Hoe zoek ik zoekwoorden uit voor SEO?

Het selecteren van de juiste zoektermen is cruciaal voor het succes van SEO-strategieën, omdat deze de basis vormen voor het verbeteren van de zichtbaarheid en het aantrekken van gericht verkeer naar je website. Een strategische benadering, die rekening houdt met zoekvolume, concurrentieniveau, verkeerspotentieel en zoekintentie, is essentieel om effectieve zoekwoorden te identificeren die bijdragen aan het bereiken van bedrijfsdoelen.

Bepalen van de zoektermen met een tool

Het inzetten van een zoekwoordonderzoekstool is cruciaal voor het identificeren van termen en frasen die potentieel hoog zoekverkeer naar je website kunnen leiden. Deze tools bieden gedetailleerde gegevens over zoekvolumes, waardoor je kunt inschatten hoe vaak bepaalde zoekwoorden worden gebruikt in zoekmachines.

Door het analyseren van deze volumes, samen met de relevantie van de zoekwoorden voor jouw inhoud en doelgroep, kun je een lijst samenstellen van zoekwoorden die de zichtbaarheid en het bereik van je site kunnen verbeteren.

Ahrefs

Zelf gebruik ik graag Ahrefs als voornaamste tool voor het ontdekken van nieuwe zoekwoorden.(1) Zie bijvoorbeeld hieronder. Ik heb onderstaand het zoekwoord SEO-specialist ingevoerd in de Keywords Explorer. Hier kun je “Termenovereenkomst” en “Vragen” zien. Per onderdeel wat Ahrefs hierover zegt:

Termenovereenkomst: In deze lijst met zoekterm-ideeën zie je alle zoektermen die alle woorden uit een focuszoekterm bevatten (in willekeurige volgorde).

Vragen: De lijst met zoekterm-ideeën waarin zoekopdrachten staan die zijn geformuleerd als vraag.

Additionele zoektermen voor SEO-specialist
Additionele zoektermen voor SEO-specialist.

Als ik doorklik op “Bekijk alle 1049” linksonder, dan kan ik een volledige overzicht zien van alle gerelateerde zoektermen voor SEO-specialist. Deze lijst gaat nog wel even door (het zijn er 1000+). Vanuit deze lijst is het mogelijk om een selectie te maken van de zoektermen die het meest interessant zijn. Bij onderstaande afbeelding meer informatie over hoe ik deze selecteer.

Volledige lijst termenovereenkomsten
Volledige lijst termenovereenkomsten.

Hoe selecteer ik de zoektermen

Bij het selecteren van zoektermen is het cruciaal om rekening te houden met de mate van concurrentie, volume, verkeerspotentie, en zoekintentie. Kies zoekwoorden met een realistisch concurrentieniveau voor jouw site, een voldoende zoekvolume om verkeer aan te trekken, een hoog verkeerspotentieel om gekwalificeerde bezoekers te trekken, en die overeenkomen met de intentie achter de zoekopdrachten van jouw doelgroep. Deze factoren samen helpen bij het identificeren van de meest effectieve zoektermen voor jouw SEO-strategie.(2)

Zoekvolumes

Zoekvolumes geven aan hoe vaak er per maand naar een specifiek zoekwoord wordt gezocht, wat een directe indicatie is van het potentiële verkeer.(3) Het is echter niet alleen het volume dat telt, maar ook de relevantie van het zoekwoord voor jouw content en aanbod. Een hoge relevantie zorgt ervoor dat de bezoekers die via deze zoekwoorden binnenkomen, ook daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt. Het balanceren tussen hoog zoekvolume en hoge relevantie is essentieel voor effectieve SEO.

Begrijpen van zoekintentie

Zoekintentie verwijst naar de reden achter de zoekopdracht van een gebruiker.(4) Dit kan informatief, navigerend, transactioneel of onderzoekend van aard zijn. Door de intentie achter zoekopdrachten te begrijpen, kun je content creëren die direct inspeelt op de behoeften en vragen van je doelgroep. Dit verhoogt niet alleen de tevredenheid van bezoekers maar verbetert ook de kans op een hogere ranking in zoekmachineresultaten.

Hoe het zoekwoord bijdraagt aan bedrijfsdoelen

Zoekwoorden met zakelijk potentieel leiden specifiek verkeer naar je site dat een hogere kans heeft om te converteren. Dit betekent dat deze zoekwoorden direct gekoppeld zijn aan de acties die je van je bezoekers verwacht, zoals aankopen, inschrijvingen of aanvragen. Door deze zoekwoorden te integreren in je contentstrategie, kan je website effectiever bijdragen aan het behalen van commerciële doelstellingen.

Afstemmen van inhoud op zoekintentie

Nadat je de zoekintentie hebt geïdentificeerd, is de volgende stap het afstemmen van je content op deze intentie. Dit betekent dat je inhoud moet ontwikkelen die nauwkeurig beantwoordt aan de vragen of behoeften van de zoeker. Of het nu gaat om een gedetailleerde blogpost, een productpagina, of een informatieve gids, zorg ervoor dat de content duidelijk, waardevol en direct relevant is voor de zoekopdracht. Dit vergroot niet alleen de betrokkenheid maar versterkt ook de positie van je website in de zoekresultaten.

Zorg dat je kunt ranken voor het zoekwoord

Om te garanderen dat je kunt ranken voor een zoekwoord, is het essentieel om de rankingmogelijkheden te optimaliseren. Dit vereist een grondige analyse van de moeilijkheidsgraad van het zoekwoord, het begrijpen van de factoren die de ranking beïnvloeden, en het implementeren van strategieën om je content en website te optimaliseren. Door de juiste zoekwoorden te kiezen waarvoor je realistisch kunt concurreren, vergroot je de kans om hoog in de zoekresultaten te verschijnen en zo het verkeer naar je site te verhogen.

Inschatten van de moeilijkheidsgraad van het zoekwoord

De moeilijkheidsgraad van een zoekwoord bepalen is essentieel om te weten hoeveel moeite het kost om hoog te ranken in zoekmachine resultaten. Dit hangt af van de concurrentie en de autoriteit van de websites die al ranken voor dit zoekwoord. Hier gebruik ik ook weer Ahrefs voor om een initieel idee te krijgen van de mate van concurrentie. Zie onderstaande afbeelding.

Mate van concurrentie per zoekterm
Mate van concurrentie per zoekterm.

Wat je hier ziet is de mate van concurrentie voor het zoekwoord SEO-specialist. Ahrefs zegt hier zelf over: “Keyword Difficulty geeft een schatting van hoe moeilijk het is om in de top 10 organische zoekresultaten te ranken voor een zoekterm op een schaal van 0-100.”

Verkeerspotentie

De verkeerspotentie vanuit Ahrefs helpt bij het bepalen van het potentieel aantal bezoekers dat een website kan aantrekken door te ranken voor specifieke zoekwoorden. Deze maatstaf is cruciaal voor SEO-strategieën, omdat het niet alleen de populariteit van zoektermen illustreert, maar ook inzicht biedt in de haalbaarheid van het concurreren voor deze termen. Door de verkeerspotentie te analyseren, kunnen marketeers en content creators beter prioriteren welke zoekwoorden de grootste impact zullen hebben op hun verkeersgroei en SEO-resultaten.

Ahrefs zegt zelf over verkeerspotentie: “Verkeerspotentie geeft je de som van het organisch verkeer dat de #1 rankende pagina voor jouw focuszoekterm ontvangt uit alle zoektermen waar deze op rankt. Waarden zijn gecachet en kunnen iets verschillen in diverse rapportages.

De verkeerspotentie wordt per zoekterm aangegeven
De verkeerspotentie wordt per zoekterm aangegeven.

Maak de combinatie

Bij het selecteren van zoektermen, combineer je de analyse van zoekvolume, concurrentieniveau, verkeerspotentieel, en zoekintentie. Zoek naar termen met een haalbaar concurrentieniveau voor jouw website, een substantieel zoekvolume om voldoende verkeer te genereren, een hoog verkeerspotentieel voor gekwalificeerde bezoekers, en die overeenkomen met de intentie van jouw doelgroep. Deze aanpak zorgt ervoor dat je effectieve zoekwoorden kiest die bijdragen aan jouw SEO-doelen en het online succes van jouw website.

Samengevat

Het kiezen van de juiste zoektermen vereist een diepgaande analyse en een evenwichtige afweging van verschillende factoren. Door een methodische aanpak te hanteren, waarbij zowel de potentie voor verkeersgeneratie als de afstemming op de zoekintentie van de doelgroep centraal staat, kun je een solide fundering leggen voor SEO-succes. Dit proces helpt niet alleen bij het verbeteren van de online zichtbaarheid, maar draagt ook bij aan het realiseren van concrete bedrijfsresultaten.

Bronnen

  1. Ahrefs. (z.d.). Ahrefs – SEO Tools & Resources to Grow Your Search traffic. https://ahrefs.com/
  2. What creators should know about Google’s August 2022 helpful content update  |  Google Search Central Blog  |  Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/search/blog/2022/08/helpful-content-update
  3. Silva, C. (2023, 15 mei). Keyword Search Volume: A Beginner’s Guide. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/keyword-search-volume/
  4. Pavlik, V. (2022, 20 december). What is search intent? A complete guide. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/search-intent/
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.