Host en SEO

Wanneer jouw website online staat, is het belangrijk om een goede en vooral consistente host hieraan te koppelen. Op deze manier krijg je niet te maken met serverfouten of een trage website. 

Een goede webhost hebben is niet alleen belangrijk voor je eigen website of de bezoeker. Het is ook cruciaal voor je SEO. In dit artikel vertellen we hier meer over.

Wat is een webhost? 

Webhosting is een dienst die particulieren of bedrijven ruimte aanbiedt voor het opslaan van informatie, afbeeldingen, of andere inhoud die toegankelijk is via een website. Het is een stukje server waar jouw website op draait.
Je hebt verschillende soorten webhosting. We noemen de drie categorieën in webhosting: 

  • Shared hosting. Bij deze webhost deel je met andere websites een ‘stukje server’. Het voordeel hiervan is dat je de kosten deelt. Dit is vooral voordelig wanneer je een website net begint. Het nadeel is dat je ook afhankelijk bent van de andere websites. Wanneer een website meer traffic krijgt, zal dit invloed uitoefenen op jouw website. Jouw website kan hierdoor bijvoorbeeld trager zijn. 
  • VPS hosting. VPS betekent Virtual Private Server. Net als bij shared hosting delen websites die op VPS draaien een fysieke server met andere websites. Het verschil is dat iedere VPS-gebruiker zijn eigen ‘gedeelte’ heeft met toegewezen bronnen. Dit betekent in de praktijk dat er vaak meer geheugen, opslag en verwerkingskracht aanwezig is, wat voor een hoger prijskaartje zorgt. 
  • Dedicated hosting. Hierbij hoef je de server niet meer te delen en is hij geheel voor je eigen website. Je hoeft geen rekening te houden met de traffic of andere invloeden van andere websites. Vooral grotere websites gebruiken een eigen hosting. 

Je wilt natuurlijk een geschikte host voor jouw website hebben. Wanneer je net een website opricht is het verstandig om een hosting te delen. Zo kun je nog kosten besparen wanneer er (waarschijnlijk) nog niet veel traffic naar je website komt. Wanneer je al veel traffic verkrijgt of veel producten op jouw website verkoopt, is een eigen webhost wel aan te raden. 

Een geschikte webhost is dus cruciaal voor je website, maar welke invloed heeft het op je SEO? Laten we eens kijken naar verschillende functies die een SEO-vriendelijke webhosting bedrijf definiëren.

Host en SEO | Artikelen

High Uptime garantie 

Een uptime garantie van jouw host verwijst naar het percentage van de tijd dat jouw website online en toegankelijk is. Een hoog percentage is dus wenselijk én beter voor je SEO-vriendelijkheid. Hoe hoger jouw uptime, hoe minder waarschijnlijk het is dat bezoekers jouw site bezoeken om te ontdekken dat deze down is.

En dat de bezoekers dit terugsturen naar de zoekmachines en mogelijk het risico van jouw ranking in het proces. Betere, betrouwbaardere hosts bieden hogere uptime garanties. Voor de beste resultaten kies je een host met minimaal 99,9 procent uptime garantie (of hoger, als je die kunt krijgen). Dat vertaalt zich in ongeveer 1,44 minuten downtime per dag en 8,8 uur per jaar. Wees echter op jouw hoede voor elke host die 100 procent uptime claimt. Er zal altijd wel een paar minuten downtime zijn. Wees dus realistisch en laad je niet makkelijk verleiden.

De Server Locatie

De locatie van jouw server wijst vaak uit hoe snel deze voor je bezoeker toegankelijk is. Wanneer je een webhost deelt, huist jouw website op een fysieke server in een datacenter. Idealiter wil je dat deze datacenter zich zo dichtbij mogelijk bevindt, want hoe verder weg de server is, hoe langer het duurt voor je site geladen is. Dit wil je het liefst voorkomen. 

Wil je een betrouwbare en SEO-vriendelijke server? Let dan op onderstaande punten: 

  • Automatische back-ups: Als er ooit iets misgaat, wilt je een site back-up die je snel kunt herstellen. Kijk of jouw host gratis is of tegen een prijs automatische back-ups aanbiedt.
  • SSL: HTTPS is al jaren een ranking factor. Als je nog niet bent overgestapt naar een beveiligde site, moet je jouw zaken op orde hebben. Zorg ervoor dat jouw host SSL ondersteunt, bij sommige zitten ze zelfs gratis bij jouw hostingpakket.
  • Doorgroeien in hosting: Naarmate jouw site groeit, zullen jouw hosting behoeften waarschijnlijk veranderen (dit is een goede zaak!).

Uiteindelijk kunnen jouw verkeersaantallen groot genoeg zijn om de overstap naar jouw eigen toegewijde server te rechtvaardigen. Deze overgang zal gemakkelijker (en goedkoper) zijn als je niet tegelijkertijd van hosting provider hoeft te veranderen.

Conclusie

Kies je webhost dus passend bij jouw website. Begin je net een website? Kies dan voor een shared hosting. Let er op dat je een webhosting kiest waarbij je kan groeien, omdat jouw website dat ook doet. 

Wees daarnaast SEO-vriendelijk door een stabiele en consistente host te kiezen met een high uptime garantie en kies een server dichtbij huis. 

Op deze manier is jouw website consistent online en bevorder je de gebruiksvriendelijkheid voor je bezoeker en de zoekmachines.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 4 mei 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus