De invloed van SEO op gebruikerservaring (UX)

Een goede gebruikerservaring oftewel User Experience (UX) en zoekmachine optimalisatie (SEO) zijn beide belangrijk voor het succes van een website. Het is daarom belangrijk om beide facetten in je aanpak te integreren en de juiste balans tussen beide te vinden. van cruciaal belang om de juiste balans te vinden tussen deze twee factoren. SEO zet je in ter verbetering van de zichtbaarheid en vindbaarheid van je website, terwijl UX zich richt op het bieden van een positieve ervaring aan de gebruiker (1).

Het afstemmen van SEO-content op een goede UX is essentieel. Je zorgt er hiermee voor dat je website niet alleen hoog scoort in zoekmachines als Google, maar ook een positieve gebruikerservaring biedt. De SEO-content afstemmen op een goede UX doe je op verschillende manieren. In de eerste plaats door het focussen op kwalitatief hoogwaardige en relevante inhoud. Ook een goede structuur en navigatie, het optimaliseren van afbeeldingen en media, het gebruik van responsieve en mobielvriendelijke ontwerpen, het minimaliseren van het gebruik van pop-ups en advertenties en het toepassen van duidelijke call-to-actions zijn van belang.

Anno nu worden gebruikers van zoekmachines alsmaar veeleisender. Bovendien blijven de zoekmachines zelf hun algoritmes doorlopend ontwikkelen. Dat benadrukt nog eens extra hoe essentieel het is om als website-eigenaar in zowel zoekmachineoptimalisatie als gebruikerservaring te investeren. Door dit op een evenwichtige manier te doen, verbeter je je online aanwezigheid en bied je bezoekers een positieve gebruikerservaring.

De invloed van SEO op UX in vogelvucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande vogelvlucht voor een samenvatting van dit artikel.

Welke componenten van SEO hebben de meeste invloed op UX?

Verschillende componenten van SEO hebben invloed op de op UX van een website. Bepaalde componenten hebben echter beduidend meer impact dan andere. Hieronder lees je welke dat zijn:

  1. Relevantie van de inhoud: wanneer gebruikers een zoekopdracht uitvoeren, zoeken ze naar specifieke informatie. Het is daarom belangrijk dat de inhoud van jouw website relevant is voor die betreffende zoekopdracht. Als dat niet het geval is, klikt de gebruiker hoogstwaarschijnlijk weg en bezoekt deze een andere website. Inhoud van onvoldoende relevantie beïnvloedt je UX dus negatief.
  1. Website snelheid: een trage website leidt tot frustratie en een slechte gebruikerservaring. Door de laadsnelheid van je website te optimaliseren, verbeter je de gebruikservaring. Bovendien draagt dat ook bij aan de SEO van je website. Twee vliegen in één klap dus!
  1. Mobielvriendelijkheid: een toenemend aantal gebruikers van zoekmachines bezoek websites via mobiele apparaten. Als jouw website niet mobielvriendelijk is, heeft dit een negatieve invloed op de gebruikerservaring én de SEO van je website. Zoekmachines geven immers de voorkeur aan mobielvriendelijke websites.
  1. Structuur en navigatie: gebruikers willen snel en gemakkelijk vinden wat ze zoeken. Zijn de structuur en navigatie van je website onvoldoende georganiseerd? Dan betekent dit een minder goede gebruikerservaring. Met een logische en duidelijke hiërarchie van pagina’s en links kan je de UX van je website verbeteren.
  1. Toegankelijkheid: de toegankelijkheid van de website is belangrijk voor de UX. Dat geldt vooral voor gebruikers met visuele of auditieve beperkingen. Zorg er daarom voor dat er op dit gebied geen obstakels bestaan die je UX negatief beïnvloeden.
  1. Beveiliging: wanneer zij persoonlijke informatie op een website invoeren, willen gebruikers zich veilig kunnen. Met het implementeren van beveiligingsmaatregelen zoals HTTPS kan je de UX verbeteren. Dergelijke maatregelen vergroten namelijk het vertrouwen van de gebruiker. Ook hebben ze een positieve invloed op de SEO van je website.

In onderstaande tabel zie je in hoeverre de verschillende SEO-componenten van invloed zijn op de UX van je website. Ik leg deze punten vervolgens stuk voor stuk verder uit.

SEO-componentenInvloed op UX
Gebruik van zoekwoordenNeutraal
Metaomschrijvingen en -titelsPositief
Alt-tags voor afbeeldingenPositief
Interne linkingPositief
BacklinksNeutraal tot Positief
URL-structuurPositief
Paginatitel en H1-tagPositief
Gebruik van multimediaPositief
Canonical tagsPositief
Websitesnelheid op mobiele apparatenPositief
Gebruik van HTTPSPositief
Relevantie van de inhoudPositief
WebsitesnelheidPositief
Mobiele vriendelijkheidPositief
Websitestructuur en -navigatiePositief
ToegankelijkheidPositief
BeveiligingPositief
Overmatig gebruik van advertentiesNegatief
Overmatig gebruik van interne linksNegatief
Gebruik van pop-ups en banners om sociale media-accounts te promotenNegatief
Gebruik van veel uitgaande linksNegatief
Te veel content schrijven op een paginaNegatief

Wat is de invloed van content op UX?

De relevantie van de content oftewel de inhoud van je website is van groot belang voor de gebruikerservaring. Wanneer gebruikers een zoekopdracht uitvoeren, zijn ze op zoek naar specifieke informatie. Ze verwachten dan ook dat ze resultaten gepresenteerd krijgen die relevant zijn voor hun zoekopdracht. Als de inhoud van een website niet relevant is een bepaalde zoekopdracht, leidt dit tot een slechtere UX.

Is de inhoud van je website wel relevant voor de zoekopdracht van de gebruiker? Omdat deze zo vindt wat hij of zij zoekt, wordt de UX hoger. Dit kan leiden tot een hogere betrokkenheid bij de website. Tot een hogere betrokkenheid wordt onder andere verstaan: meer tijd doorbrengen op de website, meer pagina’s bekijken en terugkeren naar de website voor toekomstige zoekopdrachten. Aan zoekmachines geeft dit een positief signaal af. Een hogere time-on-site en een lager bouncepercentage dragen bij aan een hogere positie in de organische zoekresultaten.

Bied je de gebruiker echter irrelevante inhoud aan? Content die niet aansluit bij een zoekopdracht leidt tot een verslechterde UX. Gebruikers kunnen hierdoor gefrustreerd raken en je website verlaten. Dit leidt dus tot een hoger bouncepercentage en een lagere time-on-site. Deze factoren kunnen op hun beurt weer leiden tot een lagere positie in de zoekresultaten.

Kortom, het aanbieden van relevante inhoud is van cruciaal belang voor de UX en draagt bij aan een positieve SEO-strategie voor je website.

Meer over conversie ratio optimalisatie voor webshops lezen?

SEO-content afstemmen op UX

Het is mogelijk om SEO-content af te stemmen op een goede UX, zodat de website hoger in de zoekmachineresultaten eindigt én een positieve gebruikerservaring biedt. Hieronder heb ik enkele tips voor je genoteerd om je SEO-content af te stemmen op een goede UX:

  1. Focus op kwalitatief hoogwaardige en relevante inhoud: de inhoud die je creëert dient niet voornamelijk te zijn gericht op zoekwoorden en SEO. In plaats daarvan moet je bij het maken ervan de gebruikers en hun behoeften centraal stellen. Door inhoud te maken die relevant, nuttig en van hoge kwaliteit is, bezoeken gebruikers je pagina langer. Dit levert een positieve bijdrage aan de UX.
  1. Maak gebruik van een goede structuur en navigatie: een duidelijke en logische structuur van de website en navigatie is belangrijk voor zowel de zoekmachine als de gebruiker. Door gebruik te maken van duidelijke koppen, subkoppen, trefwoorden en interne links wordt de inhoud gemakkelijker te begrijpen. Zo kan de gebruiker sneller de informatie vinden die hij of zij nodig heeft.
  1. Optimaliseer afbeeldingen en media voor snelheid: grote afbeeldingsbestanden en media vertragen mogelijk de laadtijd van je pagina. Dat heeft een negatieve invloed op de UX. Door het optimaliseren en comprimeren van afbeeldingen kunnen deze sneller laden. Dat verbetert de gebruikerservaring (2).
  1. Maak gebruik van responsieve en mobielvriendelijke ontwerpen: steeds meer gebruikers browsen op hun mobiele apparaten. Het is dan ook belangrijk dat je website mobielvriendelijk en responsief is. Door deze te optimaliseren voor mobiele apparaten kan je de UX voor mobiele gebruikers verbeteren. Dat heeft ook een positieve invloed op de SEO (3).
  1. Minimaliseer het gebruik van pop-ups en advertenties: hoewel advertenties en pop-ups een belangrijke bron van inkomsten kunnen zijn, kunnen ze van negatieve invloed zijn op de UX. Dit is vooral het geval wanneer ze storend of te opdringerig zijn. Om de gebruikerservaring te waarborgen, kun je het gebruik van pop-ups en advertenties daarom het beste minimaliseren.
  1. Maak gebruik van duidelijke call-to-actions: een duidelijke call-to-action kan gebruikers aansporen om een gewenste actie te ondernemen. Dat kan bijvoorbeeld het invullen van een formulier of het downloaden van een whitepaper zijn. Met duidelijke en relevante call-to-actions verbeter je de gebruikerservaring en kun je conversies verhogen.

Kortom, door te focussen op kwalitatief hoogwaardige en relevante inhoud, een goede structuur en navigatie, optimalisatie van afbeeldingen en media, het toepassen van responsieve en mobielvriendelijke ontwerpen, het minimaliseren van het gebruik van pop-ups en advertenties en het gebruik van duidelijke call-to-actions kan je waardevolle content afstemmen op een goede UX (4). Met behulp van deze technieken kun je als website-eigenaar zowel je zoekmachineranking als de UX van je website verbeteren.

De componenten in kaart gebracht

Hier is een tabel die de componenten opsomt die belangrijk zijn voor zowel SEO (Search Engine Optimization) als UX (User Experience), samen met de prioriteit van elk component voor beide aspecten:

ComponentPrioriteit voor SEOPrioriteit voor UX
Snelheid van de websiteHoogHoog
Mobielvriendelijk ontwerpHoogHoog
Gebruik van headers en subheadersHoogMiddel
Duidelijke en intuïtieve navigatieHoogHoog
Interne linkstructuurHoogHoog
ToegankelijkheidHoogHoog
Kwaliteit van de contentHoogHoog
Gebruik van afbeeldingen en multimediaMiddelHoog
Consistentie van de merkuitstralingMiddelHoog
Gebruik van call-to-action (CTA) buttonsMiddelHoog

Het is belangrijk op te merken dat hoewel sommige van deze factoren mogelijk een hogere prioriteit hebben voor SEO of UX, ze allemaal cruciaal zijn voor het creëren van een website die zowel zoekmachines als gebruikers kunnen waarderen. Het optimaliseren voor zowel SEO als UX kan leiden tot betere zoekmachine rankings en een hogere gebruikerstevredenheid, wat op zijn beurt kan leiden tot hogere conversieratio’s en meer verkeer naar de website.

Wat is de invloed van de websitesnelheid op UX?

De snelheid van een website kan een grote invloed hebben op de gebruikerservaring (UX). Laadt een website traag, dan kan dit bij gebruikers tot frustratie leiden. Mogelijk besluiten zij ook je website te verlaten. Dit heeft een negatieve invloed op de UX en kan leiden tot een lagere betrokkenheid bij je website.

Een snelle website kan daarentegen juist bijdragen aan een positieve UX. Gebruikers willen namelijk snel en efficiënt de informatie vinden die ze nodig hebben. Een website die snel laadt draagt bij aan dat doel. Gebruikers brengen in dat geval meer tijd door op je website, bekijken meer pagina’s en keren voor toekomstige zoekopdrachten terug. Kortom: een korte laadtijd verhoogt de betrokkenheid bij je website. Aan zoekmachines geeft dit positieve signalen af. Een hogere time-on-site en een lager bouncepercentage leiden tot een hogere positie in de organische zoekresultaten.

De snelheid van je website kan daarnaast ook van invloed zijn op andere aspecten van de UX. Hierbij kun je denken aan de gebruikersinterface en de navigatie. Als een website traag is, beïnvloedt dit ook de laadsnelheid van interacties op de website. Hieronder vallen het laden van afbeeldingen en formulieren, maar ook andere interactieve elementen. Ook dat kan op zijn beurt de UX negatief beïnvloeden.

Welke onderdelen van de websitesnelheid hebben de meeste invloed op UX?

Enkele onderdelen van de websitesnelheid hebben de meeste invloed op de gebruikerservaring (UX). Hieronder heb ik de belangrijkste daarvan op een rij gezet:

  1. Laadtijd van de pagina: de laadtijd van de pagina heeft een grote invloed op de UX. Een lange laadtijd is vervelend voor gebruikers en vermindert mogelijk hun betrokkenheid bij je website. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de pagina’s snel laden. Gebruikers krijgen op die manier snel toegang tot de informatie die ze zoeken.
  1. Responsiviteit van de pagina: gebruikers verwachten dat de pagina’s snel reageren op hun interacties. Voorbeelden van interacties zijn het klikken op links of het invullen van formulieren. Een snelle reactie op interacties draagt bij aan een positieve gebruikerservaring.
  1. Optimalisatie van afbeeldingen: als afbeeldingen niet zijn geoptimaliseerd, kunnen ze de laadtijd van een pagina aanzienlijk vertragen. Comprimeer en verklein daarom je afbeeldingen om dit te voorkomen.
  1. Caching van de pagina: door de pagina’s te cachen, wordt de laadtijd korter. Ook kunnen gebruikers snel toegang krijgen tot eerder bezochte pagina’s.
  1. Minificatie van code: minificatie van code is het verwijderen van onnodige tekens en elementen. Aangezien je de omvang van de code daarmee vermindert, verbeter je hiermee de laadtijd van een pagina. Ook dat draagt bij aan een positieve UX.

Kortom, de laadtijd van de pagina, de responsiviteit van de pagina, de optimalisatie van afbeeldingen, caching van de pagina en minificatie van code zijn de websitesnelheid onderdelen die de meeste invloed hebben op de UX. Optimaliseer deze om je bezoekers een positieve gebruikerservaring te bieden en een hogere positie in de zoekresultaten te behalen.

Wat betekent perceived page speed?

Perceived page speed is een term die verwijst naar als hoe snel een gebruiker de laadtijd van een pagina ervaart. Perceived page speed wordt ook wel ‘ervaren pagina snelheid’ genoemd. Het gaat hierbij dus om de perceptie van snelheid en niet om de technische meting van snelheid. De perceived page speed en de daadwerkelijke paginasnelheid zijn twee verschillende factoren.

Verschillende factoren zijn van invloed zijn op de perceived page speed. Voorbeelden daarvan zijn de visuele feedback tijdens het laden, de mate van responsiviteit van de pagina en de manier waarop de inhoud wordt georganiseerd. Als een pagina bijvoorbeeld direct feedback geeft door tijdens het laden een laadicoon of een progressiebalk te tonen, kan dit de perceived page speed positief beïnvloeden. Pagina’s voelen voor gebruikers ook responsief aan wanneer zij direct interactie kunnen hebben met de pagina tijdens het laden, bijvoorbeeld door te scrollen of te klikken.

Perceived page speed is belangrijk, omdat gebruikers vaak niet geduldig zijn. Een ervaren trage laadtijd draagt bij aan een slechtere gebruikerservaring, zelfs als de feitelijke laadtijd technisch gezien niet zo lang is. Door ervoor te zorgen dat de perceived page speed snel aanvoelt, kun je als website-eigenaar een positieve gebruikerservaring bieden. Daarmee verhoog je ook de betrokkenheid van gebruikers bij je website.

Wat is de invloed van de mobiele vriendelijkheid op UX?

De mobiele vriendelijkheid van een website heeft een grote invloed op de gebruikerservaring. Dit komt vooral doordat steeds meer gebruikers mobiele apparaten gebruiken om websites te bezoeken. Een website die niet mobielvriendelijk is, kent een lagere UX en een verminderde betrokkenheid van gebruikers.

Wanneer een website mobielvriendelijk is, past deze zich automatisch aan de schermgrootte van het mobiele apparaat aan. Dat leidt tot een betere leesbaarheid en navigatie. Gebruikers vinden op die manier gemakkelijker wat ze zoeken. De positievere UX die daarvan het gevolg is kan op zijn beurt weer leiden tot gebruikers die meer tijd doorbrengen op de website, meer pagina’s bekijken en terugkeren naar de website voor toekomstige zoekopdrachten.

Een mobielvriendelijke website kan eveneens bijdragen aan een positieve SEO-strategie voor de website. Google en andere zoekmachines geven de voorkeur aan mobielvriendelijke websites in hun zoekresultaten. Zij stellen zich namelijk als doel om gebruikers een positieve ervaring te bieden bij het zoeken op mobiele apparaten. Als een website niet mobielvriendelijk is, leidt dit tot een lagere positie in de organische zoekresultaten en dus minder verkeer naar de website.

Kortom, de mobiele vriendelijkheid van een website is niet alleen van cruciaal belang voor de UX, maar kan ook bijdragen aan een positieve SEO-strategie. Zorg er daarom voor dat jouw website mobielvriendelijk is. Daarmee bied je een goede gebruikerservaring en behaal je een hogere positie in de zoekresultaten.

Wat is de invloed van de websitestructuur en navigatie op UX?

De structuur en navigatie van een website hebben een grote invloed op de UX. Een logische en duidelijke hiërarchie van pagina’s en links zorgt ervoor dat gebruikers makkelijk en snel vinden wat ze zoeken. Dat draagt bij aan een positieve gebruikerservaring.

Wanneer de structuur en navigatie van een website chaotisch zijn, beïnvloed dit de UX in negatieve zin. Gebruikers kunnen de door hen gezochte informatie moeilijker vinden en daardoor uiteindelijk je website verlaten. Behalve dat ze minder tijd op de website doorbrengen, betekent dit ook een hoger bouncepecentage. Deze factoren dragen bij aan een lagere positie in de zoekresultaten.

Een logische structuur en duidelijke navigatie dragen daarentegen bij aan een positieve UX. Een goede websitestructuur en -navigatie bevorderen het snel en efficiënt vinden van de gezochte informatie. Gebruikers raken zo betrokkener bij je website. Ze brengen er meer tijd door, bekijken meer pagina’s en keren in de toekomst terug voor andere zoekopdrachten. Zoekmachines interpreteren dit als positieve signalen en belonen je met een hogere positie in de organische zoekresultaten.

De structuur en navigatie van een website hebben bovendien ook invloed op andere aspecten van de UX. Denk bijvoorbeeld aan de gebruikersinterface en de interactie met de website. Een goede structuur en navigatie zorgen voor een meer intuïtieve interactie met de website. Ook dat komt de gebruikerservaring ten goede.

Wat is de invloed van de websitetoegankelijkheid op UX?

Een toegankelijke website kent geen obstakels die de gebruikerservaring negatief beïnvloeden. Alle bezoekers, inclusief degenen met een beperking, moeten je website probleemloos kunnen gebruiken.

Wanneer een website toegankelijk is, kunnen gebruikers met beperkingen beter vinden wat ze zoeken. Toegankelijkheidsrichtlijnen voor gebruikers met visuele beperkingen zijn bijvoorbeeld duidelijke beschrijvingen van afbeeldingen en een hoog contrast tussen tekst en achtergrond. Voor gebruikers met auditieve beperkingen dragen ondertitelingen bij video’s en audio bij aan de bruikbaarheid van de website.

De verbeterde toegankelijkheid van een website draagt ook bij aan een succesvolle SEO-strategie. Zoekmachines geven de voorkeur aan websites die toegankelijk zijn voor alle gebruikers. Degene die de toegankelijkheidsrichtlijnen volgen, scoren hoger in de zoekresultaten.

Een website die niet of onvoldoende toegankelijk is, heeft een slechtere UX. Dat kan leiden tot het sneller verlaten van de website door gebruikers en dus een hoger bouncepercentage. Ook brengt men minder tijd op de website door. Deze gevolgen hebben een negatieve invloed op de positie van je website in de organische zoekresultaten van zoekmachines als Google.

Wat is de invloed van de beveiliging op UX?

De beveiliging van een website heeft een grote invloed op de gebruikerservaring. Zeker wanneer ze persoonlijke informatie op een website invoeren, willen gebruikers zich veilig voelen. Het implementeren van beveiligingsmaatregelen zoals HTTPS draagt bij aan een verbeterde UX. Deze maatregelen vergroten namelijk het vertrouwen van de gebruiker.

Wanneer een website veilig is, voeren gebruikers zich prettiger bij het invoeren van bijvoorbeeld hun naam, adres of creditcardgegevens. Op veilige websites brengen bezoekers doorgaans meer tijd door. Ook bekijken ze er meer pagina’s en bezoeken ze de website in de toekomst ook voor andere opdrachten. Kortom, gebruikers zijn meer betrokken bij een veilige website.

Een veilige website levert een positieve bijdrage aan de SEO-strategie van een website. Zoekmachines geven de voorkeur aan websites die beveiligd zijn met HTTPS. Websites met beveiligingsmaatregelen ranken hoger in de zoekresultaten.

Een niet-veilige website heeft mogelijk een slechte UX tot gevolg. Ook voelen gebruikers zich er minder bij betrokken. Bovendien voelen ze zich ongemakkelijk bij het invoeren van persoonlijke informatie en zullen ze uiteindelijk vaak de website verlaten. De beperkte tijd die bezoekers op je website doorbrengen en het hoge bouncepercentage leiden tot een lagere positie in de zoekresultaten.

Welke zaken zijn goed voor SEO, maar niet goed voor UX?

Ondanks het nauwe verband tussen SEO en UX zijn er ook enkele zaken te benoemen die wel goed kunnen zijn voor SEO, maar niet noodzakelijk voor de gebruikerservaring. Hieronder geef ik je daarvan enkele voorbeelden:

  1. Keyword stuffing: het herhaaldelijk gebruik van zoekwoorden op een pagina kan een positieve invloed hebben op de zoekmachine rankings. De leesbaarheid van de pagina en daarmee ook de UX raken daardoor negatief beïnvloed (5).
  1. Verborgen tekst: het verbergen van tekst voor zoekmachines door middel van kleur of het gebruik van CSS kan een positieve impact hebben op de zoekmachine rankings. Wanneer tekst op een pagina niet zichtbaar is, is dit voor gebruikers echter verwarrend.
  1. Gebruik van veel uitgaande links: het plaatsen van veel uitgaande links op een pagina kan een negatieve invloed hebben op de UX. Dat komt omdat het gebruikers afleidt van de inhoud van de pagina. Aan een sterke SEO draagt het daarentegen wel bij. Uitgaande links helpen zoekmachines immers begrijpen wat de relevantie van een pagina voor een bepaald onderwerp is.
  1. Overmatig gebruik van interne links: het plaatsen van te veel interne links op een pagina kan een negatieve invloed hebben op de UX. Net als een overdaad aan uitgaande links kunnen deze de bezoekers namelijk verwarren en afleiden van de hoofdinhoud van de pagina. Voor de SEO is een grote hoeveelheid interne links wel positief: dit helpt zoekmachines bij het crawlen en indexeren van een website.

De bovengenoemde zaken werpen op het gebied van SEO duidelijk hun vruchten af. Echter is het belangrijk om te onthouden dat ook de UX van groot belang is. Het is daarom raadzaam om een ​​balans tussen SEO en UX na te streven. Zo blijft je website voor zowel de gebruikers als voor zoekmachines relevant en nuttig.

Landingspagina’s met te veel content

Ook voor te veel content op een pagina geldt dat dit helpt bij de verbetering van zoekmachinerankings, maar een negatieve invloed heeft op de UX. Een pagina met te veel inhoud kan de gebruiker overweldigen. Deze weet dan niet op welke informatie hij of zij zich moet focussen. Dit kan zelfs tot desinteresse leiden.

Beperk om die reden de inhoud van een pagina tot wat nodig is om de informatie effectief over te brengen. Daarmee waarborg je ook de leesbaarheid. Structureer de inhoud met koppen, subkoppen, opsommingstekens en afbeeldingen, zodat de inhoud gemakkelijk te scannen is voor de gebruiker.

Een goede manier om de inhoud te beperken is door de pagina’s in verschillende onderwerpen en subonderwerpen te verdelen. Hierdoor kan de gebruiker gemakkelijk de informatie vinden die hij of zij zoekt. Tegelijkertijd lukt het de zoekmachine nog steeds om voldoende inhoud te vinden om de pagina te indexeren en te rangschikken in de zoekresultaten. Streef dus altijd een balans tussen de hoeveelheid inhoud en de UX na, zodat gebruikers de informatie kunnen vinden die ze nodig hebben zonder te worden afgeschrikt door een overweldigende hoeveelheid.

Conclusie

Een goede gebruikerservaring en zoekmachineoptimalisatie zijn beide cruciaal voor het succes van een website. Om de twee factoren in balans te houden, stem je de SEO-content op de gebruikerservaring af. Dat betekent dat je focust op kwalitatief hoogwaardige en relevante inhoud, een goede structuur en navigatie, het optimaliseren van afbeeldingen en media, het gebruik van responsieve en mobielvriendelijke ontwerpen, het minimaliseren van het gebruik van pop-ups en advertenties en het gebruik van duidelijke call-to-actions. Zo verbeter je je online aanwezigheid en bied je bezoekers een positieve ervaring.

Een website die zowel zoekmachinevriendelijk als gebruiksvriendelijk is, levert je in meerdere opzichten voordelen op. Je kunt daarbij denken aan meer verkeer, hogere conversies en een betere reputatie. Het is belangrijk om in beide elementen te investeren. De optimalisering van de gebruikerservaring en de zoekmachineprestaties is een continu proces.

Het meest complete boekwerk over de website snelheid

Ik heb zoveel geschreven over het versnellen van websites en alles wat hierbij komt kijken, dat ik het graag onderverdeel in verschillende secties; algemeen, tools, verbeterpunten voor de snelheid en tips. Zie en raadpleeg gerust alle onderstaande links voor meer informatie over tools en tips voor het versnellen van jouw website.

Algemeen

Tools

Verbterpunten voor de snelheid

Algemene tips

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 22 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.