De waarde van een SEO-traject berekenen

In het huidige digitale tijdperk is zoekmachineoptimalisatie (SEO) cruciaal voor ondernemingen van iedere denkbare omvang. Met de juiste SEO-strategie verbeter je je online zichtbaarheid, trek je meer verkeer naar je website en behaal je uiteindelijk je bedrijfsdoelen.

Als website-eigenaar of SEO-specialist wil je uiteraard ook de resultaten van je inspanningen kunnen meten. Het effectief meten en berekenen van je SEO-inspanningen is echter nog zo makkelijk niet. Hoe weet je of je SEO-strategie écht werkt? Hoe kun je de ROI van SEO nauwkeurig meten? En hoe kun je je SEO-prestaties voorspellen en optimaliseren?

In dit artikel geef ik je op een heldere manier antwoord op deze complexe vragen. Ik vertel je over verschillende methoden voor het berekenen van de waarde van SEO. Van eenvoudige traffic schattingen en conversieberekeningen tot meer geavanceerde methoden zoals keyword waarde en lifetime value. Ook vertel ik je hoe je een uitgebreide tracking-setup voor je SEO-traject kunt opzetten en hoe je essentiële tools inzet. Daarbij kun je denken aan Google Analytics en Google Search Console.

Na het lezen van dit artikel beschik je over waardevolle informatie en tips om het maximale uit je SEO-inspanningen te halen. Zowel beginners op dit gebied als door de wol geverfde professionals zullen hun resultaten hierdoor naar een nog hoger niveau weten te tillen. Laten we beginnen!

Kun je de opbrengst van een SEO-traject vooraf voorspellen?

Wanneer je al het een en ander weet van SEO, weet je ook dat tal van variabelen daarop van invloed zijn. Denk bijvoorbeeld aan de huidige staat van je website, de competitie binnen je niche, de kwaliteit van de content, de websitesnelheid, mobielvriendelijkheid en tal van andere technische en inhoudelijke aspecten. Daarom is het voorspellen van de exacte opbrengst van een SEO-traject erg lastig. Bovendien zijn ook onvoorspelbare factoren, zoals algoritme-updates en veranderend zoekgedrag, van invloed.

Factoren die het voorspellen van de opbrengst van een SEO-traject moeilijk maken

 1. Onvoorspelbare algoritme-updates: zoekmachines als Google updaten hun algoritmes voortdurend. Ze doen dit om gebruikers constant de beste zoekresultaten te kunnen leveren. Soms kunnen die updates plotselinge veranderingen in de ranking van je website tot gevolg hebben. Dat maakt de voorspelbaarheid van de resultaten van een SEO-traject lastiger.
 2. Concurrentie: SEO is een dynamisch veld waarin je met andere websites voor een zo hoog mogelijke ranking in de organische zoekresultaten concurreert. Behalve veranderende algoritmes van zoekmachines kunnen ook veranderingen in de SEO-strategieën van je concurrenten invloed hebben op jouw ranking en het verkeer naar je website.
 3. Veranderingen in zoekgedrag: het zoekgedrag van gebruikers is eveneens onderhevig aan verandering. Trends, seizoensgebondenheid, marktveranderingen en diverse andere factoren kunnen hieraan ten grondslag liggen. Veranderend zoekgedrag is van invloed op het zoekvolume voor jouw belangrijkste zoekwoorden.
 4. Tijd om resultaten te zien: SEO is een langetermijnstrategie. Dat betekent dat het wel maanden kan duren voordat de volledige effecten van je inspanningen zichtbaar worden. Het doen van directe voorspellingen wordt daardoor lastiger.
 5. Technische problemen: technische problemen met je website, zoals langzame laadtijden, gebroken links en problemen met mobiele optimalisatie, kunnen de effectiviteit van je SEO-inspanningen verminderen (1).
 6. Kwaliteit van content: een van de meest cruciale aspecten van SEO is het creëren van kwalitatief hoogwaardige content. Deze content weet bezoekers niet alleen aan te trekken, maar ook te behouden. Het is echter lastig om te voorspellen hoe goed een bepaald stuk content zal presteren (2).
Tijd-om-resultaten-te-zien

De bovenstaande, maar ook andere factoren, zorgen ervoor dat SEO een investering voor de lange termijn is. Dat deze zaken van invloed zijn op je ranking en het doen van voorspellingen bemoeilijken, wil echter niet zeggen dat SEO geen stabiele resultaten op kan leveren. Integendeel zelfs. Aan de hand van SEO-gegevens en trends kun je strategische beslissingen nemen waarmee je je zichtbaarheid en vindbaarheid in de zoekresultaten naar een merkbaar hoger niveau tilt.

De waarde van SEO berekenen in vogelvlucht

Geen tijd voor een volledig artikel over de waarde van SEO berekenen? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting.

Verschillende manieren om de waarde van SEO te berekenen

Nu je weet welke factoren zoals van invloed zijn op de effectiviteit van je SEO-inspanningen, wordt het tijd om over te gaan tot de manieren om deze waarde te berekenen. Hiervoor bestaan verschillende methoden. Enkele veelgebruikte heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet:

 1. Traffic Estimation: met tools als Google Analytics kun je bijhouden hoeveel bezoekers op je website afkomstig is van organisch zoeken. Dit geeft een indicatie van de directe waarde van SEO in termen van verkeer.
 2. Conversieratio’s en -waarde: houd je de conversieratio’s voor organisch zoekverkeer bij, dan kun je de financiële waarde van SEO beter begrijpen. Stel je voor dat je een e-commerce website runt. Je bekijkt in dat geval de verkopen die direct uit organisch zoekverkeer voortkomen. Voor andere soorten websites kan de conversiewaarde weer het aantal leads of abonnementen zijn dat via organisch zoeken wordt gegenereerd.
 3. Keyword Value: wanneer je gebruikmaakt van tools zoals Google Ads, kan je de geschatte kosten per klik (CPC) voor je belangrijkste zoekwoorden vinden. Wanneer je deze kosten vervolgens vermenigvuldig met het aantal organische klikken dat je ontvangt, kun je een schatting maken van hoeveel je zou hebben uitgegeven als je had betaald voor die klikken via PPC (Pay-Per-Click) advertenties.
 4. Customer Lifetime Value (CLV): als je de CLV van je klanten kent, kun je dit gebruiken om de waarde van SEO te schatten. Stel je voor dat je weet dat een gemiddelde klant, die je via organisch zoeken aantrekt, een levenslange waarde van €1000 heeft. Wanneer je 100 van dat soort klanten per maand aantrekt, kun je zeggen dat de SEO-waarde op basis van de CLV voor die maand €100.000 is.
 5. Ranking: hoewel het niet direct in financiële termen wordt uitgedrukt, is ook de positie van je website op de resultatenpagina van zoekmachines (SERP) een indicatie van de waarde van je SEO-inspanningen. Wanneer je een hoge ranking voor relevante zoekwoorden bereikt, levert dit je meer verkeer en uiteindelijk meer conversies op.
Customer-Lifetime-Value-(CLV)

Wel wil ik bij het bovenstaande een kanttekening plaatsen. De methoden die ik heb genoemd kun je namelijk gebruiken om nuttige schattingen mee te maken. Echter, ze kunnen niet altijd de volledige waarde van SEO weergeven. Met zoekmachine optimalisatie kun je bijvoorbeeld ook merkbekendheid en vertrouwen opbouwen. Dat levert op zijn beurt weer indirecte voordelen zoals herhaalaankopen en mond-op-mondreclame op. Deze dingen zijn moeilijker om te meten.

Formules om de waarde van SEO te berekenen

MethodeFormuleVoordelenNadelen
Traffic Estimation(Totaal aantal bezoekers via SEO)Eenvoudig te meten met analytics tools.Geeft geen inzicht in de kwaliteit van het verkeer of de uiteindelijke conversies.
Conversieratio’s en -waarde(Aantal conversies via SEO) x (Gemiddelde waarde per conversie)Geeft een directe financiële waarde van SEO.Afhankelijk van de nauwkeurigheid van de conversietracking.
Keyword Value(Aantal organische klikken voor een keyword) x (CPC van dat keyword)Geeft een schatting van de waarde van het organisch verkeer vergeleken met betaald verkeer.CPC kan variëren en weerspiegelt niet altijd de werkelijke waarde van een klik.
Customer Lifetime Value (CLV)(Aantal nieuwe klanten via SEO) x (CLV)Biedt een langetermijnwaarde van SEO.Vereist accurate CLV-berekening en klantensegmentatie.
RankingGeen specifieke formule, maar het gaat om de positie van de website op de SERP.Geeft inzicht in de zichtbaarheid van de website.Geeft geen directe financiële waarde.

Let op: alhoewel deze formules je helpen om een efficiënte schatting van de SEO-waarde te verkrijgen, zijn dit geenszins exacte metingen. De daadwerkelijke waarde van SEO is immers afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de aard van de industrie, concurrentie en de kwaliteit van de SEO-inspanningen.

Met welke formules kun je het SEO-verkeer voorspellen?

Het voorspellen van verkeersaantallen uit SEO kan complex zijn, omdat het afhankelijk is van verschillende variabelen. Daarbij moet je onder andere denken aan zoekvolume, rankingpositie, seizoensgebondenheid, en concurrentie. Toch bestaan er enkele methoden die je kunt gebruiken om een betrouwbare schatting te maken. Ik leg ze hieronder kort uit.

 1. Gebruik van historische gegevens en trends: als je toegang hebt tot historische SEO-gegevens, kun je trends en patronen identificeren. Deze gebruik je vervolgens om je toekomstige prestaties te voorspellen. Lineaire regressie of tijdreeksanalyse kunnen hierbij nuttige statistische technieken zijn. Deze termen klinken wellicht ingewikkeld, maar de formule is makkelijker dan je denkt.

Formule: y = mx + b, waarbij:

 • y is het te voorspellen verkeer
 • m is de groei of afname over tijd
 • x is de tijdseenheid (bijvoorbeeld maanden of jaren)
 • b is het startpunt (verkeer bij t=0).
Gebruik-van-historische-gegevens-en-trends
 1. Keyword Volume en Click-Through Rate (CTR): het gemiddelde zoekvolume voor een bepaald keyword kun je combineren met de gemiddelde CTR voor je huidige of doelrankingpositie. Ook dat is een manier om het potentiële verkeer te schatten.

Formule: SEO-verkeer = Zoekvolume x CTR

Houd er daarbij wel rekening mee, dat CTR afhankelijk van je positie op de pagina varieert. Doorgaans geldt: des te hoger de positie, des te hoger de CTR.

Keyword-Volume-en-Click-Through-Rate
 1. Groei voorspellen met SEO-inspanningen: als je specifieke SEO-inspanningen plant, zoals het publiceren van meer content of het bouwen van backlinks, kun je de verwachte impact daarvan ook inschatten. Je doet dat op basis van ervaring, case studies of industrie benchmarks.

Formule: Voorziene groei = Huidig verkeer x (1 + verwacht groeipercentage)

Nogmaals wil ik benadrukken dat deze formules nuttig kunnen zijn, maar dat SEO alsnog onvoorspelbaar kan zijn. De uitkomsten van deze berekeningen blijven dus schattingen. Bovendien kunnen resultaten ook worden beïnvloed door factoren buiten je controle, zoals algoritmewijzigingen van zoekmachines en veranderingen in zoekgedrag.

Groei-voorspellen-met-SEO-inspanningen

Wat heb je nodig om de waarde van een SEO-traject te meten?

Wil je de waarde van je SEO-traject zo goed mogelijk meten, dan kun je gebruikmaken van verschillende tools en systemen. Ik noem er hieronder enkele die tot de meest essentiële behoren:

 1. Google Analytics: met deze tool meet je het verkeer naar je website. Hij geeft je informatie over onder andere het totaalaantal bezoekers, de bron van het verkeer (organisch, betaald, direct, etc.), het gedrag van gebruikers op de website en conversieratio’s (3).
 2. Google Search Console: deze tool geeft je inzicht in hoe Google je website ziet en indexeert. Het geeft je informatie over welke zoekwoorden mensen gebruiken om je site te vinden, hoeveel klikken en vertoningen je krijgt voor verschillende zoekwoorden, de aanwezigheid van eventuele crawl- of indexeerfouten op je site en meer (4).
 3. Google Tag Manager: met deze tool kun je code snippets of ’tags’ op je website beheren zonder dat je elke keer de broncode van je website hoeft aan te passen. Dit is vooral nuttig voor het instellen van geavanceerde tracking, zoals event tracking of conversiepixels.
 4. SEO Tools: verschillende SEO-tools kunnen je van dienst zijn bij het uitvoeren van keyword onderzoek, concurrentieanalyse, linkbuilding, technische SEO-audits, en meer. Voorbeelden van dergelijke tools zijn SEMrush, Ahrefs en Moz (5).
 5. Conversie Tracking: soms wil je specifieke conversies kunnen bijhouden. Daarbij kun je denken aan aankopen, aanmeldingen voor nieuwsbrieven, leadformulierinzendingen en meer. In de meeste gevallen kun je dit instellen met Google Analytics of via andere tracking tools zoals Facebook Pixel (voor social media conversies).
 6. CRM: als je leads of klanten genereert via je website, wil je waarschijnlijk een CRM (Customer Relationship Management) systeem hebben. Dit systeem stelt je namelijk in staat om deze contacten te beheren en bij te houden welke daarvan via SEO zijn gegenereerd.
 7. Heatmap Tools: tools zoals Hotjar of Crazy Egg geven je inzicht in hoe gebruikers op je website navigeren en waar ze mogelijk vastlopen.
 8. A/B Testing Tools: als je van plan bent om A/B-tests uit te voeren om verschillende elementen van je website te optimaliseren, wil je misschien ook een tool zoals Optimizely of Google Optimize installeren.
CRM

Hoe ziet zo een tracking-systeem er in de praktijk uit?

Het opzetten van een tracking-systeem voor je SEO-traject kan een uitgebreid proces zijn. Je dient daarbij verschillende stappen te zetten en maakt gebruik van uiteenlopende tools. Hieronder geef ik je een overzicht van hoe een dergelijk traject er ook voor jou uit zou kunnen zien:

 1. Definieer je doelen en KPI’s: voordat je begint met het installeren van tools en het verzamelen van gegevens, moet je helder hebben wat je wilt meten en waarom. Welke acties op je website zijn het belangrijkst voor je bedrijf? Dit kunnen aankopen, aanmeldingen voor nieuwsbrieven, downloads, formulierinzendingen, enz. zijn.
 2. Google Analytics installeren: Google Analytics is de basis van elke goede tracking-setup. De tool geeft je inzicht in het verkeer op je website, de bron van dat verkeer, het gedrag van gebruikers op je site en nog meer.
 3. Google Search Console instellen: Google Search Console geeft je inzicht in hoe zoekmachine Google je website ziet. Hij waarschuwt je wanneer hij problemen detecteert die je ranking in de organische zoekresultaten mogelijk negatief beïnvloeden.
 4. Installatie van Google Tag Manager: Google Tag Manager kan je helpen bij het beheren van verschillende trackingcodes op je website. Het is dan niet nodig om iedere keer de broncode aan te passen.
 5. Conversie tracking opzetten: met Google Analytics, Google Tag Manager of een combinatie van beide kun je doelen instellen om specifieke conversies op je website te meten.
 6. SEO tools installeren: tools zoals SEMrush, Ahrefs en Moz kunnen je helpen bij het uitvoeren van zoekwoordonderzoek, concurrentieanalyse, linkbuilding, technische SEO-audits en meer.
 7. CRM integratie: als je een CRM-systeem gebruikt, moet je ervoor zorgen dat je deze goed met je website en trackingtools integreert. Op die manier kun je bijhouden welke klanten of leads vanuit SEO worden gegenereerd.
 8. Heatmap en A/B testing tools installeren: wellicht wil je ook tools installeren om heatmaps van gebruikersgedrag te creëren of om A/B-tests uit te voeren.
 9. Data Validatie: zodra je je gehele tracking-systeem hebt ingesteld, is het belangrijk om te controleren of je data correct wordt verzameld en gerapporteerd. Het kan nodig zijn om een testperiode van een aantal dagen of zelfs weken aan te houden.
 10. Voortdurende monitoring en optimalisatie: na de installatie is het belangrijk om je data regelmatig te controleren en te analyseren. Op basis van je tussentijdse bevindingen kun je direct actie ondernemen en aanpassingen uitvoeren waar nodig.

Met behulp van het bovenstaande stappenplan en de rest van de informatie in dit artikel heb je een goed beeld van hoe je de SEO-waarde kunt meten. Elk van deze stappen vereist echter een aanzienlijke hoeveelheid tijd en expertise. Daarom is het vaak raadzaam om een ervaren SEO-expert of een bureau in te schakelen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 15 september 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 10 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.