De conversie van een website verhogen: mijn gids voor 2024

Een merendeel van de potentiële klanten leert een bedrijf vandaag de dag kennen via het internet. De website speelt zelfs een cruciale rol in het besluit of een klant wel of niet een service of product koopt van het bedrijf. Of het nu gaat om het genereren van meer online aankopen, het aanvragen van offertes of het verzamelen van online data, het is belangrijk dat websitebezoekers gestimuleerd worden om deze acties te ondernemen.

Een geslaagde actie wordt ook wel conversie genoemd. Hoe hoger een conversieratio, hoe meer bezoekers actie hebben ondernomen op de website. Hier leg ik verder uit hoe ik de conversie van een website verhoog.

Belang van website conversie

Wanneer er verwezen wordt naar een website conversie, dan wordt er gesproken over bezoekers van de website die een gewenste actie hebben ondernomen. In geval van een bouwbedrijf kan dit het aanvragen van een offerte zijn of in het geval van een webshop kan dit het aankopen van producten zijn. Het is belangrijk om een conversieratio hoog te houden.

Dit toont namelijk aan dat er succesvol omzet wordt binnengehaald, dat de juiste doelgroep wordt geworven en dat de website goed zichtbaar is op de zoekmachines. Al met al betekent een hoge website conversie dat een website dus effectief is. (1)

De conversie van een website verhogen in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

De conversie van een website verhogen (video).

Begrijp de doelgroep

Het bereiken van een hoge conversieratio gaat niet vanzelf. Het begint allemaal bij het vaststellen van de doelgroep. Dit houdt in:

 • Welke bezoekers heeft een website nodig?
 • Wat zijn de uitdagingen van de doelgroep?
 • Wat is de demografie van de doelgroep?
 • Wat is de klant van de doelgroep (B2B)?
 • Wat zjin de behoeften van de doelgroep?

Idealiter ga je in gesprek met je doelgroep en leer je ze écht kennen. Ik zeg dan ook altijd, de beste marketeers hebben allemaal een stukje sales gedaan binnen de organisatie (of iets met productontwikkeling).

Meer over de conversie van een website verhogen lezen?

Uitvoeren van een doelgroepanalyse

Het uitvoeren van een groepsanalyse is een belangrijk onderdeel in het identificeren van de ideale klant (de ICP). In een doelgroepanalyse wordt er gekeken naar geografische gegevens, denk aan leeftijd, locatie, geslacht, en psychografische informatie, zoals koopgewoonten, interesses en levensstijl.

Het doel van deze analyse is om een duidelijk beeld te krijgen over wat voor doelgroep er bereikt moet worden in de marketing. Zo wordt een online marketingplan volledig op maat samengesteld. Denk bijvoorbeeld aan stijl, taalgebruik, content en aanbiedingen die stuk voor stuk op de juiste manier de aandacht trekken van de doelgroep. (2)

Het begrijpen van de gebruiksintentie

De gebruiksintentie geeft aan wat een bezoeker hoopt te vinden of te bereiken nadat deze een zoekopdracht hebben doorgegeven op een zoekmachine.

Deze intentie kan informatie gericht zijn, maar kan ook betrekking hebben op transactie, navigatie of een andere interesse. Al met al kun je denken aan de volgende intenties voor bezoekers van de website:

 • informatief;
 • educatief;
 • commercieel.

Door de intentie achter bezoekers te begrijpen, wordt de website goed vindbaar gemaakt voor de juiste doelgroep. Dit draagt dus bij aan een hogere conversieratio van de website, aangezien bezoekers hierdoor op de website vinden waar ze exact naar op zoek waren.

Je moet hierbij op pagina niveau de juiste content bieden per soort intentie. Ik probeer altijd na te denken over een specifieke klantreis per (landings)pagina.

Belang van intuïtief design

Een gebruiksvriendelijke website is intuïtief. Dat wil zeggen dat gebruikers instinctief weten hoe ze door de website navigeren. Hoe duidelijker en intuïtiever de website is, hoe minder snel een bezoeker afhaakt. Dit begint bij een duidelijke en aantrekkelijke homepagina, maar gaat verder tot aan de laatste stappen van een aankoopproces.

Door de pagina-indeling logisch te maken, duidelijke actieknoppen te plaatsen en goede communicatie op de pagina’s te gebruiken wordt er voorkomen dat bezoekers frustratie voelen tijdens het gebruik van de website. Zo haken ze niet af voordat ze een conversie hebben uitgevoerd. (3)

Het optimaliseren van de gebruikerservaring

De gebruikerservaring wordt ook vaak UX genoemd. Een positieve gebruikerservaring wordt benadrukt door middel van een aantal acties, waaronder aantrekkelijke content, duidelijke communicatie, overzichtelijke lay-out en duidelijke interacties.

De gebruikerservaring moet van tijd tot tijd getest worden om te garanderen dat het nog voldoet aan de wensen van de bezoeker. Er zijn verschillende punten waar rekening mee moet worden gehouden wanneer er een test wordt uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan een snelle laadtijd, de gebruiksvriendelijkheid op ieder type apparaat, een vereenvoudigd checkout proces en een overzichtelijk ontwerp van de website. Het is belangrijk om feedback rondom deze thema’s te ontvangen van gebruikers om erachter te komen welke punten toe zijn aan verbetering.

Het creëren van aantrekkelijke content

Een website heeft kwalitatieve content nodig. Onder content valt onder andere een interessante productbeschrijving, een kwalitatieve video, duidelijke foto’s van een product en overzichtelijke infographics. Hoe visueel aantrekkelijker de content is, hoe meer de nieuwsgierigheid van de bezoeker geprikkeld wordt.

Aantrekkelijke content is een belangrijk element van een website. Kwalitatieve content straalt namelijk persoonlijkheid, originaliteit en vertrouwen uit. In veel gevallen is het zelfs de content die zorgt dat een bezoeker kiest voor het bedrijf in plaats van een andere concurrent.

Om een voorbeeld te geven; bij de conversies die ik krijg via deze website hebben sommige personen al meer dan 20 artikelen van mij gelezen en zijn ze goed bekend met de manier waarop ik advies geef. Tijdens het salesproces (wat vaak dan ook relatief kort is), kan ik ze sneller overtuigen van mijn waarde (of sterker nog, dat overtuigen hoeft niet meer).

Zorg ervoor dat je voor je eigen organisatie dezelfde positie bereikt als thought leader binnen de markt. Dit kan alleen maar met écht kwalitatieve content en nieuwe inzichten.

Content aantrekkelijk maken voor de doelgroep

Tijdens het maken van de content voor de website is het belangrijk om rekening te houden met de doelgroep en wat zijn interesses zijn. Het doel is dat de content inspeelt op de interesses van de doelgroep.

Dit houdt een bezoeker namelijk op de website en zorgt ervoor dat er succesvolle conversies worden uitgevoerd. Stel vast wat de behoeften, het gedrag en de voorkeur van de doelgroep is. Probeer dit vervolgens in zowel de geschreven content als visuele content te verwerken.

Conversie optimalisatie technieken

Er zijn verschillende conversie-technieken die effectief zijn om de conversieratio van de website te verhogen. Met behulp van de juiste strategie wordt de hoeveelheid bezoekers die gewenste acties uitvoeren op de website verhoogd.

Call-to-action

Het eerste element wat ik graag wil uitlichten, is een call-to-action. Dit is een onmisbaar element op een website. Met behulp van een call-to-action worden bezoekers gestimuleerd om een product te kopen, zich in te schrijven voor de nieuwsbrief of om een offerte aan te vragen. Een goede call-to-action is visueel opvallend en is krachtig geschreven.

Zorg dat het op een tactische plek geplaatst is. Denk bijvoorbeeld aan het einde van een blogpost of naast de relevante content. Wanneer een call-to-action aan deze eisen voldoet, zal het bijdragen aan een verhoging in de conversieratio.

Conversiepaden en funnels

De term conversiepad staat voor de reis die een bezoeker aflegt op de website om een gewenste actie uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld het proces zijn van een product naar de check-out of de reis van de startpagina naar het inschrijven voor de nieuwsbrief. Door het conversiepad vereenvoudigd te maken wordt de kans op een geslaagde actie vergroot.

Veel bezoekers haken af zodra de navigatie niet intuïtief is of er te veel stappen bij komen kijken. Zorg daarnaast dat een bezoeker vanaf het begin door middel van het ontwerp naar het gewenste pad wordt geleid. Test verschillende visuele elementen uit om te analyseren welke het gewenste resultaat oplevert.

Gebruik van analytische tools

Dit brengt me bij het volgende punt: het gebruik van analytische tools. Om de conversieratio van de website te verhogen, is het van groot belang om het bezoekersgedrag te begrijpen en te analyseren. Zo kan er worden vastgesteld waar er ruimte voor verbetering is. (4)

Data-analyse voor conversieverbetering

Data-analyse is een uitstekende manier om beter inzicht te krijgen in hoe bezoekers navigeren door de website. Er zijn verschillende analyse tools beschikbaar die helpen bij het verzamelen van data en het vervolgens uitwerken van rapporten.

Google Analytics is hier bijvoorbeeld een van. In een data-analyse moet er gekeken worden naar de gebruikersstroom. Hoe lang blijven bezoekers op de website? Wat zijn de best bezochte pagina’s? Haken bezoekers af tijdens het afronden van een actie? Enzovoort. Met behulp van deze data worden specifieke aanpassingen uitgevoerd die vervolgens bijdragen aan een hogere conversieratio.

A/B-testen en gebruikerstesten

A/B-testen is een testmethode waarbij twee verschillende versies van een website getest worden. Het kan zijn dat versie A alleen een andere landingspagina heeft dan versie B, maar ook hebben versie A en B een volledig andere lay-out. De twee versies worden tegelijkertijd getest door bezoekers. Vervolgens wordt voor beide versies data verzameld, gefocust op het gebruikersgedrag.

De A/B-test is een effectieve manier om zwakke punten van een website te vinden. Door simpelweg de data van de twee versies met elkaar te vergelijken wordt er vastgesteld welke elementen bijdragen aan een optimale gebruikservaring en de beste conversieratio.

Meer bezoekers voor meer conversie

Meer conversies op de website verkrijgen betekent ook meer verkeer verkrijgen naar de website. Onderstaand licht ik in het kort een aantal manieren uit.

 • zoekmachineoptimalisatie (SEO);
 • betaalde zoekadvertenties (PPC);
 • social media marketing (advertenties en organisch);
 • content marketing;
 • e-mailmarketing;
 • affiliate marketing;
 • influencer marketing.

Ik denk altijd na over een 1 + 1 = 3 effect. Wanneer je zowel de conversie van de website kan verhogen als het verkeer naar de website, dan zorg je zelf voor dit effect.

Mobiele optimalisatie

Het internet wordt steeds vaker bezocht vanaf een mobiele telefoon in plaats van een computer. Het is dus essentieel dat een website geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten om ook voor deze bezoekers de beste gebruikerservaring aan te bieden.

Belang van mobiel vriendelijk ontwerp

Een mobiel of tablet heeft een heel ander formaat dan een desktop. Het is daarom belangrijk dat een website aangepast wordt voor dit mobiele formaat.Een mobielvriendelijke website past zich automatisch aan aan het schermformaat, heeft een snelle laadtijd, heeft een overzichtelijke lay-out en is duidelijk leesbaar. Hoe mobielvriendelijker een website is, hoe hoger de conversieratio wordt en hoe beter de website scoort op de zoekmachines.

Aanpassen voor verschillende apparaten

Met een scala aan verschillende mobiele apparaten, is het belangrijk dat de website voor ieder schermformaat en besturingssysteem geoptimaliseerd wordt. Denk bijvoorbeeld aan een verschillende smartphone, tablet en ook smartwatchformaten.

Met een responsive design wordt er gezorgd dat de website zich automatisch aanpast aan het formaat en besturingssysteem van de bezoeker. Zorg dat de website grondig getest wordt om een zo’n naadloze ervaring op ieder apparaat te garanderen.

Samengevat

Om de conversieratio van de website te verhogen moet er rekening worden gehouden met zowel technische verbeteren als inhoudelijke optimalisatie van de content. Het perfectioneren van de content op de website voor ieder type apparaat, tot het inzetten van SEO voor betere zichtbaarheid, tot het draaien van campagnes op social media, iedere stap heeft een grote invloed op het verbeteren van de conversieratio. Daarnaast is het belangrijk om continu te analyseren en te reflecteren op wat er beter kan.

De gebruikersvriendelijkheid van een website speelt een cruciale rol in hoe goed of slecht de conversieratio van een website is. Door te streven naar een optimale gebruikerservaring, door middel van relevante content, duidelijke communicatie en optimalisatie voor ieder apparaat, worden de bezoekers gestimuleerd om de gewenste acties uit te voeren.

Bronnen

 1. What is Website Conversion? [+ How to Improve It]. (2024, 6 maart). https://www.hotjar.com/blog/website-conversion/
 2. Carmicheal, K. (2022, 5 oktober). Target Audience: How to Find Yours [+ 5 Campaign Examples]. HubSpot. https://blog.hubspot.com/marketing/target-audience
 3. Laja, P. (2022, 20 december). Intuitive Web Design: How to Make Your Website Intuitive to Use. CXL. https://cxl.com/blog/intuitive-web-design-how-to-make-your-website-intuitive-to-use/
 4. The 12+ Best Web Analytics Tools to Improve Your Site. (z.d.). https://www.hotjar.com/web-analytics/tools/
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 26 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 12 juni 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.