Afbeeldingen optimaliseren SEO

Afbeeldingen op je landingspagina’s en website zijn belangrijk. Ze maken je site niet alleen grafisch leuker, maar zijn ook van belang voor je SEO. Afbeeldingen verbeteren namelijk de vindbaarheid van je website in Google. Om deze reden is het van belang om afbeeldingen te optimaliseren. In dit artikel vertellen we wat de belangrijkste aandachtspunten zijn tijdens het optimaliseren van afbeeldingen voor je website. Ook bespreken we wat de impact van afbeeldingen is op SEO.

Bepaal het format van de afbeelding

Het eerste aandachtspunt is het kiezen van het juiste format van de afbeelding. Voordat je de keuze maakt welke afbeelding op jouw website komt, is het van belang om het beste bestandstype te kiezen. De meest voorkomende afbeeldingsindelingen zijn PNG en JPEG.

  • PNG: produceert afbeeldingen van betere kwaliteit. Daarentegen is de bestandsgrootte van de afbeeldingen tevens groter.
  • JPEG: de kwaliteit van de afbeeldingen hangt af van de bestandsgrootte. De balans tussen de kwaliteit en de grootte van het bestand is aanpasbaar.

Comprimeer afbeeldingen

Het is bekend dat de laadsnelheid van een webpagina een belangrijke factor is die Google gebruikt. Wanneer een afbeelding te groot is, vertraagt dit de laadtijd van een webpagina. Dit wil je vermijden. Wanneer een webpagina een snellere laadtijd heeft, oefent dit positieve invloed uit op de rankings in Google. Oftewel, het is goed voor de SEO van jouw website. 

Het is om die reden van belang om afbeeldingen te comprimeren. Dit betekent het samendrukken van afbeeldingen. Gecomprimeerde afbeeldingen nemen minder ruimte in. Afbeeldingen die gecomprimeerd zijn staan niet in de weg van de laadsnelheid van een webpagina.

Afbeelding optimaliseren SEO

Gebruik unieke en relevante afbeeldingen

Het is altijd beter om originele afbeeldingen te gebruiken. Menig website staat vol met stockfoto’s. Dit zijn rechtenvrije afbeeldingen. Het is makkelijk om deze afbeeldingen op te zoeken. Echter zijn de afbeeldingen niet origineel en voor iedereen toegankelijk. Een geoptimaliseerde stockfoto heeft niet de potentiële SEO voordelen die een unieke afbeelding wel heeft. Daarom raden we aan om unieke afbeeldingen te maken of aan te schaffen.

Daarnaast moet de afbeelding relevant zijn voor het onderwerp van de tekst. Een afbeelding met gerelateerde tekst scoort beter voor het zoekwoord waarvoor het geoptimaliseerd is. Het is van belang om het zoekwoord in het alt-attribuut terug te laten komen. 

Ook is het gebruiken van een titel van belang bij afbeeldingen. Bezoekers scannen eerst vaak de koppen en eventuele titels van afbeeldingen. Op deze manier geef je de bezoeker een duidelijk beeld van wat er in de tekst staat.

Afbeeldingen optimaliseren en SEO

We concluderen daarom dat het gebruik maken van afbeeldingen positief is voor je SEO, mits je op een aantal zaken let. De bestandsgrootte van de afbeeldingen heeft direct effect op de laadsnelheid van je website. Dit moet dan ook geoptimaliseerd worden. 

Daarnaast is het van belang dat alt-attributen en alt-titels zo relevant mogelijk zijn. Ten slotte is het van belang om unieke afbeeldingen op je website neer te zetten. Wanneer afbeeldingen geoptimaliseerd zijn vanuit SEO perspectief, heeft dit positieve invloed op de positie van jouw website binnen de ranking van Google.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 4 mei 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus