Inbound marketing als kern van je marketingstrategie

Bij inbound marketing wordt gefocust op een probleem van een klant, die zich ervan bewust is dat hij een oplossing moet vinden voor dat probleem. Het doel is om in contact te komen potentiële klanten die open staan voor dat contact. Dat kan door van de website een informatiepunt te maken, waar kwalitatief goede informatie over het oplossen van het probleem te vinden is.

Het doel van inbound marketing is, dat er een website wordt gecreëerd die de beste plek op internet is, waar oplossingen voor dat ene probleem te vinden zijn. Als dat op een goede manier wordt gedaan is het relatief eenvoudig om producten en diensten te verkopen. Door de focus op informatie helpt inbound marketing om de kwaliteit van de content op het internet te verhogen.

Outbound vs Inbound marketing

Inbound marketing is een strategie die steeds meer wordt gebruikt. Hij blijkt effectiever dan de reeds langer bestaande outbound marketing. Bij die vorm van klantbenadering wordt er veel promotie gemaakt door middel van advertenties, in de hoop geïnteresseerde klanten aan te trekken. Het is vergelijkbaar met het schieten met hagel; er wordt altijd wel iets geraakt.

Om die vergelijking door te trekken naar de vraag ‘wat is inbound marketing’: dat lijkt op schieten met scherp. Er wordt met een goede informatiestrategie waardevolle content gecreëerd met een oplossing voor een vast omlijnd probleem. Omdat klanten die dat probleem hebben al naar oplossingen op zoek zijn, is de kans dat zij bij jouw bedrijf terechtkomen groot.

Wat is inbound marketing

Dat er een andere vorm van marketing is ontstaan is niet zo vreemd. Klanten, zowel bedrijven als consumenten, nemen veel meer het heft in eigen handen dan vroeger. Ze gaan zelf op zoek naar oplossingen voor problemen, en laten zich niet zo gemakkelijk meer iets wijs maken. Daardoor is de respons op een ouderwetse reclamecampagne tegenwoordig minder groot dan vroeger.

Bij een inbound marketing strategie is het van belang om je bewust te zijn van dat nieuwe gedrag. Potentiële klanten beperken zich niet tot het zoeken naar informatie via zoekmachines. Ze bekijken ook de producten van de concurrentie en vergelijken de reviews van klanten. De inbound marketing betekenis is, dat bedrijven zich ervan bewust moeten zijn dat klanten zelf bepalen welke producten of diensten ze willen kopen, op basis van hun eigen voorwaarden.

Inbound marketing strategie stapsgewijs

Bij een inbound marketing strategie worden doorgaans vier stappen onderscheiden. De eerste stap is een analyse te maken van de potentiële klanten. Dat betekent dat wordt onderzocht hoe zij hun probleem zelf beschrijven. Op basis van die kennis worden de zoekwoorden bepaald.

Vervolgens wordt er content gemaakt, die uiteraard SEO vriendelijk is gemaakt. Dat betekent dat de zoekwoorden in de juiste hoeveelheid en op de belangrijke plekken in de content staan. Ook de structuur van de site doet mee in het gemak waarmee zoekmachines de website ranken.

De volgende stap is, dat er een inbound marketing campagne start om de content op de website te promoten. Dat heeft twee doelen. Ten eerste zullen relevante websites backlinks plaatsen, zodat de website hoger in de ranking komt. Door de campagne breed te voeren, dus ook via social media, raken de eerste klanten snel geïnteresseerd.

Conversie van de geïnteresseerde bezoekers

In de eerste twee stappen van de inbound marketing strategie is er informatie aangeboden op basis van de vraag die door geïnteresseerde klanten wordt gebruikt, en is de beschikbaarheid van de informatie gepromoot. De volgende stap is, dat de potentiële klanten worden gestimuleerd om concrete informatie op te vragen. Dat kan een offerte zijn, maar ook aanvullende informatie.

Daarna is het bij een inbound marketing strategie gebruikelijk om de potentiële klanten door middel van acties op social media, via e-mail of door middel van persoonlijk contact te helpen een aankoopbeslissing te nemen. Door de respons op deze acties te meten kun je erachter komen wie echt geïnteresseerd is en wie niet.

Het nut van goede contacten met klanten

Als de klanten hebben besloten om het product of de dienst af te nemen is dat niet het einde van de inbound marketing strategie. Deze klanten zijn namelijk waardevol in het overtuigen van volgende potentiële klanten om dezelfde dienst of product aan te schaffen.

Dat kan door de bestaande klanten een review te laten geven of je bedrijf aan te bevelen in hun eigen netwerken. Daardoor krijg je weer een betere ranking. Ook biedt een goed contact met een bestaande klant de mogelijkheid om hem op de hoogte te houden van nieuwe producten. Dat biedt weer een kans op een volgende aanschaf.

Investeren in klanten

Zoals je hebt gezien kost het veel energie om bij inbound marketing content te creëren en op basis daarvan producten en diensten te verkopen. In de praktijk is dit echter veel effectiever dan het werken met een outbound marketing campagne. Als outbound vs. inbound marketing wordt gezet zijn er nog meer verschillen te ontdekken.

Bij een inbound marketing campagne is de tevredenheid van de klanten groter. Zij blijven graag in contact met het bedrijf voor eventuele vervolgaankopen. Dat is positief, want het werven van nieuwe klanten is veel moeilijker dan aan bestaande klanten iets nieuws te verkopen. Bij outbound marketing verdwijnen klanten meestal na één aankoop. Bij inbound marketing blijven klanten het bedrijf jarenlang trouw.

Positief effect op de kwaliteit van het internet

De inbound marketing betekenis voor het internet is groot. Enerzijds wordt de kwaliteit van de informatie op allerlei websites veel beter van niveau. Ook het gebruik van SEO wordt effectiever toegepast. Daarnaast neemt de kwaliteit van de zoekmachines toe.

Het gevolg is dat bij veel meer zoekopdrachten een pasklaar antwoord wordt gevonden. Daardoor kost het minder tijd om een vraag goed beantwoord te krijgen. De kwaliteitsverbetering geldt bovendien voor de lange termijn. Content blijft immers jarenlang op het internet staan, waardoor klanten er ook jarenlang gebruik van kunnen maken.

Mijn advies

Hopelijk is de vraag ‘wat is inbound marketing?’ in deze blog voldoende duidelijk beantwoord. Als je met een inbound marketing strategie aan de slag wilt, zijn er ruim voldoende bedrijven die je daarbij willen helpen. Stel gewoon de juiste vraag op internet, en ervaar de inbound marketing betekenis als klant.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.