Afbeeldingen optimaliseren binnen een SEO-strategie

In de digitale wereld van vandaag draait alles om snelheid en visuele aantrekkingskracht. In dit competitieve landschap kan het optimaliseren van afbeeldingen op je website een doorslaggevende factor zijn voor succes. Maar hoe groot is de impact van afbeeldingsoptimalisatie op SEO? En hoe doe je dat effectief?

In dit artikel duik ik diep in de wereld van afbeeldingsoptimalisatie en de rol ervan in zoekmachine optimalisatie (SEO). Ik bespreek hoe kwalitatieve afbeeldingen je organische vindbaarheid kunnen verbeteren, hoe de kwaliteit van een afbeelding de vindbaarheid ervan beïnvloedt, en de valkuilen om te vermijden bij het inzetten van afbeeldingen op je website. Bovendien geef ik je een handige checklist om te zorgen dat je afbeeldingen bijdragen aan de effectiviteit van je landingspagina en de organische vindbaarheid van je website.

Of je nu een beginnende webmaster bent of een ervaren digitale marketeer, dit artikel geeft je waardevolle inzichten en praktische tips om het volledige potentieel van je afbeeldingen te benutten voor een betere SEO. Laten we beginnen!

De invloed van afbeeldingen op SEO

Kwalitatieve afbeeldingen kunnen een grote impact hebben op de organische vindbaarheid van je website. Hier zijn enkele manieren waarop ze dat doen:

 1. SEO-optimalisatie: Door je afbeeldingen te optimaliseren voor SEO, kunnen zoekmachines beter begrijpen waar je pagina over gaat. Dit kan je doen door relevante bestandsnamen, alt-teksten en titels te gebruiken.
 2. Verbeteren van gebruikerservaring: Kwalitatieve afbeeldingen kunnen de algehele gebruikerservaring verbeteren. Ze kunnen je content meer begrijpelijk, aantrekkelijk en boeiend maken, wat kan leiden tot een langere verblijftijd op de pagina en een lager bouncepercentage. Zoekmachines zoals Google houden rekening met deze factoren bij het bepalen van de ranking van je website.
 3. Sociale media: Afbeeldingen die er goed uitzien en relevant zijn, worden vaker gedeeld op sociale media. Dit kan het aantal backlinks naar je website verhogen, wat een positieve invloed heeft op je SEO.
 4. Verminderen van de laadsnelheid: Hoewel hoge kwaliteit belangrijk is, moeten afbeeldingen ook geoptimaliseerd worden voor snel laden. Trage laadtijden kunnen leiden tot een hoger bouncepercentage, wat negatief kan zijn voor je organische vindbaarheid.

Zorg er dus voor dat je afbeeldingen van hoge kwaliteit zijn, goed geoptimaliseerd zijn voor SEO, de gebruikerservaring verbeteren en snel laden. Dit kan een grote invloed hebben op je organische vindbaarheid.

De grootste valkuilen

ValkuilBeschrijving
Niet geoptimaliseerde bestandsgrootteTe grote bestanden kunnen de laadtijd van je webpagina’s vertragen, wat kan leiden tot een hoger bouncepercentage en een lagere ranking in zoekmachines.
Ontbrekende of niet relevante alt-tekstenAlt-teksten helpen zoekmachines de inhoud van een afbeelding te begrijpen. Het ontbreken van relevante alt-teksten kan leiden tot een gemiste SEO-kans.
Gebruik van irrelevante afbeeldingenAfbeeldingen die niet relevant zijn voor de inhoud van je pagina kunnen verwarrend zijn voor gebruikers en zoekmachines, wat de gebruikerservaring en SEO kan schaden.
Duplicate contentHet herhaaldelijk gebruiken van dezelfde afbeelding op verschillende pagina’s kan door zoekmachines worden gezien als duplicate content. Dit kan leiden tot een lagere ranking. Zorg er altijd voor dat elke afbeelding uniek is, of gebruik rel=canonical tags om aan te geven welke versie de originele is.
Niet geoptimaliseerde bestandsnamenBestandsnamen die niet beschrijvend of relevant zijn, kunnen het voor zoekmachines moeilijker maken om de inhoud van de afbeelding te begrijpen. Dit kan leiden tot een gemiste SEO-kans.

Mijn checklist om opschaalbaar afbeeldingen in een SEO-strategie te verwerken

Hier is een checklist voor het gebruik van afbeeldingen op een landingspagina met de prioriteit en geschatte tijdsduur:

Checklist ItemPrioriteitGeschatte Tijdsduur
Kies relevante afbeeldingenHoogVariabel (afhankelijk van het vinden van de juiste afbeelding)
Optimaliseer de bestandsgrootteHoog5-10 minuten per afbeelding
Voeg relevante alt-teksten toeHoog2-5 minuten per afbeelding
Gebruik descriptieve bestandsnamenMiddel1-2 minuten per afbeelding
Vermijd duplicate contentHoogVariabel (afhankelijk van het aantal afbeeldingen en pagina’s)
Zorg voor een snelle laadtijdHoog10-30 minuten (afhankelijk van de website en het aantal afbeeldingen)
Gebruik hoge resolutie afbeeldingenMiddelVariabel (afhankelijk van de bron van de afbeeldingen)
Gebruik afbeeldingen met de juiste afmetingenMiddel5-10 minuten per afbeelding
Test de afbeeldingen op verschillende apparatenMiddel10-30 minuten (afhankelijk van het aantal apparaten)

Deze checklist kan je helpen om ervoor te zorgen dat je afbeeldingen bijdragen aan de effectiviteit van je landingspagina en de organische vindbaarheid van je website. Het is belangrijk om op te merken dat de tijdsduur kan variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en behoeften.

De invloed van afbeeldingen op de laadtijd van een pagina

Afbeeldingen kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de laadtijd van een webpagina. Dit komt omdat ze vaak de grootste bestanden zijn op een pagina en dus meer tijd nodig hebben om te laden. Als je veel of grote afbeeldingen hebt die niet geoptimaliseerd zijn, kan dit leiden tot aanzienlijk langere laadtijden.

Een trage laadtijd kan leiden tot een slechtere gebruikerservaring. Gebruikers zijn vaak ongeduldig en als een pagina te langzaam laadt, kunnen ze besluiten om de pagina te verlaten. Dit kan leiden tot een hoger bouncepercentage, wat een negatieve invloed kan hebben op je SEO.

Hier zijn enkele manieren waarop je de impact van afbeeldingen op de laadtijd van je pagina kunt minimaliseren:

 1. Comprimeren van afbeeldingen: Je kunt de bestandsgrootte van je afbeeldingen verminderen door ze te comprimeren. Er zijn veel tools beschikbaar, zowel online als offline, die dit voor je kunnen doen zonder een merkbare afname van de kwaliteit.
 2. Gebruik van het juiste bestandsformaat: JPEG is een goed formaat voor foto’s, terwijl PNG geschikt is voor afbeeldingen met transparantie. WebP is een moderner formaat dat zowel transparantie als compressie ondersteunt en wordt ondersteund door veel moderne browsers.
 3. Lazy loading: Met lazy loading worden afbeeldingen pas geladen wanneer ze in het zicht van de gebruiker komen. Dit betekent dat de browser niet alle afbeeldingen tegelijk hoeft te laden, wat de initiële laadtijd van de pagina kan verminderen.
 4. Gebruik van CDN’s (Content Delivery Networks): Een CDN kan afbeeldingen sneller leveren door ze te cachen en te serveren vanaf een locatie die dicht bij de gebruiker is.

Door deze technieken toe te passen, kun je de impact van afbeeldingen op de laadtijd van je pagina minimaliseren, de gebruikerservaring verbeteren en mogelijk je SEO verbeteren.

Zijn afbeeldingen echt zo belangrijk hierbij?

Ja, het optimaliseren van afbeeldingen speelt inderdaad een cruciale rol in het verbeteren van de laadtijd van een webpagina. Afbeeldingen vormen vaak het grootste deel van de totale grootte van een webpagina. Daarom kan het verminderen van de bestandsgrootte van afbeeldingen door middel van compressie of het kiezen van het juiste formaat een aanzienlijke invloed hebben op de snelheid waarmee een pagina laadt.

Houd er echter rekening mee dat, hoewel afbeeldingsoptimalisatie een aanzienlijke impact kan hebben, er ook andere factoren zijn die bijdragen aan de laadtijd van een pagina. Dit zijn onder andere de snelheid van de server, de hoeveelheid JavaScript en CSS die moet worden geladen, en of de webpagina correct is gecodeerd.

Over het algemeen is het optimaliseren van afbeeldingen een relatief eenvoudige en effectieve manier om de laadtijd van een webpagina te verbeteren, en het is een goede eerste stap bij het optimaliseren van de snelheid van je website.

En als je het hebt over SEO, hoe belangrijk zijn afbeeldingen?

Het optimaliseren van afbeeldingen is een belangrijk onderdeel van een algehele SEO-strategie. Hoewel het niet de enige factor is die bijdraagt aan zoekmachineoptimalisatie, kan het aanzienlijke voordelen bieden:

 1. Betere gebruikerservaring: Afbeeldingen van hoge kwaliteit die snel laden, kunnen bijdragen aan een betere gebruikerservaring, wat een positieve invloed kan hebben op de SEO.
 2. Verbeterde pagina laadtijden: Zoals eerder besproken, kunnen geoptimaliseerde afbeeldingen de laadtijd van een webpagina aanzienlijk verbeteren. Snellere laadtijden kunnen leiden tot een lager bouncepercentage en hogere tijd op de site, beide belangrijke factoren in Google’s ranking algoritme.
 3. Verbeterde organische zichtbaarheid: Afbeeldingen die zijn geoptimaliseerd met relevante bestandsnamen, alt-teksten en titels kunnen helpen bij de zichtbaarheid van je website in zowel de reguliere organische zoekresultaten als in de beeldresultaten van Google.

In het grotere geheel van SEO zijn er veel factoren die bijdragen aan je algehele ranking, waaronder de kwaliteit van je content, de technische gezondheid van je website, backlinks naar je site, en meer. Afbeeldingsoptimalisatie is slechts één stuk van de puzzel, maar het is een relatief gemakkelijk te beheren onderdeel dat aanzienlijke voordelen kan bieden.

Bepaal het format van de afbeelding

Het eerste aandachtspunt is het kiezen van het juiste format van de afbeelding. Voordat je de keuze maakt welke afbeelding op jouw website komt, is het van belang om het beste bestandstype te kiezen. De meest voorkomende afbeeldingsindelingen zijn PNG en JPEG.

 • PNG: produceert afbeeldingen van betere kwaliteit. Daarentegen is de bestandsgrootte van de afbeeldingen tevens groter.
 • JPEG: de kwaliteit van de afbeeldingen hangt af van de bestandsgrootte. De balans tussen de kwaliteit en de grootte van het bestand is aanpasbaar.

Comprimeer afbeeldingen

Het is bekend dat de laadsnelheid van een webpagina een belangrijke factor is die Google gebruikt. Wanneer een afbeelding te groot is, vertraagt dit de laadtijd van een webpagina. Dit wil je vermijden. Wanneer een webpagina een snellere laadtijd heeft, oefent dit positieve invloed uit op de rankings in Google. Oftewel, het is goed voor de SEO van jouw website. 

Het is om die reden van belang om afbeeldingen te comprimeren. Dit betekent het samendrukken van afbeeldingen. Gecomprimeerde afbeeldingen nemen minder ruimte in. Afbeeldingen die gecomprimeerd zijn staan niet in de weg van de laadsnelheid van een webpagina.

Gebruik unieke en relevante afbeeldingen

Het is altijd beter om originele afbeeldingen te gebruiken. Menig website staat vol met stockfoto’s. Dit zijn rechtenvrije afbeeldingen. Het is makkelijk om deze afbeeldingen op te zoeken. Echter zijn de afbeeldingen niet origineel en voor iedereen toegankelijk. Een geoptimaliseerde stockfoto heeft niet de potentiële SEO voordelen die een unieke afbeelding wel heeft. Daarom raden we aan om unieke afbeeldingen te maken of aan te schaffen.

Daarnaast moet de afbeelding relevant zijn voor het onderwerp van de tekst. Een afbeelding met gerelateerde tekst scoort beter voor het zoekwoord waarvoor het geoptimaliseerd is. Het is van belang om het zoekwoord in het alt-attribuut terug te laten komen. 

Ook is het gebruiken van een titel van belang bij afbeeldingen. Bezoekers scannen eerst vaak de koppen en eventuele titels van afbeeldingen. Op deze manier geef je de bezoeker een duidelijk beeld van wat er in de tekst staat.

Afbeeldingen optimaliseren en SEO

We concluderen daarom dat het gebruik maken van afbeeldingen positief is voor je SEO, mits je op een aantal zaken let. De bestandsgrootte van de afbeeldingen heeft direct effect op de laadsnelheid van je website. Dit moet dan ook geoptimaliseerd worden. 

Daarnaast is het van belang dat alt-attributen en alt-titels zo relevant mogelijk zijn. Ten slotte is het van belang om unieke afbeeldingen op je website neer te zetten. Wanneer afbeeldingen geoptimaliseerd zijn vanuit SEO perspectief, heeft dit positieve invloed op de positie van jouw website binnen de ranking van Google.

Conclusie

Zoals we hebben gezien, is afbeeldingsoptimalisatie een cruciaal onderdeel van een effectieve SEO-strategie. Van het verbeteren van de laadtijd van je pagina’s tot het verhogen van de organische vindbaarheid, kwalitatieve en goed geoptimaliseerde afbeeldingen kunnen aanzienlijke voordelen bieden.

Het is belangrijk om te onthouden dat afbeeldingsoptimalisatie verder gaat dan alleen het kiezen van aantrekkelijke afbeeldingen. Het omvat het zorgvuldig kiezen van relevante afbeeldingen, het optimaliseren van bestandsgroottes en formaten, het toevoegen van passende alt-teksten en bestandsnamen, en het vermijden van valkuilen zoals duplicate content.

Gebruik de checklist die we hebben gegeven als een gids om ervoor te zorgen dat je afbeeldingen bijdragen aan de algehele SEO van je website. Het kan wat tijd en moeite kosten, maar de voordelen in termen van verbeterde gebruikerservaring en verhoogde zichtbaarheid in zoekmachines zijn het zeker waard.

Dus, begin vandaag nog met het optimaliseren van je afbeeldingen en zie hoe ze je SEO-inspanningen naar een hoger niveau kunnen tillen!

Het meest complete boekwerk over de website snelheid

Ik heb zoveel geschreven over het versnellen van websites en alles wat hierbij komt kijken, dat ik het graag onderverdeel in verschillende secties; algemeen, tools, verbeterpunten voor de snelheid en tips. Zie en raadpleeg gerust alle onderstaande links voor meer informatie over tools en tips voor het versnellen van jouw website.

Algemeen

Tools

Verbterpunten voor de snelheid

Algemene tips

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 22 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.