SEO voor de bouwsector

De bouwsector wordt steeds digitaler, en potentiële klanten zoeken steeds vaker online naar aannemers, bouwbedrijven en gespecialiseerde diensten. Dit betekent dat het optimaliseren van je online zichtbaarheid essentieel is om nieuwe projecten binnen te halen. SEO biedt bouwbedrijven een uitstekende kans om beter vindbaar te worden voor mensen die online op zoek zijn naar bouwoplossingen. In dit artikel leer ik je hoe je SEO inzet voor de bouwsector.

Waarom SEO belangrijk is voor de bouwsector

Veel bouwbedrijven zijn afhankelijk van mond-tot-mondreclame en netwerkcontacten, maar de zoekgewoonten van klanten veranderen. Consumenten en bedrijven zoeken tegenwoordig steeds vaker online naar betrouwbare aannemers en bouwbedrijven in hun omgeving. Als jouw bedrijf niet goed vindbaar is in de zoekresultaten, mis je mogelijk waardevolle kansen.

SEO helpt je om bovenaan in de zoekresultaten te verschijnen wanneer mensen zoekopdrachten invoeren zoals “bouwbedrijf in [stad]”, “betrouwbare aannemer”, of “renovatie experts”. Een sterke online aanwezigheid zorgt ervoor dat potentiële klanten je bedrijf sneller vinden en in contact komen voor een offerte of projectaanvraag.

Wat een bijkomend voordeel is, is dat het zorgt voor een voorspelbare stroom aan interessante leads en je daarvoor niet je eigen netwerk hoeft in te zetten (een netwerk raakt immers op). Voor een schaalbaar concept is SEO met name interessant.

Lokale SEO

Voor de meeste bouwbedrijven speelt het grootste deel van hun werk zich af binnen een bepaalde regio of stad. Lokale SEO is daarom essentieel om goed zichtbaar te zijn voor mensen in jouw directe omgeving. Dit zijn enkele cruciale stappen:

  • Google Mijn Bedrijf: Zorg ervoor dat je een volledig ingevuld Google Mijn Bedrijf-profiel hebt. Dit is vaak het eerste wat klanten zien wanneer ze zoeken naar bouwbedrijven in hun omgeving. Vul alle relevante informatie in, zoals adres, openingstijden, telefoonnummer, en een beschrijving van je diensten.
  • Lokale zoekwoorden: Optimaliseer je website voor lokale zoekwoorden, zoals “bouwbedrijf in [stad]” of “aannemer [stad]”. Dit helpt om beter te scoren in de zoekresultaten voor mensen die zoeken naar bouwoplossingen in hun buurt.
  • Reviews: Reviews zijn de grootste en belangrijkste factor binnen lokale SEO en Google Mijn Bedrijf. Verzamel er hier zoveel mogelijk van. Niet alleen voor de SEO, ook voor conversie is dit interessant.

Wat je daarbij kunt doen (wanneer je meerdere filialen hebt), is het openen van meerdere Google Mijn Bedrijf locaties. Zo ben je in verschillende regio’s actief aanwezig op de SERP (met vaak ook een prominente positie).

Optimaliseer je website voor SEO

Naast lokale SEO, moet je je website optimaliseren om zoekmachines te helpen begrijpen wat jouw bedrijf doet en welke diensten je aanbiedt. Dit zijn enkele belangrijke stappen:

  • Dienstpagina’s: Zorg ervoor dat je aparte pagina’s hebt voor elk van je diensten, zoals nieuwbouw, renovaties, verbouwingen, dakwerken, etc. Dit maakt het makkelijker voor zoekmachines om je te indexeren en helpt klanten om snel de informatie te vinden die ze nodig hebben.
  • Gebruik van zoekwoorden: Doe zoekwoordenonderzoek om te ontdekken welke termen je doelgroep gebruikt. Denk aan zoekwoorden zoals “huis verbouwen”, “keukenrenovatie”, of “commerciële bouwprojecten”. Gebruik deze zoekwoorden op strategische plekken in je content, zoals in de titels, meta-beschrijvingen, en hoofdteksten van je pagina’s.
  • Afbeeldingen en video’s: Bouw is een visuele industrie. Zorg ervoor dat je afbeeldingen en video’s gebruikt om je projecten te tonen, en optimaliseer deze met alt-teksten zodat ze door zoekmachines worden herkend.

Over het algemeen is het hierbij van belang dat de bezoeker en Google een goed beeld krijgt van het gehele plaatje. Ik denk niet dat het moeilijk is om op te vallen binnen de bouwsector met een design, gezien de gemiddelde concurrent in Google.

Creëer waardevolle content

Contentmarketing is een krachtige SEO-strategie voor de bouwsector. Door regelmatig waardevolle, informatieve content te publiceren, trek je niet alleen bezoekers aan, maar toon je ook je expertise. Dit zijn enkele ideeën voor content:

  • Schrijf blogs over onderwerpen zoals “tips voor een succesvolle verbouwing” of “hoe kies je het juiste bouwbedrijf?”. Deze artikelen helpen niet alleen je SEO, maar kunnen ook vragen beantwoorden die klanten hebben.
  • Publiceer gedetailleerde casestudy’s van succesvolle projecten. Laat zien wat de uitdagingen waren en hoe je ze hebt opgelost. Dit toont je expertise en geeft potentiële klanten vertrouwen.
  • Schrijf gedetailleerde handleidingen over specifieke bouwprocessen, zoals het aanvragen van vergunningen of het kiezen van materialen. Deze gidsen helpen klanten en verhogen je autoriteit in de zoekresultaten.

Met name de blogs, gidsen en handleidingen zullen invloed hebben op de SEO. Deze zijn vaak meer geschreven rondom zoekwoorden die daadwerkelijk volume bevatten. Zie voor een aantal voorbeelden onderstaande afbeelding.

Technische SEO voor bouwbedrijven

Technische SEO is de basis voor een goed functionerende website. Dit omvat alle backend-optimalisaties die ervoor zorgen dat zoekmachines je website correct kunnen crawlen en indexeren. Hier zijn enkele cruciale elementen voor technische SEO:

  • Website snelheid: Zorg ervoor dat je website snel laadt. Gebruikers en zoekmachines houden niet van trage websites, en een langzame site kan je rankings schaden.
  • Mobiele vriendelijkheid: Veel klanten zoeken naar bouwdiensten op hun smartphone. Zorg ervoor dat je website goed werkt op mobiele apparaten en dat de gebruikservaring optimaal is.
  • Veiligheid (HTTPS): Zorg ervoor dat je website beveiligd is met een SSL-certificaat (HTTPS). Dit beschermt de gegevens van je gebruikers en helpt je om hoger te ranken in de zoekresultaten.

Het ligt aan de website in welke mate dit nodig is om grondig op te pakken, uit mijn ervaring kan ik vertellen dat de meest interessante bezoekers nog steeds via desktop komen wanneer er grote aankopen of contactaanvragen moeten worden gedaan. Ook komen deze bezoekers doorgaans tijdens kantooruren op de website. Maar dit is natuurlijk afhankelijk van jouw specifieke situatie en bedrijf, check dit vooral dus in GA4.

Linkbuilding en off-Page SEO

Linkbuilding is een belangrijke manier om de autoriteit van je website te vergroten. Dit kan je helpen om hoger te ranken in de zoekresultaten. Hier zijn enkele linkbuildingstrategieën voor bouwbedrijven:

  • Werk samen met leveranciers, architecten of andere bedrijven in de bouwketen om links te verkrijgen van hun websites. Dit zorgt voor relevante en krachtige backlinks.
  • Zorg ervoor dat je bedrijf wordt vermeld in lokale bedrijvengidsen en bouwverenigingen. Dit helpt niet alleen je lokale SEO, maar geeft je ook waardevolle backlinks.
  • Als je bedrijf betrokken is bij een groot project of een prijs heeft gewonnen, probeer dan persaandacht te krijgen. Een artikel in een lokaal of nationaal medium kan zorgen voor een sterke backlink en meer bekendheid.

Een mooi idee voor bouwbedrijven is om een bepaald certificaat uit te geven wat kan worden geplaatst op andere websites (in een iFrame). Zo kun je als bouwbedrijf op een eenvoudige manier kwalitatieve en relevante links verkrijgen van andere websites binnen de markt (zonder per se een eigen netwerk daarvoor in te zetten).

Conclusie

SEO biedt bouwbedrijven de mogelijkheid om hun online zichtbaarheid te vergroten en nieuwe klanten aan te trekken. Door je te richten op lokale SEO, het optimaliseren van je website, waardevolle content te creëren, en een solide linkbuildingstrategie te volgen, kun je ervoor zorgen dat jouw bouwbedrijf beter vindbaar is voor potentiële klanten die op zoek zijn naar bouwoplossingen. In een concurrerende markt is het essentieel om je te onderscheiden en SEO kan hierbij een krachtige tool zijn om je doelen te bereiken.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 78 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 16 augustus 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 11 september 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.