel zoekmachineoptimalisatie genoemd – is het proces van het verbeteren van de zichtbaarheid en ranking van een website of webpagina in de onbetaalde resultaten van zoekmachines. Deze worden vaak aangeduid als “natuurlijke”, “organische” of verdiende resultaten. Een juiste toepassing van SEO verhoogt de hoeveelheid en kwaliteit van het verkeer naar een website. Om dit te realiseren moeten zoekmachines de inhoud van een website beter begrijpen en moet een website relevant zijn voor gebruikers.

SEO copywriter- wat is het en wat is zijn waarde

De kern van Seo omvat:

  1. Keywordoptimalisatie: relevante zoekwoorden en zinnen identificeren en gebruiken, zodat de website beter aansluit bij de zoekopdrachten van gebruikers.
  2. Technische SEO: technische aspecten van een website verbeteren, denk aan laadsnelheid, de structuur en de mobiele weergave. Dit helpt zowel zoekmachines als gebruikers beter en sneller door een website te navigeren.
  3. Kwaliteit van de inhoud: relevante inhoud die constant up-to-date is, trekt bezoekers aan en behoudt ze ook eerder.
  4. Linkbuilding: het verkrijgen van kwalitatieve backlinks is belangrijk. Dit geeft aan zoekmachines aan dat anderen de inhoud van een website interessant vinden.
  5. Gebruikerservaring (UX): optimaliseer een website om een positieve en naadloze gebruikerservaring te bieden. Dit is inclusief eenvoudige navigatie en relevante informatie.

SEO is een voortdurend proces. Zoekmachines werken hun algoritmes regelmatig bij. Ook de manier waarop mensen zoeken en interactie hebben met online content evolueert. Voor een goed SEO-stappenplan zijn niet alleen technische kennis en schrijfvaardigheden nodig, maar ook flexibiliteit en aanpassingsvermogen. SEO copywriters moeten de content steeds aanpassen aan de nieuwste trends en best practices.

Wat doet een SEO copywriter?

Een SEO copywriter schrijft en optimaliseert web content, zodat deze beter vindbaar wordt in de zoekmachines. Deze SEO-specialisten gebruiken relevante zoekwoorden en creëren aantrekkelijke en waardevolle content voor de lezer. Ook passen ze de structuur en de metadata van de tekst aan. Dit resulteert tot betere prestaties in de rankings van zoekmachines.

Het belang van copywriting

Copywriting omvat niet alleen het schrijven van teksten. Het is een specialistische vorm van schrijven waarbij de copywriter inhoud creëert met als doel het aantrekken van zoekmachine verkeer. Copywriters moeten goed begrijpen hoe zoekmachines als Google werken en wat mensen zoeken als ze online vragen stellen.

Kerntaken SEO copywriter

  1. Keyword onderzoek: bij SEO copywriting draait alles om het vinden van de juiste zoekwoorden om zo hoger in Google te komen. SEO copywriters begrijpen welke woorden zinnen het publiek potentieel gebruiken om online informatie te vinden. Ook gebruiken ze verschillende tools en technieken om deze zoekwoorden te identificeren en in de content te integreren.
  2. Boeiende inhoud creëren: het gebruik van zoekwoorden is niet genoeg om de SEO te verbeteren. SEO copywriters schrijven een inhoud die informatief en relevant is voor de doelgroep. Ze schrijven aantrekkelijke koppen, een overtuigende bodytekst en interessante call-to-actions.
  3. Zoekmachineoptimalisatie: SEO copywriters moeten niet alleen de inhoud schrijven, maar ook optimaliseren voor zoekmachines. Ze moeten de juiste woorden op de juiste plaats schrijven. Ook moeten ze goede meta-titels en -beschrijvingen creëren. Bovendien zijn SEO copywriters verantwoordelijk voor een goede structuur van de inhoud, die gemakkelijk te indexeren is door zoekmachines.
  4. Analyse en aanpassing: na het publiceren van de content, analyseert de SEO copywriter de prestaties van de content met behulp van verschillende tools – denk aan Google Analytics. Deze gegevens gebruiken ze om eventuele aanpassingen te verrichten in de content.
Boeiende inhoud creëren

Tips voor SEO copywriting

Onderstaande tabel geeft mijn belangrijkste tips voor SEO copywriting weer. Per tip heb ik de prioriteit (een cijfer tussen 1 en 100) aangegeven.

Nr.SEO copywriting tipsPrioriteit
1Gebruik relevante keywords95
2Focus op kwaliteit92
3Ken je doelgroep90
4Focus op gebruikersintentie88
5Optimaliseer voor mobiel87
6Wees authentiek86
7Schrijf boeiende koppen85
8Schrijf langere content84
9Analyseer je resultaten83
10Gebruik natuurlijke taal82
11Blijf leren81
12Maak je tekst leesbaar80
13Optimaliseer je meta beschrijvingen78
14Vermijd keyword stuffing77
15Gebruik variatie in zoekwoorden76
16Voeg interne en externe links toe75
17Gebruik alt-teksten voor afbeeldingen70
18Gebruik lokale SEO (indien relevant)69
19Update oude content68
20Gebruik sociale media65
Top tips voor SEO copywriting.

Bovenstaande prioriteiten zijn subjectief en variëren afhankelijk van de specifieke behoeften en strategie van een SEO-campagne. Zorg voor een evenwichtige aanpak die rekening houdt met alle aspecten van SEO copywriting.

Samengevat

In de wereld van SEO zijn SEO copywriters onmisbaar. SEO copywriters combineren hun schrijfvaardigheden en kennis van technische SEO en helpen daarmee merken met het versterken van hun online aanwezigheid. Ook dragen ze bij aan het vergroten van de zichtbaarheid en het realiseren van de doelstellingen van een bedrijf.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 3 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.