Vermijd een overmatig grote DOM

Natuurlijk moet een website zo snel mogelijk laden: om dit voor elkaar te krijgen is het vermijden van een overmatig grote DOM een aanrader. Wat is Vermijd een overmatig grote DOM en hoe krijg je dit voor elkaar? Op deze pagina bespreek ik dit advies en geef ik het.

Wat is Vermijd een overmatig grote DOM?

Vermijd een overmatige grote DOM is een suggestie die Google PageSpeed Insights je mogelijk geeft bij een analyse van je website. Het verkleinen van de DOM zorgt mogelijk voor een betere laadsnelheid van een website. 

De werking van de DOM

De DOM houdt in op welke manier browsers HTML omzetten in objecten. Er is sprake van een specifieke structuur dat uit diverse knooppunten bestaat. Ieder knooppunt staat voor een object. Hoe groter deze structuur, hoe groter de DOM en hoe langer het duurt voordat een pagina geladen is. (1)

Een analyse met een programma als Google PageSpeed Insights is een interessante manier om erachter te komen hoe het ervoor staat met de DOM. Overschrijdt je pagina de DOM-grootte? Dan krijg je bovenstaand advies. Het verminderen van het aantal knooppunten is dan belangrijk, dit is onder andere mogelijk door te veranderen van thema op WordPress. Ingewikkelde styling op een thema kost veel laadtijd. 

De impact van Vermijd een overmatige grote DOM op de SEO

Vermijd een overmatige grote DOM heeft mogelijk impact op de SEO van een website of pagina. Het is een suggestie van PageSpeed Insights en het is dan ook aan te raden deze op te volgen. Het zorgt mogelijk voor een betere laadtijd van je pagina. Dit heeft weer positieve gevolgen voor de zoekmachine optimalisatie. Toch is het belangrijk om te weten dat het vermijden van een overmatige grote DOM niet als enige invloed heeft op de snelheid van je pagina. Er zijn mogelijk meer aanpassingen te verrichten voor dat je positieve verandering merkt. (2)

Mijn advies

De laadsnelheid van je website verbeteren is een van de manieren om je website te optimaliseren voor de zoekmachine. Toch is het belangrijk je hier niet blind op te staren, omdat er geen zekerheden zijn.

We raden aan om gebruik te maken van Google PageSpeed Insights. Hiermee krijg je inzicht in de huidige staat van je website en ben je in staat om belangrijke veranderingen door te voeren.

Het meest complete boekwerk over de website snelheid

Ik heb zoveel geschreven over het versnellen van websites en alles wat hierbij komt kijken, dat ik het graag onderverdeel in verschillende secties; algemeen, tools, verbeterpunten voor de snelheid en tips. Zie en raadpleeg gerust alle onderstaande links voor meer informatie over tools en tips voor het versnellen van jouw website.

Algemeen

Tools

Verbterpunten voor de snelheid

Algemene tips

Bronnen

  1. Constructing the Object Model. (2014, 31 maart). web.dev. https://web.dev/articles/critical-rendering-path/constructing-the-object-model
  2. Get started with viewing and changing the DOM. (2019, 1 maart). Chrome For Developers. https://developer.chrome.com/docs/devtools/dom
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 29 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 29 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.