Hoe gebruik je Google Analytics 4 voor je SEO-campagnes?
In de wereld van digitale marketing volgen nieuwe trends en technologieën elkaar in rap tempo op. Zo heeft Google “onlangs” een grote update uitgerold en Google Analytics 4 (GA4) op de markt gebracht. De nieuwste versie van de dienst, die je inzicht biedt in onder andere websiteverkeer en gebruikersgedrag, is nu uitgerust met nog meer mogelijkheden en functionaliteiten. (1). In dit artikel bespreek ik hoe ik deze nieuwste versie van Google Analytics inzet voor mijn SEO-campagnes.
Wat zijn de mogelijkheden van Google Analytics 4?
Ten opzichte van de eerdere versies geeft Google Analytics 4 oftewel GA4 je nog meer inzicht in het klanttraject. Je kunt alle activiteiten die op jouw pagina plaatsvinden, tracken. Daarbij horen ook de meest uitgebreide rapporten. Enkele rapporten die wellicht interessant voor je zijn als je je richt op zoekmachine optimalisatie (SEO) zijn:
- Gebruikersacquisitierapporten: dit rapport vertelt je tot in detail waar je gebruikers vandaan komen, oftewel op welke manier ze op jouw website terechtkomen.
- Gedragsrapporten: dit rapport vertelt je op zijn beurt hoe gebruikers op jouw website ‘zich gedragen’. Daarbij kun je denken aan de pagina’s die ze bezoeken, de tijd die ze op je website doorbrengen en de acties die ze ondernemen.
- Demografische rapporten: wil je meer weten over de persoonlijke kenmerken van je bezoekers? Het demografische rapport geeft je inzicht in hun leeftijd, geslacht en interesses.
- Conversierapporten: met behulp van het conversierapport kom je erachter welke acties van gebruikers tot conversies leiden.
- Snelheidsrapporten: binnen de zoekmachine optimalisatie speelt de website snelheid een steeds belangrijkere rol.
- Gebeurtenissenrapporten: GA4 stelt je tot slot ook in staat om specifieke gebeurtenissen op je website te volgen (denk hierbij aan conversies of bezoeken).
Wat wel lastig is, en veel marketeers delen deze mening, is dat het er niet makkelijker op is geworden. Veel zaken moet je nu zelf regelen, die voorheen een prima standaard rapportage hadden.
Google Analytics 4 voor SEO in vogelvlucht
Geen tijd voor een artikel over Google Analytics 4 voor SEO? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting.
Hoe gebruik ik het gebruikersacquisitierapport voor SEO?
Wil je het maximale uit dit rapport halen? Ik geef je graag nog iets meer informatie. Het gebruikersacquisitierapport verdeelt het verkeer naar je website in verschillende kanalen, waaronder:
- organisch zoeken;
- betaald zoeken;
- direct verkeer;
- sociale media;
- verwijzingen.
Hier worden onderstaande metrics tegenover gezet.
- nieuwe gebruikers;
- sessies met engagement;
- betrokkenheidspercentage;
- sessies met engagement per gebruiker;
- gemiddelde betrokkenheidsduur;
- aantal gebeurtenissen;
- belangrijke gebeurtenissen;
- totale inkomsten.
Zo is het mogelijk om met dit rapport globale conclusies te trekken op kanaal niveau.
Doorlezen over Google Analytics en SEO?
Doorlezen over Google Analytics en SEO? Ik vertel er vanuit mijn ervaring graag meer over. Zie onderstaande links voor al mijn artikelen hierover.
- De verschillende doelen binnen Google Analytics
- Hoe je Google inzet voor de purchase funnel
- Google Analytics en SEO
- Google Analytics toevoegen aan WordPress
- Toegang verlenen aan een nieuw account in Google Analytics
- Google Analytics account aanmaken
- Google Tag Manager en SEO
Hoe gebruik ik de gedragsrapporten voor SEO?
Gedragsrapporten in Google Analytics 4 zijn rapporten die je inzicht geven in hoe bezoekers zich op je website gedragen. Wanneer je de gedragsrapporten van GA4 gebruikt, bekijk dan zeker de volgende aspecten:
- Pagina’s en schermen: een paginapad laat zien welke weg de bezoekers van je website afleggen. Je ontdekt zo de pagina’s die ze het eerst bezoeken, naar welke ze daarna doorklikken en via welke pagina’s ze je website verlaten.
- Betrokkenheid: het betrokkenheidsaspect helpt je te begrijpen hoe bezoekers met je content omgaan. Dat wil zeggen: hoe lang blijven ze op iedere pagina en hoeveel pagina’s bezoeken ze per sessie? (2)
- Gebeurtenissen: met GA4 is het mogelijk om specifieke acties op je website te volgen. Deze worden in het systeem ook wel ‘gebeurtenissen’ genoemd. Voorbeelden daarvan zijn het klikken op een bepaalde link of het invullen van een formulier.
- Snelheid (per pagina): de laadtijd van je pagina is een belangrijke factor. Niet alleen voor je zoekmachine optimalisatie, maar ook voor de gebruikerservaring.
- Apparaat en browser: deze mogelijkheid laat zien welke apparaten en browsers je bezoekers gebruiken. Zo kun je er bijvoorbeeld achter komen dat gebruikers van bepaalde apparaten of browsers hogere bounce rates vertonen.
Ieder onderdeel heeft hierin een eigen doel. Voornamelijk probeer ik erachter te komen (vaak binnen een zoekwoordonderzoek) wat de doelgroep is en waar de doelgroep écht naar op zoek is.
Hoe gebruik ik de demografische rapporten voor SEO?
Ook de demografische rapporten in Google Analytics 4 voorzien je van waardevolle inzichten. Hieronder vertel ik je kort op welke manier je welk soort informatie kunt gebruiken.
- Leeftijd en geslacht: wanneer je als website-eigenaar weet tot welk geslacht en welke leeftijdsgroep je bezoekers horen, kun je je content aanpassen. Je doet dit om dan beter aan hun behoeften te kunnen voldoen.
- Interesses: op basis van het online gedrag van je bezoekers kan GA4 informatie bieden over hun interesses. Blijkt een groot deel van je bezoekers in een bepaald onderwerp geïnteresseerd te zijn? Dan is het slim om content op je website toe te voegen die daaraan gerelateerd is.
- Geografische locatie: wanneer je jouw content voor specifieke regio’s of talen wilt optimaliseren, is het nuttig om te weten waar je bezoekers vandaan komen. (3)
- Apparaten: hier kun je meer informatie vinden rondom de gebruikte apparaten per bezoeker.
Ook deze demografische aspecten zijn handig wanneer je écht diep wil graven op wie je ICP is. Denk hierbij aan het opstellen van persona’s voor een SEO-traject.
Hoe gebruik ik de conversierapporten voor SEO?
Dit is het meest interessante rapport. Zeker wanneer je de zoektermen kunt verbinden met de conversies. En nog extra wanneer je weet wélke conversie uit welk zoekwoord komt.
- Begrijpen welke content tot conversies leidt: wanneer je bekijkt welke pagina’s gebruikers bezoeken alvorens ze tot een conversie overgaan, leer je meer over welke content het meest effectief is. Effectieve content kun je dus definiëren als content die het beste in staat is om conversies te stimuleren.
- Begrijpen welke zoekwoorden leiden tot conversies: ontdek je dat bepaalde zoekwoorden tot meer conversies leiden dan andere? Richt je bij het optimaliseren van je SEO-strategie dan vooral op die specifieke zoekwoorden.
- Identificeren van problemen met de gebruikerservaring: tijdens het analyseren van de conversies op je website, kun je tot de ontdekking komen dat gebruikers het conversieproces op een bepaald moment afbreken. Dit wijst vaak op een probleem met de gebruikerservaring, zoals een ingewikkeld checkout-proces of problemen met de site-navigatie.
- Begrijpen van de conversietrechter: de conversietrechter is het pad dat een gebruiker volgt. Het gaat dan over het eerste websitebezoek tot het voltooien van een conversie.
Wat je hierbij idealiter in kaart breng is als volgt:
- Via welke zoektermen kwamen bezoekers binnen?
- Via welke zoektermen kwamen wélke conversies?
Wanneer je hier genoeg data hebt, dan kun je uitsluitsel geven over welke zoektermen wel of niet interessant zijn. Dit proces is korter en accurater dan de andere rapporten die ik benoem in dit artikel.
Hoe gebruik ik het snelheidsrapport voor SEO?
Hieronder vertel ik je beknopt hoe je informatie uit het snelheidsrapport ten voordele van je SEO-strategie kunt gebruiken.
- Identificeren van trage pagina’s: Deze pagina’s kunnen een negatieve invloed hebben op je SEO en moeten dus worden geoptimaliseerd. Impactvolle optimalisatie zijn onder andere het verkleinen van afbeeldingen (4), het minimaliseren van CSS en Javascript of het gebruik van caching.
- Begrijpen van de impact van snelheid op gebruikersgedrag: Merk je bijvoorbeeld dat bezoekers minder tijd doorbrengen op pagina’s die een bovengemiddelde laadtijd hebben? Dan kan dit betekenen dat de laadtijd de gebruikerservaring negatief beïnvloed en je bounce rate verhoogt.
- Vergelijken van snelheid op verschillende apparaten: Als je merkt dat je website aanzienlijk langzamer laadt op mobiele apparaten, is het raadzaam om je op mobiele optimalisatie te richten. (5)
- Monitoren van snelheidsveranderingen in de loop van de tijd.
Bovenstaande punten vind ik iets minder interessant dan de andere rapporten, maar wanneer je grondig te werk wilt gaan met de website snelheid optimaliseren, dan kun je hiermee aan de slag gaan.
Hoe gebruik ik het gebeurtenissenrapport voor SEO?
Deze acties, ook wel ‘gebeurtenissen’ genoemd, kunnen variëren (je stelt ze namelijk zelf in). Hieronder hoe ik deze gegevens in een SEO-traject gebruik.
- Identificeren van populaire content: door na te gaan welke gebeurtenissen het vaakst voorkomen, ontdek je welke content je bezoekers het interessantst vinden.
- Begrijpen van gebruikersgedrag: Hiermee kun je bijvoorbeeld zien op welke links ze het vaakst klikken of welke formulieren ze het vaakst invullen.
- A/B testen: Hiermee kun je handig bepaalde stukken content A/B testen (voor conversie).
- Koppelen van gebeurtenissen aan conversies: Wanneer je analyseert welke gebeurtenissen tot conversies leiden, wordt duidelijk welk pad je gebruikers naar conversie volgen.
Het is hierbij voornamelijk interessant om goed door te hebben welke zoektermen resulteren in welke gebeurtenissen.
De verschillen tussen UA en GA4
Over het algemeen is GA4 een stuk minder toegankelijk voor de gemiddelde marketeer. Hierbij de grootste verschillen tussen UA en GA4.
Functionaliteit | Universal Analytics | Google Analytics | Google Analytics 4 | Verandering in relevantie |
---|---|---|---|---|
Paginaweergaven | JA | JA | JA | Geen verandering. Paginaweergaven zijn nog steeds een basismaatstaf voor websiteverkeer. |
Sessies | JA | JA | Nee | Minder relevant. GA4 is overgestapt op een event-driven model, wat betekent dat sessies niet langer centraal staan. |
Bounce rate | JA | JA | Nee | Minder relevant. GA4 heeft bounce rate vervangen door ‘engagement rate’. |
Engagement rate | Nee | Nee | JA | Interessanter. Dit is een nieuwe maatstaf in GA4 die helpt om de kwaliteit van het verkeer beter te begrijpen. |
Gebeurtenissen | JA, maar minder uitgebreid | JA, maar minder uitgebreid | JA, zeer uitgebreid | Interessanter. GA4 heeft een meer flexibel en uitgebreid systeem voor het bijhouden van gebeurtenissen. |
Conversies | JA | JA | JA | Geen verandering. Het bijhouden van conversies blijft essentieel voor het meten van het succes van SEO. |
Demografische rapporten | JA | JA | JA | Geen verandering. Demografische gegevens blijven belangrijk voor het begrijpen van je publiek. |
Snelheidsrapport | JA | JA | JA | Geen verandering. Laadsnelheid blijft een cruciale factor voor zowel gebruikerservaring als SEO. |
Google Analytics 4 voor SEO instellen
Volg onderstaande checklist om Google Analytics 4 zo goed en volledig mogelijk in te stellen voor SEO.
Punt | Prioriteit | Tijdsduur |
---|---|---|
1. Maak een GA4-property aan | Hoog | 10-15 minuten |
2. Implementeer de GA4-trackingcode | Hoog | 10-15 minuten |
3. Stel doelen in | Gemiddeld | 15-30 minuten |
4. Configureer site search tracking | Gemiddeld | 10-15 minuten |
5. Schakel demografische rapporten in | Laag | 5-10 minuten |
6. Stel e-commerce tracking in (indien van toepassing) | Laag | 15-30 minuten |
7. Configureer gebeurtenissen (bijvoorbeeld klikken, formulierinzendingen) | Laag | 15-30 minuten |
8. Stel snelheidsrapporten in | Laag | 10-15 minuten |
9. Koppel de Google Search Console met Google Analytics 4 | hoog | 10 minuten |
Conclusie
De overgang van Universal Analytics naar Google Analytics 4 heeft een aantal interessante veranderingen voor je SEO-analyse opgeleverd. Alhoewel sommige functies, waaronder sessies en bounce rate, minder relevant lijken te zijn geworden, heeft GA4 ook tal van nieuwe en verbeterde functionaliteiten geïntroduceerd. SEO-factoren als paginaweergaven, conversies en snelheid blijven onverminderd belangrijk voor het succes van je website.
De verschillende rapportages stellen je in staat om dieper inzicht te krijgen in belangrijke gebeurtenissen op je website en de kenmerken van je doelgroep. Door acties en bezoekers beter te begrijpen, lukt het je beter om je content en je marketingstrategie aan te passen.
Voor serieuze website-eigenaren en SEO-specialisten is het cruciaal om op de hoogte te blijven van alle in dit artikel genoemde veranderingen. Ook wil ik je adviseren om de mogelijkheden van GA4, voor zover je dat nog niet had gedaan, zo goed mogelijk te verkennen. Rapporten leiden tot inzichten en inzichten leiden op hun beurt tot nuttige verfijningen in je SEO-strategie. Het resultaat daarvan is een beter gebruikerservaring en betere resultaten in zoekmachines.
Met Google Analytics 4 heb je een sterke tool in handen om de uitdagingen van de alsmaar veranderende digitale wereld het hoofd te bieden. Blijf vooral experimenteren en voortdurend analyseren en optimaliseren om je SEO-prestaties te waarborgen en te verbeteren.
- https://support.google.com/analytics/answer/10089681?hl=nl
- https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/creating-helpful-content
- https://developers.google.com/search/docs/specialty/international/managing-multi-regional-sites
- https://developers.google.com/search/docs/appearance/google-images
- https://developers.google.com/search/docs/crawling-indexing/mobile/mobile-sites-mobile-first-indexing