Hoe gebruik je Google Analytics 4 voor je SEO-campagnes?

In de wereld van digitale marketing volgen nieuwe trends en technologieën elkaar in rap tempo op. Zo heeft Google onlangs een grote update uitgerold en Google Analytics 4 (GA4) op de markt gebracht. De nieuwste versie van de dienst, die je inzicht biedt in onder andere websiteverkeer en gebruikersgedrag, is nu uitgerust met nog meer mogelijkheden en functionaliteiten. (1). In dit artikel bespreek ik hoe ik deze nieuwste versie van Google Analytics inzet voor mijn SEO-campagnes.

Wat zijn de mogelijkheden van Google Analytics 4?

Ten opzichte van de eerdere versies geeft Google Analytics 4 oftewel GA4 je nog meer inzicht in het klanttraject. Je kunt alle activiteiten die op jouw pagina plaatsvinden, tracken. Daarbij horen ook de meest uitgebreide rapporten. Enkele rapporten die wellicht interessant voor je zijn als je je richt op zoekmachine optimalisatie (SEO) zijn:

  1. Gebruikersacquisitierapporten: dit rapport vertelt je tot in detail waar je gebruikers vandaan komen, oftewel op welke manier ze op jouw website terechtkomen. Vaak gebeurt dit via organisch zoeken, maar betaald zoeken, sociale media en andere bronnen kunnen eveneens voor verkeer zorgen. Het gebruikersacquisitierapport geeft je inzicht in de bronnen die de meest waardevolle gebruikers voor je website opleveren.
  2. Gedragsrapporten: dit rapport vertelt je op zijn beurt hoe gebruikers op jouw website ‘zich gedragen’. Daarbij kun je denken aan de pagina’s die ze bezoeken, de tijd die ze op je website doorbrengen en de acties die ze ondernemen. Met behulp van deze inzichten kun je je website optimaliseren om de betrokkenheid van bezoekers te optimaliseren. Zo kun je uiteindelijk ook je conversies verhogen.
  3. Demografische rapporten: wil je meer weten over de persoonlijke kenmerken van je bezoekers? Het demografische rapport geeft je inzicht in hun leeftijd, geslacht en interesses. Deze informatie kun je gebruiken om je SEO-strategie te verfijnen en je zo nog beter op de juiste doelgroep te kunnen richten.

4. Conversierapporten: met behulp van het conversierapport kom je erachter welke acties van gebruikers tot conversies leiden. Je kunt daarbij denken aan het invullen van een formulier, het aanmelden voor een nieuwsbrief of het voltooien van een aankoop. Deze informatie vertelt je in feite welke aspecten van je website effectief zijn in het stimuleren van conversies en welke mogelijk verbetering behoeven.

5. Snelheidsrapporten: binnen de zoekmachine optimalisatie speelt snelheid een zwaarwegende rol. Een snelheidsrapport toont aan hoe snel je website op verschillende apparaten en browsers laadt. Doet hij daar te lang over, dan heeft dat waarschijnlijk een negatieve invloed op je ranking in de organische zoekresultaten.

6. Gebeurtenissenrapporten: GA4 stelt je tot slot ook in staat om specifieke gebeurtenissen op je website te volgen. Denk daarbij aan klikken op specifieke links, het invullen van formulieren en meer. Dit soort rapporten kan je nuttige informatie opleveren over hoe gebruikers met je site omgaan en welke elementen daarvan de meeste aandacht trekken.

Het mag duidelijk zijn dat GA4 een nuttige tool is voor SEO en dat deze laatste versie je nóg meer inzicht geeft in gebeurtenissen op je website en de kenmerken van bezoekers. Wees je er echter van bewust, dat de tool niet het antwoord op alles is. Alhoewel ik je zeker wil aanraden om GA4 te gebruiken, wil ik je net zo sterk adviseren om ook andere SEO-strategieën en -technieken te gebruiken om je website te optimaliseren.

Google Analytics 4 voor SEO in vogelvlucht

Geen tijd voor een artikel over Google Analytics 4 voor SEO? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting.

Hoe gebruik ik het gebruikersacquisitierapport voor SEO?

Het Gebruikersacquisitierapport in Google Analytics is een krachtige tool voor eenieder die zo veel mogelijk wil weten over de manier waarop bezoekers zijn website bereiken. Het gebruikersacquisitierapport is erg nuttig voor je SEO-inspanningen. Uiteraard is het wel belangrijk dat je hierin goed je weg kent. Wil je het maximale uit het rapport kunnen halen? Dan geef ik je graag nog iets meer gedetailleerde informatie.

Het gebruikersacquisitierapport verdeelt het verkeer naar je website in verschillende categorieën, waaronder:

  1. Organisch zoeken: organisch zoekverkeer is afkomstig van zoekmachines, maar niet van betaalde advertenties. Dit zoekverkeer is dan ook een belangrijke graadmeter voor de effectiviteit van je SEO-inspanningen. Het laat immers zien hoeveel gebruikers je pagina via het zoeken op zoekmachines vinden.
  2. Betaald zoeken: betaald zoekverkeer is op zijn beurt verkeer dat afkomstig is van betaalde advertenties in zoekmachines. Technisch gezien is dit dus geen SEO. Toch kan het waardevol zijn om inzicht te hebben in de manier waarop betaalde en organische zoekresultaten zich tot elkaar verhouden.
  3. Direct: direct verkeer is het verkeer dat wordt gevormd door personen die jouw website niet via een zoekmachine bereiken, maar door direct jouw URL in hun browser invoeren. Ook personen die een bladwijzer, oftewel een bewaarde link naar jouw website, gebruiken om je URL te bezoeken, vallen onder direct verkeer. Deze cijfers staan los van SEO, maar geven je wel een goed beeld van hoe het met je merkbekendheid gesteld is.
  4. Sociale media: dit verkeer is afkomstig van sociale mediakanalen. Deze cijfers geven je inzicht in de effectiviteit van je sociale mediastrategieën in het sturen van verkeer naar je website.
  5. Verwijzingen: deze laatste vorm van verkeer betreft verkeer dat via andere websites, die naar jou linken, naar je pagina komt. Dit is wel waardevol voor SEO, omdat je met backlinks van hoge kwaliteit je zoekmachine ranking aanzienlijk kunt verbeteren.

Binnen de hierboven genoemde categorieën kun je verder ingaan op de gegevens om meer gedetailleerde informatie te krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke specifieke zoektermen gebruikers hebben ingevoerd om je website te vinden, welke sociale media platforms het meeste verkeer genereren en welke websites naar je linken.

Het gebruikersacquisitierapport is waardevol, omdat het je laat zien hoe gebruikers je website bereiken. Echter, wees je ervan bewust dat dit rapport ook uitsluitend inzicht in de acquisitie kan geven en je bijvoorbeeld niet kan vertellen hoe gebruikers zich gedragen als ze eenmaal op je website zijn. Wil je daarover meer weten, dan heb je andere GA4-rapporten zoals het gedragsrapport of het conversierapport nodig.

Doorlezen over Google Analytics en SEO?

Doorlezen over Google Analytics en SEO? Ik vertel er vanuit mijn ervaring graag meer over. Zie onderstaande links voor al mijn artikelen hierover.

Hoe gebruik ik de gedragsrapporten voor SEO?

Gedragsrapporten in Google Analytics 4 zijn rapporten die je inzicht geven in hoe bezoekers zich op je website gedragen. Deze rapporten kunnen eventuele problemen blootleggen en meer richting geven bij het benutten van de mogelijkheden die er bestaan om je SEO naar een nog hoger niveau te tillen. Wanneer je de gedragsrapporten van GA4 gebruikt, bestudeer dan zeker de volgende aspecten:

  1. Paginapaden: een paginapad laat zien welke weg de bezoekers van je website afleggen. Je ontdekt zo de pagina’s die ze het eerst bezoeken, naar welke ze daarna doorklikken en via welke pagina’s ze je website verlaten. Die eerste en laatste pagina’s worden ook wel instappunten en uitstappunten genoemd. Blijkt dat je bezoekers bepaalde pagina’s snel verlaten -deze pagina’s hebben dan dus een hoge bounce rate- dan is de inhoud wellicht niet relevant of is de pagina moeilijk te gebruiken.
  2. Betrokkenheid: het betrokkenheidsaspect helpt je te begrijpen hoe bezoekers met je content omgaan. Dat wil zeggen: hoe lang blijven ze op iedere pagina en hoeveel pagina’s bezoeken ze per sessie? Een lage betrokkenheid kan erop duiden dat de inhoud van je website niet aan de verwachtingen van je bezoekers voldoet (2).
  3. Gebeurtenissen: met GA4 is het mogelijk om specifieke acties op je website te volgen. Deze worden in het systeem ook wel ‘gebeurtenissen’ genoemd. Voorbeelden daarvan zijn het klikken op een bepaalde link of het invullen van een formulier. Een analyse van de gebeurtenissen die het vaakst voorkomen geeft informatie over wat gebruikers het waardevolst of interessantst vinden op je website.
  4. Snelheid: de laadtijd van je pagina is een belangrijke factor. Niet alleen voor je zoekmachine optimalisatie, maar ook voor de gebruikerservaring. Pagina’s die langzaam laden, kunnen bezoekers doen besluiten je website snel weer te verlaten. Dit doet je ranking in de organische zoekresultaten geen goed.
  5. Apparaat en browser: deze mogelijkheid laat zien welke apparaten en browsers je bezoekers gebruiken. Zo kun je er bijvoorbeeld achter komen dat gebruikers van bepaalde apparaten of browsers hogere bounce rates vertonen. Ook kan het zijn dat hun betrokkenheid lager is. Beide vormen een aanleiding om te onderzoeken of je website voor die platformen wel goed geoptimaliseerd is.

Een analyse van de bovenstaande gedragsfactoren kan je helpen bij het identificeren van verbeterpunten. Door deze aan te pakken, til je je SEO-resultaten naar een hoger niveau. Het is van belang om regelmatig op nieuwe trends en ontwikkelingen, maar ook mogelijke problemen te controleren. Gebruikersgedrag kan in de loop der tijd namelijk veranderen.

Hoe gebruik ik de demografische rapporten voor SEO?

Ook de demografische rapporten in Google Analytics 4 voorzien je van waardevolle inzichten. Zo vertellen ze je meer over de leeftijd, het geslacht en de interesses van je bezoekers. Ook informatie over hun geografische locatie biedt een belangrijke meerwaarde voor je SEO-strategie. Hieronder vertel ik je kort op welke manier je welk soort informatie kunt gebruiken.

  1. Leeftijd en geslacht: wanneer je als website-eigenaar weet tot welk geslacht en welke leeftijdsgroep je bezoekers horen, kun je je content aanpassen. Je doet dit om dan beter aan hun behoeften te kunnen voldoen. Dergelijke aanpassingen helpen je om de betrokkenheid van bezoekers op je website te vergroten en de tijd die ze er doorbrengen te verhogen. Zoekmachines pikken dit op als positieve signalen, wat weer bijdraagt aan een hogere ranking in de organische zoekresultaten.
  2. Interesses: op basis van het online gedrag van je bezoekers kan GA4 informatie bieden over hun interesses. Blijkt een groot deel van je bezoekers in een bepaald onderwerp geïnteresseerd te zijn? Dan is het slim om content op je website toe te voegen die daaraan gerelateerd is.
  3. Geografische locatie: wanneer je jouw content voor specifieke regio’s of talen wilt optimaliseren, is het nuttig om te weten waar je bezoekers vandaan komen. Dat geldt nog eens extra wanneer je een lokale SEO-strategie uitvoert (3).
  1. Apparaten: rapporten over apparaatgebruik vertellen je vanaf welke apparaten bezoekers jouw website bereiken. Doet een groot deel dit bijvoorbeeld via mobiele apparaten? Dan is het raadzaam om prioriteit aan de mobielvriendelijkheid van je website te geven. Overigens is dit punt sowieso al een belangrijke factor voor SEO.

Demografische informatie kan zeer nuttig zijn voor website-eigenaren die hun inhoud nog beter op hun doelgroep willen laten aansluiten. Wel moet je daarbij altijd rekening houden met privacy- en gegevensbeschermingsregels. Ga je aan de slag met het verzamelen en gebruiken van deze gegevens? Zorg er dan voor dat je aan alle relevante wet- en regelgeving, inclusief de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in de EU voldoet.

Hoe gebruik ik de conversierapporten voor SEO?

Conversierapporten in Google Analytics 4 vertellen je alles wat je wilt weten over de acties die bezoekers op jouw website uitvoeren. Het gaat dan in het bijzonder om acties die jij als belangrijk hebt gedefinieerd. Dergelijke acties worden ook wel ‘conversies’ genoemd. Behalve het voltooien van een aankoop kan een conversie ook een actie zoals het invullen van een contactformulier of het inschrijven voor een nieuwsbrief zijn. Graag vertel ik je iets meer over hoe je deze informatie voor je SEO-strategie gebruikt.

  1. Begrijpen welke content tot conversies leidt: wanneer je bekijkt welke pagina’s gebruikers bezoeken alvorens ze tot een conversie overgaan, leer je meer over welke content het meest effectief is. Effectieve content kun je dus definiëren als content die het beste in staat is om conversies te stimuleren. Deze informatie helpt je met het bepalen van de soorten content die je in de toekomst zou moeten creëren of optimaliseren.
  2. Begrijpen welke zoekwoorden leiden tot conversies: ontdek je dat bepaalde zoekwoorden tot meer conversies leiden dan andere? Richt je bij het optimaliseren van je SEO-strategie dan vooral op die specifieke zoekwoorden.
  3. Identificeren van problemen met de gebruikerservaring: tijdens het analyseren van de conversies op je website, kun je tot de ontdekking komen dat gebruikers het conversieproces op een bepaald moment afbreken. Dit wijst vaak op een probleem met de gebruikerservaring, zoals een ingewikkeld checkout-proces of problemen met de site-navigatie. Door deze problemen op te lossen, verhoog je je conversieratio en verbeter je je SEO. Zoekmachines geven immers de voorkeur aan websites met een goede gebruikerservaring.
  4. Begrijpen van de conversietrechter: de conversietrechter is het pad dat een gebruiker volgt. Het gaat dan over het eerste websitebezoek tot het voltooien van een conversie. Door deze spreekwoordelijke trechter te analyseren, ontdek je waar gebruikers precies afhaken. Dat zijn de punten waarop je verbetering moet gaan aanbrengen.

Voor website-eigenaren zijn hoge conversiecijfers belangrijk. Onthoud echter dat een conversie in enge zin, dus in de vorm van een aankoop, niet altijd direct plaatsvindt. Vaak heeft een gebruiker meerdere bezoeken nodig om hiertoe te besluiten. Daarom is het ook van belang om aandacht te besteden aan ‘micro-conversies’, zoals het aanmelden voor een nieuwsbrief of het bekijken van een productpagina. Deze kunnen later immers leiden tot een ‘macro-conversie’ zoals een aankoop.

Hoe gebruik ik het snelheidsrapport voor SEO?

Het snelheidsrapport in Google Analytics 4 biedt inzicht in de laadtijden van je website. Een aspect dat je niet mag negeren, want dit is zowel voor je SEO als de gebruikerservaring cruciaal. Websites als Google beschouwen de laadtijd als een belangrijke ranking factor. Hieronder vertel ik je beknopt hoe je informatie uit het snelheidsrapport ten voordele van je SEO-strategie kunt gebruiken.

  1. Identificeren van trage pagina’s: het snelheidsrapport laat je zien welke van je pagina’s het langzaamst laden. Deze pagina’s kunnen een negatieve invloed hebben op je SEO en moeten dus worden geoptimaliseerd. Impactvolle optimalisatie zijn onder andere het verkleinen van afbeeldingen (4), het minimaliseren van CSS en Javascript of het gebruik van caching.
  2. Begrijpen van de impact van snelheid op gebruikersgedrag: het snelheidsrapport kan je ook vertellen over de manieren waarop laadsnelheid het gedrag van je bezoekers beïnvloedt. Merk je bijvoorbeeld dat bezoekers minder tijd doorbrengen op pagina’s die een bovengemiddelde laadtijd hebben? Dan kan dit betekenen dat de laadtijd de gebruikerservaring negatief beïnvloed en je bounce rate verhoogt.
  3. Vergelijken van snelheid op verschillende apparaten: ook biedt het snelheidsrapport inzicht in de laadtijd op verschillende apparaten en browsers. Als je merkt dat je website aanzienlijk langzamer laadt op mobiele apparaten, is het raadzaam om je op mobiele optimalisatie te richten. Overigens wil ik je hoe dan ook op het hart drukken dat mobiele optimalisatie een steeds grotere rol in SEO speelt (5).
  4. Monitoren van snelheidsveranderingen in de loop van de tijd: wanneer je je snelheidsrapport regelmatig bekijkt, merk je veranderingen in de laadtijd sneller op. Dat betekent dat je eventuele problemen snel kunt identificeren en dus ook kunt corrigeren.

Snelheid is een factor van groot belang voor SEO en mag dan ook niet onderschat worden. Tegelijkertijd wil ik benadrukken dat snelheid uiteraard niet het enige is wat telt. Ook goede content, relevante zoekwoorden en een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid zijn van belang. Al is je website razendsnel, wanneer hij geen kwalitatief hoogwaardige content bevat, zal hij nog steeds niet hoog scoren in de zoekresultaten. Kies dus altijd voor een evenwichtige SEO-strategie en heb ook voor alle factoren.

Hoe gebruik ik het gebeurtenissenrapport voor SEO?

Het gebeurtenissenrapport in GA4 geeft informatie over specifieke acties die gebruikers op je website uitvoeren. Deze acties, dus ook wel ‘gebeurtenissen’ genoemd, kunnen variëren van aard. Dit kan bijvoorbeeld klikken op een link zijn, maar ook het invullen van een formulier of het bekijken van een video. Hieronder heb ik enkele manieren op een rijtje gezet waarop je deze informatie voor je SEO-strategie kunt benutten.

  1. Identificeren van populaire content: door na te gaan welke gebeurtenissen het vaakst voorkomen, ontdek je welke content je bezoekers het interessantst vinden.
  2. Begrijpen van gebruikersgedrag: ook kan het gebeurtenissenrapport inzicht geven in de manier waarop gebruikers interactie hebben met je website. Zo kun je bijvoorbeeld zien op welke links ze het vaakst klikken of welke formulieren ze het vaakst invullen. Deze informatie gebruik je om je website verder te optimaliseren en de gebruikerservaring te verbeteren.
  3. A/B testen: dit rapport kun je eveneens gebruiken om A/B testen uit te voeren. Dit houdt in dat je twee verschillende versies van een pagina maakt en onderzoekt welke je de meeste gewenste gebeurtenissen oplevert. Je ontdekt zo dus wat het beste werkt voor jouw publiek.
  4. Koppelen van gebeurtenissen aan conversies: in GA4 kun je gebeurtenissen instellen als ‘conversies’. Dit houdt in dat ze als belangrijke acties worden gezien die aan je uiteindelijke bedrijfsdoelen bijdragen. Wanneer je analyseert welke gebeurtenissen tot conversies leiden, wordt duidelijk welk pad je gebruikers naar conversie volgen. Vervolgens ga je aan de slag met het optimaliseren van dat pad.

Het gebeurtenissenrapport geeft je waardevolle informatie over hoe gebruikers interactie hebben met je website. Net als voor de andere rapporten die ik heb besproken, geeft ook deze geen volledig beeld van je prestaties op SEO-gebied. Combineer het gebeurtenissenrapport dus ook altijd met andere metingen, zoals paginaweergaven, bounce rate en organisch verkeer. Pas dan krijg je écht een volledig beeld van je prestaties op SEO-gebied.

De verschillen tussen UA en GA4

FunctionaliteitUniversal AnalyticsGoogle AnalyticsGoogle Analytics 4Verandering in relevantie
PaginaweergavenJAJAJAGeen verandering. Paginaweergaven zijn nog steeds een basismaatstaf voor websiteverkeer.
SessiesJAJANeeMinder relevant. GA4 is overgestapt op een event-driven model, wat betekent dat sessies niet langer centraal staan.
Bounce RateJAJANeeMinder relevant. GA4 heeft bounce rate vervangen door ‘engagement rate’.
Engagement RateNeeNeeJAInteressanter. Dit is een nieuwe maatstaf in GA4 die helpt om de kwaliteit van het verkeer beter te begrijpen.
GebeurtenissenJA, maar minder uitgebreidJA, maar minder uitgebreidJA, zeer uitgebreidInteressanter. GA4 heeft een meer flexibel en uitgebreid systeem voor het bijhouden van gebeurtenissen.
ConversiesJAJAJAGeen verandering. Het bijhouden van conversies blijft essentieel voor het meten van het succes van SEO.
Demografische rapportenJAJAJAGeen verandering. Demografische gegevens blijven belangrijk voor het begrijpen van je publiek.
SnelheidsrapportJAJAJAGeen verandering. Laadsnelheid blijft een cruciale factor voor zowel gebruikerservaring als SEO.

Voordat GA4 werd gelanceerd was Universal Analytics (UA) de analysemethode van Google. Opvolger GA4 kent veel verschillen ten opzichte van UA en Google Analytics (GA) en kent veel meer functies dan degene die ik in de bovenstaande tabel heb opgenomen. Daarom raad ik je aan om jezelf verder te verdiepen in de mogelijkheden van GA4 en de manieren waarop deze methode je bij jouw SEO-inspanningen van dienst kan zijn.

Mijn checklist voor een basis setup voor SEO

PuntPrioriteitTijdsduur
1. Maak een GA4-property aanHoog10-15 minuten
2. Implementeer de GA4-trackingcodeHoog10-15 minuten
3. Configureer website-URL’sGemiddeld5-10 minuten
4. Stel doelen inGemiddeld15-30 minuten
5. Configureer site search trackingGemiddeld10-15 minuten
6. Schakel demografische rapporten inLaag5-10 minuten
7. Stel e-commerce tracking in (indien van toepassing)Laag15-30 minuten
8. Configureer gebeurtenissen (bijvoorbeeld klikken, formulierinzendingen)Laag15-30 minuten
9. Stel snelheidsrapporten inLaag10-15 minuten
10. Analyseer en optimaliseerOngoingOngoing

Heb je nog niet eerder met GA4 gewerkt? Met de bovenstaande checklist wil ik je wat meer houvast geven. In de kolom ‘prioriteit’ heb ik aangegeven welke punten je als eerst zou moeten aanpakken. De tijdsduur per actiepunt is een inschatting. Afhankelijk van de complexiteit van je website en het detailniveau dat je voor ogen hebt, kan de tijd die jij nodig hebt dus afwijken. Maak je er dus geen zorgen over als je beduidend korter of langer over een bepaalde taak doet.

Wederom is dit slechts een basischecklist waarmee ik je over de belangrijkste stappen wil informeren. In de praktijk zijn er nog veel meer analyses en configuratiemogelijkheden beschikbaar in GA4. Heb je de basis setup uitgevoerd? Dan is het raadzaam om rapporten regelmatig te analyseren, trends te identificeren en je SEO-strategie op basis van de verkregen inzichten aan te passen. Plan de analyses desnoods in je agenda om hiermee op structurele basis mee aan de slag te gaan.

Net zoals voor het gehele SEO-proces geldt dat het aanpassen van je GA4-setup en het analyseren van rapporten doorlopend je aandacht vergt. Bovendien is zoekmachine optimalisatie, zoals je ongetwijfeld weet, continu in ontwikkeling. Dat maakt het nog eens extra belangrijk om je analytics-configuratie regelmatig te herzien en wanneer nodig bij te werken. Zo blijf je bij met de nieuwste trends en ontwikkelingen.

Conclusie

De overgang van Universal Analytics naar Google Analytics 4 heeft een aantal interessante veranderingen voor je SEO-analyse opgeleverd. Alhoewel sommige functies, waaronder sessies en bounce rate, minder relevant lijken te zijn geworden, heeft GA4 ook tal van nieuwe en verbeterde functionaliteiten geïntroduceerd. SEO-factoren als paginaweergaven, conversies en snelheid blijven onverminderd belangrijk voor het succes van je website.

De verschillende rapportages stellen je in staat om dieper inzicht te krijgen in belangrijke gebeurtenissen op je website en de kenmerken van je doelgroep. Door acties en bezoekers beter te begrijpen, lukt het je beter om je content en je marketingstrategie aan te passen.

Voor serieuze website-eigenaren en SEO-specialisten is het cruciaal om op de hoogte te blijven van alle in dit artikel genoemde veranderingen. Ook wil ik je adviseren om de mogelijkheden van GA4, voor zover je dat nog niet had gedaan, zo goed mogelijk te verkennen. Rapporten leiden tot inzichten en inzichten leiden op hun beurt tot nuttige verfijningen in je SEO-strategie. Het resultaat daarvan is een beter gebruikerservaring en betere resultaten in zoekmachines.

Met Google Analytics 4 heb je een sterke tool in handen om de uitdagingen van de alsmaar veranderende digitale wereld het hoofd te bieden. Blijf vooral experimenteren en voortdurend analyseren en optimaliseren om je SEO-prestaties te waarborgen en te verbeteren.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 28 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 28 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.