Categoriepagina’s voor SEO optimaliseren

Een online aanwezigheid die niet alleen aantrekkelijk is voor bezoekers, maar ook voor zoekmachines, is tegenwoordig essentieel. Dit geldt met name voor categoriepagina’s. Deze vormen vaak de eerste aanraking tussen een potentiële klant en producten of diensten. Kennis van welke elementen bijdragen aan een effectieve SEO-strategie voor categoriepagina’s is belangrijk.

Wat is een categoriepagina?

Een categoriepagina groepeert gerelateerde items of content. Deze pagina’s zijn veelvuldig te vinden in e-commerce websites. Deze pagina’s helpen met het begeleiden van bezoekers en bieden een overzicht van wat er op een website is te vinden. Op een juiste manier gebruikte categoriepagina’s zijn waardevolle SEO-hulpmiddelen (1).

Men vindt een categoriepagina vaak op short tail zoektermen gevonden in Google. Denk hierbij aan zoekwaarden als zwarte schoenen, een spoelbak kopen en douchedeuren. Men vindt de productpagina’s dan weer op de productnamen die daaronder liggen.

Optimaliseer niet alleen de categoriepagina. Google bekijkt het geheel van zowel de categorie- als productpagina. Beide pagina’s moeten kwalitatief zijn. Dit is niet alleen goed voor conversie, maar ook voor de SEO-optimalisatie.

Lees verder over hoe ik specifieke pagina’s inzet voor SEO

Iedere pagina heeft een eigen doel binnen SEO. Lees via onderstaande links verder over hoe ik specifieke pagina’s inzet binnen een SEO-traject.

SEO-geoptimaliseerde categoriepagina

Een categoriepagina die perfect is geoptimaliseerd voor SEO bevat meer dan alleen producten of artikelen. Het beschikt over specifieke elementen. Als deze correct zijn toegepast, hebben deze een positief effect op een pagina in de ogen van zoekmachines. Mijn checklist hiervoor helpt bij het opstellen van een categoriepagina.

Goede paginatitel en meta-beschrijving

Een belangrijk onderdeel van het SEO-stappenplan is zorgen voor een goede eerste indruk. Schrijf een duidelijke paginatitel en een goede meta-beschrijving. Deze geven niet alleen zoekmachines een helder beeld van de inhoud van een pagina, ook bezoekers zullen er eerder op klikken. Dit is een essentieel onderdeel van een categoriepagina.

Interne linkstructuur en gebruikerservaring

Interne links veranderen de manier waarop bezoekers en zoekmachines een website navigeren en begrijpen enorm. Een goede linkstructuur kan bovendien de gebruikservaring verhogen en de SEO verbeteren.

De logische productpagina’s moeten worden verbonden aan de categoriepagina. Zorg er ook voor dat de tekst ook kwalitatieve interne links naar andere relevante pagina’s bevat.

Onderstaande checklist laat stap voor stap zien hoe categoriepagina’s optimaal zijn voor de SEO.

VereistePrioriteit
Heldere paginatitelHoog
Meta-beschrijving die de inhoud samenvat (2)Hoog
Geoptimaliseerde URL-structuurHoog
Interne linkstructuur naar relevante subcategorieënHoog
Unieke, kwalitatieve omschrijvingHoog
Integratie van relevante zoekwoordenHoog
Afbeeldingen met alt-teksten (3)Midden
Lazyload voor afbeeldingenMidden
Correct gebruik van H1, H2, H3 tagsHoog
Faceted navigation optimalisatieMidden
Responsief design voor mobiele apparaten (4)Hoog
Snelle laadtijdHoog
Minimaliseren van duplicate contentHoog
Integratie van sociale deelknoppenLaag
Duidelijke call-to-action knoppenMidden
Bijgewerkte en regelmatige contentrefreshMidden
Schema markering voor gestructureerde data (5)Midden
Checklist SEO voor een categoriepagina opstellen.

Content op categoriepagina’s

Categoriepagina’s zijn meer dan een verzameling van producten of artikelen. Goede content is ook essentieel. Het is niet alleen belangrijk wat er is te zien, maar ook hoe dat is gepresteerd.

Het belang van kwalitatieve omschrijvingen

Een kwalitatieve, doordachte en waardevolle omschrijving is onmisbaar. Het geeft niet alleen context aan de bezoekers, maar ook aan zoekmachines.

Alle omschrijvingen moeten uniek zijn. Dit geldt vooral voor de belangrijkste pagina’s. Ze moeten ook niet precies overeenkomen met de productpagina’s. De omschrijvingen van de productpagina’s worden vaak gebruikt voor de categorieën om tijd te besparen. Dit is echter duplicate content. Daarbovenop komt dat bezoekers op de categoriepagina’s zich in een andere fase bevinden dan de bezoekers op de PLP’s. Houd hier rekening mee met het schrijven van content.

Relevante zoekwoorden zonder over-optimalisatie

Zoekwoorden zijn van groot belang in de SEO. Maar in plaats van deze overmoedig te toe te voegen, is het beter om ze slim te gebruiken. Relevante zoekwoorden zijn een essentieel onderdeel voor een optimale categoriepagina, gebruik ze niet in overvloed.

20%/80%-regel

Ook de plaats van de content op de categoriepagina kan van invloed zijn op zowel de gebruikservaring als de SEO. Plaats 20% van de content boven de artikelen en de resterende 80% eronder. Dit zorgt voor een evenwichtige structuur, wat positief is voor zowel bezoekers als zoekmachines.

Visuele optimalisatie

Onderschat het effect van visuele optimalisatie op de categoriepagina’s niet. Afbeeldingen en multimedia hebben een grote invloed op de manier waarop bezoekers met een pagina omgaan.

Afbeeldingen en multimedia op categoriepagina’s

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Afbeeldingen en multimedia op categoriepagina’s verhogen niet alleen de betrokkenheid en het begrip van de bezoeker, maar hebben ook een positieve invloed op de SEO.

Gebruik unieke afbeeldingen

Gebruik unieke afbeeldingen voor je categoriepagina’s te gebruiken en niet die van productpagina’s. Dit zorgt ervoor dat pagina’s makkelijker te onderscheiden zijn, maar kan ook de waarde van elke pagina verhogen voor zoekmachines.

Lichtgewichte afbeeldingen die lazyloaden

De laadsnelheid van je pagina is essentieel voor SEO en dus ook om hoger in Google te komen. Gebruik lichtgewicht afbeeldingen en implementeer lazy loading. Hierdoor laden pagina’s snel en wordt er niet ingeleverd op kwaliteit of gebruikservaring.

Op een categoriepagina staan soms wel 50 afbeeldingen. Het is geen best practice om deze allemaal tegelijkertijd te laden tijdens het laden van een pagina, zelfs niet als de afbeeldingen heel licht zijn. Het lazyloaden van content zorgt ervoor dat de perceived pagespeed van de categoriepagina hoog blijft.

Dit kan echter wel alleen met de afbeeldingen onder de vouw. Afbeeldingen kunnen nog steeds niet zwaar worden gelaten. Deze moeten alsnog worden ingeladen. Wel gebeurt dit nu iets later.

Het optimaliseren van faceted navigation

Faceted navigation is een sterk hulpmiddel, vooral voor e-commerce websites. Hiermee filteren en sorteren gebruikers snel en efficiënt door lijsten met producten of content. Als dit op een goede manier is geïmplementeerd, verbetert het de gebruikerservaring sterk. Wordt dit niet goed gedaan, kan het problemen veroorzaken, denk aan duplicate content issues.

De waarde van faceted navigation voor de gebruiker

Faceted navigation lijkt gewoon een handige tool voor de bezoeker. Maar het is veel meer. De tools zorgen ervoor dat bezoekers dieper in een website duiken, sneller vinden wat ze zoeken en daardoor meer tijd op een website doorbrengen.

Duplicate content voorkomen

Een van de risico’s van faceted navigation is dat het kan leiden tot duplicate content. Elke combinatie van filters kan een unieke URL genereren. Met gebruik van verkeerde instellingen kan dit door zoekmachines worden gezien als afzonderlijke pagina’ die dezelfde content hebben.

Canonical tags en noindex gebruiken

Technische SEO is belangrijk om duplicate content te voorkomen. Gebruik canonical tags en noindex-instructies op de correcte manier om zoekmachines duidelijke aanwijzingen te geven over welke versies van pagina’s ze moeten indexeren en welke ze moeten negeren.

Site-architectuur overzichtelijk houden

Faceted navigation kan de gebruikservaring verbeteren, maar het is niet de bedoeling dat de site-architectuur de website rommelig maakt. Hoofdcategorieën en -pagina’s moeten duidelijk en toegankelijk blijven. Het maakt hierbij niet uit hoeveel facetten of filters worden aangeboden.

Blijven testen en aanpassen

SEO en gebruikservaring gaan hand in hand. Dit geldt vooral als het gaat om iets zo complex als faceted navigation. Test regelmatig en verzamel feedback van gebruikers. Maak waar nodig aanpassingen. Dit verbetert zowel de gebruikerservaring als de SEO.

Samengevat

Bij het optimaliseren van een categoriepagina voor zoekmachines gaat het niet alleen om het integreren van zoekwoorden. Er is ook een holistische aanpak nodig, met als belangrijkste factoren onder andere de laadtijd, mobiele optimalisatie en de kwaliteit van de content. Een SEO-specialist moet aandacht besteden aan elk van deze elementen. Dit zorgt niet alleen voor een betere ranking in zoekmachines, maar ook voor een betere gebruikerservaring voor je bezoekers. Dit vergroot ook de kans dat bezoekers later terugkomen naar een website.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.