SEO tekstschrijver

Reviews star
Ik krijg een 5.0 op Google uit 77 beoordelingen

Wanneer je jouw eigen bedrijf hebt schrijf je vaak met veel passie over je vakgebied. Hierbij wordt vaak vergeten dat je ook rekening moet houden met de vindbaarheid van jouw website in Google. Andersom komt het ook voor dat je volop gebruik maakt van jouw kennis over zoekmachine optimalisatie, maar hierbij juist de bezoekers van jouw website uit het oog verliest. In dit artikel vertel ik wat een SEO tekstschrijver voor jouw website (en de SEO optimalisatie) kan betekenen.

Het is van belang om de juiste balans te vinden tussen jouw organische vindbaarheid en kwalitatieve teksten. Het gaat om het creëren van hoogwaardige content voor jouw website én tegelijkertijd de bezoekers aan te zetten tot conversie (1). Meer potentiële klanten aantrekken: dat is wat je wil om de omzet van jouw website of webshop te verhogen.

Wat doet een SEO copywriter?

Een SEO copywriter is een expert op het gebied van content voor websites. Een goede SEO tekstschrijver weet hoe je een tekst schrijft waardoor jouw website een hogere ranking in Google behaalt. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de behoefte van jouw doelgroep. Je kunt ons als SEO content schrijvers inschakelen om dit voor jou op te pakken. Je weet op deze manier dat je kiest voor kennis en focus op het juiste publiek. Bij opdrachtgevers is het vaak het geval dat het beste resultaat wordt bereikt met de volledige SEO uitbesteden.

Bij SEO teksten schrijven kijken wij naar de behoefte van jouw doelgroep. Hoe zoekt jouw potentiële klant? Op welke manier denken ze? Wat typen ze in op Google? Door jouw doelgroep daadwerkelijk te begrijpen, spelen wij in op de zoekopdracht. Zo zorgen we er voor dat meer potentiële klanten jouw website bezoeken. De content moet van zodanige kwaliteit zijn, dat jouw bezoekers overgaan tot aankoop. Daar helpen wij je graag bij!

Hoe ziet een SEO tekst eruit?

Een SEO tekst is een tekst die geoptimaliseerd is voor de bezoeker én Google. Leesbaarheid is de sleutel tot een succesvolle SEO tekst. Voorheen was het gebruikelijk om overmatig zoekwoorden te gebruiken. 

Vandaag de dag weten we dat dit afbreuk doet aan de leesbaarheid en daarmee tegelijkertijd de gebruiksvriendelijkheid van jouw website. Google hecht grote waarde aan de gebruikerservaring. Het is dan ook cruciaal dat een SEO tekstschrijver schrijft voor de bezoeker in plaats van Google.

Kenmerken van een goede SEO tekst zijn:

  • korte en duidelijk subkoppen;
  • langer dan 400 woorden;
  • goede leesbaarheid.

Voordelen van een SEO tekstschrijver

Er zijn een aantal voordelen verbonden aan een SEO tekstschrijver. Wij noemen er een aantal:

  • Een SEO tekstschrijver weet hoe hij/zij kwalitatieve content moet schrijven voor zoekmachine optimalisatie.
  • Bespaar tijd, door het schrijven van content uit te besteden.
  • Geen duplicate content, een SEO tekstschrijver weet hoe je dit vermijdt.

Alle voordelen van een SEO tekstschrijver in kaart gebracht

Voordeel van een SEO TekstschrijverMate van Belang voor een Bedrijf (Uitleg)
1. Kennis van SEO TechniekenSEO-tekstschrijvers zijn op de hoogte van de nieuwste SEO-trends en -technieken, wat cruciaal is voor het verbeteren van de zichtbaarheid van een website in zoekmachines.
2. TijdsefficiëntieHet inhuren van een professionele SEO-tekstschrijver bespaart bedrijven tijd, omdat ze niet zelf hoeven te leren hoe ze SEO-geoptimaliseerde content moeten schrijven.
3. KwaliteitscontentSEO-tekstschrijvers zijn bedreven in het creëren van boeiende, hoogwaardige content die relevant is voor zowel zoekmachines als menselijke lezers. Dit kan bijdragen aan hogere klikfrequenties en langere verblijftijden op de pagina.
4. Keyword OptimalisatieEen SEO-tekstschrijver weet hoe hij trefwoorden effectief kan gebruiken in de content zonder keyword stuffing, wat kan leiden tot een straf van Google.
5. Verbeterde Conversieratio’sDoor het schrijven van goed geoptimaliseerde landingspagina’s en productbeschrijvingen, kan een SEO-tekstschrijver helpen bij het verhogen van de conversieratio’s van een bedrijf.
6. Continue Content CreatieConsistente content creatie is belangrijk voor SEO, en een SEO-tekstschrijver kan helpen om regelmatig nieuwe, geoptimaliseerde content te produceren.
7. Begrip van de DoelgroepSEO-tekstschrijvers hebben ervaring in het begrijpen en schrijven voor verschillende doelgroepen, wat essentieel is om content te creëren die resoneert bij de doelgroep van een bedrijf.
8. Technische SEO KennisNaast het schrijven, hebben SEO-tekstschrijvers ook technische SEO kennis, zoals het optimaliseren van meta tags, URL-structuren en interne links (2).
9. Verbeterde Site NavigatieDoor het creëren van gestructureerde, goed georganiseerde content, kan een SEO-tekstschrijver helpen om de site navigatie te verbeteren, wat bijdraagt aan een betere gebruikerservaring.
10. Hogere SERP RankingsOver het algemeen kan het inhuren van een SEO-tekstschrijver leiden tot hogere rankings in de zoekmachine resultatenpagina’s (SERP’s), wat kan leiden tot meer organisch verkeer naar de website van een bedrijf.

Wat zijn de kosten van een SEO tekstschrijver?

De kosten van een SEO tekstschrijver zijn situatie afhankelijk. Het ligt volledig aan de opdracht die je geeft aan een SEO tekstschrijver. Meestal betaal je per aantal woorden. Dit is effectiever dan per uur betalen. 

Het totale kostenplaatje ligt dus aan wat jij nodig hebt van de tekstschrijver. Zijn dit wekelijkse of maandelijkse teksten? Het ligt volledig aan jouw behoefte.

Veelgestelde vragen

Ik krijg dagelijks vragen binnen omtrent het samenwerken met een SEO-tekstschrijver en de voordelen/nadelen van deze mogelijke samenwerking. Ik heb de gestelde vragen en gegeven antwoorden hieronder uitgeschreven vanuit mijn eigen ervaring op dit gebied.

Wat is een SEO-tekstschrijver?

Een SEO-tekstschrijver, ook wel copywriter genoemd, is een schrijver die weet wat je op welke manier moet schrijven voor zoekmachines als Google. Waar je als professional wellicht met passie over jouw vakgebied zou kunnen schrijven, ontbreekt het vaak aan de kennis omtrent de werking van Google en de vindbaarheid van je website. Een SEO-tekstschrijver beschikt over actuele kennis van Google richtlijnen en weet teksten dusdanig te optimaliseren dat de organische positie van een website (ranking) binnen de zoekresultaten aanzienlijk verbetert. De geschreven content is kwalitatief hoogwaardig en weet bezoekers sneller tot conversie aan te zetten.

Wat zijn SEO-teksten?

SEO-teksten zijn teksten die dusdanig zijn geschreven, dat ze goed ranken in zoekmachines als Google. Dit betekent dat een schrijver de tekst duidelijk structureert, bijvoorbeeld middels tussenkopjes en bullet points. Ook bestaan SEO-teksten uit korte, duidelijke zinnen en hebben ze de juiste lengte. Bij het schrijven van SEO-teksten is de bezoeker van je website echter het uitgangspunt. De teksten moeten dus waardevolle inhoud bevatten. Google stelt dan ook letterlijk dat SEO-teksten voor gebruikers moeten worden geschreven en niet voor zoekmachines.

Wat zijn de voordelen van SEO-teksten laten schrijven?

Het laten schrijven van SEO-teksten door een professionele SEO tekstschrijver heeft verschillende voordelen, waaronder:

  • SEO tekstschrijvers weten precies hoe ze kwalitatieve content moeten schrijven ten behoeve van zoekmachine optimalisatie
  • Door het laten schrijven van SEO teksten houd je zelf meer tijd over. Deze kun je aan de core business van je bedrijf besteden
  • SEO-teksten bevatten geen duplicate content, oftewel tekst die op meer dan één pagina voorkomt. Duplicate content beïnvloedt je rankings op negatieve wijze en dient dus te worden vermeden
  • Je kunt je doelgroep op een unieke manier aanspreken

Wat is het verschil tussen een SEO-tekstschrijver en een normale tekstschrijver?

Zowel een SEO-tekstschrijver als een reguliere tekstschrijver is een professional die interessante, waardevolle en goed leesbare teksten schrijven. Echter heeft de eerstgenoemde daarbovenop ook nog eens verstand van de werking van zoekmachines als Google, waardoor hij of zij weet hoe je content moet schrijven om zo goed mogelijk in de zoekmachineresultaten te scoren. Een SEO-tekstschrijver voert ten behoeve daarvan onder andere een zoekwoordenonderzoek uit.

Wat kan ik verwachten van een SEO-tekstschrijver?

Van een SEO-tekstschrijver kun je verwachten dat deze teksten aflevert die interessante en waardevolle content bevatten. Maar dat niet alleen; de teksten zijn uniek en passen bij jouw bedrijf en de strategie die deze (of een SEO-expert) heeft uitgestippeld. De teksten die een SEO-tekstschrijver levert, zijn goed vindbaar. Hij of zij weet namelijk exact hoe zoekmachines werken. Voorafgaand aan het schrijven voert de SEO-tekstschrijver een zoekwoordenonderzoek uit. Zo kun je erop rekenen dat de teksten geheel zijn afgestemd op jouw doelgroep.

Hoeveel kost het om een SEO-tekstschrijver in te huren?

Op de vraag wat het kost om een SEO-tekstschrijver in te huren, bestaat geen eenduidig antwoord. De prijs is namelijk afhankelijk van diverse factoren. Het type opdracht en de omvang ervan bepalen voor het grootste deel welk kostenplaatje hieraan verbonden is. De meeste SEO-tekstschrijvers betaal je per aantal woorden in plaats van een uurloon. Het inhuren van een SEO-tekstschrijver is een investering, maar wel een waarmee je meer leads genereert en de uitgaven aldus vlot terugverdient.

Wat is de impact van SEO-teksten op SEO?

SEO-teksten zijn teksten die zijn geschreven met het doel om beter gevonden te worden in zoekmachines, zoals Google. Ze zijn ontworpen om bepaalde zoekwoorden of zoektermen te bevatten die mensen gebruiken om naar bepaalde producten of diensten te zoeken. Door de juiste zoekwoorden te gebruiken en deze op de juiste manier in de tekst op te nemen, kan een website beter gevonden worden door zoekmachines en daardoor een hogere positie krijgen in de zoekresultaten. Dit kan leiden tot meer bezoekers op de website en daardoor kan de omzet van een bedrijf verhogen.

Het is belangrijk om te onthouden dat SEO-teksten alleen effectief zijn als ze ook relevant zijn voor de bezoekers van de website. Als de teksten alleen zijn geschreven om zoekmachines tevreden te stellen, zonder rekening te houden met de behoeften en belangen van de bezoekers, kan dit leiden tot een lagere conversieratio en een slechte gebruikerservaring. Daarom is het belangrijk om een balans te vinden tussen het schrijven van teksten die gericht zijn op zoekmachines en teksten die gericht zijn op mensen.

Hoe lang duurt het om resultaat te zien met een SEO-tekstschrijver?

Het is moeilijk om te zeggen hoe lang het duurt om resultaat te zien met een SEO-tekstschrijver, omdat dit afhankelijk is van een aantal factoren, zoals de huidige positie van de website in de zoekresultaten, de concurrentie in de branche en de kwaliteit en relevantie van de teksten die worden geschreven.

In het algemeen kan het enkele weken tot enkele maanden duren voordat de effecten van nieuwe SEO-teksten zichtbaar worden in de zoekresultaten. Zoekmachines hebben tijd nodig om de teksten te crawlen en te indexeren en om de positie van de website in de zoekresultaten te bepalen. Daarnaast kan het ook enige tijd duren voordat bezoekers op de website terechtkomen en interactie hebben met de teksten, wat kan leiden tot een verbetering van de positie in de zoekresultaten.

Het is daarom belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en te onthouden dat SEO een proces is dat tijd kost. Het is echter wel belangrijk om consistent te blijven werken aan de SEO van een website om de positie in de zoekresultaten op de lange termijn te verbeteren.

Hoe herken ik een goede SEO-tekstschrijver?

Een goede SEO-tekstschrijver moet niet alleen over schrijfvaardigheden beschikken, maar ook over kennis van zoekmachine optimalisatie. Hier zijn een paar kenmerken van een goede SEO-tekstschrijver:

  1. Ervaring: een goede SEO-tekstschrijver heeft bewezen ervaring in het schrijven van effectieve SEO-teksten. Vraag daarom altijd naar voorbeelden van eerder werk en/of referenties van eerdere opdrachtgevers.
  2. Begrip van SEO: een goede SEO-tekstschrijver heeft een gedegen kennis van de basisprincipes van SEO. Ze weten hoe zoekmachines werken, welke factoren zoekmachines gebruiken om pagina’s te rangschikken, en hoe ze kunnen worden geoptimaliseerd voor de beste resultaten.
  3. Keyword research: een goede SEO-tekstschrijver begint altijd met het uitvoeren van grondige keyword research. Ze weten hoe ze de juiste zoekwoorden kunnen vinden die relevant zijn voor het onderwerp van de tekst en die veel zoekverkeer genereren.
  4. Optimalisatie: een goede SEO-tekstschrijver weet hoe hij de inhoud kan optimaliseren voor zoekmachines. Dit betekent het opnemen van de juiste zoekwoorden, het optimaliseren van de titel en meta beschrijving, en het opnemen van interne en externe links.
  5. Leesbaarheid: een goede SEO-tekstschrijver weet dat de leesbaarheid van de tekst ook belangrijk is. Ze zorgen ervoor dat de tekst gemakkelijk te lezen en begrijpen is voor de doelgroep, zonder overmatig gebruik van zoekwoorden.
  6. Onderzoek: een goede SEO-tekstschrijver doet ook onderzoek naar het onderwerp van de tekst om ervoor te zorgen dat de informatie die ze verstrekken accuraat is en up-to-date.
  7. Resultaatgericht: een goede SEO-tekstschrijver werkt resultaatgericht en is in staat om meetbare doelen te stellen voor de tekst. Zo weten ze wat het gewenste resultaat is van de tekst en kunnen ze deze effectief optimaliseren om dit doel te bereiken.

Moet een SEO-tekstschrijver verstand hebben van het onderwerp om een goede tekst te kunnen schrijven?

Hoewel het zeker voordelen heeft als een SEO-tekstschrijver kennis heeft van het onderwerp waarover hij of zij schrijft, is het niet altijd noodzakelijk. Een goede SEO-tekstschrijver kan namelijk ook onderzoek doen naar het onderwerp en zo de benodigde informatie verzamelen om een kwalitatief goede tekst te schrijven.

Echter, als een SEO-tekstschrijver al kennis heeft van het onderwerp, kan dit zeker een voordeel zijn. Het kan bijvoorbeeld helpen om de tekst sneller te schrijven en beter in te spelen op de specifieke behoeften en interesses van de doelgroep.

Als het onderwerp echter zeer technisch of complex is, kan het nodig zijn dat de SEO-tekstschrijver meer specifieke kennis heeft om de inhoud goed te kunnen begrijpen en te verwerken in de tekst. In dat geval is het dus wel belangrijk dat de SEO-tekstschrijver over de nodige kennis beschikt of bereid is deze op te doen door middel van onderzoek of overleg met experts op het gebied van het onderwerp.

Kan ik ook zelf SEO-teksten schrijven?

Ja, het is mogelijk om zelf SEO-teksten te schrijven, zeker als je over de nodige schrijfvaardigheden beschikt en bereid bent om de nodige tijd en moeite te investeren in het optimaliseren van je teksten voor zoekmachines. Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden wanneer je zelf SEO-teksten wilt gaan schrijven.

Zo is het belangrijk om onderzoek te doen naar de juiste zoekwoorden en deze op de juiste manier te gebruiken in de tekst, kopjes en meta beschrijving. Ook is het van belang om kwalitatief goede content te schrijven die waardevolle informatie biedt aan de lezer en interne en externe links te gebruiken om de lezer te leiden naar andere relevante pagina’s. Verder is het aan te raden om regelmatig nieuwe en relevante content te plaatsen op je website om zoekmachines en je doelgroep te laten zien dat je actief bent en waardevolle informatie biedt. Het schrijven van goede SEO-teksten is een continu proces dat tijd en aandacht vergt, maar als je de juiste stappen neemt en aandacht besteedt aan de kwaliteit van je content, kan het helpen om je website beter vindbaar te maken in zoekmachines en meer bezoekers te trekken.

Moeten alle teksten op mijn website SEO-teksten zijn?

Hoewel het belangrijk is om aandacht te besteden aan de SEO-optimalisatie van je website om beter vindbaar te worden in zoekmachines, hoeven niet alle teksten op je website specifiek geoptimaliseerd te worden voor SEO.

Het is bijvoorbeeld niet nodig om je algemene contact- of bedrijfsinformatie te optimaliseren voor zoekmachines, omdat deze informatie niet per se relevant is voor het zoekgedrag van je doelgroep. Hetzelfde geldt voor teksten die voornamelijk bedoeld zijn om te informeren of te entertainen, zoals blog artikelen of nieuwsberichten.

Aan de andere kant is het wel belangrijk om teksten op je website die bedoeld zijn om te verkopen, zoals productbeschrijvingen of diensten pagina’s, te optimaliseren voor zoekmachines, zodat deze beter gevonden kunnen worden door potentiële klanten. Dit geldt ook voor landingspagina’s die gericht zijn op specifieke zoekwoorden of zoekopdrachten.

Kortom, hoewel het belangrijk is om aandacht te besteden aan SEO-optimalisatie van je website, is het niet nodig om alle teksten op je website specifiek te optimaliseren voor zoekmachines. Je kunt je het beste richten op de teksten die het meest relevant zijn voor het zoekgedrag van je doelgroep en die je helpen om je bedrijfsdoelen te bereiken.

Kan een slechte SEO-tekst een negatief effect hebben op mijn website?

Een slechte SEO-tekst kan een negatief effect hebben op je website en je SEO-prestaties. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder slechte leesbaarheid, keyword stuffing en een gebrek aan relevantie. Als de tekst moeilijk te begrijpen is voor lezers door slecht geformuleerde zinnen, onlogische alinea’s en spelfouten, kan dit leiden tot een hoger bouncepercentage en minder tijd die bezoekers op je site doorbrengen, wat beide een negatief effect kunnen hebben op je SEO-ranking. Als er te veel zoekwoorden in de tekst zijn gepropt, kan dit de leesbaarheid en de kwaliteit van de tekst beïnvloeden. Bovendien kan zoekmachine Google het als spam zien en zelfs een lagere ranking geven aan de pagina.

Een slechte SEO-tekst kan ook irrelevant zijn voor de zoekopdracht waarvoor het is geoptimaliseerd. Als de inhoud van de pagina niet overeenkomt met de zoekopdracht, kan dit leiden tot een hogere bouncepercentage en minder tijd op de pagina, wat uiteindelijk kan leiden tot een lagere ranking. Kortom, het is belangrijk om hoogwaardige content te schrijven die relevant en nuttig is voor je doelgroep, terwijl je ook rekening houdt met SEO-optimalisatie om het negatieve effect van een slechte SEO-tekst te voorkomen.

Hoe ziet een goede SEO-tekst er uit?

Een goede SEO-tekst heeft een aantal belangrijke kenmerken. Ten eerste moet de tekst relevant zijn voor de zoekopdracht waarop het is geoptimaliseerd en waarde bieden aan de lezers. Daarnaast moet de tekst geoptimaliseerd zijn voor relevante zoekwoorden en zoektermen op een natuurlijke en organische manier. Verder moet de tekst gemakkelijk te lezen en te begrijpen zijn, met correcte grammatica, spelling en interpunctie. De tekst moet goed geschreven zijn en in staat zijn om een diepgaande en grondige behandeling van het onderwerp mogelijk te maken.

Het aantal woorden dat hiervoor nodig is, kan variëren, maar een goed uitgangspunt is meestal tussen 500 en 1500 woorden. Bovendien moet de tekst interne en externe links bevatten die verwijzen naar andere pagina’s op je website en naar relevante, betrouwbare en autoritaire websites. Door aan deze criteria te voldoen, kun je de kans vergroten dat je website hoger scoort in zoekmachines en dus meer verkeer en potentiële klanten aantrekt.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 77 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.