Keyword marketing

Keyword marketing heeft verschillende betekenissen. Het ligt er maar net aan wie je het vraagt. Voor adverteerders omvat het het inkopen van zoekwoorden waarvoor de website bovenaan wil staan. Voor SEO specialisten gaat zoekwoord marketing om het vinden van zoekwoorden met veel volume ten behoeve van de organische positie van een website.  

SEO is niet de enige manier om hogerop in de zoekresultaten te komen. Keyword marketing is een alternatief. Er is een wezenlijk verschil tussen keyword marketing en SEO. In dit artikel leggen wij uit wat dat verschil is en welke optie beter is voor jouw onderneming.

Wat is keyword marketing?

Keyword marketing omvat het adverteren in Google met behulp van zoekwoorden. Een adverteerder koopt zoekwoorden in bij Google. In ruil hiervoor stuurt Google verkeer direct door naar de adverteerder.

De voordelen van keyword marketing:

  • je genereert direct verkeer;
  • direct resultaat.

Wanneer je adverteert in Google, zie je snel resultaat. Zoekers die je zoekwoorden intypen, zien jouw zoekresultaat als eerste. Wanneer de zoeker klikt, komt hij/zij direct op je website.

De nadelen van keyword marketing:

  • je positie is weg zodra je stopt met betalen;
  • het vergt continu investeringen.

Het nadeel aan keyword marketing is dat je resultaat direct opdroogt wanneer je stopt met betalen. Je bent dan ook voortdurend bezig met investeren in relevante zoekwoorden. Dat is een duur marketing grapje.

Hoe werkt keyword marketing?

De eerste stap van keyword marketing is het onderzoeken welke zoekwoorden door jouw doelgroep gebruikt worden. Het is belangrijk om de zoekintentie van de doelgroep te begrijpen. Op deze manier weet je welke woorden jouw zoekers gebruiken tijdens een zoekopdracht. 

De tweede stap van keyword marketing is het bieden op de zoekwoorden waar jij op nummer 1 voor wilt staan. Hoe relevanter de zoekwoorden voor jouw doelgroep, hoe rendabeler het resultaat van zoekmachine adverteren.

Wanneer bezoekers op jouw advertentie klikken, betaal je het bedrag wat je op dit zoekwoord hebt geboden. Dit heet ook wel Pay Per Click (PPC). Dit bedrag bepaalt Google aan de hand van de mate van concurrentie op het zoekwoord. Zoekwoorden met minder concurrentie zijn goedkoper dan zoekwoorden met veel concurrentie. Het is dan ook van belang om een gedegen zoekwoord analyse uit te voeren.

Idealiter dekken de inkomsten uit de bezoekers de kosten van de advertentie in Google. De conversies maken de kosten de moeite waard.

Het verschil met SEO

Keyword marketing is een methode die je vaak terugziet in een SEA traject. Het grote verschil met SEO is dan ook dat je wél betaalt voor keyword marketing. Iedere bezoeker van jouw website brengt kosten met zich mee.

SEO is daarentegen gratis. Voor organische bezoekers betaal je niet. Zodra je een goede positie behaald hebt in de zoekresultaten, blijf je op die positie staan. SEO is voor de lange termijn. Je daalt niet zomaar wanneer je stopt met het optimaliseren van je website. 

Ons advies

Keyword marketing is voordelig wanneer je het integreert in een gedegen SEO strategie. Door SEA en SEO met elkaar af te stemmen, vergroot je het uiteindelijke resultaat.

Wij raden aan om vooral op zoekmachine optimalisatie methoden te focussen. SEA en SEO versterken elkaar, maar SEO is nog altijd de meest duurzame strategie. Wanneer je een gelimiteerd budget hebt, is SEO aantrekkelijker. Zoekmachine optimalisatie vergt geen continue investeringen. SEO is een langetermijnstrategie en zeker aan te raden voor ondernemingen die hun online vindbaarheid willen vergroten.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 77 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.