Tips voor het selecteren van de juiste zoekwoorden voor SEO?

Om de SEO te verbeteren, is het van groot belang om de juiste zoektermen te selecteren. Deze vormen de basis voor een verbeterde zichtbaarheid en  zorgen ervoor dat gericht verkeer naar de  website wordt getrokken.

Bij het identificeren van zoekwoorden die bijdragen aan het behalen van organisatiedoelen is een strategische aanpak nodig. Houd rekening met factoren als zoekvolume, concurrentieniveau, verkeers potentieel en zoekintentie. Analyseer deze gegevens zorgvuldig om de meest relevante zoekwoorden te bepalen voor de content en doelgroep van de organisatie.

Tools om zoektermen te bepalen

Gebruik altijd een tool voor zoekwoordonderzoek om termen en frasen te identificeren die potentieel veel verkeer voor de website opleveren. Deze tools bieden gedetailleerde gegevens over zoekvolumes. Dit maakt het mogelijk om in te schatten hoe vaak bepaalde zoekwoorden in zoekmachines worden gebruikt.

Stel een lijst samen met zoekwoorden, die bijdragen aan een grotere zichtbaarheid en bereik van de website. Ik selecteer deze termen op basis van een grondige analyse van zoekvolumes en relevantie voor de content en doelgroep.

Ahrefs voor zoekwoorden onderzoek

Ahrefs is een voorbeeld van een goede tool om nieuwe zoekwoorden te ontdekken. Zie het voorbeeld hieronder.

Het zoekwoord SEO-specialist is ingevoerd in de Keywords Explore, waar ook “Termenovereenkomst” en “Vragen” staan. Dit zegt Ahrefs hierover per onderdeel:

Termenovereenkomst: Deze lijst met zoekterm-ideeën toont alle zoektermen met woorden uit een focus zoekterm (in willekeurige volgorde).

Vragen: Deze lijst bevat zoekterm-ideeën met daarin zoekopdrachten die zijn geformuleerd als vraag.

Klik linksonder op “Bekijk alle 1049” om een volledig overzicht te zien van alle gerelateerde zoektermen voor SEO expert. Dit zijn er meer dan 1000. Maak een selectie uit deze lijst. Kies de zoektermen die het meest interessant zijn. Bij onderstaande afbeelding meer informatie over hoe ik deze selecteer

Het selecteren van de zoektermen

Houd bij het selecteren van zoektermen rekening met een aantal factoren. Analyseer de mate van concurrentie, het volume, de verkeerspotentie en de zoekintentie. Het is belangrijk om zoekwoorden met een realistisch concurrentieniveau te selecteren. Bovendien moet een zoekwoord over voldoende zoekvolume beschikken om verkeer aan te trekken en is een hoog verkeerspotentieel nodig om gekwalificeerde bezoekers te trekken.

Tot slot moeten de zoekwoorden overeenkomen met de intentie achter de zoekopdrachten van de doelgroep. Aan de hand van bovenstaande tips, is het mogelijk om effectieve zoektermen te vinden voor een goede SEO-strategie.(2)

Zoekvolumes voor SEO optimalisatie

Zoekvolumes tonen hoe vaak er per maand naar een specifiek zoekwoord wordt gezocht. Dit geeft direct het potentiële verkeer weer.(3) Niet alleen het volume is belangrijk, maar ook de relevantie van het zoekwoord voor de specifieke content en het aanbod.

Een zoekwoord met een hoge relevantie houdt in dat de bezoekers die via deze zoekwoorden op de website terechtkomen, daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in het aanbod. Voor een optimaal SEO stappenplan is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen een hoog zoekvolume en hoge relevantie.

Zoekintentie begrijpen

De zoekintentie is de reden waarom een gebruiker een zoekopdracht uitvoert. Een zoekopdracht kan om informatieve, navigerende, transactionele of onderzoekende redenen worden uitgevoerd. Begrijp de intentie achter zoekopdrachten om content te creëren die past bij de behoeften en vragen van de doelgroep. Zo zijn bezoekers niet alleen meer tevreden, maar zal de ranking in zoekmachines resultaten ook hoger worden.

Zoekwoorden om doelen te behalen

Zoekwoorden met zakelijk potentieel zorgen ervoor dat specifiek verkeer naar een website komt en de kans op converteren groter wordt. Deze zoekwoorden zijn direct gekoppeld aan de acties die worden verwacht van de bezoekers – denk aan aankopen, inschrijvingen of aanvragen. Integreer deze zoekwoorden in de contentstrategie om commerciële doelstellingen te behalen.

De inhoud op zoekintentie afstemmen

Na het identificeren van de zoekintentie kan de content op deze intentie worden afgestemd. Creëer inhoud die de vragen en behoeften van de zoeker op een nauwkeurige manier beantwoordt. Voor de zoekopdracht moet de content altijd relevant, waardevol en duidelijk zijn. Of het nu gaat om een gedetailleerde blogpost, een productpagina of een informatieve gids. Dit heeft een positief effect op de betrokkenheid en zorgt ervoor dat een website hoger in Google komt.

Ranken voor het zoekwoord

Optimaliseer de mogelijkheden tot ranking. Dit behoeft een grondige analyse van de moeilijkheidsgraad van het zoekwoord. Ook is het van groot belang om factoren die de ranking beïnvloeden te begrijpen en strategieën te integreren om de content en website te optimaliseren. Kies de juiste zoekwoorden om realistisch mee te concurreren. De kans wordt hierdoor groter om hoog in de zoekresultaten te komen, waardoor er meer verkeer naar de website komt.

De moeilijkheidsgraad van het zoekwoord inschatten

Het is van groot belang om de moeilijkheidsgraad van een zoekwoord in te schatten. Dit geeft een indicatie van hoeveel moeite het kost om hoog in de zoekmachine resultaten te ranken. Dit is afhankelijk van de concurrentie en de autoriteit van de websites die al voor dit zoekwoord ranken. Ahrefs is hier een geschikte tool voor.

Zie onderstaande afbeelding.

In de afbeelding is de mate van concurrentie voor het zoekwoord ‘SEO specialist’ aangegeven. Ahrefs zegt hier zelf over: “Keyword Difficulty geeft een indicatie van de moeilijkheidsgraad om in de top 10 organische zoekresultaten te ranken voor een zoekterm, op een schaal van 0-100.”

Verkeerspotentie analyseren

De verkeerspotentie vanuit Ahrefs helpt te bepalen wat het potentieel aantal bezoekers is dat een website kan aantrekken door voor specifieke zoekwoorden te ranken. Deze maatstaf is van groot belang binnen SEO strategieën. Het geeft niet alleen de populariteit van zoektermen weer, maar biedt ook inzicht in de haalbaarheid van het beconcurreren van deze termen.

Marketeers en content creators analyseren de verkeerspotentie. Hierdoor krijgen ze een beter beeld van de zoekwoorden die de grootste impact hebben op de verkeersgroei en SEO resultaten.

Ahrefs zegt zelf over verkeerspotentie: “Verkeerspotentie is de som van het organisch verkeer dat de #1 rankende pagina voor de focuszoekterm ontvangt uit alle zoektermen waar deze op rankt. Waarden zijn gecachet. Ze verschillen iets in diverse rapportages.

De verkeerspotentie wordt per zoekterm aangegeven.

Combinatie maken

Bij het selecteren van de juiste zoekwoorden, combineer ik verschillende factoren zoals zoekvolume, concurrentieniveau, verkeerspotentie en zoekintentie. Het is belangrijk om zoekwoorden te kiezen waarvoor de website realistisch gezien kan ranken. Terwijl er daarnaast toch voldoende zoekvolume is om een betekenisvolle hoeveelheid verkeer aan te trekken.

Daarnaast richt ik me op zoekwoorden met een hoog verkeerspotentieel, omdat deze bezoekers opleveren die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in wat de organisatie te bieden heeft. Door zoekwoorden te kiezen die aansluiten bij de intentie van de doelgroep, verhoog ik de kans op conversies en het behalen van de SEO doelstellingen. Met deze aanpak help ik organisaties om de juiste zoekwoorden te selecteren voor optimale online zichtbaarheid en groei.

Samengevat

Om de juiste zoektermen te kiezen, is een diepgaande analyse nodig. Hierbij is het belangrijk om verschillende factoren af te wegen. Maak gebruik van een methodische aanpak en houdt hierbij rekening met zowel de potentie voor verkeersgeneratie als de afstemming op de zoekintentie van de doelgroep. Op deze manier is het mogelijk om een stevige basis te leggen om de SEO te verbeteren.

Dit proces heeft positieve effecten op de online zichtbaarheid. En kan ook helpen bij het behalen van specifieke bedrijfsresultaten.

Bronnen

  1. Ahrefs. (z.d.). Ahrefs – SEO Tools & Resources to Grow Your Search traffic. https://ahrefs.com/
  2. What creators should know about Google’s August 2022 helpful content update  |  Google Search Central Blog  |  Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/search/blog/2022/08/helpful-content-update
  3. Silva, C. (2023, 15 mei). Keyword Search Volume: A Beginner’s Guide. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/keyword-search-volume/
  4. Pavlik, V. (2022, 20 december). What is search intent? A complete guide. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/search-intent/
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 25 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 25 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.