Hoe zet ik mijn homepagina in voor SEO?
De homepagina is vaak één van de belangrijkste pagina’s voor een SEO-traject. Niet altijd om zelf mee te ranken, wel altijd ter ondersteuning van de overige pagina’s waarmee je hogerop wilt komen in Google. In dit artikel duik ik dieper in op hoe ik mijn homepagina (van deze website) inzet voor SEO. Ik zal per blok dat relevant is voor de SEO toelichten wat ik heb gedaan en waarom ik bepaalde keuzes heb gemaakt. Dit geeft een goed beeld van mijn manier van denken.
Bij alle afbeeldingen geldt: de cirkels om bepaalde links heen geven aan welke links een nofollow attribuut hebben gekregen. Dit is van vitaal belang binnen dit artikel.
Wat daarbij belangrijk is: Met de homepagina wil ik hogerop komen in Google voor het zoekwoord SEO-specialist.
De banner van de homepagina. Ik som de zaken op die gerelateerde zijn aan de SEO onder de afbeelding.
- SEO-specialist inhuren als <h1> toegevoegd. Zo pak ik meerdere varianten van het hoofdonderwerp; namelijk “SEO-specialist” en “SEO-specialist inhuren”. De overweging was hierbij hoe ik SEO-specialist wilde schrijven (met of zonder koppelstreepje). Wanneer je zelf voor zo een overweging staat: ik ga eigenlijk altijd voor de versie die grammaticaal correct is en ga ervan uit dat Google hier geen groot onderscheid in maakt.
- De <h2> daaronder is zo geformuleerd dat het zowel gebruiksvriendelijk is als nogmaals het zoekwoord benadrukt.
- De buttons daaronder zou ik in principe beter kunnen gebruiken. Het grote “probleem” met deze twee buttons is dat ik heb gekozen voor pagina’s die belangrijk zijn voor de conversie van de website. Eén link naar de contactpagina en één link naar de referenties. Zoals te zien is krijgen beide links een nofollow attribuut (wat zonde is, want dit is de plek waar je normaliter sterke interne links kan plaatsen naar belangrijke pagina’s voor SEO).
- De link naar de referenties die te zien is bij mijn afbeelding bevat een nofollow attribuut. Dit doe ik om geen linkjuice te verspillen aan een externe link.
- De naam en het alt attribuut van de afbeelding bevatten beide het voornaamste zoekwoord: SEO-specialist.
Hoe zet ik mijn homepagina in voor SEO in vogelvlucht
Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.
Blok 2: De eerste tekstuele content
De eerste tekstuele content (onder de USPs) van de pagina. Onder de afbeelding mijn overwegingen.
- De headers (een <h2> en een <h3>) bevatten beide het voornaamste zoekwoord.
- De header “Wat is een SEO-specialist?” is tevens een variatie met veel volume. Doorgaans zou ik hier anders niet meteen ervoor hebben gekozen om hier deze vraag te stellen (ik vind het verder niet heel relevant voor mijn doelgroep – mijn doelgroep weet wel wat een SEO-specialist is).
- Er staan 2 belangrijke links naar belangrijke pagina’s; de website hoger in Google en SEO optimalisatie.
- De link naar de werkwijze bevat een nofollow attribuut. Ik wil niet dat Google teveel tijd verspilt aan deze pagina.
Lees verder over hoe ik specifieke pagina’s inzet voor SEO
Iedere pagina heeft een eigen doel binnen SEO. Lees via onderstaande links verder over hoe ik specifieke pagina’s inzet binnen een SEO-traject.
- Productpagina’s inzetten voor SEO
- Blogpagina’s optimaliseren voor SEO
- Categoriepagina’s optimaliseren voor SEO
- Het effect van een over ons pagina op SEO
Blok 3: De call to action
Dit zijn mijn overwegingen bij blok 3: De call to action op de pagina.
- De call to action is uniek gemaakt voor deze pagina en komt niet voor met dezelfde tekstuele inhoud op andere pagina’s.
- In de headers van deze call to action staat het voornaamste zoekwoord (SEO-specialist).
- De link naar de contactpagina bevat een nofollow attribuut. Belangrijk weer om de linkjuice enkel te kanaliseren naar de belangrijkste pagina’s.
- De afbeelding in de call to action bevat de juiste naam en het alt attribuut.
- Verder is de call to action geoptimaliseerd voor het bespoedigen van de juiste customer journey op de pagina.
Blok 4: Link naar een externe bron met een hoge autoriteit
- Vanuit dit stukje tekst link ik naar een externe bron met veel autoriteit op het gebied van een SEO-specialist inhuren.
- Belangrijk hierbij ook weer is dat ik in zowel een <h2> als een <h3> het zoekwoord heb verwerkt (circa 60% van de headers probeer ik doorgaans aan te houden).
Blok 5: FAQ en auteur
- Een link onder de naam Ralf van Veen naar de over mij pagina met daarin dat ik deze pagina heb geschreven. Zo bewijs ik dat de pagina is geschreven door iemand met veel ervaring binnen deze markt (E-E-A-T).
- Een FAQ met daarin veel content. Een FAQ die uitklapbaar is, is vaak een mooie manier van veel content verwerken op de pagina zonder al teveel invloed te hebben op de UX van de pagina.
Samengevat
Mijn idee hierbij is altijd (en hopelijk zie je dat terug in mijn werkwijze) om zowel UX als SEO een hoge prioriteit te geven. Dit komt vaak dan ook neer op kwalitatief goede content schrijven, geen duplicate content gebruiken, de juiste afbeeldingen inzetten en simpelweg aanbieden op de pagina waar de zoeker naar op zoek is.