Blogpagina’s optimaliseren voor SEO

In het digitale landschap is SEO cruciaal voor het succes van een blog. Een goed geoptimaliseerde blog trekt niet alleen meer verkeer aan, maar zorgt ook voor relevanter verkeer. Laten we kijken naar de belangrijkste SEO-elementen voor blogs en waarom ze belangrijk zijn.

Een tweede doel van een blog voor mij is om de reactie te krijgen “Ik zag dat je over onderwerp x of y had geschreven, interessant hoe je dat omschrijft, zou je dit ook voor ons kunnen oppakken?”. Dat is indicatief voor een kwalitatief geschreven artikel dat ook nog eens hoog in Google staat.

Inhoudsopgave toon

Begrijpen waarom SEO belangrijk is voor je blog

SEO is niet alleen een buzzwoord; het is de ruggengraat van je online zichtbaarheid. Als marketingmanager weet je dat zichtbaarheid gelijk staat aan bereik en potentiële conversies. Dus, waarom is SEO dan cruciaal voor je blog?

Hoe zoekmachines content beoordelen

Zoekmachines zoals Google zijn continu op zoek naar waardevolle en relevante content om aan hun gebruikers te presenteren. Ze maken gebruik van complexe algoritmes die factoren zoals contentkwaliteit, relevantie, backlinks en gebruikerservaring evalueren. Als je begrijpt hoe deze mechanismen werken, kun je je content daarop afstemmen. Zie hiervoor ook wel dit artikel.

Een blog wordt vaak geschreven voor SEO

Veel blogs worden in de eerste plaats geschreven met SEO in het achterhoofd. Dat komt omdat een geoptimaliseerde blogpost je kan helpen hoger te ranken in zoekmachines, wat leidt tot meer organisch verkeer naar je website. Maar SEO gaat verder dan alleen het verhogen van het verkeer; het gaat om het aantrekken van het juiste soort verkeer.

Tijdens een strategie voor bloggen is het doel vaak om thought leader te worden binnen een markt. Dit zorgt niet alleen voor directe conversies op de website, het zorgt er ook voor dat er herkenning plaatsvindt bij de zoekers. Denk hierbij zelfs aan een hogere klantretentie.

De balans vinden tussen de bezoeker en Google

Het is een delicaat evenwicht tussen schrijven voor je publiek en voor de zoekmachines. Je wilt content creëren die resonantie vindt bij je publiek, maar die ook wordt opgepikt door zoekmachines. Het vinden van deze balans betekent dat je authentiek en relevant blijft, terwijl je toch de SEO-principes toepast die je content helpen opvallen.

Het wordt steeds makkelijker om deze balans te vinden door juiste meer voor de bezoeker te schrijven. Denk hierbij zelfs aan het schrijven van artikelen waar geen volume op zit. Google wordt steeds slimmer, waardoor kwalitatieve artikelen het steeds vaker zullen winnen van “SEO-artikelen”.

Lees verder over hoe ik specifieke pagina’s inzet voor SEO

Iedere pagina heeft een eigen doel binnen SEO. Lees via onderstaande links verder over hoe ik specifieke pagina’s inzet binnen een SEO-traject.

Kiezen voor het juiste zoekwoord

Zoekwoorden zijn de kern van SEO. Het zijn de termen en zinnen die mensen intypen in zoekmachines. Het kiezen van de juiste zoekwoorden voor je blog kan het verschil betekenen tussen gezien worden door je doelpubliek of verloren gaan in de zee van online content.

Het belang van een contentstrategie

Voordat je je verdiept in zoekwoorden, is het essentieel om een solide contentstrategie te hebben. Dit helpt je bij het bepalen van je doelen, je doelpubliek en hoe je waarde kunt leveren via je blog. Een contentstrategie zorgt voor een aantal zaken:

  • De onderwerpen waarvoor je schrijft zijn interessant óf voor SEO óf voor je ICP.
  • De content wordt structureel geschreven, waardoor je wekelijks vooruitgaat (consistentie is key).
  • Tijdens de uitvoering van de strategie ben je geen uren kwijt aan het opstellen van de strategie, maar kun je je echt focussen op de content zelf.

Hoe stel je een contentstrategie op?

Een contentstrategie is niet zomaar een lijst van blogonderwerpen. Het gaat om het identificeren van de behoeften en interesses van je doelpubliek, het analyseren van de concurrentie en het bepalen van je unieke waardepropositie. Door dit te combineren met je bedrijfsdoelen, kun je een plan opstellen dat je helpt om consistent waardevolle content te leveren.

Hoe je zoekintentie en zoekvolume balanceert

Niet alle zoekwoorden zijn gelijk gemaakt. Sommige hebben een hoog zoekvolume maar lage conversiekansen, terwijl andere specifieker zijn en een duidelijke zoekintentie hebben. Het is essentieel om een balans te vinden tussen deze twee om zowel verkeer als conversies te maximaliseren.

De keuze kun je versimpelen door te bedenken wat je OKR’s zijn en vanuit deze OKR’s je marketing doelstellingen op te stellen. Vanuit deze doelstellingen kun je de keuze maken tussen meer verkeer / naamsbekendheid of meer conversies op de website.

Schrijf ook weleens voor de zoektermen zonder volume

Hoewel het niet intuïtief lijkt, kunnen zoektermen met een laag of zelfs geen zoekvolume soms goudmijnen zijn. Dit zijn vaak zeer specifieke termen die een duidelijke intentie aangeven. Door voor deze termen te schrijven, kun je je richten op een nichepubliek dat klaar is om actie te ondernemen.

Een website die alleen schrijft voor de zoektermen waar volume op zit, zal op begeven moment ook wel een negatieve stempel krijgen van Google. Let hier goed op bij het bepalen van de contentstrategie.

Mijn checklist voor een blogpagina in een tabel

Een kort overzicht van de belangrijkste componenten van een blogpagina, wanneer je deze deels voor SEO opstelt. Mijn advies is om hier een standaard template van te maken (gebruik gerust mijn blogpagina als voorbeeld).

SEO-elementPrioriteit
Unieke, waardevolle content (1)Hoog
Responsief design (mobiele optimalisatie)Hoog
Page title en meta omschrijvingHoog
Interne en externe linkstructuurHoog
Optimalisatie van afbeeldingen (alt-teksten, compressie)Hoog
Snelheid van de pagina (2)Hoog
URL-structuur en -optimalisatieHoog
H1-H6 header structuurMidden
Sociale deelknoppenMidden
Multimedia content (video, infographics)Midden
Keyword optimalisatieMidden
BreadcrumbsMidden
Schema markup (bijv. voor reviews)Laag
Commentaar sectie (voor engagement)Laag
Aanwezigheid van een zoekfunctieLaag
Checklist blogpagina voor SEO.

Hoewel alle bovengenoemde punten relevant zijn, kan hun prioriteit variëren afhankelijk van specifieke projecten, doelgroepen of zakelijke behoeften. Het is ook van belang om te onthouden dat SEO een dynamisch veld is, dus wat vandaag als een hoge prioriteit wordt beschouwd, kan morgen veranderen. Het is essentieel om up-to-date te blijven met de nieuwste best practices en richtlijnen in de industrie.

Het optimaliseren van je titel en meta omschrijving

In de concurrerende digitale wereld van vandaag is de eerste indruk alles. De titel van je pagina en de meta omschrijving zijn vaak de eerste dingen die een potentiële bezoeker ziet in de zoekresultaten. Daarom is het optimaliseren van deze elementen cruciaal om op te vallen en die felbegeerde klik te krijgen.

Waarom titels cruciaal zijn voor click-through rates

Een pakkende titel is als een digitale handdruk. Het geeft direct een indruk van wat een bezoeker kan verwachten wanneer ze op je link klikken. Een relevante en boeiende titel trekt de aandacht en verleidt gebruikers om meer te ontdekken, wat de click-through rate (CTR) verhoogt. Een hogere CTR kan op zijn beurt weer leiden tot een betere ranking in zoekmachines.

Zorg er hierbij voor dat de gehele snippet in Google overeenkomt met de inhoud van je artikel. Hiermee voorkom je pogosticking (dat een bezoeker op jouw resultaat klikt, daarna terug naar de zoekresultaten pagina gaat en wél vindt waar hij of zij naar op zoek is bij een concurrent).

Hoe je een pakkende meta omschrijving schrijft

De meta omschrijving is je kans om in een paar korte zinnen te vertellen wat je content te bieden heeft (3). Denk erover na als de achterflap van een boek. Het moet voldoende intrigerend zijn om iemand te overtuigen verder te lezen, zonder alles weg te geven. Het integreren van je focus zoekwoord en het bieden van een duidelijke waardepropositie kan helpen om je CTR te verhogen.

Hoe je een pakkende page title schrijft

Een effectieve paginatitel is zowel informatief als boeiend. Het moet de essentie van je content in een paar woorden vatten en tegelijkertijd de nieuwsgierigheid van de lezer prikkelen. Door te focussen op relevantie, duidelijkheid en een vleugje creativiteit, kun je een titel maken die zowel door zoekmachines als door mensen wordt gewaardeerd.

Unieke, waardevolle content creëren

In de overvolle digitale ruimte van vandaag is unieke en waardevolle content de sleutel om je te onderscheiden en een loyaal publiek op te bouwen. Dit is misschien wel het belangrijkste punt van alle punten die hier zijn omschreven (en tegelijkertijd het meest arbeidsintensieve punt).

Mijn idee van goede content is dat een klant iets vraagt aan mij en ik simpelweg het linkje van het artikel kan sturen waar het antwoord staat. Is je content hier niet goed genoeg voor? Dan zit er ruimte voor groei in.

Het belang van diepte en relevantie

Surface-level content is overal. Maar diepgaande, goed onderzochte artikelen die echte inzichten en oplossingen bieden, zijn zeldzaam en gewild. Door je te verdiepen in onderwerpen en relevante informatie te bieden, positioneer je jezelf als een expert en een betrouwbare bron van informatie.

Hoe je authentiek blijft voor je merk en publiek

Authenticiteit is de sleutel tot het opbouwen van vertrouwen en loyaliteit bij je publiek. Het gaat niet alleen om eerlijkheid, maar ook om consistent zijn in je boodschap en toon. Door je merkstem in al je content te integreren, creëer je een herkenbare en betrouwbare ervaring voor je lezers.

Het vermijden van duplicate content

Duplicate content kan je SEO-inspanningen schaden en leiden tot verwarring bij je publiek. Of het nu gaat om per ongeluk gekopieerde pagina’s of om het hergebruiken van content op verschillende delen van je website, het is essentieel om duplicaten te identificeren en aan te pakken. Hierdoor blijft je content vers, relevant en waardevol voor je bezoekers en voor zoekmachines.

Op sommige pagina’s ga ik zelfs zo ver om unieke call to actions te plaatsen zodat ik (in %) minder duplicate content op deze pagina’s heb staan. Dit is niet het verschil tussen een pagina 2 en positie 1, maar in concurrerende markten helpen alle kleine beetjes.

Optimaliseren van afbeeldingen en multimedia

In onze visueel gedreven online wereld spelen afbeeldingen en multimedia een cruciale rol in het betrekken en vasthouden van de aandacht van bezoekers. Maar zonder de juiste optimalisatie kunnen ze ook de laadtijden van je pagina vertragen en je SEO-prestaties hinderen.

Het belang van alt-teksten en compressie van afbeeldingen

Afbeeldingen zijn interessant om te gebruiken, maar zoekmachines kunnen ze niet ‘zien’ zoals wij dat doen. Alt-teksten helpen hierbij door een korte beschrijving te geven van wat er op de afbeelding staat, wat zowel de toegankelijkheid als de SEO verbetert (4). Daarnaast kan het comprimeren van je afbeeldingen de bestandsgrootte verminderen zonder de kwaliteit te verliezen, wat leidt tot snellere laadtijden. Voor meer tips kun je hiervoor mijn checklist voor marketing en development inzien.

Hoe multimedia de gebruikerservaring verbetert

Video’s, podcasts en interactieve elementen kunnen je content naar een hoger niveau tillen. Ze bieden een dynamische manier voor bezoekers om met je content om te gaan en kunnen complexe ideeën snel en effectief overbrengen.

Balanceren tussen uitstraling en snelheid

Het is verleidelijk om je site vol te stoppen met high-res afbeeldingen en interactieve multimedia, maar je moet altijd de gebruikerservaring in gedachten houden. Een trage site kan bezoekers afschrikken, dus het is essentieel om een evenwicht te vinden tussen visuele flair en siteprestaties.

Responsive design en mobiele optimalisatie

Met een steeds groter aantal gebruikers dat toegang krijgt tot content via mobiele apparaten, is het optimaliseren voor deze apparaten geen optie meer; het is een noodzaak. Voordat je overboord gaat hierin. Bekijk in je Google Analytics of een groot deel van je bezoekers via mobiel komt. Is dit het geval? Dan kun je meer investeren in de mobiele versie van de website (5).

Waarom mobile first essentieel is bij bloggen

Het ‘mobile first’ principe gaat over het ontwerpen en optimaliseren van je website met mobiele gebruikers als primaire doelgroep. Dit betekent dat je eerst rekening houdt met de mobiele ervaring en vervolgens aanpassingen maakt voor desktopgebruikers. Gezien de prevalentie van mobiel browsen, kan het negeren van deze gebruikers je verkeer en engagement drastisch verminderen.

Hoe je de laadtijden voor mobiele apparaten verkort

Mobiele apparaten hebben vaak minder rekenkracht en kunnen op tragere netwerken werken. Daarom is het cruciaal om alles te doen wat je kunt om de laadtijden te minimaliseren. Dit kan betekenen dat je afbeeldingen verder comprimeert, overbodige scripts elimineert of gebruik maakt van content delivery networks (CDNs).

Tips voor een vlotte mobiele gebruikservaring

Van gemakkelijk te tikken knoppen tot duidelijke, leesbare teksten, er zijn veel elementen die samen een soepele mobiele ervaring creëren. Het gaat niet alleen om snelheid; het gaat erom dat je bezoekers zonder frustratie door je content kunnen navigeren, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken.

Integratie van sociale deelknoppen en stimuleren van engagement

In dit digitale tijdperk zijn sociale media niet meer weg te denken uit onze dagelijkse routines. Het is niet alleen een plek waar mensen contact houden met vrienden, maar ook waar ze nieuwe content ontdekken. Voor marketeers en contentmakers bieden sociale media daarom een ongeëvenaarde kans om hun bereik te vergroten.

Hoe voegen social signals waarde toe?

Zogenaamde ‘social signals’, zoals likes, shares en reacties, kunnen een indicatie zijn van de populariteit en relevantie van je content. Hoewel de directe invloed van social signals op zoekmachinerankings nog steeds onderwerp van debat is, kunnen ze wel helpen bij het vergroten van je online zichtbaarheid. Wanneer mensen je content delen, vergroot dat je bereik, wat op zijn beurt weer kan leiden tot meer organisch verkeer naar je site.

Hoe je gemakkelijk deelbare content creëert

Content die emotioneel resoneert, is vaak content die wordt gedeeld. Of je nu een diepgaand inzicht biedt, een grappige anekdote deelt of simpelweg waarde levert op een manier die gemakkelijk te begrijpen is, het draait allemaal om connectie. Voeg daarbij duidelijke en toegankelijke sociale deelknoppen toe, en je hebt een recept voor verhoogde deelbaarheid.

Manieren om interactie en betrokkenheid te bevorderen

Betrokkenheid is tweerichtingsverkeer. Stel vragen, moedig reacties aan, en reageer zelf ook op feedback en opmerkingen. Houd polls, organiseer wedstrijden of nodig je publiek uit om hun eigen verhalen te delen. Door een gemeenschap rond je content te bouwen, bevorder je niet alleen betrokkenheid op de korte termijn, maar bouw je ook aan langetermijnloyaliteit.

Conclusie

SEO voor blogs gaat verder dan alleen keywords. Door alle aspecten van SEO te overwegen, van content tot technische optimalisatie, kun je ervoor zorgen dat je blog beter presteert in zoekmachines en waardevoller wordt voor je lezers. Het is een voortdurend proces, dus het is essentieel om op de hoogte te blijven van best practices.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.