Snippet optimalisatie voor zero click searches

Snippet-optimalisatie speelt tegenwoordig een belangrijke rol in het SEO-stappenplan. Zoekmachines zijn vaak het eerste contactpunt tussen bedrijven en potentiële klanten. Het is dus belangrijk dat CMO’s en marketingmanagers begrijpen hoe ze strategieën voor snippet-optimalisatie moeten implementeren, vooral voor zero click searches.

In dit artikel laat ik zien hoe het optimaliseren van content en Featured Snippets in zijn werk gaat en hoe de professionals de zichtbaarheid en effectiviteit van de online aanwezigheid maximaliseren.

Zero click searches

Zero clicks searches zijn zoekopdrachten waarbij de gebruiker het antwoord meteen in de zoekresultaten vindt, bijvoorbeeld van Google. Het is niet nodig om door te klikken naar een website. Gebruikers willen tegenwoordig snel antwoord op hun vragen. Daarom worden zero click searches steeds populairder. Voor CMO of marketingmanagers is het gebruik van zero click searches noodzakelijk om mee te blijven tellen voor gebruikers en om de SEO te verbeteren.

Featured Snippets

Featured Snippets zijn van groot belang in relatie tot zero click searches. Featured Snippets verschijnen bovenaan de zoekresultaten en tonen direct antwoorden of samenvatting op de zoekvraag van de gebruiker. De snippets verhogen de zichtbaarheid van een website of bedrijf aanzienlijk, zelfs als gebruikers niet naar de website doorklikken.

Door de content voor Featured Snippets te optimaliseren, kan de SEO-positie aanzienlijk verhogen. De kans dat de informatie direct aan gebruikers wordt in de zoekresultaten wordt vergroot.

Snippets optimaliseren

Onderstaande technieken helpen bij het optimaliseren van snippets die zijn gericht op click searches:

 • Geef duidelijke en beknopte antwoorden: creëer content die direct en to-the-point is. Er wordt een voorkeur gegeven aan antwoorden die direct in een snippet worden weergegeven.
 • Gebruik een standaardformaat: zorg ervoor dat de content in een formaat staat dat makkelijk door zoekmachines kan worden opgepikt. Denk aan Q&A-formaten, lijsten of tabellen.
 • Optimaliseer voor Voice Search: tegenwoordig maken mensen veel gebruik van Voice Seach; zoekopdrachten in de vorm van een vraag.  Deze leiden vaak tot Featured Snippets.
 • Zorg voor een goede leesbaarheid: de content moet duidelijk en goed leesbaar zijn. Iedereen moet de content begrijpen. Maak gebruik van subkoppen, bullet points en korte alinea’s.

Keyword research voor zero click searches

Onderstaande stappen helpen bij het zoeken van de juiste keywords:

 • Analyseer de zoekintentie: zorg dat de keywords informatief zijn. Gebruikers zijn op zoek naar specifieke antwoorden of definities.
 • Maak gebruik van Zoekmachine Tools: zoekmachine tools als Google’s ‘People Also Ask’ of keyword research tools helpen bij het identificeren van veelgestelde vragen en bijbehorende zoektermen.
 • Kijk naar concurrenten: kijk naar welke keywords concurrenten gebruiken die leiden tot snippets in de zoekresultaten.
 • Test en evalueer: test verschillende types keywords en analyseer de prestaties wat betreft het genereren van zero click searches.

Focus op termen die relevant zijn voor de doelgroep van een bedrijf. Dit helpt bij het genereren van veel verkeer. Dit zijn enkele soorten zoekopdrachten die potentieel veel bezoekers binnenhalen:

 1. Longtail keywords: longtail keywords zijn langere, specifiekere zoekopdrachten met vaak minder concurrentie. Deze keywords zijn relevant voor de doelgroep. Enkele voorbeelden “beste CRM-software voor kleine bedrijven” of “organische huidverzorgingsproducten voor gevoelige huid”.
 2. Voice Search: zoekopdrachten in de vorm van een vraag, die vaak beginnen met woorden als “hoe”, “wat” of “waarom” zijn informatief en leiden tot Featured Snippets. Voorbeeld: “hoe verbeter ik mijn SEO in 2023”?
 3. Lokale zoekopdrachten: voor een bedrijf met een lokale doelgroep is het slim om gebruik te maken van lokale zoekwoorden. Voorbeelden: “Italiaans restaurant in Amsterdam” of “loodgieter in de buurt van Utrecht”.
 4. Product- of dienstgerelateerde zoekopdrachten: dit zijn zoekopdrachten die gerelateerd zijn aan producten op diensten. Voorbeelden: “accounting software” tot merkspecifieke termen zoals “Adobe Photoshop tutorials”.
 5. Trend- en seizoensgebonden zoekopdrachten: deze zoekopdrachten zijn gerelateerd aan huidige trends of seizoensgebonden evenementen. Voorbeelden: “zomer mode trends 2023” of “kerstcadeaus voor ouders”.
 6. Navigatiegerichte zoekopdrachten: dit zijn zoekopdrachten naar een specifiek merk of bedrijf. Voorbeelden: “Nike hardloopschoenen” of “Tesla laadstations”. Mensen die deze zoekwoorden opzoeken zijn merkbewust.
 7. Informatieve zoekopdrachten: bij deze zoekopdrachten is de gebruiker op zoek naar informatie. Dit zijn bredere zoekopdrachten. Voorbeeld: “geschiedenis van de Romeinse architectuur” of “toekomst van kunstmatige intelligentie”.
 8. Conversiegerichte zoekopdrachten: deze zoekopdrachten hebben een hoge koopintentie. Voorbeelden: “koop iPhone 13” of “beste aanbiedingen voor laptops”.

Voor meer bezoekers en om hoger in Google te kopen moet je niet alleen de juiste zoekopdrachten targeten, maar ook zorgen voor hoogwaardige content die goed aansluit bij de zoekintentie van bezoekers en goed geoptimaliseerd is voor zoekmachines.

Contentcreatie in relatie tot snippetoptimalisatie

Voor SEO-specialisten die content willen creëren met oog op de optimalisatie voor snippets, zijn onderstaande punten van belang.

 • Direct antwoord op de vragen: de content moet beginnen met een direct antwoord op de vraag die wordt gesteld in de titel of kop. Zo wordt de content eerder als Featured Snippet weergegeven.
 • Gebruik lijsten en opsommingstekens: lijsten en opsommingstekens zorgen dat informatie op een overzichtelijke manier wordt gepresenteerd en geschikt is als Featured Snippet.
 • Belangrijkste informatie eerst: schrijf de belangrijkste informatie aan het begin van de content. Zoekmachines kiezen vaak de eerste 40-50 woorden voor een Featured Snippet.
 • Gebruik subkoppen: een duidelijke structuur van de content is belangrijk voor de leesbaarheid van zowel gebruikers als zoekmachines. Gebruik hiervoor subkoppen.

Meten en analyseren van snippet prestaties

Gebruik onderstaande methoden en tools voor het meten en analyseren van de prestaties van de snippets:

 • Google Search Console: Google Search Console toont hoe snippets presteren wat betreft klikken en impressies.
 • A/B-testen: door middel van A/B-testen kom je erachter welke formaten en stijlen van snippets het beste werken voor de doelgroep. Let vooral op zichtbaarheid en gebruikersinteractie.
 • Analyseer zoekwoorden: bekijk welke zoekwoorden leiden tot snippets. Pas de strategie aan op basis van deze resultaten.
 • Analytics tools: implementeer geavanceerde analytics tools om dieper in te gaan op de prestaties van de snippets. Dit helpt bij het begrijpen van hoe gebruikers ermee omgaan.

Samengevat

Maak voor SEO-optimalisatie gebruik van snippet-optimalisatie voor zero click searches. Dit verhoogt de online zichtbaarheid en autoriteit van een merk. Bovendien leidt dit tot een verbeterde gebruikerservaring.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.